Balsa Ceşitleri ve Özellikleri Nelerdir ?

Ercan DOĞAN

Yeni Uye
Katılım
12 Kas 2017
Mesajlar
8
Tepkime puanı
0
Yaş
39
Konum
Gebze
İlgi Alanı
Hepsi
Merhaba arkadaşlar;

Bir süre önce tanışma grubuna attığım ilk mesajımda bahsettiğim gibi modelciliğe ilk adımımı balsadan model planör yaparak atmayı düşünüyorum. O ilk mesajımdan bugüne kadar zamanımı forumda ve internette ilgimi çeken konuları okuyarak ve gerekli malzemeleri yavaş yavaş toplayarak geçirdim. Bu mesajımda hem geldiğim nokta ile ilgili biraz bilgi vermek hem de merak ettiklerimi sizlere sormak istiyorum.

...........................

3- Plana göre modelde kullanılan ahşap çeşitleri: Ak kavak, kontrplak, ladin, balsa, sert balsa, yumuşak balsa, bir de PCB denen kompozit malzeme. PCB sanırım kontrplak ile aynı olsa gerek? Kontrplak ve balsa sorun değil, ancak diğer malzemeleri İstanbul'da nereden bulurum bir fikrim yok. Ayrıca sert balsa ve yumuşak balsa diye bir fark görmemiştim şimdiye kadar. Sorum ise şu, bu malzemeleri bulma ihtimalim var mı? Yoksa bütün modeli balsa ve kontrplaktan yapsam bu benim başıma nasıl bir sorun açar. Aynı şekilde sert veya yumuşak balsa yerine piyasada bulduğum balsayı kullansam ne dersiniz?

4- Yine plana göre bazı parçalar, balsa damarları ile aynı yönde kesilirken bazı parçalar ise balsa damarlarına dik kesiliyor. Damar ifadesi yanlış olabilir, lif desem daha uygun olur sanırım. Ben balsayı Bauhaus'dan 10cmx100cm levhalar şeklinde bulabildim. Bazı internet sitelerinde de aynı şekilde 10x100cm boyutlarında satıldığını gördüm. Dolayısıyla balsa damarlarına (liflerine) dik olan büyük şekilleri tek bir balsa parçasından kesmem mümkün değil. Bu tip parçaları görmezden mi gelmem gerekir yoksa birden fazla parçayı yapıştırarak mı üretmem lazım? Yoksa daha geniş boyutlarda balsa mevcut ancak ben mi bulamadım?

Bu konu yönetim tarafından aşağıdaki mesaj taşınarak açılmıştır.
 
Ercan Bey foruma hoş geldiniz,

Forumun “dahtasever” delisi olarak balsaya niyetlenen bir kişi daha görmek mutlu etti beni :)

Sorularınıza kendimce yanıtlar vermeye çalışayım.

3. PCB baskılı devre kartıdır.
Balsalar aslında oldukça farklı sertlik ve yoğunluklarda bulunabiliyor, ama bizim (Türkiye’deki modelcilerin) böyle bir lüksü yok malesef. Bauhausta bulacağınız balsa en ağır olanından olacaktır. Çok şanslıysanız orta ağırlık/sertlikte bir iki levhaya denk gelebilirsiniz. Kırtasiyelerde de durum aynı olacaktır. Model mağazalarında bazen hafif balsa olabilmektedir.

Kısacası, modeli inşa etmek için gereken malzemeleri elbette ki bulursunuz, ama tasarımcının yaptığından daha ağır bir model olacağı kesin diyebiliriz. Ancak halen uçabilir bir model çıkarmak mümkün olur.
Ben İstanbul’da yaşarken yurtiçindeki kaynaklardan temin ettiğim balsalarla yapardım modellerimi...

4. Plandaki lif yönleri (su yönü diye de anılır) oldukça önemlidir, görmezden gelmeyiniz. Balsa dediğiniz gibi genellikle 10cm genişlikte levhalar halinde satılır. Çok özel uygulamalar için daha geniş levhalar bulunabilir ama bunlar yurtdışı kaynaklıdır ve zaten buyük kütüklerin biraraya getirilip yapıştırılmasından sonra çıkartılan levhalardır. Yani tek bir levha değildir aslında. Eğer bir parça 10cm den daha genişse iki yada ne kadar lazımsa artık, levhayı alın alına birbirine yapıştırıp sonra o parçayı keseriz.
 
Balsa Ceşitleri ve Özellikleri Nelerdir ?

Cevaplarınız ve ilginiz için teşekkür ederim;

Bu arada Bauhaus'da bulunan balsaların ağır balsa olmasına şaşırdım. Bunun daha hafifi daha ne kadar olabilir ki? Bu bilgiye dayanarak bütün modeli bu balsadan + kontrplaktan yapmak mümkün gibi, gözüm kesti.

Bu hafta sonu kadıköy taraflarına geçip birkaç modelci gezeyim. Bakalım piyasada neler varmış.
 
Balsa Ceşitleri ve Özellikleri Nelerdir ?

Ercan Bey, şimdiden kolay gelsin diyelim.

İnşaatınızı bir başlık açıp bizlerle de paylaşırsanız hem bu modeli ileride yapacaklar için bir kaynak olur hem de sizin de zorlandığınız yardıma ihtiyacınız olduğu zamanlar inşaatın tamamını bileceğimiz için daha faydalı olma şansımız olur. Ayrıca bazen sizin farketmeyeceğini detaylar da başka gözler tarafından görülebilir çok geç olmadan iyileştirmeler/düzeltmeler yapılabilir.

Balsa konusunda şu sayfayı okumanızı tavsiye ederim:

http://www.modelaviation.com/balsa

Burada görebileceğiniz gibi balsaların yoğunluk farkları 2-3 katlık bir aralıkta değişmektedir. Ayrıca balsaların su (grain) tiplerine göre sınıflandırmasını ve hangi tipin nerede kullanılacağını bu yazı gayet güzel açıklıyor. Tabi bizim malesef bu kadar seçme lüksümüz olmuyor ama yine de bilgi olarak elinizde olması faydalı olacaktır.

Kırtasiyelere giderken eğer varsa yanınızda bir hassas terazi götürün (1gr veya daha hassas ölçüm yapabilmeli). Eğer kırtasiyeci anlayışlı birisi çıkar ve izin verirse bulduğunuz levhaları tartıp seçiminizi ona göre yapabilirsiniz...
 
Balsa Ceşitleri ve Özellikleri Nelerdir ?

Dahta bilimide başka birşey gerçekten. :saygilar:

Misal klasik gitar ile ilgilenirim, orada ustasının o dahtaları anlatışını bir dinlemeniz lazım. :eek:

Bir gitarın hikayesini 2 saat falan anlatır ustası. Klavye abanoz, şurası ladin burası gürgen, palamut .........