3D Printer ile RC Uçak Yapılımı ve Planları

3B yazıcı ile yapmak halen niyetim ama şimdilik fotoblok bir tranner a geri döndüm.
Fotoblok candır! Zevklidir, malzemeyi öğrenirsin, tamiri öğrenirsin, paranın büyük kısmı cebinde kalır.

Kesinlikle! 3D baskı ile uçak yapmak çok keyifli, hobimizde bambaşka bir boyut açtı, ama bu teknoloji, en azından şimdilik, yeni başlayanlar için kesinlikle uygun değil. Teknoloji ilerliyor, hem filamentler hem tasarımcılar gelişiyor, gittikçe daha hafif modeller yapılabilir hale geliyor o yüzden belki ileride, hem de yakın bir gelecekte bu değişebilir ama bence bugünün koşullarında hala bu teknoloji "iyi bir eğitim uçağı" yapabilmek için gereken noktaya ulaşmış değil.


Ben son kontrol sırasından bulamamıştım kardeşim :) Paylaşım için teşekkürler :)

Adamların ürün yelpazesi genişliyor, aralarda kaybolması çok normal adminim :saygilar:
 
3d uçak basarken basmayı düşündüğünüz modelin elektronik kısmı ne tutuyor incelemeden basmamanızı öneririm.Önce o kısmı kontrol edin.Bugün corsair yapmaya kalksanız motor esc elektronik pil vs 3000 tl yi buluyor.En ucuz kısmı gövdeyi basmak aynı zamanda en uzun kısmı :) .Bilgi vereyim dedim.
 
Merhaba,

İlk uçağımı yapmaya çalışıyorum. 3B yazıcı ile yapmaya niyetlendim. İlk denemem bu model üzerinden oldu.

Baskı malzemesi, basım ayarları, modelin zayıf olması benim acemiliğim ile birleşince ilk uçuş ilk kaza :).

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


3B yazıcı ile yapmak halen niyetim ama şimdilik fotoblok bir tranner a geri döndüm. Parasız modelleri pek coğuna baktım ama halen oturaklı bir model bulamadım. Bu arada PLA malzeme ile başarılı baskı uçak için gerçekten zor. PLA+ a terfi ettim. Şimdilik baskı işini çözmeye ve kaliteyi artırmaya çalışıyorum. Olmadı kendim blender ile modellemeyi düşünüyorum. Başarılı olursa amme hizmeti olarak planları üçretsiz paylaşıcam ;)


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Merhaba bu modelin planlarını yayınlayabilirsiniz
 
İnternette satan bir arkadaş var malzemesi PLA Yazıyor sizce nasıl

Açıklama: Uçak 3D printerda basılmıştır ve toplamda 47 parçadan oluşmaktadır. Malzemesi PLA'dır, oldukça hafif ve sağlamdır. Kanat açıklığı 1 metredir. NACA2412 kanat profiline sahiptir. Burun iniş takımı amortisör sistemine sahiptir ve sert inişleri absorbe eder. Uçak demonte halde, FPV kiti ile ve yanında montaj kılavuzu ile gönderilecektir. Fiyata elektronik gereksinimler dahil değildir.
 
Herkese merhaba, yaklaşık 5 senedir gerek maddi gerekse de evlilik çoluk çocuk iş güç gibi sair nedenlerle uzak kaldığım modelciliğe geçtiğim yıl aldığım 3 boyutlu yazıcı ile tekrar adım atmaya karar verdim. Aliexpress'ten birkaç esc ve motor siparişi verdikten sonra bu konuda da paylaşılan cessna 182 ile baskıya başladım. daha sonra Eclipson model a ve piper j-3 cub bastım. Bu arada piper cub sitede ücretsiz şu sıralar bilginiz olsun.

Modelleri basmak benim için kolay oldu. Bende ender-3 v2 model yazıcı bulunuyor. Sitede önerilen light weight pla dedikleri köpüren ve içinde hava hapseden, pla'dan yarı yarıya daha hafif bir pla türü ama ben normal pla ile bastım. burun kısımlarını da petg ile bastım. (ısı direnci açısından)

3dprintlab firması epey güzel modeller yapıyor ama paramızın değeri yok malum. 30 dolar, 25 dolar bizim için az bir tutar değil. Gittikçe de geliştirmişler kendilerini. Bunu en iyi cessna baskısından sonra aldığım piper cub baskısında gördüm. Piperin fazladan basılan bir kanat parçasını kırmak için bileğimi incitiyordum neredeyse. Tabi bu şekilde dirençli olsa da sert yüzeye çarpma anında kırım yaşayacağı açık. Bunu engellemek veya kırımız azaltmak için fuselagenin baş kısmını TPU (esnek filament) ile basmayı denedim ama parçalar tek duvar üzerine basıldığı için tpu fazla esnek kaldı. Bir de ısı artışında iyiden iyiye hamur gibi olur diye düşünüyorum.

Baskı dosyalarını incelediğimde içinde hazır .gcode'lar vardı ancak benim yazıcımda istediğim sonucu vermedi. Ben de hazır factory dosylarından simplify3d aracılığıyla baskı aldım. Baskı ayarlarıyla hemen hemen hiç oynamadım.

Sonuç olarak hem merak edenler hem de fotoblok ile uğraşmaktan sıkılanlar için güzel bir alternatif olmuş bu yazıcılar. Maliyet açısından da dezavantajları var mı yok mu emin olamadım. Mesela piper j-3 cub sadece baskı ağırlığı 500gr. 1kg filamenti 140 Lira civarına satın aldığım düşünülürse ve elektrik, fire hesaba katılırsa, kanat açıklığı 1 metrenin çok az üzerinde olan böyle bir modelin maliyeti 100 lira gibi bir rakama geliyor. Tabi günlerce süren baskı takibini saymıyorum. Bence denenebilir. a
 
  • Beğen
Tepkiler: Alp Serin
Keşke lw-pla tercih etseydiniz... Heralde 300 gr 'ı geçmeyen bir baskı ağırlığı olurdu.
Geçenlerde malzemeyi denemek için esun lw-pla ile küçük bir model bastım. Lw-pla 'nın satış fiyatı yüksek ama normal pla'lara göre çok daha az (yarıya yakın) malzeme kullanmış oluyorsunuz. Başta göründüğü kadar pahalıya gelmiyor. Biraz daha pahalı ama sonuçta çok daha hafif bir modeliniz oluyor.

3d yazıcıda model basacaksam -modelin yapısının izin verdiği her durumda- lwpla'yı tek geçerim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet Kucuksari
Herkese merhaba, yaklaşık 5 senedir gerek maddi gerekse de evlilik çoluk çocuk iş güç gibi sair nedenlerle uzak kaldığım modelciliğe geçtiğim yıl aldığım 3 boyutlu yazıcı ile tekrar adım atmaya karar verdim
Hobiye yeniden aktif olarak geri dönmeniz güzel olmuş. Bu vesileyle yeniden hoşgeldiniz diyelim :thumbup:

Fark edeceğiniz üzere siz yokken forum platformu değiştirdik. Umarım yeni platformu en az bizler kadar sevmişsinizdir.

Rica etsek geçiş sırasında bozulan profil isminizi Kullanıcı Ad-Soyadınızı güncelleyebilir misin ?:saygilar:

 
Çok teşekkür ederim. Yeni halini çok beğendim sitenin. Çok dinamik olmuş. Hemen bahsettiğiniz konuyu inceliyorum. İlk fırsatta düzeltirim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet Kucuksari
Lw-pla'yı çok merak etmekle birlikte fiyattan dolayı yanaşamıyorum. Söylediğiniz gibi yarı yarıya daha az kullanılıyor pla'ya göre ama yine çok pahalı. Keşke yerli firmalar da biraz arge yapsa da daha ucuza temin edebilsek. Gerçi hoş, yerli firmalar da dünya markalarıyla yarışır fiyatlar çekmeye başladılar. Olumsuz bir hava yaratmak istemem ama çoğu zevkimiz gibi bu zevkimiz de fiyatlardan dolayı ulaşılamaz hale gelecektir. Şimdilik tadınız çıkarmaya çalışalım.