500 - 550 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Rasim Öztürk

RcFanatik
Katılım
9 Mar 2013
Mesajlar
7,008
Tepkime puanı
12,194
Yaş
38
Konum
Eskişehir
İlgi Alanı
Heli
Arkadaşlar selamlar,

Bildiğiniz gibi bu yaz haziran sonrası heli işine sıfırdan başladım. dx7s, trex450, lipo, çanta, v977, 300w şarj, gaui x3, ikon fbl, blade mcpx, jr forza.... gibi gelenler gidenler oldu. 5 ay gibi bir zaman dilimine sığan bu yoğunluk beni yordu iyice. Ama kafamda bir ileri adım atmak var ve bunun için feda edebileceklerim var. Fedayı doğrudan cepten yapmak son tercihim. Önce mevcutları değerlendirerek bu işin içinden çıkmak düşüncesindeyim. Mikro kalacak... Ünite kalacak... Gözden çıkarabileceğim JR Forza 450 (sadece deneme amaçlı aldım), Logitech g27 direksiyon (kullanmaz oldum) ve Gaui x3 (her ne kadar çok sevsem de) var. Bir iki ufak tefek daha çıksa toplam bütçe 2000tl düşünüyorum kısaca. Sıfır düşünüyorum. Bu bütçenin içine kit, motor, esc, servo, lipo (minimum 2 adet) dahil olacak şekilde tavsiyelerinizi sunarsanız memnun olurum.

(yurtiçi kolay yedek temini hiç derdim değil, zaten çoğu yerde fiyatlar malum. Fastladden 8 pound kargo ile ortalama bir haftada zaten bütün heli markaları ayağımda oluyor.)

Hangi model olursa olsun, daha kırım yaşamamış gözbebeği Gaui x3 ü gözden çıkardığıma değecek bir model olmalı :) JR Forza da bugün geldi çiçek gibi 450 size model... Tüm bunlara değsin :)

Takibe aldığım modeller; (500 size)

MSH Protos

Pinyon - ana dişli - kuyruk... Tek kayış tasarımı yenilikçi. Kombo kitlerinin msh brain ünite ile gelmesi avantaj. 225 dolar değerinde ünite ile 632 dolar... Servo yok... Align servo takımı 150 dolar kadar...

New MSH YGE Controller
MSH Brain controller
Scorpion Motor

http://www.fast-lad.co.uk/store/product_info.php?cPath=21_134_213&products_id=27674

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



Align Trex 500L Dominator

Alıştığımız align :) 645 dolar...

●Gpro Flybarless System X 1 set
●RCE-BL70G Brushless ESC X 1
●500MX Brushless Motor(1600KV) X 1
●DS515M Digital servo X 3
●DS525M Digital servo X 1



Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


devamını yazacağım geniş zamanda şimdilik sadece bu ikisi...
 
500 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Takibe aldığım modeller; (550 size)

Align Trex 550L Dominator

Gönüllerde yatan aslan :) Boyut olarak, super combo avantajları olarak, her bakımdan komple bir set... Maliyet tabii ki fazla ama heliprossta şu anda 1020 dolar kargo bedava... Buna yılbaşı en azından yüzde 10 belki daha fazla bir indirim gelebilir. Yanında gelen gpro uygun fiyata satılarak fiyat daha da aşağı çekilebilir, ikon'a devam... Lipoların tanesi en azından 65 dolar civarında... (6s 4500mah)

●730MX Brushless Motor(850KV)
●BL815H High Voltage Brushless servo
●BL855H High Voltage Brushless servo
●Castle Talon 90 Brushless ESC
●Gpro Flybarless System

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



Synergy E5

Kit fiyatı 550-600 dolar civarında. Kaliteli bir alet, ama ekonomik yönden düşündürücü. Kaliteli olsun, maddi olarak karşılığını ödeyebilirim diyenler için ideal seçeneklerden.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol




Kullanıcı Yorumu - İlker Sönmez

Karbon malzeme nin orta hallisi ile en üst seviyesi arasında 3 kat fiyat farkı mevut. Bunu blackout quadı araştırırken görmüştüm. Bunun dışında alüminyum malzeme alaşımı ve plastik malzeme alaşımı dayanıklılığı etkiliyor. Goblin 700 ile sert inişte alttaki alüminyum destekler eğilerek frame'i çatlatmıştı bana iki taraflı upgrade frame masrafı açmıştı , tabi eğilen parçalarda upgrade istedi. Bu olayı eskiden konu olarak da paylaşmıştım. Synergy ile ondan çok daha sert indiğimde bile bir deformasyon göstermediler. Deneme yaparken karbon kuyruk pallerini kırdığım halde dişlilerde çizik bile olmaması çok dikkatimi çekmişti. Malum çoğu modelde böyle durumlarda hatta norma uçarken bile dişliler sıyırıyor , sonra siyah upgrade dişli alıyorsun onlarda sıyırıyor. Kuyruk borusunun et kalınlığı şaşırtıcı gelmişti , ancak ne kadar faydalı olduğunu başıma iş gelince anladım. Kuyruk borusu bir mm bile eğilmedi. Klasik kırım fotoğraflarında kuyruk borusunun şekli malumdur. Gene mikadoyu yaparken de synergy'i yaparken de kuyruk borusunda ek bir delik açmak gerekiyor. Mikadoyu tornavida ile delmiştim , synergy matkapla bile zor delindi. Matkap alev alıyordu :)

Kanopi quick release kısmı kitten standart çıkıyor , 4 parçadan oluşuyor . Gaui X7 ye quick release aldım 4 parçalı 50 dolar para verdim. Goblinde 2 parça olanlar 25 dolar. Bunuda geçtim kanopi tutacakları küçük karbon ara parçalar ile çarpma anında kendini bırakıyor. Böylece 80 dolarlık özel kanopim kurtuldu sadece altta birkaç ufak çizik oldu.

Malzeme kalitesinden daha ötesi , benim modeli almada asıl sebebim modelin çok yönlülüğü. Dizayn aşamasında tüm aktarım organları 700 size oranlarında tasarlanmış. Yani tüm dişlilerin mod değerleri ve eğim açıları maksimum gücü kaldıracak şekilde üretilmiş. Bu yüzden modeli 600 ve 700 olarak da kullanabiliyoruz. tabi sadece dişli ile olmuyor , motor , esc ve pil yerleştirme alanları da her türlü donanımı alabilecek dizaynda üretilmiş. Büyük modellerin parçaları buna takılarak misal (synergy e7 kuyruğu) istediğin boya stretch yapabiliyorsun. Büyük modellerin ana dişli kuyruk aktarım oranları değişik olduğundan kuyruk aktarım kutusu içindeki dişli değiştirilerek düşük devirde kuyruk otoritesi sağlanabiliyor. Kuyruk kutusu standart plastik bir yapı değil , karbon ve alüminyumdan kendimiz yapıp yerine yerleştiriyoruz. Gene modelini büyültmek isteyenler için ana pal tutacakları ve kuyruk pal tutacakları en daha büyük boy modellerin standardında yapılmış , kitten çıkan adaptörler ile 550 palleri kullanabiliyoruz vs vs vs...

Daha aklıma gelmeyen detaylarda olabilir. Tabi bunlar bir helikopterde herkesin aradığı şeyler olmayabilir. Sadece uçsun , parçası ucuz olsun deniyorsa tercih edilmez. Ama bu kadar kaliteli malzemeden üretilmiş , ve dizaynı bu kadar ince düşünülmüş bir 550 kit içinde 550 dolar bence çok para değil.
 
500 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Abi zamanında Protos'u ben çok araştırdım. Eğer bu ikisi arasında bir tercih yapılacaksa kesinlikle Protos seçilmeli. Protos 500 'ün plastik ve karbon olmak üzere iki çeşiti var. Karbon olanın avantajı istediğin zaman 550 size stretch edilebiliyor ve 470 pal çeviriyor upgrade edilince. Bu model konusunda benim tek beğenmediğim yeri ESC . ESC sanki biraz düşük geldi bana ki bir de upgrade edilirse 60A esc yeterli gelmeyecektir böyle heliye. YGE 'nin kalitesini tartışmak değil de benimki böyle bir heliye yetmeyecek şekilde bir ESC koymak. Elindeki ikonu eğer gaui ile beraber satmayacaksan fast-lad'a msh brain dahil olan kiti , ünitesiz satar mısınız diye sorabilirsin. (ünitesiz kit stokta kalmamış.)

Şimdiden hayırlı olması dileğiyle.
 
500 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Yedek parça sıkıntımıdır bilemiyorum ama Protos lar beni cezbediyor gerçekten. Kayış aktarmalı modelleri daha çok seviyorum. Herkesin fikri ayrıdır ama Protoun uçuşunu seyretmek çok keyifli. Uçarken çızırdamıyor da :)
 
500 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Align candır :) 500L gelsin bir unboxing yaparım ona göre karar verirsin.
 
500 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Bu konu hakkında Rasim'le telefonda çok konuştuk, ama daha yüz yüze gelip konuşamadık. Konunun iki boyutu var, birincisi 500 size (425mm pal çeviren) kitleri incelemek, diğer boyutu ise elinde bir 325, bir de 360 pal çeviren iki helikopteri olan Rasim'e bir fikir, bir katkı sağlayabilmek. Ben konunun Rasim'le ilgili kısmına değineceğim, ama sadece onun özelinde değil, benzer durumda olan diğer arkadaşlara da nacizane fikrimi sunacağım.

Dediğim gibi, konunun bir üst sınıfa geçme kısmından bakınca, önemli olan ileriye yönelik plan yapmakta. Her ne kadar Rasim bana ilerisi için 700 size bir model düşünmediğini söylese de, kendisine de söylediğim gibi, heli uçuran herkesin gönlünden bir 700 mutlaka geçer, yada geçecektir :) Tabi ki maddi şartlar, hem alışta, hem de kırım maliyeti olarak yüksektir, boyut olarak taşınabilirliği zordur, uçururken bir 450 uçurur gibi gönlü rahat etmez insanın, ama bütün bunlara rağmen 700 bu işin tepe noktasıdır (daha büyük modeller şimdilik bana da uzak geliyor :) ) Bu açıdan bakınca da ileriye yönelik planda en önemli kalem pil oluyor, çünkü en maliyetli kalem o. Ben 500 size bir model alacak olsam birinci kriterim 4500-5000 mah pille uçabilecek olması olur. Bunu şu anda 700'üm olduğu için söylemiyorum, ileride 700 almayı düşünebilecek biri olarak söylüyorum. İkinci kriter ise mini değil, standart servo kullanılabilen bir model olması olur ki, bu seçenekleri bir hayli düşürüyor sanırım. Bunun iki nedeni var, birincisi servoları direkt olarak daha büyük modellere taşıyabilmek, ikincisi ise, uygun fiyatlı, diyelim align marka bir standart servonun değerlerini verebilecek bir mini servonun iki katı pahalı olmasıdır.

Nihai hedefin 550 size olduğu durum için bakarsak, işin servo kısmı aynı şekilde, pil ise biraz daha karışıyor. 2300-3300 mah arası standart 500 pilleriyle 550 size bir model uçurmak için 12s setup kurmanız gerekiyor. İlerisi için düşünüldüğünde 12s setup ister motor-esc, ister pil maliyeti açısından daha büyük yük getiriyor.

Nihai hedef 500 olursa? Sıfırdan başlayacak biri için olabilir. Ama elinde zaten 450, hele hele 360 pal çeviren 6s bir 450'si olanlar için 500 size bir modelin bir üst sınıf olduğunu düşünmüyorum.

Bütün bunları Rasim'le de konuştuk. Benim fikrime göre bir üst sınıfa çıkmak 550 size bir modeldir. Diğer yandan, 500 size model alacak olsam tercihim Gaui X4 II olurdu. Mini servo kullanıyor olması ve 500L ve protos'tan yüksek fiyatı dezavantajları olsa da, büyük pilleri kullanabilmesi, 550 boyutuna (520-530mm pal çevirebilme) stretch edilebilmesi ve X7'nin tasarım detayları ve aktarma organlarının küçültülüp kullanılmış olması cezbedici tarafları.

Konu Rasim'in olunca 500 kitler değerlendirmesinden biraz 500-550 kıyaslamasına doğru kaydı ama fena olmadı :D Baştan her olasılığa göre plan yapmakta fayda var. Ben şimdiye kadar gereksiz yere çok para harcadım ve kendimce tecrübeler ve fikirler edindim, başka arkadaşların da aynı sonuca ulaşması için aynı yoldan geçmelerine gerek yok. :)
 
500 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Emre Kaman' Alıntı:
Bütün bunları Rasim'le de konuştuk. Benim fikrime göre bir üst sınıfa çıkmak 550 size bir modeldir. Diğer yandan, 500 size model alacak olsam tercihim Gaui X4 II olurdu. Mini servo kullanıyor olması ve 500L ve protos'tan yüksek fiyatı dezavantajları olsa da, büyük pilleri kullanabilmesi, 550 boyutuna (520-530mm pal çevirebilme) stretch edilebilmesi ve X7'nin tasarım detayları ve aktarma organlarının küçültülüp kullanılmış olması cezbedici tarafları.

Emre abi çok teşekkür ederim, bayağı detaylı bir durum tespiti olmuş. Bir iki naçizane fikrimi sunayım, onlar üzerinden açalım konuyu o halde.

1- Gaui x4 II nin fiyatı Align Trex 550L seviyesinde. Bu gerçekten böyle... Ve ben ikisini tartının kefelerine koyduğumda Align aşırı ağır basar. Forumdaki 550L konusuna yaptığım katkılardan anlaşılacağı üzere çok beğendim 550L yi... Ama işin maddi boyutu da çok ciddi. Hem ilk yatırım hem de yedek / kırım masrafları açısından. Hal böyle olunca hep korkarak uçacağım.

Özetle, tipini beğenemediğim (üstten frame dar, alttan pil sürebilmek için genişletmişler, kanopi de şekilsiz biraz tabii bana göre) bir gauiyi 550L fiyatına alıp bir sürü para da sonradan stretch (520-530mm) için vermek yerine, en başından 550mm pal çeviren bir 550L almak daha mantıklı değil mi?

2- 700deki tasarım detaylarının gaui x3 te de bulunduğunu söylemek isterim. Motor üstte, pil altta, TT aktarması doğrudan crown gear vasıtasıyla ek bir aktarmaya gerek duymadan...

3- İşin yine maddi boyutu :) Trex 550L yine herşey dahil 2500 leri buluyor belki geçiyor.


Bunlar zaten iki günlük plan değil. Yılbaşı ve sonrası için düşünüyorum. Biraz bu başlık üzerinden fikirleri ortaya koyalım diye açtım konuyu. Protos da merak etmiyor değilim :rolleyes:
 
500 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Bu konuda güzel bir kaynak konu olma yolunda emin adımlarla ilerliyor :thumbup: Tıpkı zamanında şu konularda olduğu gibi ;)

Yeni bir 700 seçmek için araştırmadayız
Ekonomik 700 Sınıfı Helikopter Toplama

Şimdi gelelim konuya. Aslında Emre arkadaşımız konuyu çok güzel özetlemiş. %100 kendisine katılıyorum. Şahsen 3 yıl boyunca sadece 450 ve 500 sınıfı helilerle uçtuktan sonra 570 sınıfı heliye terfi etmiş birisi olarak :

1- 500 sınıfı bir heli bence öğrenme sınıfında olan bir model. Servoları mini servo olduğu için, diğer sınıflarda bunları kullanmak mümkün dedğil. Bu nedenle kesinlikle RTF ve en uygun fiyatlı modeli tercih ederdim ki bu durumda seçimin TREX 500 yana olurdu.

2- Rasim kardeşimiz gibi belli bir aşamaya geldikten sonra alacağım 2./3. model kesinlikle en 550 sınıfı bir heli olurdu. Eğer bu sınıfta maliyet ön planda ise eski TIP TREX 550 DFC kesinlikle tavsiye ederdim. Fiyat / performans olarak gerçekten başarılı bir ürün idi. Fakat şimdi bunun da dominator serisi çıktı, biraz bekleyip bunu da incelemek lazım.

Fakat şurası bir gerçek ki 500 sınıfı ile 550 sınıfı helilerin uçuşları ve havada tutunmaları arasında çok ciddi fark bulunmakta. Ikon gibi kurtarma özelliği olan FBL kullanıldıktan sonra bence 3-5 ay sonra alınsın ama alınmışken 550 sınıfı bir heli olsun :thumbup:
 
500 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Rasim Öztürk' Alıntı:
... Ama işin maddi boyutu da çok ciddi. Hem ilk yatırım hem de yedek / kırım masrafları açısından. Hal böyle olunca hep korkarak uçacağım......
İlk yatırımı bilemem ama inan Rasim 500 sınıfının da kırımları hiç ucuz değil. Yani 550 ile kıyasla. Pal hariç parçalar arasında dağlar kadar fark olmaması lazım.

Ama 500 sınıfı olunca inan yere çarpmaların %80 Frame kesin kırılıyor. Şu ana kadar 2 farklı 500 toplamda 3 defa yere çarptım ki birisi invert hover holdu çektim panikle. 3 mt invert düşüşte bile ana frame kırıldı. 3 düşüş, 2 frame kırımı , hiç de yabana atılır bir durum değil.

Bu nedenle bana göre 450 sınıfının üstündeki hiç bir model ile düşmemek gerekiyor. Eğer extra şanslı değilsin, kırımlar can sıkıcı oluyor.

Bu nedenle eğer benim gibi soğukkanlı değilsen, kurtarma sistemleri can kurtarıyor :laugh:
 
500 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Rasim Öztürk' Alıntı:
Emre abi çok teşekkür ederim, bayağı detaylı bir durum tespiti olmuş. Bir iki naçizane fikrimi sunayım, onlar üzerinden açalım konuyu o halde.

1- Gaui x4 II nin fiyatı Align Trex 550L seviyesinde. Bu gerçekten böyle... Ve ben ikisini tartının kefelerine koyduğumda Align aşırı ağır basar. Forumdaki 550L konusuna yaptığım katkılardan anlaşılacağı üzere çok beğendim 550L yi... Ama işin maddi boyutu da çok ciddi. Hem ilk yatırım hem de yedek / kırım masrafları açısından. Hal böyle olunca hep korkarak uçacağım.

Özetle, tipini beğenemediğim (üstten frame dar, alttan pil sürebilmek için genişletmişler, kanopi de şekilsiz biraz tabii bana göre) bir gauiyi 550L fiyatına alıp bir sürü para da sonradan stretch (520-530mm) için vermek yerine, en başından 550mm pal çeviren bir 550L almak daha mantıklı değil mi?

2- 700deki tasarım detaylarının gaui x3 te de bulunduğunu söylemek isterim. Motor üstte, pil altta, TT aktarması doğrudan crown gear vasıtasıyla ek bir aktarmaya gerek duymadan...

3- İşin yine maddi boyutu :) Trex 550L yine herşey dahil 2500 leri buluyor belki geçiyor.


Bunlar zaten iki günlük plan değil. Yılbaşı ve sonrası için düşünüyorum. Biraz bu başlık üzerinden fikirleri ortaya koyalım diye açtım konuyu. Protos da merak etmiyor değilim :rolleyes:

Üç maddede de haklısın, zaten iki gün önce ben de 550L düşündüğümü söylemiştim (sonrasında da X4 demiştim, sonra X3 dedim... :D ) X4'ü konu içeriği 500 size olduğu için yazdım, ama hakikaten 550L ile arasında uçuşa hazır maliyeti olarak bu kadar fark olmasa kesinlikle Gaui düşünürdüm. Bu günlerde X5'in şokundan mıdır nedir, sürekli fikir değiştiriyorum, o yüzden de bir süre model falan almayı düşünmüyorum :p (ama Gaui fanlığı baş gösterdi bende, hayırlısı diyelim...)
 
500 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

500 sınıfı modeller için tek tavsiyem 550 sınıfı almalarıdır. Uçuş karakteri ve elektronik ve pillerin aktarılması açısından 550 sınıfı açık ara öndedir. Fiyat/boyut oranı olarak da avantajlıdır. 500 ile 550 arasında gerçekten boyut farkı çok fazla , diğer modeller gibi 5-10 cm değil 26 cm.

Genede 500 alacak olsam 5000 mah 6S pil kullanabilen bir 500 seçerdim , gaui x4 II yada goblin 500 . Goblin'e mod ile standart servoda takılabiliyor.
 
500-550 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Üst sınıf alınacaksa , 600 veya 700 serisi alacaksın ama evde durmalı , çok uçurmayacaksın , bayramdan bayrama bir hover yeter... :D Onun sevinci zaten bir sezon gider, kırım olmazsa şayet. :laugh:
 
500 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

İlker Sönmez' Alıntı:
500 sınıfı modeller için tek tavsiyem 550 sınıfı almalarıdır. Uçuş karakteri ve elektronik ve pillerin aktarılması açısından 550 sınıfı açık ara öndedir. Fiyat/boyut oranı olarak da avantajlıdır. 500 ile 550 arasında gerçekten boyut farkı çok fazla , diğer modeller gibi 5-10 cm değil 26 cm.

Genede 500 alacak olsam 5000 mah 6S pil kullanabilen bir 500 seçerdim , gaui x4 II yada goblin 500 . Goblin'e mod ile standart servoda takılabiliyor.

Şimdi İlker abi şöyle her birine bir iki yorum da ben getireyim.

Boyuttan başlarsak; bu değişkenlik gösteren bir konu. Pal hariç burundan kuyruğa uzunluk için iki 500 sınıfı arasında bile ciddi farklılıklar var. 500L dominator 863mm, aynı sınıfta olan aynı boyutlu pal çeviren MSH Protos 955mm... Üst sınıf 550L dominator 1069mm... Yine 550 sınıfı diyebileceğimiz Gaui x5 1000mm...

Yani 500 sınıfı dediğimiz msh protos ile 550 sınıfına yanaştırdığımız gaui x5 arasında 4,5 cm var.


Fiyat çok önemli bir faktör, estetik de oldukça önemli diyebiliriz. Yukarıda da yazdığım gibi fiyat olarak Gaui x4 II = Trex 550L dominator .... Bu durumda da gönlüm trexten yana. Hem standart servo, hem lipo, hem 550mm pal, hem daha büyük görünüm...
 
500-550 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Rasim çok haklısın 500 sınıfı tavsiye ederken bile pahalı olana gidiyor , çünkü getirileri fazla.
Boyut olayına gelince burada alignın yerleştirdiği yanlış terminoloji bizleri yanıltıyor. 420 sınıfı ile 550 sınıfı arasında fark var dememiz lazım . Arada kalan x5 ve goblin 500 gibi gerçek 500 modelleri ne tarafa çeksen o tarafa gidiyor. X5'i 520 pal ve standart scorpion motoruyla kullanan birisi olarak bana çok tad vermedi. 500 paller ile ideal olduğunu düşünüyorum o yüzden de bana göre gerçek 500 sınıfına daha yakındır. Ha usta pilota tuğlayı versen canavar gibi uçurur o ayrı.
 
500-550 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

İşin ekonomisine önceki mesajlarda çeşitli seferler göndermelerim olmuştu. Tablo yavaştan oluşuyor. (fastlad fiyatlarıdır, 500L nin yedeklerini fastladde göremediğim gibi heliprossta da bulamadım. Eski trex500 lerle uyumuna ise bakmadım gerekirse şimdilik o fiyatlarla doldururum yarın) ilerleyen günlerde listeye yeni heliler eklenerek devam edecek :)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol