500 Serisi Quadcopter Motor/Prop Seçimi Hakkında

gokaykutlu

Yeni Uye
Katılım
25 Haz 2016
Mesajlar
23
Tepkime puanı
0
Yaş
35
Herkese merhabalar,

Forumda ve modelcilik dünyasında oldukça yeniyim, aranıza katıldığım günden bu yana başta RCKolik otamında, akabinde yerli / yabancı birçok kaynaktan bu konular hakkında yeni bilgiler edinmeye çalışıyorum. Öncelikle bu hususta emeği geçen herkese teşekkür ederim, gayet samimi ve bir o kadar profesyonel bir ortam burası.

Aşağıda belirttiğim konular eminim ki daha önceden konuşulmuştur, elimden geldiğince forumda derinlemesine araştırdım fakat gözümden kaçtıysa ve sizlerin vaktinizi aldıysam şimdiden affola.

İlk olarak istediğim multicopterde aradığım başlıca özellikler:
-Güvenli bir uçuş karakteristiğine sahip olması (GPS, telemetri vb.)
-FPV ve kaliteli alan fotoğrafları / videoları çekebilmesi

Elimde bir başka amatör projemden kalan 5 adet 4000mAh, 3S, 20-30C Lipo piller, IMAX B6AC Lipo şarj cihazı ve Turnigy 9x kumanda/alıcısı bulunmakta.

Gelelim asıl konuya;
500 serisi bir quadcopter toplamayı düşünüyorum.
Öngördüğüm ekipman listesi ve bu ekipmanların ait toplam ağırlıkları (AUW) "Calculations.jpg" dökümanında belirttim. Seçeceğim motora göre pervane (bazen tam tersi), bu kombinasyona göre de ESC belli olacağından bu ağırlıklar hesaplama yaptığım "Calculations.jpg" dökümanında toplam yüke eklenmiştir.
Belirttiğim ekipmanların birçoğu ilk aşamada gerekli olmayacaktır ama kendimi tanıdığım için bir süre sonra onu da ekleyeyim, bunu da ekleyeyim derken dizayn kısmındaki en önemli faktörlerden olan toplam ağırlığı, başta seçilebilecek tüm ekipmanlara göre hesaplamanın mantıklı olacağına kanaat getirdim.

"Calculations.jpg" dökümanında SunnySky motorlarından benim öngördüğüm model ve farklı kombinasyonlarda bazı hesaplamalar yaptım.
Modelimin toplam ağırlığı yaklaşık 2,5 kg civarında olacak gibi. Dökümanda belirttiğim Total Thust / Total Weight sonucu FPV ve sakin uçuş karakteristikli bir multicopter istediğim için minimum 2:1 itiş değeri yeterli olacaktır diye düşünüyorum (fakat hesaplamalara göre bu değerin altında ekipman seçeceğim belliki), buradaki değerler motorların vereceği toplam thust değerinin ve toplam ağırlığa göre bölümünden elde ediliyor. Bir başka kontrol ise Compare With Total Watt to Fly (0,2 g/W) motorların vereceği toplam gücün, uçuş karakteristiğine göre belirlenmiş (90 Watt/450gram) değerinin toplam ağırlığa göre ihtiyaç duyulan güç değerinin oranlanmasından geliyor. Uçuş zamanı ise Flight Time @100% Throttle (min) motordan çekilecek maksimum akıma göre hesaplanıyor (ki hiçbir uçuş maksimum Throttle da yapılmayacak, haliyle bu süre artacak, sadece motor seçimi için referans niteliğinde düşünebiliriz)

Uzattığımın farkındayım..

Özetle;
Prop olarak 1147'nin üzerine çıkmayı düşünmüyorum (frame kapasitesi ve abartmamak adına), öngördüğüm kombinasyonlar için 30A ESC yeterli gibi, fakat doğru seçim yapabilmek adına sizlerin düşüncelerini de almak isterim.

1,61 itme oranında, SunnySky V2216 900KV motor ve APC 1147 tip prop
1,62 itme oranında, SunnySky X2216 880KV motor ve APC 1147 tip prop
1,76 itme oranında, SunnySky X3108S 900KV motor ve APC 1038 tip prop
1,86 itme oranında, SunnySky X2216 1100KV motor ve APC 1047 tip prop
1,94 itme oranında, SunnySky X3108S 900KV motor ve APC 1147 tip prop
2,10 itme oranında, SunnySky V2814 870KV motor ve APC 1147 tip prop

Not: "1147 yerine 1047 veya 1038 tip proplar daha çok performans verecektir " ibaresine birçok kez karşılaştım. Bunun doğruluğu var mıdır? Varsa da sebebi nedir acaba?

Şimdiden teşekkürler,

Saygılarımla,

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

[Sadece Ek olarak göster=1]
 

Ekli dosyalar

  • Quadrator Selection & Calculation V1.xlsx
    18.2 KB · Görülme: 2
500 Serisi Quadcopter Motor/Prop Seçimi Hakkında

Selam, genelde 920kv, 1000kv motorlar için 1045 öneriyorlar. Bu kombinasyona 1147, yada 1145 takarak ta kullandım. Uçuş süresinde %10 artış belki oluyor diyebilirim. Bire bir kıyaslama yapmadım ama, iki propla da çok kullandım. Ama 1045 ile ısınmayan motor, 1147 de haliyle bir miktar daha fazla ısındığını farkedeceksin. Ben olsam 1045 te 1145,te 1147 de alırdım. İşin zevki bunları farklı farklı deneyimlemekte bence :) ama gimbal, apm, gps, telemetry, fpv derken, s550 hexa Frame de düşünebilirsiniz.

Dragonfly...
 
500 Serisi Quadcopter Motor/Prop Seçimi Hakkında

Selam Ercan Bey. Dediğin gibi birden farklı prop alıp denemek çok büyük bir olay değil [emoji5] önemli olan bahsi geçen proplar ile uçurum performans farkı olmaması. Hexa aklımdan geçmiyor değil fakat maliyet oldukça artacak gibi. Motorlar daha az zorlanacak fakat taşıyacağım yük konusunda daha esnek olacağım bu da avantaj elbette. İlk defa multikopter toplayacak biri için fazla iddialı olmaz mı hexa? Sanırım siz de 450 serisi quadrator ile yola çıkıp 700 lük bir hexator topladınız değil mi?

Beğendiğim frame şu : Look what I found on AliExpress
http://s.aliexpress.com/QVZNvQVv


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
500 Serisi Quadcopter Motor/Prop Seçimi Hakkında

Yok ben 450 lik toplayayım derken, birden sağolsun bir abimizin desteği ile 700 lük hexa sahibi oldum. Akabinde 3 tane 450 lik quad topladım. Ama hexa nın tadı ayrı bir güzel.

Ama şunu da belirteyim. Quad ları at bagaja istediğin yerde tak pili uçur. 700 lük hexa biraz daha meşakkatli ve hacimli olduğundan, her yere taşımak kolay olmuyor.

Bu işi kısa bir heves için yapmayacaksan, kesinlikle 450/500 Frame sonrası daha büyüğü için para biriktirmeye başlarsın.

Eğer bütçen uygun ise hexa düşün derim.

Dragonfly...
 
500 Serisi Quadcopter Motor/Prop Seçimi Hakkında

Tamamdır o halde. S550 ile devam edelim. Kesinlikle kısa bir heves değiş benimkisi. Hesapları bir daha kontrol edip ona uygun motor prop seçimi yapayım. Apm konusunda çok problem yaşadın mı? Arduino konusunda birçok çalışmam oldu fakat bildiğim kadarıyla apm son kullanıcı odaklı bir sistem. Teşekkürler.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
500 Serisi Quadcopter Motor/Prop Seçimi Hakkında

Apm konusunda hiç problem yaşamadım çünkü, aldığım hexa da apm vardı ve kurulumu yapılmıştı. Ben de bir defa farklı bir quad üzerinde kurdum. Bence ekipman sıkıntısı sorunu olmadıkça, apm kurmak çok ta zor değil. Biraz İngilizceniz de varsa altından girip üstünden çıkabilirsiniz. Apm kullanacaksınız kesinlikle bir de telemetri modülü satın alın çok işe yarıyor ve keyifli bir hale geliyor.

Dragonfly...