700-750 Sınıfı frame tasarımı ve toplanacak muhtemel parçalar

Masta

Yeni Uye
Katılım
19 Eyl 2017
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
Yaş
34
Herkese merhaba.

Tanışma bölümünde de kısaca bahsetmiştim bir quadcopter tasarımı ile uğraşmaktayım. Konu hakkında sürekli olarak okuma yapıyorum fakat teknik bilgim sizlerle kıyaslanamayacak kadar az. Dil problemim olmadığı için özellikle yabancı sitelerde araştırma yapmıştım ve birkaç YouTube build inde gördüğüm modelin parçalarının benim yapmak istediğim model için uygun olacağını düşündüm.

Video Linki:

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Modelde baz aldığım parçaların hemen hemen hepsi bu videodaki parçalardan oluşmakta fakat siz değerli üyelerin fikirlerine ve tavsiyelerine uymak isterim. Kurulumu kolay olması benim için önem arz ediyor bu bağlamda öneri yaparsanız sevinirim.

Aynı zamanda 1 haftadır forumdaki konuları da okuyorum ve Yasin Vur Bey' in Tübitak yarışmasına katıldığı modelle parçaların oldukça benzer olduğunu farkettim.

Modelin genel amacı stabil bir uçuş ve aerial video çekimi. Bu sebeple cihaza ilerleyen zamanda GoPro muadili bir kamerayı gimbal ile bağlayacağım.

Parça alımını aliexpress den yapmayı düşünmüştüm ama forumu gezdikçe banggood'un da yoğunlukla kullanıldığını gördüm.

Parça Listesi:

Motorlar: Sunnysky X4108S 380KV


Pervane: Dji 1555


LiPo Pil: Lion Power 6s 10400 mah 25C


ESC: Hobbywing Platinum 30A Pro2 6S ?


Controller: Dji Naza M v2


Kumanda - Alıcı verici: Turnigy 9XR +FrSky DJT 2.4Ghz Combo Pack ?



FPV: Boscam


Emin olmadığım parçaların yanına "?" işareti koydum. Tüm parçalar hakkında herkesin fikirlerini duymak isterim.

Diğer parçalar hakkında ya henüz bir fikir elde edemedim ya da eksiklerin farkında değilim :embarras: Modelin şu anki halinin de bir görselini koyuyorum. Parçaları 3D Printer ile basmaya başladım. Carbon fiber çubuklar da elime ulaştı. Bu parçalar gelinceye kadar frame i tamamlamış olurum inşallah.

Şu anki tasarım:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Kolların tasarımı bitti gibi fakat daha gövde üzerinde düşünmekteyim.
 
700-750 Sınıfı frame tasarımı ve toplanacak muhtemel parçalar

Sevgili Bilgehan.

Merak ettiğin ve belirtmiş olduğun hususlar ile ilgili kişisel görüşlerim şöyledir.

Sunnysky X4108S 380KV : Sunnysky web sayfasında artık tanıtımı artık yapılmayan bu nedenle de üretimden kalkmış ve stoklardaki mevcut olanların satışının yapıldığı bir model olabileceğini düşünmekteyim. Altı S (6s) lipo ve düşündüğünüz prop lar ile en az 2.5 kg a thrust verebileceğini tahmin edersek toplamda 10 kg thrust eder. Kullanmayı tasarladığınız frame in bu stresi karşılayıp karşılamadığı, karşılasa bile harmonik vibrasyonlarla ne derecede salınım cevabı verebileceğini doğru tahmin edebilmek fevkalade zor olabilecektir. Olmaz mı ? Olabilir, ama çok dikkatli ve kontrollü denemeler ile olur. (sizin kullanmayı tasarladığınız print ettiğiniz frame ile)

frame ve motor la ilgili aynı şey olmasa bile fikir verebilmesi açısından ne demek istiyor olabileceğimi deki videodan anlayabilirsiniz.

Pervane: Dji 1555 : Motor seçimine göre karar kılınabilecek bir ölçüdedir. Belirttiğiniz motora uygundur. Motor değişirse prop da değişebilir.

LiPo Pil: Lion Power 6s 10400 mah 25C: Uygundur ama biraz daha küçüğü olabilir.

ESC: Hobbywing Platinum 30A Pro2 6S: Hobbywing esc leri öteden beri iyi olarak bilinen, modellerinin bir kısmında kendine ait özel firmware ı olan ve büyük propelerler ile nispeten desync sorununa daha iyi direnç gösteren bir marka olarak tanınmıştır.

Dji Naza M v2: Bu modeli seçmenizde özel bir neden olup olmadığını bilemem;
ancak otonom uçuş özelliklerinin çok daha iyi olması , uçuş karakteristiğinin daha stabil olması, açık kaynak kodlu yazılım ve donanım olması, 32 bit ana ve yardımcı işlemci taşıması, geliştirilebilir yazılımı ile farklı özellikleri ile karşımıza çıkması, frame-motor-prop-esc lerin tam ve olabilir en iyi performansını ortaya koyabilecek olan PID ve sair ayarlarını otomatik olarak yapabilen eşsiz (autotune) özelliğinin var olması , uçuş modlarının karakteristiğinin kendi istediğimiz şekilde ayarlanabilir olması, uçuş sonrası uçuşla ilgili verilerin değerlendirilebilmesini sağlayan veri depolama özelliğinin olması ve daha şu anda saymadığım (sonar, lidar, px4 flow, terrain follow) özellikleri nedeni ile Pixhawk, Naza M v2 ye göre bana göre tartışmasız daha üst seviyede olan bir uçuş kontrolcüsüdür. Yalnız herhalükarda bunlar dji naza m v2 nin kötü olduğu şeklinde bir algı da oluşturmasın.


Turnigy 9XR +FrSky DJT 2.4Ghz Combo Pack ?: Önerim FrSky Taranis Q X7 2.4 GHz ve FrSky SBUS X8R 2.4G yönünde olur.

Elinizdeki multicopter toplama ile ilgili yardımcı diğer malzemelerinizi bilemem ama neredeyse tümünü bir gün kullanacağınız, lazım olabilecek malzeme geniş malzeme listesi ekteki gibi olabilir.

sevgi ve saygılarımla

şakir polay
 

Ekli dosyalar

  • malzeme listesi.txt
    1.2 KB · Görülme: 13
700-750 Sınıfı frame tasarımı ve toplanacak muhtemel parçalar

Şakir Bey selamlar,

Öncelikle Karabük'ten birisinin konumla ilgilenmesi beni çok mutlu etti. Frame konusunda kol için bir prototip yaptım. ağırlığına kıyasla oldukça sağlam olduğunu düşünmekteyim. Dilerseniz bir gün sizlere de gösterebilirim. X şeklindeki tasarımın orta merkez bağlantısının rijit olması benim şu anki en büyük kaygım. Bunun için de üzerinde çalışmaya devam ediyorum.

Parçalar hakkındaki fikirleriniz benim için çok değerli.. Siz cevap yazdığınızdan beri sürekli videolar ve forumlar karıştırıyorum. Özellikle pixhawk ve naza kıyaslamaları üzerinde durdum. Benim naza seçimimin en büyük sebebi özellikle bütün bir set olması ve parçalarının kendi arasındaki uyumu ya da kurulum problemi gibi kaygılarımı daha aşağıya çekiyor olmasıydı. Bu bağlamda pixhawk ın orjinal 3DR firmasından tedarik edilmek istediğinde 250 dolar gibi bir fiyatı ve diğer üreticilerin yaptığı pixhawk ların ise bazı forumlarda 3DR ye nazaran kalite farkı ya da satın alındığında çalışmayan bileşenlerin olduğu yazılmış.

Naza'ya bakarken Eagle Tree nin Vector Flight controller ına da baktım aslında aklım onda fakat onlarda sorunlu gps modülünün değişimi nedeniyle Ekim ayının ortalarında gönderim yapabiliyorlarmış. OSD ile FPV ekranı üzerinden kurulum yapılabilmesi hoşuma gitmişti.


Kumanda konusunda Naza v2 ile kurulum videoları bulunan bir set araştırdım . Taranis in x9d modelini okuduğum herkes övüyordu fakat bütçe limitine takıldığımdan listeme eklemem mümkün olmadı. Sizin tavsiye ettiğiniz set ile benim düşündüğüm arasında 50 dolar civarı bir fark mevcut. Tolere edebileceğimi düşünüyorum.
 
700-750 Sınıfı frame tasarımı ve toplanacak muhtemel parçalar

Sevgili Bilgehan,

Multicopter ile ilgilli çalışmalarınızı görmek beni mutlu eder. Cumartesileri saat 15 den sonra genellikle müsait oluyorum.

Kendim için klon, değer verdiğim bir arkadadaşım için ise radiolink fimasının pixhawkını kullanarak problemsiz ve çalışır 2 multicopter yaptım. Şimdi 3. sünü yapıyorum. Bileşenleri farklı yerlerden alınmış olmasına rağmen uyum problemi ile karşılaşmadım. Pixhawk nernekadar 3dr firmasının yardımları ile tasarlanmış bir kart olsa da sonrasında servis ve destek hizmetlerindeki problemler nedeni ile müşterilerinin bir kısmı tarafından olumsuz gözle bakılır bir firma olmuştur. Askında tam orijinal pixhawk diye bir şey olmadığını düşünüyorum zira pixhawk açık kaynak donanımıdır. İsteyen herkese açık devre şemasına ve bileşenlerine göre imal edebilir, modifiye edip basabilir. Ayrıca 2 mb firmware belleğinin 3dr firmasının pixhawk'larında sadece 1 mb'nın kullanılabildiği anlaşılınca satın alanların çoğu firmaya biraz küstü. Tercihinizi Naza dan yana kullanmakla kesinlikle bir yanlış içerisinde olmadığınızı bilin. Diler isterseniz beraber pixhawk ve uçuş karakteristiği ile ilgili bir uçuş planı yapabiliriz.

sevgi ve saygılarımla

şakir polay
 
700-750 Sınıfı frame tasarımı ve toplanacak muhtemel parçalar

Şakir Bey merhaba. Acaba benim belirlediğim motor prop esc pil grubu için baska bir öneriniz var mı? Saygılar
 
700-750 Sınıfı frame tasarımı ve toplanacak muhtemel parçalar

sevgili bilgehan

Motor önerisi: Sunnysky v2216 650kv en az 4 adet banggood dan bakılabilir

Esc önerisi: Fvt littlebee blheli_s 30a. en az 4 adet banggood dan bakılabilir.

Pil önerisi: 5200 mah xt60 bağlantılı. İncelemek için.

Pervane önerisi: 1245 Carbon Nylon CW/CCW Propeller (4 çift). İncelemek için:

önceki iletimde gerekli olabilecek malzeme listesini de değerlendirmek gerekecektir

sevgi ve saygılarımla

şakir polay
 
700-750 Sınıfı frame tasarımı ve toplanacak muhtemel parçalar

Selamlar. Şakir Bey'in tavsiyeleri üzerine belirli parçaları sipariş verdim. Satın aldığım ürünlerin listesi ve linkleri aşağıdadır. Teşekkürler Şakir Bey!

Motor: 4x Sunnysky V2216 650KV
https://tr.aliexpress.com/item/free-shipping-Sunnysky-V2216-650KV-800KV-900KV-Multi-rotor-Copter-Outrunner-Brushless-Motor/1977477111.html

ESC: 4x Favourite-FVT-LittleBee-30A-S-ESC
https://tr.aliexpress.com/item/4PCS-Favourite-FVT-LittleBee-30A-S-ESC-BLHeli-S-OPTO-2-6S-Supports-Mulitshot-Oneshot42-OneShot125/32738195790.html

Prop: 4 Çift (2 set) Gemfan-1245-Carbon-Nylon-CW-CCW-Propeller
https://tr.aliexpress.com/item/Gemfan-1245-Carbon-Nylon-CW-CCW-Propeller-EPP-For-RC-Multirotor-Parts/32798870250.html

Flight Controller : Radiolink-Pixhawk-PIX-APM-Flight-Controller-Combo
https://tr.aliexpress.com/item/Radiolink-Pixhawk-PIX-APM-Flight-Controller-Combo-with-GPS-Holder-M8N-GPS-Buzzer-4G-SD-Card/32747056380.html

Kumanda : FrSky-ACCST-Taranis-Q-X7-2-4GHz-16CH-Transmitter/ White ( International Firmware)
https://tr.aliexpress.com/item/FrSky-ACCST-Taranis-Q-X7-2-4GHz-16CH-Transmitter-Black-White-Without-Receiver-For-RC-Multicopter/32814854844.html

Reciever: FrSky-ACCST-X8R-8-16ch-receiver(Non-EU version)
https://tr.aliexpress.com/item/Free-shipping-FrSky-ACCST-X8R-8-16ch-receiver-SMARTPORT-and-SBUS-function/1087298004.html

Pil: Limskey-POWER-Lipo-Battery-4S-14-8v-5200mah-30c-T-XT60-Plug
https://tr.aliexpress.com/item/Limskey-POWER-Lipo-Battery-4S-14-8v-5200mah-30c-T-XT60-Plug-RC-Helicopter-RC-Car/32753357799.html

Soket: MR30-MR30-M-Connector-Plug
https://tr.aliexpress.com/item/10-Pair-Amass-MR30-MR30-M-Connector-Plug-Upgrated-of-XT30-With-Heat-Shrink-Red/32821327874.html

ESC Koruyucu:
https://tr.aliexpress.com/item/High-Quality-4pcs-ESC-Proctection-Shell-Cover-ESC-Protective-Case-For-RC-Multicopter-DYS-LittleBee-20A/32824878718.html

Kablo: 1m 14AWG & 2m 16AWG silikon kablo
https://tr.aliexpress.com/item/1meter-Red-1meter-Black-10-12-14-16-18-20-22-24-26-AWG-Heatproof-Soft/32382577351.html