Align 130A HV ESC (rebranded Hobbywing) Poşet Açılım / Tanıtım / Firmware Upg.

Rasim Öztürk

RcFanatik
Katılım
9 Mar 2013
Mesajlar
7,008
Tepkime puanı
12,194
Yaş
38
Konum
Eskişehir
İlgi Alanı
Heli
Selamlar arkadaşlar,

Protos Max modelimde kullanmayı düşündüğüm Align 130A esc nin tanıtımı ile karşınızdayım.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol




İlk videoda; Esc nin poşet açılımı, yanında gelen ekipmanlar, esc nin kablosu girişleri vs, Hobbywing 130A ile benzerlikleri / farklılıkları gibi konular üzerinde durdum...



Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



İkinci videoda; esc nin bilgisayar ile bağlantısı, Hobbywing USB Link arayüzü ve ayarlar, firmware upgrade işlemi gibi konulara değindim...



Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Videolar uzun, kesmeyi editlemeyi parça parça yüklemeyi sevmiyorum. İhtiyacı olan, ihtiyacı kadarını alır mutlaka içlerinden :) Olmayanlar da genel kültür olarak bir göz gezdirebilirler hızlıca...

Teşekkürler :saygilar:






 
Align 130A HV ESC (rebranded Hobbywing) Poşet Açılım / Tanıtım / Firmware Upg.

İLKLERIN Adamı Rasim, ellerine sağlık kardeşim :thumbup: :bravo:

İnşallah performans olarak da memnun kalırsın. Fiyat / Performans olarak bu ESC'nin yakında çok müşterisi olur diye düşünüyorum %p
 
Align 130A HV ESC (rebranded Hobbywing) Poşet Açılım / Tanıtım / Firmware Upg.

Hayırlı uğurlu olsun Rasim güle güle kullan,ellerine ve emeklerine sağlık her zamanki gibi güzel bir tanıtım olmuş. :bravo:
 
Align 130A HV ESC (rebranded Hobbywing) Poşet Açılım / Tanıtım / Firmware Upg.

Hayırlı olsun
Emeğinize sağlık %p
 
Rasim çok teşekkür ediyoruz.
Poşet açılımdan öteye bi video olmuş. Bravo :bravo:



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
ben konudan önce youtube da izlemiştim. valla alasım geldi alakasız bir şekilde.

ellerine sağlık .

SM-G935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Align 130A HV ESC (rebranded Hobbywing) Poşet Açılım / Tanıtım / Firmware Upg.

Videoları tam anlamı ile yeni izleyebildim. Detaylı anlatımlar ıcın gercekten cok tesekkur ederiz, tekrar emegine saglık Rasim :thumbup:

Yorumlarıma geçmeden once fiyat/perfomans olarak bu ESC bizlere sunan Align bir kez daha tesekkur ederiz %p

Yorumlarım elestirme amaçlı degil, öncelikle bunu belirteyim ;) Yazdıklarım keske bunlar da olsaydı manasında. Yoksa ürün gercekten Hobbywing markası oldugu ıcın 4x4 bir ürün :halay:

Gelelim yorumlarıma :

-- Align genelde elektronik ekipmanlara bizce birazcık fazla yüksek deger yazıyor :laugh: Mesela servolarina bakarsanız piyasadeki tum muadillerinden daha yuksek degerlere sahiptir.

Anlaşılan o ki geleneği bozmamış ve Hw max 160a degerini küçük bir revizyon ile 200a olarak lanse etmiş :D

-- Data kabloların 40cm seklinde uzun olması da gayet guzel olmus.

-- Fanin enerji beslemesinin ESC üzerinden olması bence super olmus.Boylece alicidaki kanallardan birini işgal etmemiş ya da Y kablo kullanmak zorunda kalmayacağız.

-- Bec voltajinin 8.4 yerine 8v olmasını pek beğenmedim dogrusu. En azından 8.4 seçeneği de olsa guzel olurdu bence.

--Castle benzer durum var. Keske tum ESC altı metal olsaydi :embarras: Mesela Goblin modellerinde ESC yatagi genelde metal oluyor. Ama ESC alt kısmı plastik olunca o metal yüzeyin soğukmada herhangi bir katkısı olmuyor ne yazık ki.

Son olarak 14s kullanici olarak keske 14s destegi de olsaydı diyorum. O zaman bu fiyata tadından yenmezdi :hoppa:

-- Arkasında Hobbywing olması ve yazilimsal olarak guncellemeri kullanabilmek en buyuk artılardan birisi.

-- USB üzerinden ayar imkani da sunmaları gercekten guzel olmus. Sadece küçük bir soru olacak. Program box kullanmadan USB yazılımı çalışıyor mu ve ilgili tum ayarları yapabiliyor musuz tam anlamadım?
 
Align 130A HV ESC (rebranded Hobbywing) Poşet Açılım / Tanıtım / Firmware Upg.

Abi dediklerine katılıyorum öncelikle.

Usb üzerinden bağlanabilmek için arada mutlaka program box olması gerekiyor. Ancak bu esc'leri kullanmak için zaten program box almak da gerekiyor bence. Kumanda üzerinden bip dinleyerek ayar yapmak mümkün, ancak hem çok uğraşlı, hem de tüm parametreler ayarlanamıyor. Program box ile alışınca 30 sn'de ayar yapmak mümkün. BG dahil bir çok siteden 25-30$ arasında bulunabiliyor.

Hobbywing olan modeli 14s destekliyor, ancak Align 12s olarak belirtmiş. Orada da bir dümen olabilir bence. Zaten 14s olan bir escyi 12s sınırlamak için üretim bandını değiştireceklerini düşünmüyorum, hele ki komponent bazında ikisi arasında maliyet farkı olacağını hiç düşünmüyorum. Deneyip bakmak lazım, ama riske girebilecek birini bulmak lazım önce ;D
 
Align 130A HV ESC (rebranded Hobbywing) Poşet Açılım / Tanıtım / Firmware Upg.

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Videoları tam anlamı ile yeni izleyebildim. Detaylı anlatımlar ıcın gercekten cok tesekkur ederiz, tekrar emegine saglık Rasim :thumbup:

Yorumlarıma geçmeden once fiyat/perfomans olarak bu ESC bizlere sunan Align bir kez daha tesekkur ederiz %p
............


Abi rica ederim, dağınık düzende de olsa hemen hemen herşeyden bahsetmeye çalıştım. Özellikle HW ile kıyaslama konularında... F/P olarak dediğin gibi gayet iyi... Hobbywing hakkındaki yorumlar hep güvenilir olduğu yönünde...

Ben de yorumlara yorumlar getireyim, konu gelişsin, almayı düşünen arkadaşlar için iyi bir kaynak olur.. (bu arada yukarıdaki videolar falan helifreakte yok, sora sora öğrendim mesela ben hw yazılımının tanıdığını falan.)


-- Align'ın stratejisi olabilir ama şu da var, Hobbywing de mütevazi davranıyor. Yanii oraya yazıyor 160A peak (10s boyunca)... Bununla 200A nın biraz üzerinde değerler görenler var loglarında, yine de slowdowna girmiyor. Scorpion da mütevazi bu konularda, gerçekte daha yüksek değerleri verebiliyorlar sorunsuz. Zaten böyle böyle reliable oluyor veya olmuyor markalar. En ufak saniyelik bir aşımda, 190A oldugunda hemen su koyuvermesin istiyoruz biz kullanıcılar olarak, haliyle "mütevazi" esc leri daha çok seviyoruz.

-- Benim modelimde en azından 30cm kadar kabloya ihtiyacım vardı üniteye kadar... 40cm olması kablolamayı rahat yapma açısından da rahatlattı. Ayrıca esc nin içinden direkt lehimli değil de soketli olması da güzel detay... Kimisine 50cm lazım olur kimisine 15cm... Kablo kes, boyunu ayarla uğraşmak yerine kime kaç lazımsa onu takar kullanır böylece...

-- 700 modelde 130A esc kullanınca biraz ılıktan hallice, hafiften tatlı sıcak bir kullanım olabiliyor. Haliyle fan olması, esc ile ücretsiz gelmesi, esc üzerinden beslenmesi hepsi güzel özellikler... Eğer Y-kablo gibi şeylerle uğraştıracak olsaydı, -çok gerekmedikçe- kullanmazdım.

-- BEC voltajının 8.4 yerine 8.0 olmasına ben çok takılmadım. Alıcı pili kullananlar örneğin 8.4V ile başlıyorlar, sonlarda 7.4V lara kadar düşüyorlar, hala da performans alıyorlar... Çünkü aslında servoların torkları genellikle ihtiyacımızdan fazlası... Ve 0.4V luk bir fark, torkta 2-3 kg.cm ancak oynatır ki bu hiçbir şeydir... Savöx 2270 küsür serisi servoları mesela, maksimum 7.4V ile beslenir, çok iyi torkları vardır... 20kgcm nin yetmeyip 30kgcm nin gerektiği model de 700 sınıfı model değildir, 800 sınıfıdır belki, belki o da değildir. Diyelim ki odur, ona da tutup 130A esc takmak çok uygun olmaz, hele bir de 12S ise... Özet olarak ben çok bir eksik görmüyorum.

-- ESC nin iç yapısını açıp bakmak lazım. Çok ısınan elemanlar muhtemelen üst yüzeye yakın... Kontronik jive da öyle mesela, esc nin geneli metal olmayan bir madde ile kaplı, sadece bir yüzeyinde metal plaka var. Bundan farklı olarak heatsink yok, ayrıca para ile satılıyor. Isınan devre, mosfet vs her neyse onlar muhtemelen üst tarafta... Altı da metal olsa goblinde işe yarayabilirdi belki, ısının bir kısmını plaka alırdı... Protosta esc'nin altı da plastik olduğundan, bana bi faydası olmazdı... Diğer taraftan üstteki heatsink oldukça tatminkar görünüyor, fana da güveniyoruz.

-- Videoda dediğim gibi 14S kullanacaklar HW versiyonunu tercih etmek durumundalar. Emre abi de haklı olabilir, içi de komple aynıysa 14S de kullanılabilir belki. O riske ben girmem ama sizler gibi 7S pillerle haşır neşir olanlar bi el atabilir :)

-- Bu almamdaki en büyük etkenlerden biri oldu. Yazılım desteği şart... Hele hele piyasaya yeni çıkmış bir esc için... HW 130A çıkalı da çok olmadı çünkü ve kullanıcı geri bildirimleri ile çalışmalar sürüyor. Bilindik FBL ünitelerle governor konularını çalışacaklarmış ilerleyen süreçte. (4 tane fbl demişler ama isim vermemişler, muhtemelen vbar ve brain bunlardan ikisi olacak) Bu çalışmalar sonucu firmware upgradelerin devam etmesi olası...

-- Buna Emre abi cevap vermiş. Program box, diğer esc lerde kablo üzerindeki elektronik zımbırtı gibi iş görüyor (castle link gibi).. Aynı zamanda bilgisayara ihtiyaç duymadan ayar yapılabiliyor, aynı zamanda 8S e kadar lipo voltaj ölçüyor. Ben onun kendi konusundaki yazımdan alıntı yaparak bitireyim :)

Rasim Öztürk' Alıntı:
Bu konumuzda Hobbywing Platinum ESC'lerin Program Box ile ne kadar kolay ayarlandığını göreceğiz.

20-25 dolar değerindeki bu aleti almak, farz değilse de vaciptir
 
160 A yerine 200 A olmasının altında belki 14s yerine 12 s olması da yatabilir.

SM-G935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Align 130A HV ESC (rebranded Hobbywing) Poşet Açılım / Tanıtım / Firmware Upg.

Eline sağlık Rasim öncelikle yeni ESC hayırlı olsun. :thumbup: Sayende güzelce tanıma şansı bulduk. :bravo: :RCKolik:

Yıllardır Align firmasını birçoğumuz takip ediyoruz. Seveni var, sevmeyeni var....

Benim şöyle bir gözlemim var bu firmayla alakalı. Adamlar belirli bir seviyede kaliteden ödün vermiyorlar, bu seviye kimine göre orta kimine göre daha üstü. Sonra kağıt üzerinde müşterilerini sonuna kadar tatmin ediyorlar. :laugh: Kafada hiçbir soru işareti bırakmayacak şekilde test edilmesi pekte kolay olmayan değerleri çekinmeden kullanıyorlar. Bunun en güzel örneğini Mehmet abi vermiş, Align'daki servolar NASA'da yok. :lollol:

Buradaki mantık bence tamamen müşteri memnuniyetiyle alakalı. :lol: Adamlar biliyorlar ki senin benim gibi bir adamın bu elektroniği alıpta limitlerini zorlaması çok küçük bir ihtimal. :laugh:

Eğer değerlerde bilinçli olarak maniplasyon yapılıyorsa elbette bu etik değil, ama etik yönünü bir tarafa bırakırsak bu zamana kadar süreci iyi yönetmeyi başardılar diye düşünüyorum. Gerektiği kadar elektronik koyma konusunda Align en tecrübeli firma bana göre. ;D Bu zamana kadar birşekilde kullanıcılarını mutlu etmeyi başardıklarını da düşünüyorum, özellikle super combo'larıyla. %p

Esasında az çok herkes olayın farkında ama alınan sonuç tatmin edici olmaya devam ettiği sürece özünde Align hala modelciyi üzmez mantığında kalıyoruz diye düşünüyorum. :laugh:
 
Yorumlar için teşekkürler Türker abi :)

Küçük bir noktaya da değineyim. Benim bu Hobbywing 130A düşünmem, Protos Max'ı ilk almayı düşündüğüm zamanlara kadar gidiyor... Daha o zamanlar piyasada Trex 700X diye bir heli, hobbywing temelli Align 130A diye bir esc yoktu... Haliyle aradan geçen zamanda bolca araştırma şansım oldu.

700 sınıfında bir heliyi, hazırlıklı değilsek, benim gibi uygun gördüm kiti aldım mantığıyla girmişsek, uçmaya hazır hale getirmek biraz zaman alıyor. Servoları aldım önce, 550sx teki servo sıkıntımdan dolayı... Sonra kitin kendisi geldi... İşte ufak tefek bir iki upgrade de aldım zamanla... Motor geldi sonra ve üniteyi de aldım o arada... En son olarak da esc... Tabii bu birkaç aya yayılan bir süreç olunca okudum, bol bol okudum. 700 boyutunda, 713 paller çevirecek, hafiflik konusunda pek bir şey vaad etmeyen bir heliye 130A esc takmak sıkıntılı durumlara yol açabilir çünkü... Tam bu noktada firmaların ürünleri ile oluşturduğu izlenim, kullanıcı geri bildirimleri vs önem kazanıyor. Align fazla mı yazıyor bilemiyoruz, dediğin gibi ölçme şansımız da yok. Ama Hobbywing de gerçekten mütevazi davranıyor. Şöyle söyleyeyim, Align firması bu esc yi "Castle Cremations" firmasına yaptırsaydı, muhtemelen güvenip de 130A lık esc almazdım.

Sorun yaşayanlar tabii ki var ama yaşadıkları sorunlar max akım kaynaklı değil... Genellikle timing olarak farklı tercihlere yöneliyorlar, düşük değerlere ayarlıyorlar... Hobbywing genellikle mid timing 15° de veya bunun civarlarında mutlu oluyor... Veya standart 10p motorlar yerine Kontronik Pyro motorlar kullananlarda da sıkıntı olmuş. (o motorlar 14p)... Hobbywing v3 serisinde de 32khz pwm de en güzel çalışırdı ve bunu manuallerinde de yazarlardı. Bu konuda da macera arayanlar olur ve bu da esc yi üzer diye v4 serisinde pwm sabit 32khz... Değiştirilemiyor. Belki ilerde firmware upgrade ile yine açarlar ama açıkçası açarlarsa bu yeni sorunlara yol açar :) Pwm arttıkça esc ye daha çok iş düşüyor, motorun sürüşü daha smooth oluyor, ama esc daha çok ısınıyor diyorlar. Hobbywing de diyor ki, benim için sorun değil ben 32 de çalışırım, fazla da ısınmam... Active freewheeling geldiği için artık düşük yüzdelerde de fazla ısınma yapmıyor.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



Bu da timing önce 5° ayarlayan ama tavsiyeler üzerinde default 15° ye dönen arkadaş...

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



Sonrasında sorunlar yaşamaya devam ediyor. Fark ediyor ki motorun rotorunda şaftı sabitleyen set screwları sıkmadığını fark ediyor :)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



Bütün sıkıntılar çözülüyor...

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



Bunların da kimileri timingden sonra çözmüş kimileri zaten hiç macera aramamış...

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Align 130A HV ESC (rebranded Hobbywing) Poşet Açılım / Tanıtım / Firmware Upg.

Türker Akgün' Alıntı:
...

Esasında az çok herkes olayın farkında ama alınan sonuç tatmin edici olmaya devam ettiği sürece özünde Align hala modelciyi üzmez mantığında kalıyoruz diye düşünüyorum. :laugh:

Yiyor* ama çalışıyor diyorsun :lollol: :lol:

*Bizi yiyor
 
Evet arkadaşlar, yeni ve can alıcı bir haber... BALAYI BİTTİ :)

Align'ın hobbywingden aldığı escyi çok daha ucuza satması, hobbywing satışlarını da olumsuz etkilemiş olacak ki, artık yeni seri Align esc'ler Hobbywing yazılımı üzerinden GÜNCELLENEMİYOR.

Peki yeni seri mi eski seri mi nerden bileceğiz? LCD Program box üzerinden HW yazılımına bağlanacağız. Device Type kısmında Platinum_HV_V4 ibaresini görürsek, sorun yok. Platinum_HV_V4YT ibaresini görürsek, altta available versions kısmını boş göreceğiz, yani en güncel yazılımlardan mahrum kalacağız.

Bu hamle ile Align esc ler bitti benim için :( Çünkü Hobbywing'in bu 130 160 amper esc leri daha geliştirilmeye devam ediyor. Özellikle ünite governorları ile yer yer bazı huzursuzluklar çıkardı, belli başlı ünitelerle esc nin uyumu üzerine bazı çalışmalar yürütüyorlar... Süreç içinde startup power ayarlama parametresi geldi... Linear throttle'ın yine bir miktar etkisi oluyor governor üzerinde, bunu giderebilirler belki zaman içinde... Bu yüzden uçak modunda heli uçurmak durumunda kalıyoruz falan...

Ama align bu güncelleme furyasının dışında kalmış gibi görünüyor, hayırlısı olsun...

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Align 130A HV ESC (rebranded Hobbywing) Poşet Açılım / Tanıtım / Firmware Upg.

Rasim Öztürk' Alıntı:
...Ama align bu güncelleme furyasının dışında kalmış gibi görünüyor, hayırlısı olsun...
Kötü olmuş. :( Ama Align'da gelişim sürecinde olan ve güncelleme ihtiyacı bulunan bir ESC'yi satmak zorunda olamayacağına göre mecburen başka bir ara çözüm bulunacaktır bence.

Belki de Align ESC'ler Hobbywing yazılımıyla değilde windows service pack'leri gibi ara güncellemelerle güncellenebilir hale gelecek. (3GX'te olduğu gibi)

Ya da uzun vadede Hobbywing'le yollar ayrılacak belkide. Bakalım hep beraber göreceğiz. :islik: