ESC Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Seçilir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

ESC Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Seçilir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

EVREN GÜLCEMAL' Alıntı:
Mehmet Bey

kumanda ve yazılım vs ile uğraşmak yerine aşağıdaki gibi bir cihaz alsam olurmu acaba?


telemetri sistemlerinden her escnin her motorun çektiği akımı ayrı ayrı görebilirmiyiz.
Evren Bey,

Kendim kullanmadım ama manual bakınca görülebilir gözüküyor. Fakat bu hem monitör hem de alıcı görevi görüyormuş. Bu nedenle bunu kumandanız arkasında bir yerlere lehim ile bağlamanız gerekiyormuş, en azından ben öyle anladım ;)
 
benim cihazımdaki esc ler 40A 400 Hz birde opto 600 Hz olanları var. hz in artması ne işe yaramaktadır?
 
ESC Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Seçilir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Msh Protos modelimde esc nin yeri pil yuvasının altında... Bir tarafta scorpion gibi ısınmayı seven bir motor, üstünde de kullandıkça ılıklaşan bir pil, tüm bunların üzerinde de arka kısmı açık olsa da kanopi var. Ben yeterli havalandırma olmuyor gibi düşünüyor ve esc nin yerini değiştirmeye karar veriyorum.

Şimdi upload edemiyorum foto, akşama hallederim fakat tarif edeyim.

Protos modelinde, ana şaftın alt kısmında normalde ünite için ayrılmış bir alan var, açılı bir zemin. Etrafı da tamamen açıkta, haliyle daha serin olacağı aşikar. ESC yi oraya konumlandırdım.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Üniteyi de kuyruk kutusunun üstüne konumlandıracağım (yolda geliyor spirit)... Şunun gibi bişey olacak (ikinci fotoda alıcı konumlandırılan yere ben esc yerleştiriyorum);

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



Sorum;

Satelliteler esc den etkilenir mi? Yakın bir konumda olacaklar sayılır. Arada yine bir 10cm olur ama eskisinden daha yakınlar artık.

Satellitelerin konumu da kuyruk kutusunun iki yanı...

Not: Kuyruk kutusu da aynı şekilde açılı... Yani ünite yine ana şafta dik olacak ;)
 
ESC Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Seçilir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Su ana kadar hic duymadım / görmedim Satellitenin ESC yakın olmadan dolayı olumsuz etkilendiğini. Kaldı ki 10 cm yine de iyi bir Aralık. Bence bir sorun olmaz Rasim :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
ESC Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Seçilir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mesafe bence de fena değil, çok dip dibe değiller.

Bir ara bir konusu vardı bulamadım. Ferrit halka vardı galiba, esc alıcı sinyali üzerinde gürültü mü yapıyordu, olumsuz etkisi mi vardı ne... Şimdi bi yaklaşma olunca emin olmak istedim sıkıntı çıkarmayacağına :)
 
ESC Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Seçilir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Evet o konuyu hatırlıyorum ve hatta ben cevap vermiştim 450 yaşadığım tecrübeyle.

Bence sen de bir sıkıntı olmayacaktır Rasim :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
ESC Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Seçilir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Rasim konuyla alakası yok ama siz bu Beast X'i ayarlamayı biliyor musunuz ?

Aynısından Evrim'de var, bir araya geldiğimizde bir el atılası mıdır ? Anormal bir kuyruk hızı var ve piro yaparken modelin kafası dalıyor...

Model nitro, vibrasyonla alakalı acaba ilave bir bir gyro pad veya milton-mode falan istiyor olabilir mi diye de düşünüyorum. :rolleyes:

Kırmayaydım bakacaktık en azından kuyruk hızına falan ama kısmet olmadı. :'(
 
ESC Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Seçilir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

İş yerinden upload engelli, o yüzden derdimi anlatabileceğim fotolar buldum netten, onları paylaştım Türker abi :) Microbeast ile alakam olmadı hiç, modelcilik geçmişim bir yıldan biraz fazla diye sayıyorum, öncesi çok da üniteler konusuyla ve fbl olayıyla ilgili değildim.

Bir ara Özkan abinin modelinde görmüştüm üniteyi, belki o bu konuda bilgilidir.
 
You must be registered for see images attach


merhaba elimde DJİ Phantom 2 ESC ve motorları var. Bu ekipmanları kullanarak yeni bir şeyler yapabilir miyim diye denemek istedim fakat BEC kablolarının 4 tane olduğunu görünce araştırmak zorunda kaldım. Edindiğim bilgilere göre fotoğrafa göre sağdan sola doğru ;
1. kablo Led
2.kablo GND
3 ve 4. kablo 400Hz motor kontrolü ?

buna göre

kumanda alıcıma adaptörden 5V + ve - uçlarına uyguladım. 11.1V Lipo pilimden ESC nin + ve - uçlarına enerji uyguladım.
1. kanal çıkışının - pininden, ESC deki Bec kısmına sağdan ikinci (kahverengi) ucuna ,
1. kanal çıkışının sinyal pininden, ESC deki Bec kısmına sağdan üç ve dördüncü uçlarına ayrı ayrı bağlayıp ayrı ayrı denedim, esclerden hazır sesi gelmesine rağmen bir türlü motoruma kumandamdan hareket veremedim.

Yazılımsal bir hata mıdır yoksa bilmediğim başka bir şey :) bilgisi olan varsa paylaşmasını rica ederim.
 
Selamlar hocam elimde 60A fırçasız motor var buna yine 60A esc aldım dogrumudur birde 7.4 v 12000 mah pil var sizce bu kombine dogrumudur
 
Anma adı ESC ; nam-ı diğer Electronic Speed Controller, Türkçe’si Elektronik Hız Kontrol ünitesi

Tüm elektrikli RC modellerde kullanmak zorunda olduğumuz ve motor hızlarını, dolayısıyla modelin hızını arttırmamıza yarayan ünitedir…Fırçalı ve fırçasız olarak adlandırdığımız motor tiplerine göre çeşitli akım değerlerini verebilen farklı boyutlarda ESC’ler mevcuttur.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


ESC’ler pilden aldığı enerjiyi, alıcının gaz kanalından aldığı sinyal ile sürerek motora hareket verir.
Fırçalı motorlar DC motorlar olup, iki uç ile ESC’den enerji alırlar. Bu sebeple fırçalı motor için kullanılan ESC’ler genel olarak daha basit yapıdadırlar. Pilden aldıkları iki girişleri ve motora gönderdikleri iki DC (doğru akım) çıkışları mevcuttur. Motor uçları ters bağlanırsa motor ters yöne döner .Bundan dolayı arıza yapmaz. Ancak ESC giriş uşları yanlış bağlanırsa ESC hasar görebilir.

Fırçasız motorlar, bilinen ve “Tri faze” olarak adlandırılan 3 fazlı motorlardır. Bu motorlarda kullanılan ESC’ler daha komplike olup, pilden aldığı DC gerilimi 3 kablo üzerinden AC (Alternatif akım)olarak motora gönderirler. Eğer motor ters yöne dönüyorsa, motora giden 3 kablonun herhangi iki ucunu değiştirerek motor dönüş yönü değiştirilir.Fırçasız ESC’ler birer frekans konvertörü gibi çalışarak değişik frekanslarda değişik devir elde etmemize yarar. Yani voltajı değil, frekansı değiştirerek sonuca gider..Bu ESC’ler piyasada satılan ABB, Siemens, Danfoss vb gibi motor sürücülerin minyatürüdür.
ESC üzerinde farklı giriş voltajları belirtilmiştir. Örneğin 12…18V arası gibi. Veya özellikle Li-po piller için hücre adedi de yazılabilir. Örneğin 3..4 Cell gibi.. Li-po piller anma gerilimi olarak 3.7V olarak bilinirler. Ama 4.2V’a kadar dolarlar. Bu sebeple ESC’ler, üzerinde belirtilen değerlere göre seçilmeli ve bu değerler aşılmamalıdır.

Genelde 40A’e kadar olan ESC’lerde BEC devresi dediğimiz bir devre olup, 5V çıkış verirler. Bu voltaj aynı zamanda alıcıyı beslemek için kullanılır. Futaba alıcılarda 3 nolu throttle kanalına, JR alıcılarda 1 nolu Throttle kanalına bağlanır.Alıcı enerjisini bu devreden alarak, ona bağlı servolarını besler. Gaz kanalına giren kablonun açık renkli veya beyaz ucu ESC nin, alıcıya gönderdiği sinyal ucudur. Ortadaki kırmızı uç +5V ve siyah uç ise -5V çıkışıdır. + uç (kırmızı) ortada olduğundan, soketi ters de taksanız alıcıyı yakmazsınız. Ancak çalışmayacaktır. Servolarda oluşabilecek bir sıkışma, arıza vb, ESC’ye ilave yükler oluşturacak ve BEC devresini bozabilecektır. Bu sebeple 40A üzeri ESC’lerde BEC devresi dahili olmaz. Bec devresi olan ESC’lerin üzerinde genelde 3A UBEC, 5A UBEC şeklinde akım değerleri yazılıdır. Daha yüksek BEC devresi akımı mevcut Beyaz/Kırmızı/Siyah kablo üzerinden geçemez çünkü 5A üzeri akımlar o kabloları eritebilir. Bu sebepledir ki yüksek akımlı ESC’lerde BEC dahili değildir ve harici regülatör/BEC kullanılır (Örnek olarak Trex 600ESP gibi helilerde BEC haricidir, pili de ayrıdır, alıcı bu regülatörden ayrı pille beslenir.. Ama Trex 500ESP gibi helilerde BEC devresi ESC’nin içinde olup alıcıyı da besler ve harici bir regülatör/BEC pili kullanılmaz. Ana pil aynı zamanda ESC içindeki BEC devresi üzerinden alıcınızı besler…

ESC seçerken pil ve motorunuz da çok önemlidir. Bunların hepsi bir denge ve uyum içinde olmalıdır. Motor çok güçlü olup ESC zayıf kalırsa, motor “akım ver diyecek” ama ESC veremeyip yanacaktır. Siz de ESC dayanmadı diye akım olarak büyük bir ESC takacaksınız. Bu kez de piliniz, motorunuzun ESC üzerinden istediği akımı veremeyecek ve şişecektir. Bu sebeple pilin de “C” değerinin yüksek olması gerekecektir.

Bazı ESC’ler çeşitli modlarda programlanabilir. Örneğin “soft” moda alınıp aniden gazlasanız bile motora yavaş yavaş yol verir. Bazı ESC’lerde “Low Voltage Cut Off” (Düşük voltajda motor enerjisini kesme) özelliği vardır ki genelde pil hücresi başına voltaj 3…3.3V un altına düşerse, pilin hasar görmemesi için ESC motora giden voltajı kesip pili korur. Ancak bu durumda yüksekte iseniz kırım yaşanabilir… Şahsen ESP kullanırken low voltage cut off seçeneğini kullanmaz ve kumandamdaki timer’ı ayarlar 4-5dk sonra inerdim. Ve pil hücrelerini 3.7V altına indirmezdim. Bu ayrıca pilin ömrü açısından da faydalıdır.

Hepinize kırımsız uçuşlar…

Not: Alıntı değil alın teridir, ilavesi olan arkadaşlar yazıp yollasın, seve seve konuya eklerim… Yanlışlarım varsa da düzeltmenizi rica ederim..

Sevgiler,
Hakan Sözmen

NOT: Hakan Sözmen abimize bu guzel paylaşım için teşekkürler.
Merhaba. Bilgilendirme yazınız için çok teşekkür ederim. Güzel açıklayıcı olmuş. Biz uzaktan kumandalı olta bırakma teknesi yapacağız. Uçuş için farklı tekne için farklı modlar varmı bilmiyorum. Açıkcası bu bizim için ilk ciddi çalışma olacak. Yanlış bir değer girip aldığım parçaları da yakmak istemiyorum. Buraya bıraktığım linkteki ürünü aldım. Buna uygun bir pil ve uygun bir esc önerebilirmisiniz.

 
Merhabalar. Elimdeki esc ler çok eski. Biri 20+ biri 30+ gram geliyor ve birisi alt devirlerde titreme yapıyor diğeri de çok tepkisiz adeta üç vitesten ibaret gibi davranıyor. Yeni esc almam şart oldu. Sağolsun @Ali Haydar GÖK kumandadan biraz ayar yaptı ama gene de kurtarmiyor yenisi şart gibi.

300gr planörümsü için 2s 5-6A bec li kaliteli esc arıyorum. Bütçe önemli değil ancak, esc nin duyarlı olması ve hafif olması önemli. 4-5gr ı geçmeyen kaliteli esc önerebilir misiniz. ?


@Mehmet Kucuksari Konu doğru yerde değilse duzenleyebilirseniz sevinirim. Saygılar.
 
Quadlarda kullanılan tarzdaki escler işinizi görebilir bence. Ama benim bilgim yok quad ekipmanlarında. Quad malzemesi satan sitelerdeki escleri dolaşarak setupa uygun bir şey bulunabilir.

Sorun escde de olmayabilir. Mesela motor titreme yapıyorsa soğuk lehim sebebiyle de olabilir. Video çekerseniz sorunu daha net anlamak mümkün olabilir.

Bazı escler heli modunda farklı gaz da verebiliyor. Mesela gazı çok az hareket ettirdiğinizde direk %40 gaz alıyor ve lineer bir şekilde artıyor bu gaz. Esclerin manueli varsa incelemek lazım.