F550 ile Quadkopter

Hüseyin GÜZEL

Yeni Uye
Katılım
17 Haz 2018
Mesajlar
6
Tepkime puanı
1
Konum
Türkiye
İlgi Alanı
Multikopter
Selamlar;
Resimdeki F550 frame in karşılıklı 2 kolunu çıkartılarak quadkopter yapılabilir mi?
Neden böyle bir şey yapıyorum? Şimdilik quad yapmak istiyorum ama ilerde hexaya da yükseltebilirim.
Teşekkürler...


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Kontrol Kartınız
APM 2.8
Model Sınıfı
550mm
Motor, Pervane ve ESC
-
Kumanda Alıcı ve Verici
-
Extra Ekipman
-
Son düzenleme:
basıt düşününce neden olmasın diyorum ama işin ustaları ne dıyıcek dıye de merak edıyorum :) aklıma gelen ılk sıkıntı 6 motorluk işi 4 motora yaptırmak ve ucuş süresi geldı :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Hüseyin GÜZEL
Ucmasina ucar, ancak hangi kolu cikardiginiza bagli olarak tilt veya roll eksininde pek tat vermeyen bir quadiniz olur. F450 frame’ler 15-20 $ bandinda satiliyor cin sitelerinde. Yeni bir frame bu kadar ucuzken, cekeceginiz eziyete degmez
 
Böyle bir deneyimim olmadı ancak;

Net olarak şunu söyleyebilirim ki, motor eksenleri simetrik olmadığı için YAW, ROLL ve PITCH eksenlerinde anlamsız tepkiler oluşabilir, PID ayarları ile oynamak gerekebilir.

Şakir Polay Bey'in bu konuda bir deneyimi varsa kendisini de dinlemeyi çok isterim.
 
Selamlar;
Resimdeki F550 frame in karşılıklı 2 kolunu çıkartılarak quadkopter yapılabilir mi?
Neden böyle bir şey yapıyorum? Şimdilik quad yapmak istiyorum ama ilerde hexaya da yükseltebilirim.
Teşekkürler...


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Merhabalar Hüseyin bey öncelikle benimde böyle bir deneyimim yok. İnternetten yapan insanların bu konuda ki çalışmalarını inceledim biraz ve teorik olarak uçuşu mümkün durmakla birlikte bunun için çok ciddi emek harcamışlar anladığım kadarıyla çünkü 4 tane doğru açıda durmayan motor ile uçuş yapıyor oluyorsunuz. 4 değil ama 5 motor ile deneyimim oldu (istemli olarak değil) pixhawk bu durumda bile uçuşu devam ettirebildi ancak siz ekonomi amaçlı iki set olmasın diye bunu düşündüğünüzü söylemişsiniz. Bu durumda kesinlikle önermiyorum sistemi normal kurulumunda bile bir çok sorun çıkabiliyorken hekzakopteri dört motorla deneyimsiz bir şekilde uçurursanız bence kırım yaşama riskinizi yükseltirsiniz, bu durumun maliyeti daha ağır olacaktır. Hemde gördüğüm kadarıyla dört motorla uçuşlarda pilotaj anlamında da deneyimli olmak gerekiyor. Çünkü arası açık motorlara denk gelen eksen tepkilere geç cevap verebiliyor. Bunlar benim tahminlerim bende aynı şekilde @Şakir Polay beyin deneyimlerini öğrenmek isterim :)
 
sevgili hüseyin, sevgili ercan, sevgili izzet,

bahis olunan konu ile ilgili pratik tecrübe değil ancak multikopterlerin genel uçuş prensipleri ile ile konu irdelendiğinde tahmin ve öngörülerim şu şekilde olurdu;

postta gösterilen dji f550 multikopter ile ilgili olası senaryo da kırmızı kolların çıkarıldığını, solda kalan beyaz kollar kopterin ön ve sağda kalan siyah kollar kopterin arkası olmak kaydı ile modern uçuş kontrolcülerinde uçulan cihazın x quadkopter olarak tanımlanması ile uçuşda pratik olarak ciddi bir sorun yaşanmayacağı kanaatindeyim. ancak limitlerde kullanım durumunda cihazın pitch ve roll axislerinde gösterebileceği jiroskopik hızlanma kabiliyetleri pek tabii ki birbirinden farklı olacaktır. çok şükür ki gerek arducopter gerekse multiwii mirascıları ( betaflight cleanflight inav) da gerek roll-pitch, gerekse yaw hareketi ile ilgili maksimum hızlanma sınırlamaları yazılımsal olarak yapılabilmektedir. uygun şekilde hızlanma limitlerin ayarlanması ile hareketin kumandanın stiğinde son bulması ile oveshoot engellenebilir. arducpterciler autotune ile cihazın roll pitch ve yaw eksenlerinde belirgin overshoot olmadan gerek rate pıd leri gerekse stabilise modu için p değerleri usta dev leonard hall in öngördüğü şekilde tune edebilmektedir. yaw hareteketi ile ilgili etkilenim ihmal edilebilecek derecede az olabileceğini düşünmekteyim; zira yaw hareketi herekete devam edildiği sürece zıt propların hızlanması ve yavaşlaması ile sağlanmaktadır. olası senaryoda cihazın roll performansı pitch performansından biraz daha iyi olacaktır. pitch p leri roll p lerinden daha yüksek tutulması gerekecektir.

görüşlerim hobi düzeyindeki bilebildiklerimden ibaret olup yapıcı hertürlü katkı, eleştiri ve görüşlere açıktır.

sevgi ve saygılarımla

şakir polay
 
Son düzenleme: