Futaba T10J

Evrim Sutel

Tecrübeli Uye
Katılım
16 Haz 2015
Mesajlar
871
Tepkime puanı
720
Yaş
45
Konum
Istanbul
Web sitesi
www.mrsutel.com
İlgi Alanı
Uçak
Degerli abiler, kardesler,

Bende bir Futaba takintisi var, bu sebebten aslinda baska bir kumandaya pek sicak istesemde bakamiyorum,
Lakin kumanda sistemelrinde cok uzman olmadigim icin sizlerin bilgi gorus ve tecrubesine ihtiyacim var,

Futaba T10J modeli icin ne soyleyebilirsiniz ?
Ozelliklerine bakildigi zaman yerindeyse Futabanin simdiye kadar cikardigi en iyi kumanda gibi lanse ediliyor,
Simdi bunun sistemi klasiklerden farkli,

Ben bunu tum Flybarless sistemleri ve heliler ile sorunsuz kullanabilirmiyim ?
Spirit almak planimda var hatta sepette duruyor bu sebeble bekliyor, spirit bu T10J nin alicisi ile uyum gosterirmi yada diger sistemler ?
Geriye donuk SBUS destegi var gozukuyor ama uzerindeki alici ne yapabilir ? Kutusundakinden ekstra ne gerekir ?

Nedir ne degildir uzmanlardan yorum alabilirmiyim ?
 
Futaba T10J

Evrim Gölyaka'da yaptığımız sohbet sırasında bu kumandaya olan ilgisini paylaşmıştı bizimle.

Özellikle kumandanın görüntüsünü çok beğendiğini öğrendik. Bir modelcinin kumandasını sevmesi, beğenmesi bence de oldukça önemli. %p Bu konudaki zevkine saygı duymak dışında bir yorum yapmayı doğru bulmuyorum.

Gelelim fikrimi söyleyeceğim konulara. :laugh:

Esasında futaba'ya olan ilgisini de söylemekle seçenekler daha da azalıyor. Ben olsaydın Futaba'da bu segmentte bir kumanda bakarken 8FG ile 14SG'yi de mutlaka değerlendirmeye alırdım. Futaba'nın yeni serisi olan " J " segmenti antensiz kumandalarından T10J'yi hiç inceleme şansım olmadı. Bu sebeple kumandayla alakalı çok fazla yorum yapmam doğru olmaz fakat fazla yaygın olmadığı ve kullanıcısının diğer modellere göre sınırlı olduğunu söyleyebilirim. Yaygın olmaması bazen bir sorun olabilir. Örneğin youtube'da sizin kumandanızla çekilmiş ne kadar çok video varsa işiniz o kadar kolay demektir bana göre. Hızlı bir şekilde destek almak kolaylaşacaktır. Ben bunu önemli bir avantaj olarak görüyorum her zaman.

Son zamanlarda Futaba'da 14SG'nin kullanıcı sayısının son derece fazla olduğunu görüyorum. Bu sebeple ben olsam 14SG tercih ederdim. Neden 8FG değil derseniz Evrim arkadaşımızın ilerleyen zamanlarda Scale bir model yapmak isteyebileceğini de tahmin etmemden dolayı kanal yönünden avantajlı tarafta kalmasının faydalı olacağını düşünmemden . Kullanıcıları daha iyi fikir vereceklerdir; benim gördüğüm kadarıyla menü, ayar vs. konularında 8FG ile 14SG birbirine çok benziyorlar zaten.

Sonuç olarak ben olsam ekonomik olarak uygunsam 14SG, değilsem 8FG tercih ederdim. :saygilar:
 
Futaba T10J

Benim önceki kumandam 8FG idi. Şu an kullandığım 14SG. İkisi temelde aynı, hatta önceki 8FG ler yazılım güncelleme ile 14 kanala çıkarılabiliyordu. Daha sonra çıkanlar doğrudan 14 kanal ve 8FG Super olarak çıktılar. Ancak temel fark 8FG de telemetri desteği yok. Benim 14SG'ye geçmemin tek nedeni budur. 8FG'deki modellerimi de SD karta kopyalayıp, hiç değişiklik yapmadan 14SG'ye aktarmıştım.

J serisinin görünen cazibesi antenin gömülü olması. Ama mesafe konusu nedir bir fikrim yok. Aslında Futabanın sitesinde farklı modellerin karşılaştırmasını yapabiliyorsun. Böylece birbirine göre + ve - lerini görebilirsin.

Şöyle bir baktığımda, T10J yalnızca T ve S FHSS protokolünü destekliyor, sesli telemetri, gömülü S-bus servo programlama, T10J'ler arasında kablosuz veri aktarımı var. 14SG ise, FASST, FASSTtest ve s FHSS protokollerini destekliyor ve SD kart ile veri transferi ve saklama imkanı veriyor. Bir de T10J yaklaşık 250 USD daha ucuz.

Not: Baktım da T10J karşılaştırma listesinde yok.
 
Şimdiiiik, en başta Futaba candır ;D Bulmuşum bir Futaba aşığı daha, önce bir ballandırayım dedim.

Türker'e katılıyorum, eğer bütçe izin veriyorsa 14SG tercih ederdim ben de olsam. Bu arada 8FG de 14SG de 14 kanal kumandalardır, 12 proportional + 2 dijital switch kanalı var ikisinin de. 8FG kullanıyorum yaklaşık 2 yıldır, bilmediğim bir yeri kalmadı demek isterdim, ancak o kadar çok fonksiyonu var ki, diyemiyorum. :) Özellikle heli kullanımı için hemen hemen heryerini biliyorum. 14SG inceleme fırsatım da oldu birkaç defa, ayrıca bir ara almaya da niyetlenmiştim, onun da çoğu özelliğini araştırmışlığım vardır, zaten 8FG ile benzer özelliği çok. 10J ise yeni çıktı, hiç görmedim, zamanında kısa bir süre 6J kullanmıştım, en azından S-FHSS serisine aşinayım. Konu hakkındaki altyapımı ortaya döktükten sonra nacizane fikrimi karşılaştırmalı olarak belirteyim. 10J yeni bir kumanda olduğu için pek birşey bilmiyorum hakkında, aşağıda bir tablo yaptım, bilmediğim yerleri (NA) olarak belirttim.

- 8FG ve 14SG kullanım kolaylığı olarak gayet güzel bir seviyedeler, ekran büyüklüğü ve menü gezinmesi olarak tatmin ediciler, hatta 14sg bir tık daha büyük ekranlı. 10J'yi bilemiyorum.
- 10J T-FHSS protokolünde, 8FG FASST protokolünde çalışırlar, 14SG ise S-FHSS ve FASST desteklediği gibi FASSTest olarak adlandırılan üçüncü bir protokolü destekler. Bunlar nedir derseniz, ne benim uzun uzun anlatmaya, ne de sizlerin okumaya sabrı olduğunu düşünmüyorum, kısaca, her protokol kendi tipindeki alıcılarla çalışır, alıcı olayına birazdan geliyorum. Emin olmamakla birlikte T-FHSS'nin S-FHSS'den farkının telemetri özelliği olduğunu zannediyorum, dolayısıyla 10J'nin S-FHSS tipi alıcılarla telemetrisiz olarak da çalışabileceğini düşünüyorum, ama dediğim gibi emin değilim. Telemetri kısmı da birazdan.
- Alıcı konusu, yukarda dediğim gibi her protokolün kendine ait bir alıcı serisi var. Bu konuda FASST daha eski bir sistem olduğu için (eski derken eskimiş demiyorum) alıcı çeşitliliği daha fazla. Konu alıcı olunca Futaba alıcıların pahalı olduğundan dem vurulur hep, ancak full range bir sbus alıcı, Spektrum'un full range olabilmesi için gereken iki satellite'la aynı paradır belirtmeden edemeyeceğim. Bu noktada her Futaba kullanıcısının yüzünü güldüren Frsky devereye girer. Klon olmayan, kaliteli alıcıları 20-40 dolar bandındadır. Frsky işin içine girince FASST serisi bir adım öne geçiyor, çünkü Frsky alıcı serisi FASST protokolünde yaygındır. Bir tane S-FHSS alıcısı var, FASSTest ve T-FHSS alıcısını görmedim hiç. Yine bu noktada 14SG'nin bir eksisi, alıcı seçiyor oluşudur. Frsky ile sorun yaşar mı bilemiyorum ama bir orange alıcı ile sorun çıkardığına şahit oldum.
- Telemetri konusu ise çok haşır neşir olmadığım bir konu, zira 8FG'de yok :) Olsa iyi olurdu elbette, ama eksikliğini de hissetmiyorum hiç. Zaten çevremde telemetrili sistemleri olsa da bu özelliği yoğun olarak kullanan da bilmiyorum.
- Pil konusunda, 8FG ve 14SG 2s lipo pil ile kullanılabiliyor, hatta bazı satıcılardan direkt lipo pil ile geliyor, benimki nimh pillerle gelmişti, uygun boyutlarda lipo almıştım. 10J hakkında bilgim yok.
- Bir de RTF mikro modellerle uyum açısından bakalım. Align'ın Trex150 serisi ve bazı 450 combo'larına koyduğu alıcısı dahili 3GX üniteleri direkt olarak S-FHSS kumandalara bind edilebiliyor, 14SG bind olur, büyük ihtimalle 10J de bind olacaktır.

Artı/eksi olarak bakarsak,
8FG 14SG 10J
Kanal sayısı: 14 14 10
Kullanım kolaylığı: (+) (+) (NA)
Alıcı çeşitliliği/uyumu: (+) (-) (-)
Telemetri: (-) (+) (+)
Lipo pil: (+) (+) (NA)
RTF mikrolar: (-) (+) (+)

Bu tabloya göre kendine şunları sor Evrim hocam:
Sana kaç kanal lazım?
Kaç modelin olacak? (alıcı sayısı bakımından)
Trex150 alma düşüncen var mı?
Telemetri olmazsa olmaz mı?
Lipo pil önemli, 10J'de kullanılabiliyor mu?

Bunlara verdiğin cevaba göre, bütçe sınırını da belirleyecek olan sen olduğuna göre, gerisi sana kalmış :D

Edit: Ben yazarken Ömer abi de yazmış, bu arada benim tablo da kaymış gitmiş :D Bir bakayım düzeltebilir miyim :D
 
Futaba T10J

Emre Kaman' Alıntı:
... Bu noktada her Futaba kullanıcısının yüzünü güldüren Frsky devereye girer. Klon olmayan, kaliteli alıcıları 20-40 dolar bandındadır. Frsky işin içine girince FASST serisi bir adım öne geçiyor, çünkü Frsky alıcı serisi FASST protokolünde yaygındır. Bir tane S-FHSS alıcısı var, FASSTest ve T-FHSS alıcısını görmedim hiç. Yine bu noktada 14SG'nin bir eksisi, alıcı seçiyor oluşudur. Frsky ile sorun yaşar mı bilemiyorum ama bir orange alıcı ile sorun çıkardığına şahit oldum.

14SG'de FrSky'ın 7 kanal FASST alıcısını kullanıyorum. Şu ana kadar bir sorun yaşamadım. Hatta Sümer Bey'in tavsiyesi ile 30cc benzinli Monsun'un da üzerinde FrSky var.

Emre Kaman' Alıntı:
- Pil konusunda, 8FG ve 14SG 2s lipo pil ile kullanılabiliyor, hatta bazı satıcılardan direkt lipo pil ile geliyor, benimki nimh pillerle gelmişti, uygun boyutlarda lipo almıştım. 10J hakkında bilgim yok.

Ben üzerinde gelen LSD NiMh piller ile kullanıyorum. Oldukça uzun süre şarj etmeden gidiyor. O nedenle LiPo'ya ihtiyaç duymadım.
 
Futaba T10J

Omer Erkan' Alıntı:
14SG'de FrSky'ın 7 kanal FASST alıcısını kullanıyorum. Şu ana kadar bir sorun yaşamadım. Hatta Sümer Bey'in tavsiyesi ile 30cc benzinli Monsun'un da üzerinde FrSky var.

Ben üzerinde gelen LSD NiMh piller ile kullanıyorum. Oldukça uzun süre şarj etmeden gidiyor. O nedenle LiPo'ya ihtiyaç duymadım.

Frsky ile sorun yaşamadığına sevindim abicim, zira kumanda yükseltmeye kalkarsam, elimde 4 tane frsky var, aynen kullanmaya devam ederim :D

Benim kumandayla gelen pilde LSD olduğuna dair bir ibare bulunmuyordu, zaten LSD özelliği de göstermiyorlardı. Nimh pilin bana en büyük eziyeti uçuş günü pil seviyesinin ne günü çıkaracak kadar dolu, ne de şarja takılacak kadar boş olmaması oluyordu :D Lipoda hem yüksek şarj hızından, hem de memory effect olmamasından yüzüm güldü :D

Bu arada 18SZ diye bir kumanda çıkıyormuş birkaç güne kadar, resmen kumandaların "alman pornosu" ;D :lol: aah ah..
 
Futaba T10J

Cok tesekkur ederim hepinize yorumlariniz, desteginiz icin,

Emrecim kafamda model sayim 3 gibi gorunuyorki bunlardan biri scale olacak insallah,
Scale dan dolayi kac kanal lazim olur bilemiyorum, tekerlek toplama, isiklandirma vs derken 10 dan asagi olmaz sanirim,
Telemetri mutlaka lazim olacaktir bilhassa scale da,
Butcem iste 1 kere alicaz bari tam alalim kivaminda,
Trex in hicbir modeline bulasacagimi sanmiyorum,
Gaui NX4 Nitro modelim olabilir, fast-lad da modelle ilgileniyorum,

Turker hocam icimdeki Futaba olayi bambaska bu sebeble baska model dedigin gibi zor :)

Sizden tek ricam T10j Spirit ile haberlesirmi, sorun cikarmi bir bakarmisiniz ?
 
Futaba T10J

Haberlesir. Sbus ve sbus2 destegi var spiritin.
 
Futaba T10J

Evrim SUTEL' Alıntı:
Gaui NX4 Nitro icin ne dersin Emre ?

Valla ben bişey diyemem, ne gözümle gördüm modeli, ne de nitro tecrübem var. Ama genel olarak bildiklerime dayanarak, ben olsam hem göze hem kulağa hitap etmesi açısından 7'sini alırdım ben olsam.

Ama şöyle bir parantez açayım, Gaui'nin NX4 ile tam uyumlu 10cc bir glow motoru var. Glow olmasına rağmen 3D uçuşa imkan verebildiği söyleniyor. 500 sınıfı büyüklük olarak yeterliyse NX4 sırf bu yüzden alınabilir geliyor bana :D
 
Futaba T10J

Evrim NX4 ile ilgili kullanıcı fikirlerini birebir Yozgat'ta öğrenebilirsin. Eski sahibi Erhan ve su an ki sahibi Mustafa inşallah Yozgat'ta olacaklar :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Futaba T10J

Evrim SUTEL' Alıntı:
Hahaaa Mehmet abi supersin, :RCKolik:

Emre saolasin birsey diyemiyor halin bile cok iyi fikir verdi :RCKolik:

Bi de diyebilsem neler diycem neler ;D
 
Selamlar bu t10j nin en yenisi 2015 model Mi? yani piyasadaki en eski t10j 5 yaşında mı?
 
Evet öyle gözüküyor, en son güncelleme 11.01.2017 tarihinde yayınlanmış.

 
  • Beğen
Tepkiler: Ali Yalçın