Geleneksel (Balsa/Kontraplak) Model İnşaat/Tamiratında Kullanılabilecek Aletler

Omer Erkan' Alıntı:
...

Aşağıda saydığınız aletlerden benim de kullandıklarım var. Rende, çıta çıkarıcı, x-acto sap, çelik ve plastik cetveller, gönye, kumpas, oyma takımı (tabii dandiğinden) gibi. Elbette ki tezgah ve zımparayı söylemeye gerek yok. Üzerine alçıpan da iyi fikirmiş doğrusu. Ama, içlerinde "keşke benim de olsa" dediklerim ise, başta o çıta makası ve razor saw denilen o portakal rengi saplı zımbırtılar.

Şu ana kadar inşatta şekillendirme konusunda uğraştıran (düzgün olması anlamında) yerlerin başında eleron, rudder ve elevatör gibi parçaların hücum kenarına V şekilli kesit vermek. Bunun için Dremel'in freze gibi bir aletini kullanıyorum ama bunu elektrikli aletler grubunda ele almak gerekir sanırım.

Ömer Bey teşekkürler,

Çıta makası ulaşması nispeten zor bir alet (benim aldığım towerda var, sırf bunun için siparişe değmez ama zaten gelecek bir sipariş varsa yancı olarak eklenebilir), öte yandan turuncu saplı zımbırtılar Türkiye'de plastik maket satan mağazaların büyük olanlarında elbet vardır (yerli mağaza adı verebiliyor muyuz acaba? ).

Kontrol yüzeylerinin hücum kenarlarındaki V şeklinde kesit vermek aslında oldukça basit, doğru alet ve teknik gerekli sadece. Lafı geçmişken alet edevat tanıtımlarından sonra da başka bir başlıkta bu tür ufak tefek "tips and tricks" yazıları yazsak iyi olur sanki.

Buarada bu konuyu sadece benim konummuş gibi düşünmeyelim lütfen, eğer benim bahsetmediğim ve kullandığınız memnun olduğunuz aletler var ise siz de paylaşın, hepsini tek bir başlık altında toparlarız, Adminimiz zaten ilk sayfaya linkleri ekliyor böylece okuyucular doğrudan ihtiyaç duydukları yada ilgilerini çeken şeylere gidebilir. :RCKolik:

Murat Evitan' Alıntı:
Kullanılması gereken alet edevat çok detaylı bir şekilde anlatılmış.Vallahi insanın bir model yapması içinden geliyor ama beceride önemli.Eline emeğine sağlık.

Yapmadan el becerisi olmaz ki, yaptıkça gelişir, hele bir başlayın ucundan :) Başka bir modelcilik atasözü paylaşayım: "bir sonraki modelin daha iyi olur", çünkü her model tecrübedir, gelişimdir ;)

Emre Kaman' Alıntı:
Ellerine saglik abi, harika bir konu olmus. Hele zimpara olayi, ben resmen meditasyon yapiyorum zimpara yaparken, terapi gibi oluyor, super rahatlatici bir is (evet bi deli de benim [emoji1] )

Simdi diyeceksiniz helici adamin ne isi olur bu aletlerle, zimparayla, rendeyle, destereyle diye, ama bunlar ve envayi cesitini ben de yillardir zevkle kullanirim. Heli hobisi diger butun hobilerimi baskilamadan once cesitli ahsap isleri ve ozellikle gitar yapimiyla ilgilenirdim. Motorize aletlerden korktugum icin de mumkun oldukca el aletleriyle is cikarmaya calisirdim...

Ama artik heli sayesinde donen objelere o kadar alistim ki, firsatini buldugum anda kendime guzel bir atolye yapmak oncelikli projem halinde :)

Belliydi sende de bir arıza olduğu, sadece heli ile açıklayamıyordum ama şimdi netleşti :D teşekkürler :bravo:


yazılar devam edecek, lütfen takipte kalın :)
 
Herkese merhaba,
Hurricane başlığında ortaya çıkan, kanadın cam elyafı/epoksi kaplanması sırasında "youtube üzerinden canlı yayın yapma" fikri üzerine düşünürken öncelikle bir deneme yayını yapılmasında fayda olacağına karar verdim, zira cam elyafı kaplama işi sırasında işi bırakıp sorunları giderme şansım olmayabilir, epoksi bir kere karıştırıldı mı iş durmadan devam etmeli. O yüzden bir tecrübe yayını yapmak faydalı olacak. Bu deneme yayınını da öyle laf olsun torba dolsun şeklinde yapmak yerine faideli birşeyler olsun bari diyip bu konuyla ilgili olarak yapmaya karar verdim.

Kısacası niyetim, bir youtube canlı yayını ile (benim için ilk olacak) Muscattan, atolyemden sizlerle buluşup :) atolye ve alet edevat mevzuları üzerinde uygulamalı bir tanıtım yapmak ve becerebilirsek de karşılıklı etkileşimle soru cevap vs artık nasıl olacaksa göreceğiz, sohbet etmek :RCKolik:

Tabi bir gün ve saat belirlemek lazım. Adminimiz hafta içi bir gün önerdi. Zaten sizin haftasonunuz ile benim haftasonum çakışık değil, benim için de çok farketmez açıkçası, o yüzden hafta içi fikrine itirazım yok. Perşembe yada cuma benim için en uygun günler, ama cumanın sizin haftasonu başlangıcı olduğunu düşünürsek size fazla uymayabilir diyerekten sanki perşembe daha iyi olur diyorum.
Saat mevzusuna gelirsek iş biraz daha sıkıntılı, ben burda sizlerden bir saat öndeyim, sizin o taraflardaki iş çıkışları eve dönüşler vs düşünülünce bu saatin 20:00 (TSİ) dan daha erken olması çok mantıklı değil. Ama daha geç saatler de benim için sıkıntı. O yüzden en geç 20:00 da tercihen de misal 19:00 da başlasak nasıl olur?
 
Geleneksel (Balsa/Kontraplak) Model İnşaat/Tamiratında Kullanılabilecek Aletler

Canlı yayın videomuz ilk mesaja ilave edilmiştir :thumbup: