Gyro nedir ? Gyro modları nelerdir ?

Mehmet Kucuksari

Administrator
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
36,417
Tepkime puanı
43,398
Yaş
51
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Heli
Gyro, helikopterin kuyruğundaki kaymaları kuyruğa gönderdiği sinyallerle engelleyen bir alettir. Tork basit olarak döndürme momenti, döndürme kuvveti anlamına gelir. Helikopterin üzerinde sürekli aynı yöne dönen bir rotorun bulunması, gövdenin aksi yönde dönmesine neden olur.Torkun meydana getirdiği bu etkiyi ortadan kaldırmak için helikopterlerde kuyruk rotor sistemi mevcuttur. Kuyruk pallerinin tork nedeniyle gövdenin döndüğü yönün aksi istikametinde üflediği hava sayesinde oluşturulan anti-tork kuvveti, helikopterin stabil durabilmesini sağlar.
Ana pervanenin açılarında meydana gelen değişimlerin pürüzsüz bir uçuş için kuyruk tarafından dengelenmesi gerekir.Fakat bu ayarın her seferinde pilot tarafından yapılabilmesi teorik olarak mümkün gibi gözükse de pratikte imkansızdır.İşte bu noktada gyro işlev görmeye başlar ve tork değişikliklerinde kuyruğun yönetimini üstlenir.Görevini kuyruk pallerinin açısını değiştirerek yerine getirir.

Gyro modları ;

a) Rate Gyro : Rate gyrolar kuyruk servosuna kontrol sinyallerini, sadece modelin kuyruğu hareket halindeyken gönderirler.Kuyruktaki hareket durunca gönderilen sinyaller de kesilir.
Model yandan gelen bir rüzgarla karşılaştığında rüzgarın etkisiyle kuyruk sürüklenmeye başlar.Kuyruktaki bu hareket üzerine gyrodan sinyaller gönderilmeye başlanır ve kuyruk durana kadar bu sinyal gönderme işlemi devam eder.Eğer rüzgarın etkisi sürekli ise model rüzgara karşı dönene kadar kuyrukta sürüklenme olur.Bu kuyruk hareketi esnasında gyrodan sinyal çıkışı devam eder.Özet olarak rate gyrolar çalışma esasları gereğince sadece kuyruktaki kaymalar ile savaşırlar ve rüzgarla mücadele etmezler.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


b) Heading Hold- Head Lock Gyro : HH gyrolarda sinyal gönderimi kuyrukta hareket olmasa da vardır. Buna göre model yandan gelen bir rüzgarla karşılaştığında, kuyrukta sürüklenme başlayacağı anda gyrodan gelen bir sinyal ile, kuyruğun konumunu koruması sağlanır.Ayrıca gyro sürüklenme açısını hesaplar ve devamlı sinyal göndererek rüzgara direnir yani modelin rüzgara karşı dönmesini engeller.Hem kuyruktaki kaymalar ile hem de rüzgar ile savaşarak kuyruğun hareket etmesini engeller. Yeni başlarken heading hold özelliği olan bir gyro seçmek kuyruk kontrolünü kolaylaştıracağı için daha doğrudur.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Ynt: Gyro nedir ? Gyro modları nelerdir ?

Bu güzel paylaşım için teşekkürler. %p
 
Gyro nedir ? Gyro modları nelerdir ?

mehmet bey öncelikle bu güzel bilgiler için teşekkürler;

öncelikle iki tip gyro hakkındaki farkı iyi kavradım, burada anladığım kadarıyla Heading Hold- Head Lock Gyro önleyici yanı kuyruk kaçmasınıda önler ve rüzgara karşıda dengede tutar, ama Rate Gyro ise kuyruk kaçtıktan sonra devreye girerek kuyruğu düzeltmeye çalışır.... :thumbup:

doğrudur değil mi?

ancak mesela v922 de kuyruk palleri sevosu yok yani açı verilmiyor sadece ana motor devri ile birlikte kuyruk devri de artarak dengeyi sağlıyor. pekala v922 deki gyro hangi tip bir gyro oluyor. rüzgardada hiç uçurmadım ki farkı sezeyim.
 
Gyro nedir ? Gyro modları nelerdir ?

Rica ederiz Özkan Bey ;)

Kısmı bazı küçük yanlış anlamalar olmuş öncelikle onu düzeltelim. Artık günümüzde tüm gyro tek tip. Tüm gyro Rate ve Head Lock dediğimiz her 2 modu destekliyor. Modlar arasındaki en büyük fark ise Rate mod rüzgar etkisine karşı kuyruğu düzeltecek şekilde kontrol vermiyor.

V922 konusu gelince. Günümüzde RTF (Ready to Fly - Uçmaya Hazı) olan tüm helilerin içinde bulunan gyroların hepsi, Head Lock modda çalışacak şekilde ayarlanmış durumda. Sizin de dediğiniz gibi V922 gibi pal açısı değişmeyen ve kuyruk motoru bulunan microlarda, ana motor devriye bağlı olarak kuyruk motor devrini değiştirmek süretiyle fiziksel düzeltme yapılmış oluyor :)
 
Gyro nedir ? Gyro modları nelerdir ?

Mehmet bey teşekkürler;

yani rate mod lar her an rüzgara karşı kuyruğu düzeltecek şekilde aktif değil ama kuyruk kaçarsa kaçtıktan sonra düzeltmek için aktif yani...

ama head lock hem rüzgara karşı her an aktif olup kuyruğun kaçmasını engelliyor hemde kuyruk kaçarsa düzelmeyi sağlıyor..
 
Aynen öyle :) Başka bir degilse rate mod, rüzgarın etkisini belli bir sure sonra durduruyor ama ilk orjinal pozisyona geri getirmiyor. Sonuc olarak mesela rüzgarın şiddeti değişince kuyruk belli bir acıda kaymis oluyor. Tekrar istediğimiz ve olması gereken pozisyona biz getirmek zorunda kalıyoruz.


Sent from my iPhone using Tapatalk 2
 
Gyro nedir ? Gyro modları nelerdir ?


teşekkürler mehmet bey bu önemli bilgiler için...

bu işin pilotaj zevki kadar teknik ayrıntıları öğrenmek ve araştırmakta en az o kadar zevkli.... :)
 
Gyro nedir ? Gyro modları nelerdir ?

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Tekrar istediğimiz ve olması gereken pozisyona biz getirmek zorunda kalıyoruz.

Aman çok zahmet olacak. Küçük bi stick hareketi! Sizi gidi otomasyoncular siziii... :lol:
Abi bırakın şu yatay düzlemde dönen pervaneleri! :lol:
 
Gyro nedir ? Gyro modları nelerdir ?

Sümer Yamaner' Alıntı:
Aman çok zahmet olacak. Küçük bi stick hareketi! Sizi gidi otomasyoncular siziii... :lol:
Abi bırakın şu yatay düzlemde dönen pervaneleri! :lol:
Abi ben bırakmasına bırakacağım ama her tarafımı sardı bu pervaneler :lol: Bu saatten sonra benim kurtulmam zor :laugh: Bari yeni başlayan arkadaşlar hiç bulaşmasınlar :lollol:
 
Gyro nedir ? Gyro modları nelerdir ?

çok anlaşılır ve faydalı olmuş okudum gyro olayını çözdüm emeğinize teşekkürler.