han-9 piper cherokee GP motor seçimi

M. Ozan ÖZALTUNOĞLU

Çalışkan Uye
Katılım
31 May 2018
Mesajlar
505
Tepkime puanı
1,293
Yaş
46
Konum
Sivas
İlgi Alanı
Uçak
modeli tanıyanlar eibette bilirler: bahsettiğim uçak 40-46 lık motor tavsiyesi ile üretilen bir uçak. tamir edilebilecek hafif bir kırımı var ve elimdeki tek uçak bu. değerlendirmek istiyorum fakat morum OS 55 Ax. büyük, ağır ya da fazla güçlü mü gelir? sorun yaratır mı? konuya dair tecrübelere ihtiyacım var.
teşekkür ederim..
 
biladerimin adaşı biladerim :) teşekkür ederim..
yalnız orada bahsi geçen motoru tanımıyorum. JBA 56, OS 55 AX in muadili bir motor mu? eğer öyleyse konuda yazılanlara göre gayet başarılı bir şekilde uçmuş :halay:
 
manueline ulaşamadım ama motorun şekli şemali çok benziyor. ağırlık da yakındır sanıyorum çünkü boyutları hemen hemen aynı.
55 AX, 46'lık Motor yuvasına uyumlu olduğuna göre sanırsam gol olur :D
 
Jba 56 'nın OS 55'ten biraz daha güçlü olabileceği yazılı:



Buna göre OS 55 olabilir diyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet Kucuksari
Naçizane fikrim daha iyi olacağıdır; eğer modelin hızlıyken sert manevralar yüzünden yapısal problem oluşacağını düşünmüyorsanız, bence bir sorun oluşmaz, kalkarken veya havada stall olma eşiğindeyken elinizin altında daha fazla güç olması uçuş esnasında size faydalı olacaktır.
Onun dışında pervane boyutu da yere olan mesafede sorun çıkaracağını düşünmüyorum, iki motor için tavsiye edilen pervane ölçüleri nedir? Siz hangi pervaneyi kullanmayı düşünüyorsunuz?
Son olarak CG de problem olmaz, 46lık bir motor ile 55 lik bir motor arasında 70 veya 80g fark vardır, alıcı pili ile çok rahat ayarlanır.
 
dostlar tavsiyeler için çok teşekkür ederim. yüreğe su serper cinsten :)

pervane boyutu konusu... mühim tabii. elimde 11x7 APC pervanem var. piper cub bu motor ve bu pervane ile güzel uçmuştu, ama malumunuz tekerlek arkada. cherokee ye yerleştirince yere ne kadar yaklaşacağını şimdi kestiremiyorum. zira burun iniş takımı eksik, geçirdiği kazada kaybettim onu zaten sipariş vereceğim. 11x7 den daha küçük pervane kullanmak istemiyorum (tavsiye de edilmiyor zaten). bu durumda tekerlek çapını büyüterek (mevcut) sonuca gitmeye çalışacağım. ya da iniş takımını bir takozla falan yükselterek hallederim diye düşünüyorum. o aşamaya gelmeme daha çok var. herşey 6-7 yıl önce bıraktığım gibi duruyor. hatta öyle durumuyor! karman çorman :laugh: benim malzemeleri dağıldıkları çekmecelerden toplayıp eksiği gediği belirlemem, ve modeli tezgaha almam bir süre vaktimi alır. pervane konusu da o zaman netleşecek..
an itibariyle motor konusu kafama yatmış durumda. varan 1..:thumbup:
 
55AX için12x6 gibi bir pervane daha verimli olabilir. Gerekirse ön dikmeyi uzatabilir ya da biraz daha büyük bir tekerlek kullanabilirsiniz.
 
55AX için12x6 gibi bir pervane daha verimli olabilir. Gerekirse ön dikmeyi uzatabilir ya da biraz daha büyük bir tekerlek kullanabilirsiniz.
aynen hocam 12x6, 12x7 asıl tavsiye edilen ölçüler zaten. yedekte pervanem olmadığına göre zaten 1-2 tane almak durumundayım. en az biri bu boyutlarda olacak. sağ olun..