Hangi Er9x Yazılımını Tercih Etmeliyim?

Tamer Öztürk

Kıdemli Uye
Katılım
23 Ağu 2015
Mesajlar
2,149
Tepkime puanı
1,587
Yaş
28
Konum
Gazimağusa/KKTC
İlgi Alanı
Uçak
Merhaba.Turnigy 9X V2 kumandasını kullanmaktayım ve forumumuzdaki Deniz abimin önerisi ile Er9x yazılımını yüklemeye karar verdim. :) USBTinyISP programmer kartını sipariş verdim.Şuan FrSky DJT Combo 2.4Ghz&V8FR-II HV setini kullanmaktayım.Modülün telemetri desteği var fakat alıcının telemetri desteği yok. :( Farklı bir sebepten dolayı yeni modül seti almam gerekiyordu.Hem de Er9x yazılımını yükleyeceğim için telemetri özelliği de olsun diye FrSky DF Combo&D8R-II Plus modül setini sipariş verdim.Bu sette DJT modül V2 imiş.Şuan elimdeki de DJT fakat V1 olanı.Merak ettiğim konu ise şu.Er9x yazılımının farklı sürümleri bulunuyor.(Er9x standart,Frsky,Ardupilot,Frsky Noht,Nmea gibi)

Bildiğim kadarıyla sipariş verdiğim modül setiyle beraber Er9x yazılımına geçiş yapmam durumunda RSSI&TSSI ve Alıcı pilimin voltajını ekstra ekipmana gerek kalmadan telemetri verilerini görebileceğim.Er9x'in hangi sürümünü indirip yüklemeliyim? Bu yazılımı kullanıp tecrübesi ve bilgisi olan abilerim yardımcı olabilirler mi acaba? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. :saygilar:
 
Hangi Er9x Yazılımını Tercih Etmeliyim?

Sadece yazlımı yükleyip, frsky modül ve alıcıyı takıp telemetri elde edemezsin. O kadar kolay değil. İngilizce seviyen nedir?


Bu forumlarda aradığın herşey var var. Ayrıca Bu başlık senelerdir aktif ve giderek de artıyor. Bilgiler altın değerinde ama İngilizce bilmek şart:


Burada bir şema var ama incelemedim: Kuvvetle muhtemel yarar diye düşünüyorum: Okunması gereken o kadar çok şey var ki...
Bu arada bu forumlarda MikeB diye adı geçen adam ER9x yazılımının yaratıcısı. Aynı zamanda OpenTX'in de yazarlarından biri. Yani Frsky kumandalarının kullandığı yazılımların da büyük kısmını bu adam yapıyor.
 
Hangi Er9x Yazılımını Tercih Etmeliyim?

İngilizce seviyem iyi Deniz abi.Ben bu modül seti ve Er9x ile RSSI ve Rx voltajını telemetri ile okuyabiliyoruz diye biliyordum.Sanırım vazgeçmek en doğru seçenek olacak.Hem çok fazla vaktim yok hem de uzun süre ekrana bakamıyorum göz ağrısı nedeniyle.İlginiz ve yardımlarınız için çok teşekkürler abi. :)
 
Hangi Er9x Yazılımını Tercih Etmeliyim?

Hemen vazgeçme, hem neden vazgeçiyorsun ki? Yazılım muhteşem, modül ve alıcı da en pahalı sistemleri aratmıyor. Gerekli lehim işini yapmadan sadece telemetri özelliği eksik kalır. Zaten range test yaptıktan sonra telemetri ihtiyacı hissetmeyeceksin. Telemetri verisi bence sadece çok ciddi planörcüler için ve belki de fpv uçan drone'larda kullanışlı. Bunun dışında bence gereksiz bir özellik.
 
Hangi Er9x Yazılımını Tercih Etmeliyim?

Deniz Tanrıverdi' Alıntı:
Hemen vazgeçme, hem neden va, geçiyorsun ki? Yazılım muhteşem, modül ve alıcı da en pahalı sistemleri aratmıyor. Gerekli lehim işini yapmadan sadece telemetri özelliği eksik kalır. Zaten range test yaptıktan sonra telemetri ihtiyacı hissetmeyeceksin. Telemetri verisi bence sadece çok ciddi planörcüler için ve belki de fpv uçan drone'larda kullanışlı. Bunun dışında bence gereksiz bir özellik.
Deniz abi aslında RSSI ve Alıcı pilinin voltajını görsem benim için çok iyi olacak.Yakıtlı uçağımda led voltaj göstergesi var fakat telemetri ile kumandada alıcı pili voltajını görebilmem benim için kolaylık olacak.En azından göstergenin arızalı veya yanlış göstermesi durumunda bu vesileyle anlayabilirim.Fpv uçmadığım için diğer veriler olmasa da olur.Sanırım daha fazla araştırmam gerekiyor fakat artık eskisi kadar ekrana bakamıyorum göz yorgunluğu oluşuyor. Bu nedenle iptal etmeyi düşündüm projeyi."UsbtinyISP Programmer" kartımı sipariş verdim.Micro Usb portlu bir kumandam olmuş olacak günün sonunda. :) Lehim derken neyden bahsediyorsunuz anlamadım abi.Usb programlayıcının kablo lehimlerinden mi yoksa farklı bir işlem mi? Bu kumandanın bir de ekran çözünürlüğü daha iyi olsaydı başka birşey istemezdim.Ekran aydınlatma mevcut.İnşallah alışabilirim Er9x'e zira menüleri zor gibi görünüyor. :)

Bu arada kumandamda kumanda pilimin voltajı yanlış gösteriyor.Kumanda liposunun voltajı 12.6V iken ekranda 11.1V yazıyor.Bunun çözümü var mı acaba? Er9x de durum nedir? Sevgiler, Saygılar.
 
Merhabalar.Hazır kumandayı emekliye ayırmayı düşünmüşken bir de ER9X'i deneyeyim dedim.Dün akşam yoğun uğraşlar sonucu ER9X yazılımını yüklemeyi başardım.Yaklaşık olarak 45-60 dakikakımı aldı.Amacım bu yazılımı test etmekti ve yüklemeden önce yedeğini aldım.İlk izlenimlerimden bahsedeyim.

Olumlu yanları;
* Diğer abilerin dediği gibi oldukça esnek ve özgür bir yazılım.Herhangi bir fonksiyon için istediğiniz switchi atayabiliyorsunuz.
*Ekran aydınlatma için farklı farklı özellikler(belli bir süre diliminde çalışması veya switch e atayarak çalıştırma gibi) bulunması.
*Stok yazılımda kumanda pilinin voltajını hatalı gösteriyordu.Bu yazılımda kalibrasyon yapılarak düzeltilebiliyor.
*Elektronik müdahalede yaptığınız takdirde ve uygun yazılım sürümünü yüklediğinizde telemetri özelliği elde edebiliyorsunuz.
*Bilmediğim farklı farklı menüler de eklenmiş.
*Model hafızası 16'ya çıkarılmış.

Olumsuz yanları;
*Menüleri stok yazılıma göre biraz daha zor ve karmaşık.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Merak ettiğim ve kafama takılan bazı sorularım oldu.Bilgisi olan abilerim ve arkadaşlarım yardımcı olurlarsa çok memnun olurum.
1) Resimde MISO yazan lehim yeri hemen altındaki dirence çok yakın olduğu için az da olsa lehim temas ediyor dirence.Sorun olur mu?
2) Kumanda ayarını Menüden Mode 2 olarak ayarlamama rağmen uçağımın rudder komutu çalışmadı.Aileron verdiğimde rudder çalışıyor.Alıcı kablo bağlantıları normal hiç oynamadım.Eski yazılımda böyle olmuyordu.Acaba neden olabilir? Ayarlara baktığımda hata yok gibi sanki.
3) Er9x standart sürümünü yükledim telemetri modifikasyonu yapmadığım için.Sürüm R820 galiba resimlerde görünüyor.Hangi sürümü yüklememiz gerekiyor? En iyisi hangisidir? En günceli hangi sürüm?


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Hangi başlığa cevap yazacağımı şaşırdım. Her iki başlık da senin, nasıl olsa ikisini de takip ediyorsun. Buraya aklımdakileri sıralayım: Throttle ters çalışıyor demişsin, bunu "Throttle Reverse" seçeneği ile giderebilirsin.
Protokol ayarları ile hiç uğraşmana gerek yok, ne yaptığını bilmezsen hangi ayarda neyle karşılaşacağını da bilemezsin. Protokol, modül ile alıcı arasındaki iletişim diyerek kısa keserim. Telemetri için modifikasyon yapmamışsın, kontrol kartı da kullanmıyorsun, dolayısıyla bu ayarları değiştirmene gerek yok.
Mode2 olarak ayarları değiştirdim fakat rudder farklı demişsin ama kanal sıralamasını (channel order) gözden kaçırmışsın: AETR şeklinde düzeltirsen istediğin sonucu alırsın.
Voltaj hatalı gösteriyor demişsin: Kalibre etmemişsindir.
Neticede kullanma kılavuzunu okumamışsın. Stok yazılım mantığı ile düşündüğün için beklediği sonuçları alamıyorsun. ER9X yazılm ile bu kumadan yepyeni ve çok farklı bir kumanda oldu. Programın mantığını kavramalısın. Mantığını anladıktan sonra programlamanın ne kadar kolay olduğunu göreceksin.
Daha önce bazı linkler verdiğimi hatırlıyorum. Tekrar sıralayayım:
(SOL TARAFTA EN ÜSTTEKİ SÜRÜMÜ KULLAN: ER9X STANDART R821)
(KULLANMA KILAVUZU -sürekli güncellenir)
(İNGİLİZCEM İYİDİR DEMİŞSİN, MUTLAKA BU FORUMU İNCELE; ARADIĞIN HER SORUNUN CEVABI BURADA)
Firmware için şu sayfaları incelemeni tavsiye ederim:

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
(FAYDALI BİR DİZİ, devamına da bakmak gerek)

Eskiye dönmek istersem diye stok yazılımı bir yerlerde bulmuştum, nereye kaydettiğimi hatırlayamadım. Bulursam onu da paylaşırım. Muhtemelen bu yukarda belirttiğim linklerin arasındadır. Ama şöyle bir video buldum:
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
(Videonun altındaki yorumlarda da faydalı soru-cevaplar var)

Şimdilik benden bu kadar. Maalesef istediğim kadar vakit ayıramıyorum bu aralar. Soracakların varsa yine de sor. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.
 
Deniz abi merhaba.Throttle Reverse ayarını görmüştüm onu da denedim.Benim sorunum gaz kolunun ters çalışmasından ziyade Throttle Cut'ın ters çalışmasıyla ilgiliydi.Gaz kolu doğru yönde çalışıyordu.Menülerde bir yerden kurcalarken gaz kanalı ile ilgili sayı değeri vardı.+ veya - şeklinde oluyor tam olarak hatırlamıyorum.Sadece +/- işaretini değiştirince halloldu.Protokol ayarı ise herhangi bir oynama yapmadım abi sadece sizlere göstermek amacıyla görsel eklemek istedim.İşin ilginci Channel Order'i ilk etapta yapmıştım fakat etki etmemişti.Er9x yazılımını tekrar yükledim, kurcaladım bu sefer oldu.Voltaj konusunda ise ilk başta hatalı gösterdiği doğru multimetre ile ölçüp kalibrasyon işlemi yapmıştım sonrasında sorun yok.Benim sorunum voltaj 11.9V'dan 12V civarlarına ulaştığında nokta işareti sayıların içine geçiyor gibi görünüyor.Neyse çok da büyük problem değil zaten.Deneme amaçlı videolardan bakarak ekran aydınlatma ayarı yapmak istedim.Videolarda gördüğüm kadarıyla ekran aydınlatmayı switch'e atayarak veya stickleri hareket ettirerek devreye sokma özelliği var.Videolara bakarak her iki seçeneğe göre ayarladım fakat sonuç elde edemedim.Acaba smartieboard modifiyesi mi gerekiyor bu ayar için? Benimkisi deneme amaçlıydı olmasa da olur.Gerçekten geniş kapsamlı ve güzel bir yazılım.Ne olduğunu bilmediğim bir sürü ayar var.Zaten tek bildiğim Subtrim,Expo,Dual Rate,End point,Throttle Cut,Channel Reverse gibi ayarlar.Kullanım kılavuzunu okudum işin algoritması hakkında bilgi veriyor genelde ama neyi nasıl yapacağımız pek detaylı değil gibi sanki.:rolleyes: Öğrenmesi epey zaman alacak gibi.Gönderdiğiniz Tutorial serisi harici pek bilgi verici videoya rastlamadım abi.Genelde videolar kablo montajı ve yazılım yükleme üzerine.Ne yalan söyleyeyim ilk başta yazılım içime sinmemişti ama hoşuma gitmeye başladı.Eğer genel kullanımda sorun çıkarmaz ise stok yazılıma geçmeyeceğim.En azından bir süre deneyebilirim.Telemetri modifiyesi de yapmayı düşünmüştüm fakat mikroişlemcinin bacaklarının birbirine çok yakın ve ince olduklarını görünce korktum açıkçası.Herşey için teşekkürler Deniz abi.Allah razı olsun, sağolun varolun.İyi günler.
 
İlk başta ben de çok ürkmüştüm. Acayip karışık ve zor gelmişti. Bu kadar çok özelliği birbirinden ayrı inceleyince çok fazla ayar yapmak gerekiyormuş gibi geliyordu, özellikle ilk zamanlar. Olayı kavrayınca aslında her ayarın (mantığının) hemen hemen aynı olduğunu gördüm. Bazı özellikleri kullanabilmek için smartieboard modifiyesi yapmak gerekiyor. Ben o kartların sonuncularından alabilen şanslı kişilerdenim. Artık üretilmiyor maalesef. Bir kaç gün daha kurcala, başka bir kumanda kullanmak istemeyeceksin. Hayırlı olsun.