APM Kart Seçimi, Sipariş

Mektro

Yeni Uye
Katılım
9 Nis 2016
Mesajlar
8
Tepkime puanı
0
Yaş
29
Öncelikle herkese merhabalar, ben quadcopter toplama konusunda ilk adımı atmak istiyorum. Bunun içinde kontrol sistemini alacağım fakat sizede bir sormak istedim.
Almayı düşündüğüm ürün;


Sizin yorumunuz nedir?

Bir başka sorumda, telemetry kullanırken ki yasal sınır lisansız kaç mhz'dir?

İyi forumlar dilerim.
 
murat bey quaddan pek anlamamakla birlikte seçmiş olduğunuz sistem bana eski bir sistem gibi geldi, örneğin gps in 8m olanı var, genede çalışmazmı çalışır biçokda memnun olan arkadaş vardır eminimki bu sistemden, genede quadçı arkadaşların yorumlarına bakmak lazım, ben sadece daha eski bir model olarak gördüm seçtiğiniz sistemleri onu diyebilriim sadece.
 
Kart Seçimi, Sipariş

Sevgili murat,

telemtry yasal band aralığını bilmiyorum ama internette aşağıdaki gibi bir yazı buldum. Yani telemtry i bırak aslında kullanılan 2.4ghz kumandalar dahi yasal olarak özgür bırakılmış band aralığında çalışmıyor. (Eksik bilgi verdiysem düzeltin lütfen arkadaşlar.)

Quadı / multiyi yapmak istemendeki amacına göre çok çeşitli konfigürasyonlar bulabilirsin. bu forumda Multikopter bölümüne bu konuda deniz derya bilgi bulabilirsin.

APM 2.6 yerine direk AMP 2.8 alabilirsin, BUG temizlemeleri ve iyileştirmeler yapılmıştır.

https://www.hobbyrc.com/forum/archive/index.php/t-29192.html
red_fin
17-06-2008, 17:02
Kumandayı gümrüğe takarsan, geri gönder daha iyi. Ben daha gümrüğe takılıp da yasal yollardan çekilebilen bir kumanda görmedim şimdiye kadar.

Eğer kumanda gümrüğe girer ve gümrük memuru kitabına uygun davranmaya karar verirse 2.4 ghz kumandayı çekmen mümkün değil.

Telsiz yönetmeliğine göre model hava araçlarında kullanılacak yasal frekanslar açık açık yazılmış:
34.995-35.225 arası diye...

(Bakınız: Kısa Mesafe Erişimli Telsiz Cihazlarının Kurma ve Kullanma Esasları Hakkında Yönetmelik"'in 13. madde)

Bu frekanslar harici hiç bir radyo kumandayı aslında yasal yollardan yurda sokamaman lazım.

Kumanda gümrükte takılırsa, öyle vergisini ödeyip de alamazsın. Telsiz kurumuna teste gitmesi gerekir. Oradan da yönetmeliğe göre düzenlenecek rapor, yukarıdaki frekanslar dışında olduğu için olumsuz olacaktır.

Dediğim gibi, şimdiye kadar radyoyu gümrüğe takıp da yasal olarak alabilen olmadı benim çevremde.
 
Kart Seçimi, Sipariş

Bu da çok eski bir yazı sanırım. İlk kumandam 2012 yılında gümrüğe girmişti, 450$ için o zaman 250 lira gibi bir vergi ödeyip aldım.
 
Kart Seçimi, Sipariş

Ercan ÇINAR' Alıntı:
telemtry yasal band aralığını bilmiyorum ama internette aşağıdaki gibi bir yazı buldum. Yani telemtry i bırak aslında kullanılan 2.4ghz kumandalar dahi yasal olarak özgür bırakılmış band aralığında çalışmıyor.
Verdiğiniz bilgiye katıldığımı söyleyemeyeceğim. Çeşitli teknik şartları sağladığı müddetçe 2400 Mhz - 2483 Mhz aralığında çalışan herhangi bir cihazı lisans ve izin gerektirmeden kullanabilirsiniz. Bu konu ile ilgili olarak " " belgesini inceleyebilirsiniz.

Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kullanım amacına göre belirlenen frekans bandlarında ve güç limitlerinde çalışan, diğer sistemlerde elektromanyetik girişime sebep olmadan ve elektromanyetik girişime açık olarak kullanılan, Kurum tarafından belirlenen teknik düzenlemelere uygun kısa mesafe erişimli alçak güçlü telsiz cihazlarının yayın özelliklerini, frekans bandlarını, herhangi bir telsiz kurma ve kullanma iznine ve telsiz ruhsatnamesine ihtiyaç göstermeksizin kurulması ve kullanılması ile ilgili usul ve esasları belirlemektir.
Eğer teknik bir gözle yönetmeliği incelerseniz, FHSS kullanan telsizlerin/kumandaların 100mW, diğer tipteki telsizlerin/kumandaların ise 10mW maksimum güç ile sınırlandırıldığını görebilirsiniz.

Diğer tipteki telsizlere ise DSSS kullanan Walkera markasını ve forumca çok severek kullanılan( baş harfi S :D) başka bir markayı örnek verebilirim. Yasal mevzuata göre bu markalar 10mW gücünü geçmemeli.

Ama FHSS kullanan Taranis, Futaba, Flysky/Turnigy, Mikado VBar Control gibi markaların 100mW gücünde TX modülü kullanmalarında yani normal olarak kullanılmasında, ithal edilmesinde, alınmasında satılmasında hiç bir sakınca yok ve lisans gerektirmiyor.
 
Kart Seçimi, Sipariş

Güncel bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

Sent from my SM-G900FQ using Tapatalk
 
Kart Seçimi, Sipariş

Murat Hepeyiler' Alıntı:
Bir başka sorumda, telemetry kullanırken ki yasal sınır lisansız kaç mhz'dir?
Mhz'nin yanında kullandığınız güç de yasal sınırı etkiler. APM'nin 915Mhz'lik telemetri modülünü ne yaprsanız yapın yasal olarak kullanamazsınız. Bu frekans bandı (her ne kadar artık kullanılmıyorsa da) GSM operatörlerine tahsis edilmiştir.

433Mhz'lik bandı ise yasal olarak 10mW'ı geçmemek şartı ile kullanabilirsiniz.
 
Kart Seçimi, Sipariş

Peki gümrükten geçirirken bir sorun yaşarmıyım? 915mhz telemetry alsam.
 
gümrükte sorun yaşarmıyım sorusunun cevabı her gümrüğe göre değişiyor, o nedenle bence kimse kesin bir cevap veremez, ama ben yaşayacağınızı düşünmüyorum, birde sanırsam kumandanızda 433mhz modül kullanmak isterseniz ozaman telemetreyi 915mhz almanız gerekiyor diye biliyorum, bi ara öyle duymuştum..
 
Kart Seçimi, Sipariş

Teşekkür ederim ilginiz için
 
Kart Seçimi, Sipariş

Merhabalar Murat bey aslında quadla ne yapmak istiyorsanız ona göre kontrol kartı seçmelisiniz. Eğer uğraşamayı seviyorsanız apm seti alabilirsiniz .Tabi 2.8 olanı alırsanız daha iyi olur.Yok ben tak kullan bir set arıyorum derseniz naza kullanabilirsiniz.
 
Kart Seçimi, Sipariş

Aslında Mustafa bey, uğraşmaya yönelik alıcağım. Çünkü eğitimim gereği alanımız bu işte bilgisayardan kendi geliştirdiğim yazılımlarla kontrol sistemleri geliştirmeyi yada FPV kamera sistemini raspberry pi kullanarak oluşturup onlada takip sistemi yapmayı düşünmekteyim. Bakalım 2.6 sipariş verdim daha uygun tekliflerle geldi diyelim :laugh: İlerleyen zamanlarda inşallah güzel sistemler çıkıcak. :)