Mikado Vbar / NEO Kullandığımız Ayarlar & Parametreler

Mikado Vbar / NEO Kullandığımız Ayarlar & Parametreler

Arda Erkan' Alıntı:
Yere yakın uçuşlarda ve özelikle proflips gibi hareketlerde hızlı kuyruk şart benimde kuyruk rate baya yüksek.Yeni yeni alışmaya çalışıyorum.

Özelikle agresif ve hızlı uçuş yapmak istiyorsak yüksek olması gerekiyor.

Tabi bunun en büyük dezavantajı özelikle hızlı alan tararken kuyruğa pamuk ipliğinde komut verebilmek, buna alışabilmek ciddi anlamda zor ve rahatsız edici.

Kısaca kuyruk hızının yüksek olması hem avantajlı hemde dezavantajlı.

Hızlı kuyruk kullanmanın hiç bir şartı yok. Sen öyle alışmışsınıdr, o şekilde rahat kullanabiliyosundur. Ama bir şartı yok.

Agresif uçuşlarda yüksek dereceli döngüler kullanılabilir. cyclic olsun rudder olsun farketmez. Eğer el alışıksa agresif ayar yapılabilir tabiki ama hızlı uçuşlar derken, alan turlarında, hurricane, funnel gibi hareketlerde agresif ayarlar yerine aslında daha yumuşak ayarların kullanılması lazım. Dezavantaj olarak bahsettiğin problem bazı küçük hassas ayarlarla giderilebiliyor. Expo kullanmadan ve yüksek d/r değerler ile örneğin hurricane e girince modele verilen açının, kuyruk pozisyonunun çok doğru olması ve dediğin gibi pamuk ipliği hassasiyetinde sticklere dokunulması gerekiyor. Çok iyi alıştırmalar yapıyorsak agresif ayarlarda da uçabiliriz tabi. Agresif ayarlarda küçük bir hata kontrol kaybına sebep olabilir. Bir switche uçuş moduna yada stiline göre gerekli expo ve d/r değerleri atanırsa ilgili harekette switchte uygun pozisyon seçilerek "pamuk ipliğinde komut" vermekten kurtulmuş oluruz. Expo özellikle bu pamuk ipliği dokunuşları, daha ziyade istemsiz olarak yapılan çok küçük sapmaları düzeltmek için kullanılır(stick'i titretme, sağa-sola hareket verirken yukarı veya aşağı kaydırma yada tam tersi, gaz verirken kuyruğu kaydırma gibi durumlar).

Kuyruğu hızlı kullanmanın avantajı sadece kullanıcısına göre var yada yok. Uçuş kuyruk hızına göre yapılıyorsa o zaman, hıza göre hareket yapmak gerekir. Avantajı daha adrenalin dolu bir görsellik, dezavantajı da kontrol kaybı yaşanabilmesi. Ben kuyrukta 540 derece kullanıyorum ama 500 derecelik komut bile vermem kolay kolay. Yani bunlar kişisel tercihler. Kuyruk ne kadar hızlı dönerse takip etmesi de o kadar zor olur. Kuyruğu takip edebildiğimiz için hareketleri yapıyor olsaydık çoktan bir çoğumuz piro olayını kapmıştık. Ama bu takipten ziyade el alışkanlığına dayanan bir hareket. Yani çok çok çalışmakla geliştirilebilir.
 
Mikado Vbar / NEO Kullandığımız Ayarlar & Parametreler

Arkadaşlar bu gelişmiş parametrelerde optimizerler ne işe yarıyo acaba kimisi seçili kullanıyo kimisi seçmemiş hangisi ne işe yarar acaba ?
 
Mikado Vbar / NEO Kullandığımız Ayarlar & Parametreler

Optimizerlar iki tane, mainrotor ve tailrotor için expert ayar arayüzünde...

Mainrotor için olan, aileron ve elevator için dönüş oranlarının istenilen ile gerçekte olan arasında ayarlama yapar. Optimizerı etkinleştirip, uçuş yapıyoruz. Aileron yönünden ve elevatör yönünden flipler atıyoruz. Helinin dönüşlerdeki hissiyatından memnun olduğumuzda optimizerı kapatıyoruz ki daha fazla değiştirmesin. Zaten default ayar 50, dönüşler yaptım ettim, ya 49a değişti ya 48e... Mainrotor çok değişmiyor.

Tailrotor için olan, kuyruğun iki yöndeki duruş davranışlarını ayarlıyor. Etkinleştirip uçuş yapıyoruz. Her iki yönde bolca kuyruk çevirme yapıyoruz. Bu sırada kimi kontrollü, kimi sert ani duruşlar yapıyoruz. Fiziğe, pal boyuna, korduna, rpm'e göre ayarlamalar yapıyor. Kuyruk durma performansından tatmin olduğumuzda optimizer kapatıyoruz, daha fazla kendi kendine değişiklik yapmıyor. Stop Gain A ve Stop Gain B nin değiştiğini görebiliriz. Düşük değerler güçlü bir kuyruk, yüksek değerler güçsüz bir kuyruk anlamına geliyor. Ayrıca iki değer birbirine çok da yakın olmuyor, tork yönündeki ve torka karşı yöndeki durma davranışları farklı olduğundan...


Tabii diğer kumandalarla vbar neo kullanırken, üniteyi bilgisayara bağlayıp optimizer açmak gerek. Uçuşu yaptık performanstan memnun olduk, yine bilgisayara bağlayıp kapatmak gerek...

Vbar Control ile ise optimizer açmak kapatmak bir iki saniye sürüyor :D
 
Mikado Vbar / NEO Kullandığımız Ayarlar & Parametreler

Kuyrukla ilgili tam aradığım yazıydı , yine bombayi patlattın Rasim abi :D
 
Mikado Vbar / NEO Kullandığımız Ayarlar & Parametreler


Çok teşekkürler rasim kafamı kurcalayıp duruyordu bu konu.