Motor sorunu

Katılım
29 Haz 2017
Mesajlar
53
Tepkime puanı
13
Yaş
43
Konum
ÇANKIRI
İlgi Alanı
Uçak
Sevgili dostlar sürekli soru sorarak sizleri sıkıyorsam kusura bakmayın. Acemi olunca böyle oluyor :) Şimdide motor sorun çıkardı. Aslında her zaman yapmıyor ama ara sıra gaz kolunu sıfır noktasından çok hafif açtığımda sanki bişey dönmesini engelliyormuş gibi "tık tık" ses çıkarıyor. Elimle biraz döndürünce normal dönmeye başlıyor. Bu sorun yalnızca gazı tamamen kesip yeniden ve yavaş yavaş gaz verdiğimde ortaya çıkıyor.Korkum şu ki uçağı inişe geçirirken gaz kesme esnasında motor durursa uçağı yere çakabilirim.

LÜTFEN BU İŞTEN ANLAYAN ÜSTATLARIMIZ ŞU VİDEOYU İZLEYİP BANA YARDIMCI OLURLARSA ÇOK SEVİNECEĞİM :)


 
Motor sorunu

Serdar bey merhabalar.Bana göre motor arızalı.Sanki mekanik bir problem varmış gibi izlenim veriyor. :rolleyes:
 
Motor sorunu

ESC olmasın ???


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
Motor sorunu

Sevgili Serdar

Sorununu okudum, göndermiş olduğun videoyu da izledim. Görebildiğim ve anlayabildiğim kadar sorunun ESC kaynaklı olduğu kanaatindeyim. Görünen şu ki büyük ihtimalle ESC 'n standart hız da yani 50 Hz de çalışıyor. Firmware da büyük ihtimalle SimonK firmware dır. Takdir ve kanaat sizde olmak kaydı ile ESC nizin daha yeni donanıma sahip bir modelden seçmenizin doğru olacağı kanaatindeyim. Zira yeni donanımlardaki işlemci ve algılayıcılar sarımların magnetlere olan pozisyonunu çok daha hızlı ve kararlı şekilde saptayıp ona göre akım yönünü değitirmekte daha kararlı ve yumuşak çalışmasını sağlamaktadır. BLHeli veya BlHeli_S firmware a sahip markalı bir esc ile motorun çok daha kararlı ve yumuşak hızlanmayla çalıştığını hayretle göreceksiniz.

Bu şekilde bir problemin bir başka sebebi de şayet motorlarınız çalışma esnasında fark etmeden kabul edilebilir bir sıcaklıktan yüksekte çalışmışsa (yani demag olmuşsa) veya magnetlerinin N değeri çok düşükse ESC nin sarımlara göre magnetlerin yerini hatalı bir şekilde okuması da mümkündür. Böylesi bir durum varsa şayet vede elinizde BLHeli firmware lı bir ESC olasaydı BLheli suit ile "demag compansetion" seçeneğini aktif edilerek de sorun çözülebilir.

Sonuç: ESC nin değiştirilmesi ile sorunun giderilebileceği kanaatindeyim.

Öneri: a) FVT LittleBee 30A BLHeli_S 2-6S
b) FVT Littlebee 30a ESC BLHeli 2-6S

Bir başka değerli kardeşimiz önerisini daha farklı yapabilir. Zira seçenek çoktur.

Sevgi ve saygılarımla.

Şakir Polay
 
Motor sorunu

Arkadaşlar değerli vaktini ayırıp cevap yazan herkese teşekkürü borç bilirim. Benim esc aşağıda resmini gönderdiğim simonk marka. Kalibrasyonunu da geçen gün sizlerin attığı linkteki videoya bakarak yaptım :) Sorunla ilgili verdiğiniz cevapların çoğu ESC yi değiştirmem gerektiğini söylüyor. Bende daha iyi bir marka ESC almaya karar verdim. Almışken 40A alayım mı ileride lazım olur diye yoksa 30A mı alayım :( [attachimg=1]
 

Ekli dosyalar

  • esc.JPG
    esc.JPG
    55.4 KB · Görülme: 67
Motor sorunu

Ubec devreli,kaliteli bir esc almanızı tavsiye ederim.Daha büyük amperli esc daha büyük boyut ve ağırlık demek,para demek.
 
Motor sorunu

Diğer hocalarımdan özür dileyerek ekleme yapmak istiyorum.Böyle bir motora 30A ESC bile fazlasıyla yetecektir(motorun Turnigy D2836 serisi olduğunu varsayaraktan).Modellerimizi yaparken mümkün olduğunca hafif yapmaya çalışırız.Böylece verim artışı sağlamış oluruz.40A ESC de alınabilir ona lafım yok fakat ağırlık ve fiyat farkı fazlaysa gerek yok fazla para vermeye.

Bu arada Simonk esc yerine Hobbyking veya Turnigy Plush marka ESC leri tavsiye ederim.Simonk kullanmadım ama bir hocamız Simonk esclerde programlama yapılamadığını söylemişti belki yanılıyor da olabilirim.Saygılar.