Ne Olacak Bu RcKolik'in Hali ?

Türker Akgün

Moderator
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
13,574
Tepkime puanı
15,113
Yaş
44
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Heli
Zaman hızla geçiyor arkadaşlar. :rolleyes: Forumumuz kurulalı neredeyse 4 yıl olacak. :eek: :RCKolik:

Bazen forum olarak nereye gidiyoruz diye sohbetlerimiz oluyor dostlarımızla. Bizle beraber olan arkadaşlarımızı da bu sohbetlerden mahrum bırakmak, fikirlerini almamak uygun olmaz diye düşünerek bu konuyu açıyorum. :laugh: :thumbup:

Memleketimizin son dönemdeki durumu ve gündemi belli malesef. :( Mantıklı olanlar pek çok haklı sebepten dolayı bu derece emek, zaman ve para isteyen bir hobiden olabildiğince uzak durmaya çalışıyorlar. :laugh: Bizler gibi bir şekilde virüsü kapmış ve vazgeçemeyen modelcilerin ise hobinin olmazsa olmazı iletişimle alakalı ihtiyaçları tabiki internet ile karşılanıyor.

Pek çoğumuz artık çağın gereği hızlı iletişim kaynaklarına yöneliyoruz; WhatsApp, Facebook gibi... Hobide de durum farklı değil, sorularımıza çok daha hızlı cevap alabildiğimiz gruplar çoğunluğun tercihi haline geliyor. Özellikle süratli çözüm arayışı içerisinde olan insanlar için forumlar bile artık yavaşlar... :islik:

İnsanları bir foruma girip araştırma yaparken, konuları okuyup, videoları izlemeye zaman harcarken görmek bile ender bir durum neredeyse. Hele de RCkolik gibi birde tanışma konusu açmadan sorulara cevap bile alınamıyorsa tamamen kapsam dışı. :eek:f: :lol: :lol: Çoğunlukla beklenti " SOR " , hap şeklinde cevabı al ve " KAÇ " . :angry:

Acaba bizim RCKolik ailesi olarak böyle bir grubu tatmin etme imkanımız var mı ? " ÇOK ZOR " Edebilecek olsak bile bunu yapmak ister miyiz ? " Bence HAYIR ". :-\

Peki biz ne yapıyoruz ve nereye gidiyoruz o zaman ? :rolleyes: Sanırım bir durum tespiti yapmalıyız ve kendimize güzel sorular sormalıyız :laugh:

- Hobiye başladığım ilk günlerdeki heyecanı hala hissediyor muyum, peki ya hissetmemeye başlarsam ne olacak ?

Hepimizin kendimize özgü heyecan alabilme ve harcayabilme kapasiteleri var. Bu konuda ben şahsen dev bir kapasitem olduğunu düşünüyorum ve geçen uzun zamana rağmen hala uçarken heyecan duyabiliyorum. :hoppa: :yuppi: :halay: Aksi olsaydı tahmin ediyorum hobiye duyduğum bağımlılık ve ayırdığım zaman (üstelik bu hobiyi icra etmekle alakalı bunca zorluk varken) azalırdı. Sonuç olarak önce uçuşlar seyrekleşir, buluşmalara katılım düşer, gündem takip edilmez, paylaşımlar azalır ve artık forum en iyi ihtimalle nadiren uğranan bir durak haline gelirdi. İstemesekte belkide birgün hepimizin geleceği nokta bu malesef. :'(

O zaman ben şunu görüyorum; kullanıcılar bazında eğer heyecan, merak ve istek tükenirse bu forum yaşayamaz. :-\ Şimdilik bunu bir kenara koyalım.

- Gündem oluşmaması ve paylaşımların yetersiz olması forumu bitirir mi ?

Ben bu platformu büyük bir aile olarak görüyorum. Aile içerisindeki fertler iyi anlaştıkları, birbirlerini sevdikleri için değil yalnızca kan bağları oldukları için de bir arada bulunurlar bazen. Modelciler de böyle, bizlerin aynı hobiyle uğraşmaktan dolayı izafi bir kan bağımız var bence. :laugh: Bu bağ bile bizi belirli bir seviyede bir arada tutmaya yeterli esasında. ;) Ama güzel olan birbirini seven ve iyi iletişim halinde olan bir aile olabilmek ki böyle büyük bir aile için %100 uyum beklenemez. Şahsen ben yine de oldukça iyi başardığımızı düşünüyorum. :thumbup:

Gündem ve paylaşımlar konusuna dönersek aile içerisindeki etkileşimin artması için sıcak gündem ve paylaşımların olması oldukça önemli şüphesiz. Peki RCKolik'te gündem ve paylaşımlar yeterli mi acaba ? Benim fikrim bir WhatsApp, Facebook ile karşılaştırıldığında cevabın " HAYIR " olduğu. Öyle bir dinamizme forum ortamında nadiren şahit oluyoruz. Üyelerimiz, moderatörlerimiz, Mehmet abi, hepimiz elimizden geldiğince paylaşımlarda bulunuyoruz. :saygilar: Bazen sadece bir günaydınla bile olsa forumumuzu nefessiz bırakmamaya çalışıyoruz. :islik: Ürün tanıtımları, ayar videoları, teknik paylaşımlar, buluşmalar vs. vs. bizi besliyor ve çok iyi geliyor. :hoppa: :yuppi: Yeri gelmişken özveriyle forumu canlı tutan herkese teşekkür ediyorum. :RCKolik:

Fakat konuya kişiler bazlı baktığımızda kaynaklar sonsuz değil. Herkesin belirli bir enerjisinin ve kendine özgü yaşam gayelerinin olduğu veya dönemsel olarak olabileceği bir gerçek. Hatta insanların maddi / manevi türlü sebeplerle artık keyif alamadığı bir hobiden çıkması da gayet doğal birşey. Bu durum forumun geleceğinin belirli kişilere endekslenmesinin sürdürülebilir olmadığını gösteriyor bize. :rolleyes: Hatta insanları da bir tarafa bırakalım sürekli üretkenlik bu işten para kazanan firmalar için bile hiç kolay birşey değil. Zaman zaman hobinin ilerleyişiyle akalalı global durgunluklar bile yaşanabiliyor. Hani derler ya " YAPRAK KIMILDAMIYOR... " diye. :islik:


Peki bu durumda sorumuza dönersek RCKolik'te gelecekte bitecek mi ?

Bu konuyla alakalı öngörülerde bulunurken forumun ilk kuruluş zamanlarına dönmek istiyorum. Bu işin kişilerle ve kişisel çabalarla uzun soluklu yürüyemeyeceğini daha en başından görmüştük. Modelcilikle alakalı sahip olduğumuz bilgi birikimi ile belli sürelerde bazı insanlara yardımcı olmamız mümkün fakat yürütülebilir değildi.

Forumla alakalı hedefimiz yeni başlayan bir modelcinin RCKolik'e dahil olmasıyla birlikte kendi başına hobiye başlangıç yapabileceği bir altyapı kurabilmekti. Videolu anlatımların bu konuda bize yardımcı olabileceğini düşündük. Bu sayede bir kez emek verilecek, indeksleme mantığı ile konuların kalıcı olması ve kolay erişilmesi sağlanacaktı. Böylece her yeni başlangıçta tekrar edilen aynı soru ve cevaplar forumun ve yardımcı olmak için uğraşan insanların enerjisini tüketmeyecekti. Günlerce hiçbir talep olmayan konularla alakalı, kimsenin izleyip yorum yapmaya bile tenezzül etmediği bir sürü videolu anlatım içeren konu hazırladık. Başlangıçta hiç ilgi görmedi elbette, bir çoğunda Mehmet abi bana ben Mehmet abiye teşekkür ettik. :lollol: Reytingler 10 izlenme falan, zaten en az iki kez biz tıklamışız. :lol: :lol: Konuların ilgi alaka görmesi beklentisini, reyting kaygısını tam anlamıyla bir kenara bıraktık... Amacımız hız ve tüketim endeksli olamayan kalıcı bir sistem kurabilmekti çünkü.

Peki ne oldu dersiniz. Cevap aşağıdaki fotoğrafta. :)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu fotoğrafta görülen arkadaşlarımndan ikisi hariç hiçbirini forumdan önce tanımıyordum ben. :halay: :halay:

Bu yüzden olaya forumun geleceği bir tarafa sadece şahsi kazançlarım olarak bile baktığımda fazlasıyla umut doluyorum. :)

Sonuçta geldiğim noktada biz forumda yaptığımız paylaşımlarda bence kendimizi anlatıyoruz. Buradaki hiçkimsenin yeni bir üyenin açacağı " Tanışma Konusu " na vereceği bir selama veya günaydına ihtiyacının olmadığı kesin. Hatta pek çoğumuzun modelcilik anlamında bile herhangi bir ihtiyacı yok. Peki nasıl oluyorda birbirimizi iyi tanıyabiliyoruz bu kadar, hatta hiç görüşmemiş olanlarımız bile. :laugh:

Bence paylaşmayı, yardımcı olmayı, kendini anlatmayı ve başkalarını tanımayı seven böyle bir grup var oldukça RCKolik'te her zaman var olacaktır.

Az veya çok olmamız, reyting rekorları kırılması falan da şart değil. Yılda birtane bile beni bilen, benim bildiğim bir arkadaş edinsem herşeyden kıymetli bana göre. :RCKolik:

Tekrar " Forumun geleceği ne olacak ? " sorusuna dönersek bu konuda da umutsuz değilim (Bakınız video) :laugh:

Deyip sözü sizlere bırakıyorum... Siz RCKolik'i ve geleceğini nasıl görüyorsunuz ?


Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Ne Olacak Bu RcKolik'in Hali ?

Ben gayet iyi görüyorum burdan :laugh: Low rpm başlar, ilerde smack olur o...

Konunun iki boyutu var bence. Bir tarafı forum etkinliği, bir tarafı ise hobi etkinliği. Bu ikisi arasında çok kuvvetli bir korelasyon var. Hobi anlamında etkin olundukça forumda etkinlik artıyor, forumda etkin oldukça daha fazla sahaya çıkma isteği geliyor insana. En azından bende durum böyle.

Forumun geleceği konusunda benim endişem yok, zira Türker'in altını çizdiği gibi, benim de forumdan beklentim güzel insanları hayatıma dahil edebilmek, sohbet edebilmek, arkadaşlık edebilmek. Hatta işin öyle bir yönü var ki, bugün aklıma ne gelirse gelsin, birşeyi öğrenmek, almak yada danışmak için foruma bir konu açmam yetiyor. Her meslekten, her alandan, işinin ehli insanlardan oluşuyor forumumuz. Bana bu lazım dediğimde mesaj yağıyor :)

İlerde bir gün, yeni kimse gelmese de, biz bize yeteriz diyerek şimdilik nokta koyup işe dönmem lazım :) Devamı sonraki mesajlarda

Şimdi devamını açalım;

Hobiyi, dolayısıyla forumu tehdit eden iki ana etken görüyorum ben. Birincisi kişilere bağlı olamayan zorluklar. Yani ekonomik, zorluklar, yasal zorluklar, hobiyle ilgili olmayanların hobi içindekilere bakışı gibi... Geçtiğimiz aylarda medyanın da pompalamasıyla uçan her modelciye terörist gözüyle bakan insanlar vardı, bu ara gündem daha yoğun, bizi unuttular :) Ekonomik zorluklar zaten her zaman var, ancak bildiğimiz gibi bazı dönemler daha beter olabiliyor. Yasal zorluklar da çeşit çeşit. Eski güzel günlerde tek derdimiz gümrükken, şimdi shgm ve paypal ile de uğraşmak zorundayız...

İkinci etken ise yukardakilerden daha kötü. Kolaycılık... Şimdi, konu dönüp dolaşıp quad'lara gelecek ama, daha önce defalarca söyledim, yeniden altını çizeyim, modelci arkadaşlarım alınmasınlar, droncu ve modelci ayrımını yaptık biliyorsunuz. Kaldı ki, kolaycılığı tek başına dronculara atmak olmaz, throttle'ı aç-kapa şeklinde kullanan, rudder'ı hiç kullanmayan, kısaca tek el kumandacı dediğimiz arkadaşlarımız da yok değil.

Bunun forumla ne alakası var dersek, uçurduğu modele saygısı olmayan insanın, o modelle ilgili bilgiye, dolayısıyla da bilginin bulunduğu foruma da saygısı olmuyor. Türker'in bahsettiği, bilgiyi hap olarak isteyen arkadaşlar bunlar. Uzun uzadıya okumak, araştırmak falan zor işler... "Zamanları yok" :laugh: Bu tipteki arkadaşlar zaten kendini ilk/ikinci mesajdan belli ediyor ve forum olarak bunlara yaklaşımımız da belli.

Devamı yine daha sonra :)

İkinci devamını açalım;

Gümrüğe, paypal'e yapacak bişey yok, katlanacağız. Shgm'ye son toplantıda kendimizi bir nebze anlatabildiğimizi düşünüyorum, en azından Rckolik ve modelciler açısından iyi bir izlenim bıraktığımızı ve akıllarında yer ettiğimizi düşünüyorum. Hoş, toplantıdan sonra bir gelişme olmadı ama, konun toptan güncelliğini yitirdiğini ve işlerin yavaş yavaş kendi yolunu bulacağını düşünüyorum.

Hobi dışı insanların hobiye bakışı, yeni insanlar edinme, kolaycılarla mücadele, bilgisizlikle mücadele kısmını birlikte ele aldığımızda, işin biraz PR kısmıyla ilgilenmeliyiz diye düşünüyorum. Etkinlikler, tanıtımlar, Facebook grubunu aktif kullanma, belki dernekleşme vs vs... Tabi üzerinde geniş zamanda düşünülmesi gereken bir şey bu, şimdi aklıma geldi söyleyiverdim :)

Kısaca, ben forumun şimdiki halinden de memnunum, gelecek için kaygı da duymuyorum, ancak daha iyiye gidelim, daha güzel yapalım diyorsak, buyrun yapalım :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakan SAHBAZ
Ne Olacak Bu RcKolik'in Hali ?

Türker hocam,

Uzun uzun durumu yazmış, özetlemiş ve yorumlamışsın, fikirlerine %100 katılıyorum, olası alternatif çözüm önerileri ( RCkolik'in sürdürülebilir olması anlamında) daha geniş bir çerçeveden yazarım.

Ayak üstü böyle önemli bir konu başlığına cevap yazmak olmaz. ( muhtemelen her okuyan da, hemen buraya evap yazamıyor.)

Ben hızlı davranıp, konunun ilk cevap sırasında yerimi kapmış olayım bari ( İlk uygun fırsatta, burayı düzenlerim.)

:)


Not: 2 dk ile Emre bey yerimi kapmış, fazla oyalanmışım :)
 
"Ne Olacak Bu RcKolik'in Hali ?" güzel soru %p Peki cevap :rolleyes: :rolleyes:

Arkadaşların yorumlarını aldıktan sonra ben de fikrimi burada paylaşayım ;)
 
"Ne olacak bu ... hali" sorusu genelde işler kötüye giderken sorulur. O nedenle RC Kolik için sorulmasına bir anlam veremedim. Ama sorana baktım. Adam vantilatörcü. Ne yapsa yeridir dedim! :lol:
Bana göre hayatta bazı şeylere çok da takılmamak lazım. Forumun hali ne olursa olsun. Sonuçta Mehmet ile Türker bile kalsa bu forum varlığını sürdürür. :) Ehh Allah sağlık verirse ben de burada olurum. (Fırsat bu fırsat bazı gıcık olduğum tipler var, onları attırsam mı acaba... Zafer'den başlayarak).
Ben senelerce başka bir modelcilik forumunu takip ettim. Türkiye'nin en büyük RC forumu olmak gibi bir iddiaları vardı. Şimdilerde Tapatalk ile izlerken çok net anlaşılabiliyor, günlük mesaj sayısı bizim onda birimizin altına iniyor sıklıkla.
Bunu görünce insan düşünüyor: Neden???
Foruma katılımcılar can verir ama asıl olay forumun ana emektarlarında biter. RC Kolik denildiğinde (kimse alınmasın) akla ilk gelen Mehmet ve Türker değil mi??? İşte bu... Onlara bakıyorum, ilk günkü heves ve titizlikle çabalıyorlar. O mesajı alıyor doğru yere taşıyor, diğerini indekse ilave ediyor, bir başkasına gerekli uyarıyı yapıyor... Bu emek olduğu sürece bu forum var olur bundan kimsenin şüphesi olmasın.
Zaman zaman durgunlaşır, zaman zaman hareketlenir ama var olur.
Böyle bir ortamı ayakta tutmanın temel koşulu adaletli ve kurallara uygun bir yönetimdir. Örneğin başka bir forumda adam moderatör olarak kalkıp bir kullanıcıya rahatlıkla küfür edebilmişti. Tepki gösteren mağdur katılımcı ise sonunda forumdan atılmıştı. İşte RC Kolik farkı burada... Böyle bir durumun yaşanması düşünülemez bile. O nedenle internet var olduğu sürece RC Kolik var olur.
Neyse...
Öylesine karman çorman bir şeyler yazdım. RC Kolik son derece keyifli ve aklını kullanana çok yarar sağlayacak bir ortam. Bir de şu helicileri atarsak var ya dört dörtlük olacak... :lol:
 
Çok mesaj atmasamda devamlı takip ediyorum forumu. Malum, ülkenin durumu, dolar vs yeni ürün tanıtım konusu pek beklememek lazım. Ama uçuş videoları, buluşma fotoları paylaşarak forumda canlılık sağlamış olabiliriz.

Yaz mevsimi biraz gevşek kaldık sankı. İşallah baharla birlikte bizim buluşmalarda başlar.

Türker'in bahsettiği kap-kaç çılara karşı alınan önlem çok yerinde. :)

Bence Sümer abi buralarda tek bir helici bırakmayana kadar forum canlılığını korur ;D
 
Ne Olacak Bu RcKolik'in Hali ?

Sümer abinin dediğine katılıyorum, işler kötü gitmiyor bence,
hatta aksine, ülkenin bu durumuna göre çok iyi gittiğini bile ifade etmek mümkün,

forumu canlı tutmak adına çaba harcayan herkese çok çok teşekkür ederim :RCKolik:
 
Ne Olacak Bu RcKolik'in Hali ?

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Aynen devam. :thumbup: :RCKolik:
 
Ne Olacak Bu RcKolik'in Hali ?

Forum olarak düzenli takip ettiğim bir tek :RCKolik: var. Bir konu açınca en azından bu forumda cevap alabiliyoruz. Burada belirli bir düzen saygılı bir sohbet ortamı var :)

Bulaştım bir şekilde bu hobiye, çok fazla uçuş yapmasam da çok fazla modelim olmasa da bırakamıyor insan bu hobiyi :thumbup: Hobiyle uğraştığım sürece ben burdayım :halay:
 
Ne Olacak Bu RcKolik'in Hali ?

Bu hobinin emek ve sabır işi olduğunu bilen insanlar var olduğu sürece Rckolik daima var olacaktır diye düşünüyorum. İş sadece bilgiye ulaşmakla bitmiyor bilginin birikimi, paylaşımı uygulaması ve bu hobiyi güzelleştiren en temel etken birlikte olma, buluşmalar vs. Her şey burada. Şu pırlanta reklamı vardı ya bir zamanlar aynı onun gibi rckolik daima :RCKolik:
 
Ne Olacak Bu RcKolik'in Hali ?

:saygilar: rc kolik benim modelcilik hayatimin basladigi forumdur bende yeri hep ayridir tek takip ettigim forum :RCKolik: tir baskasini tanimam number one :RCKolik:
 
Ne Olacak Bu RcKolik'in Hali ?

Bu hobide olduğum sürece rc koliği takib edeceğim.Başaka altarnativ dünmeye bile gerek yok. Nitekim sık sık takib ediyorum zaten.

Formun sakin olmasının tek nedenini ülkedeki can sıkıcı olaylara bağlıyorum. Darbe kalkışması ,uçuş yasaklar, bombalar vs insanların keyfini biraz kaçırıyor doğrusu.

Bizde bugün herşeye rağmen kafa dağıtmak için keyifli bi buluşma yaptık, en kısa zamanda resimleri paylaşırım.
 
Ne Olacak Bu RcKolik'in Hali ?

Ben rckolik sitesinin devamlılığını koruyacağı ve pahabiçilemez dostluklar kurmaya devam edeceği kanısındayım. Onlarca forum sitesine üyeliği olan ve Rc konusundan çok daha farklı bir hobide 1 sene boyunca forum moderatorlugu yapmış biri olarak şunu söylüyorum ki rckolik.com gerçekten çooook farklı ve doğru yolda. Özellikle ;
- Kurallar : Tanışma zorunluluğu, nick name yasak oluşu vs kesinlikle yerinde kurallar
- İndexleme : Şu ana kadar hiç görmediğim bir bilgi haznesi
- Türkçe anlatım videolar : Pahabiçilemez değerde
- Buluşmalar : Forum ortamında hiç yaşamadığım dostluklar
Özet olarak bu forum insana evet BALIK VERMİYOR ama BALIK TUTMAYI ÖĞRETİYOR. Bu hobide de zaten gördüğüm kadarıyla balık tutmayı bilen arkadaşlar kalıcı oluyor. Ve o kişiler de bence birbirine yetiyor. Ve amaç hobi ise herkes çok eğleniyor. Ben de daha henüz uçurmayı beceremesemde en çok keyif alanlardan birisi olduğumu çok net söyleyebilirim.

İyi ki varsın :RCKolik: iyiki tanıdım seni :). Şarkı sözüydü galiba değil mi :D :D


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Ne Olacak Bu RcKolik'in Hali ?

(20 defa yazıp sildikten sonra sonunda yazdım :laugh: ) Forum olarak bizim üstümüze düşen edindiğimiz yeni bilgileri arkadaşlarımızla paylaşmak, karşılaştığımız problemlerle arkadaşlarımızın karşılaşmasını ve muhtemel maddi, manevi olarak korumaya çalışmaktır ki ben bunu bilir bununla yorumlarımı yapar, paylaşımlarımı yaparım. İnsanın emek verdiği bir şeyin karşılık bulmaması çok üzücü bir durum dediğiniz gibi. Hap şeklinde al kaç (çok güldüm valla) tarzındaki kişilerin bize zaten bir verimi olmayacaktır. Ezber yapmayla bu işlerin yürümeyeceğini, bilgiyi paylaşarak arttıracağını öğrenecektir elbet bu kişiler. Şahsım adına üstüme düşeni yapmaya çalışıyorum multicilere elimden geldiğince yardım etmeye çalışıyorum ama gelin görün ki hayat meşgalesi, okul derken hobiye ara vermek durumunda kalıyorum ama dönüş yine :RCKolik: ' e oluyor. Forum-umuzun- hali ne olacak diye düşünmenize gerek yok insanımız meraklıdır ve elbet emeğe saygının önemini, paylaşmanın önemini en kısa zamanda anlayacaklardır. (Bu arada hiç üzerime alınmamışım durumu umarım Türker abinin yazısında bana da taş yoktur :lollol: )

Saygılar. :saygilar:
 
Ne Olacak Bu RcKolik'in Hali ?

Son 6 aydır sadece forumda değil facebook sayfalarımızda buluşmalarımızda büyük bir düşüş var gerek ülkenin hali gerek ekonomi gerek yasaklar hepimizi etkiledi gerçekten. Ama rckolik forum sayfamızı hergün takip ediyorum. Bu pazar nasipse tüm modellerimle uçacağım kimse gelmese dahi tek uçacağım inşallah katılım çok olur ekibimizden koca yaz bitti ne yazıkki değerlendiremedik. Heleki hiç bir pazarı es geçmeyen karadeniz ekibi. İnşallah herşey eskiye döner forumdaşlarımız kendini silker o canlı güzel günlerimizin geri gelmesi dileğiyle herkese sevgiler saygılar.