Patlar Motorlu İlk Modelim için Uçak, Motor, Servo Seçimi

Tamer Öztürk

Kıdemli Uye
Katılım
23 Ağu 2015
Mesajlar
2,157
Tepkime puanı
1,595
Yaş
28
Konum
Gazimağusa/KKTC
İlgi Alanı
Uçak
Merhaba.Kafama takılan bazı konular oldu ve sizlerin görüşlerini,fikirlerini almak istedim.Üniversite öğrencisiyim.Elektrik motorlu Wing Tiger modelim var onu uçuruyorum.Uzun süredir patlar motorlu modele sahip olmak hayalim.Bir türlü nasip olmadı.Kumanda olarak ise Turnigy 9X V2 kullanıyorum, FrSky DJT 2.4Ghz modül ve V8FRII alıcı ile.Aslında stok modül ile de kullanmıştım ilk aldığımda.Herhangi bir sorun da yaşamamıştım.Tavsiye üzerine kumandayı sipariş verirken, bir de modül aldım.Şuan FrSky modül ile kullanıyorum.Allah var hiç sorun çıkarmadı şuana kadar.

Kumandayı almadan önce patlar motorlu modelde kullanamazsın, ben olsam modeli bu kumandaya emanet etmem diyenler oldu hatta tam aksini söyleyenler de oldu.Açıkçası kumandanın fiyatı bütçeme uygun olduğu için almıştım.Üniversite öğrencisi olduğum için bütçem düşük.Para biriktirmeye başladım.Ya patlar motorlu bir model kuracağım, ya da kumanda alacağım.2009 Yılından bu yana bu hobiyi icra ediyorum.Model uçak grubumuzdan bir abi Phoenix Tiger 3 tavsiye etti.Kafama da yattı aslında.İki seçenek var önümde.Ya güzel bir kumanda alıp patlar motorlu uçak olayını erteleyeceğim, ya da Futaba T10J tarzı güzel bir kumanda alacağım.Eğer patlar motorlu bir model alırsam, kumanda olarak Turnigy 9X V2 ile kullanmak zorundayım ve bütçem düşük olduğu için en az 3-5 sene muhtemelen masraf etme imkanım olmayacaktır.Sizce ne yaparsam mantıklı olur? Bir de patlar motorlu modelde motor konusu var.OS motor her ne kadar daha iyi olsa da, ASP motor ile aralarında ciddi bir fiyat farkı var.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
 
Düşük bütçe ile kumanda mı alınmalı? Uçak mı?

Eğer yeni kumandadan extra beklentileriniz yoksa, elimdeki kumanda yetiyor diyorsanız Bence model alın kumanda ile sorun yaşanması oldukça düşük bi ihtimal.

Şöyle söyliyim, performansı düşüktür, malzeme kalitesi düşüktür özellikleri düşüktür, ucuz kumanda memnun etmez değiştirilir. ama hiç bi kumanda markasında sırf ucuz diye kronik olarak havada kestiğini görmedim.
 
Düşük bütçe ile kumanda mı alınmalı? Uçak mı?

ali yalçın' Alıntı:
Eğer yeni kumandadan extra beklentileriniz yoksa, elimdeki kumanda yetiyor diyorsanız Bence model alın kumanda ile sorun yaşanması oldukça düşük bi ihtimal.

Şöyle söyliyim, performansı düşüktür, malzeme kalitesi düşüktür özellikleri düşüktür, ucuz kumanda memnun etmez değiştirilir. ama hiç bi kumanda markasında sırf ucuz diye kronik olarak havada kestiğini görmedim.
Söyledikleriniz oldukça mantıklı geldi Ali bey kafama yattı.Kumandanın özellikleri yetiyor aslında.Fakat bazı arkadaşlar potansiyometrelerinin kronik olarak zaman zaman sorun çıkardığını söylüyorlar.Yani sticklerde sorun yaşanabiliyormuş.Gerçi henüz sorun yaşamadım ama zaman gösterecek.Şimdi şu da var: mevcut kumandam bozulsa uzun süre uçamayabilirim.Yedek olarak düşünülebilir.

Kumanda alacak olsaydınız nasıl bir kumanda alırdınız?

Bir de motor tercihinde, OS46AX mı yoksa ASP52 mi tercih edilmeli? OS marka motorların daha iyi olduğunu biliyorum.Fiyatından dolayı ASP tercih etmek daha mantıklı ve doğru bir karar olur mu sizce?
 
Düşük bütçe ile kumanda mı alınmalı? Uçak mı?

Su ana kadar kumandanda bir sorun yaşanmadın ve memnundan bence de kullanmaya devam edebilirsin.

Model ve motor konusunundaki yorumları Ucakci abilerimize bırakıyorum :saygilar:


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Düşük bütçe ile kumanda mı alınmalı? Uçak mı?

Ben de t9x aldım, sana insanların söylediği sebeplerden dolayı ikinci el bir futaba aldım. Ardından bir de FrSky Taranis aldım. Sonra t9x kumandama Frsky modül ve çeşitli alıcılar aldım. Sonra da t9x'in yazılımını değiştirdim ve bir de skyboard modifiyesi yaptım. Uçaklarıma hiçbir zaman yüksek fiyatlar ödemedim. En çok ve en büyük keyfi ise Turnigy 9x kumandamdan alıyorum. Hatta konuşan kumandam var artık. Yaptığım modifiye sonrası piyasadaki en pahalı kumandanın menzili kadar menzili var, ve programlama anlamında yapamayacağı şey yok. İnternette, özellikle yurtdışı forumlarda da sürekli takip ederim. T9x'in skyboard, FrSky modül, ekran aydınlatması ve ses kiti ile bugüne kadar sorun yaşayana da rastlamadım. Öte yandan ismi çok iyi bilinen markalara sahip arkadaşlarım sürekli olarak programlama yapamadıklarını, ya menünün çok karışık olduğunu ya da kumandanın istedikleri mixi yapmaya müsaade etmediğini duyuyorum.
 
Düşük bütçe ile kumanda mı alınmalı? Uçak mı?

Deniz bey merhaba.Ben de kumandama ekran aydınlatma takmıştım gayet de güzel oldu.O halde ilk fırsatta uçak kurup daha sonra yedek kumanda almak daha iyi olacaktır.

Model olarak Phoenix Tiger 3 40-46 lık düşünmüştüm fakat bunun dışında önerisi olan var mı? Modelden beklentim uzun süre kullanabilmem ve beni uzun vadede tatmin etmesi.Rüzgardan kolay etkilenmeyen, hızlı uçabilen, akrobasi yapabileceğim,Havada iyi tutunan ve süzülüşü güzel olan bir model.
Model ve motor konusunda fikirlerinizi paylaşabilir misiniz rica etsem?
 
Düşük bütçe ile kumanda mı alınmalı? Uçak mı?

Tavsiye etmek pek haddime değil. Ama benim ilk 'sıfır' topladığım ve şiddetli rüzgarlarda dahi keyifle ve kolaylıkla uçurduğum Phoenix Convertible uçağım vardı. Ağır bir kırımdan sonra başarılı bir şekilde tamir edip taa ki yeni başlayan oğlum burun üstü çakılana kadar büyük bir keyifle uçurdum.. O kadar keyif aldığım bir uçaktı ki, ikincisini de aldım. Araştırmanı tavsiye ederim. Hem üstten kanat, hem de alttan kanat olabiliyor. Spor uçuş yapabileceğin ama aynı zamanda Trainer özellikleri taşıyan, OS 55 AX ile muhteşem uçan, hemen hemen her 'yola' gelen çok keyifli bir uçak. 6'dan fazla uçağım kaldı, hala favorimdir.
 
Düşük bütçe ile kumanda mı alınmalı? Uçak mı?

Estağfurullah hocam.Siz değerli büyüklerimin,hocalarımın düşünceleri ve tavsiyeleri doğru karar verebilmem adına benim için önemli.Her türlü fikir ve önerilere açığım.Ayrıca bahsettiğiniz modeli araştıracağım.Teşekkürler.
 
Düşük bütçe ile kumanda mı alınmalı? Uçak mı?

Tamer merhaba.Sana burada yazan abilerininde dediği gibi bence de şimdilik bu kumandayı kullan.İleride duruma göre ikinci bir kumanda alır kenara koyarsın eğer istersen.Ancak o kumanda ile rahatça uçak kullanabilirsin.Bence sana yazan Deniz abinin tavsiyesini dinle ve Phoenix marka uçak alacaksan kesinlikle Convertible al.Birde sana önereceğim bir diğer marka Seagull markasının Low Wing Sport modeli olacaktır.Bu arada OS motor tabiki güzel ama bütçem kısıtlı dediğin için diğeri ile arasında bayağı fiyat farkı var.Genelde motorlar arasında çok çok fark göremedim ben şimdiye kadar.Bu yüzden ASP 52 ninde seni performansıyla memnun edeceğini düşünüyorum.Ben kullanan ustad büyüklerimizin hiç bu marka motordan sorun yaşadığını görmedim.İstersen onlarında fikirlerini alabilirsin.
 
Düşük bütçe ile kumanda mı alınmalı? Uçak mı?

Merhaba Murat abi.Phoenix Convertible modelini inceledim.Gayet de güzel bir model.Phoenix Tiger 3 hakkında düşünceniz nedir acaba? Seagull Low Wing 40'ı da inceledim.Tiger 3'ün kanat açıklığı daha fazla olduğu için gönlüm ona kaydı.Low Wing 40 da tercih edilebilir aslında ama modeli alacağım mağazada stokta yok.Motor olarak da dediğiniz gibi ASP 52A hem fiyat hem performans açısından uygun görünüyor.Motor,pervane,starter,buji ısıtıcı,yakıt pompası...vb ekipmanları HobbyKing'den almayı düşünüyorum bu vesileyle maliyeti daha uygun olabilir diye düşünüyorum.Değerli yorumlarınız ve ilgilendiğiniz için çok çok teşekkür ederim.Saygılarımla. :saygilar: :)
 
Düşük bütçe ile kumanda mı alınmalı? Uçak mı?

Tamer Tıger 3 üde şimdi inceledim.Evet oda güzel model ancak uçuşu hakkında fikrim yok.Phoenix Convertıble ve Seagull Low wing uçuşlarını çok iyi biliyorum ve herikiside mükemmel.Birde Trainer yani (Başlangıç) modeli olarak çok stabil uçan Seagull Arısıng Star,ve Seagull Swift modelleri var.Saydığım bu uçakların hepsinin uçuş karekteri çok başarılı.Örnek verecek olursak Arising star ve Thunder Tiger 40 lık motor benim hobiye ilk başlangıç modelim.Yani Tıger 3 ü kullanan abilerimiz, kardeşlerimiz var ise buradan sana uçuş karekteri konusunda bilgi verebilirler.Ben bilmediğim için seni yanıltmayayım.Ancak diğerlerini biliyorum ve hepsi birbiriyle yarışır.
 
Düşük bütçe ile kumanda mı alınmalı? Uçak mı?

Bugün bu hobiye başlıyor olsam ama bir yandan da bugünkü deneyimim olsa ilk tercihim Seagull Low Wing Trainer olurdu. Ancak .ok eski bir havacılık geçmişim olduğu için alttan kanatlı bir uçağa cesaret edebilirdim. Bir de etrafımda yardım edecek abilerim vardı.
Bu tür bir geçmişim olmasa ve özellikle de yardım alabileceğim birileri olmasa kesin olarak Arising Star ya da benzeri üstten kanatlı bir trainer ile girerdim bu işe.
Tiger da çok iyi bir uçak. Convertible da çok iyi. Hiçbirine itirazım yok. Ama benim için Seagull Low Wing Trainer'in yeri ayrıdır. Bugün olsa keyifle uçururdum yine.
Motora gelince...
Eğer yanımda ayarlar ve diğer sorunlarda yardım edebilecek birileri varsa hangi motor olsa alırdım. Daha sonra biraz deneyim kazanınca yine hangi motor olsa alınır. Ama yeterli yardım olanağı yoksa ilk tercihim OS46AX olurdu. Ya da Thunder Tiger 46. ASP52 ile bir aceminin başa çıkması kolay olmayabilir. Özellikle de rodajının doğru yapılması çok önemli.
Bu arada kaliteli bir yakıt (kaliteli derken iyi hazırlanmış ev yapımı da olur) bu işin en temel kuralıdır.

Gelelim koyduğun kriterlere:
Modelden beklentim uzun süre kullanabilmem ve beni uzun vadede tatmin etmesi.Rüzgardan kolay etkilenmeyen, hızlı uçabilen, akrobasi yapabileceğim,Havada iyi tutunan ve süzülüşü güzel olan bir model.

- Uzun süre kullanabilme beklentisi iyi bir şey değil. Olası bir kırımda hayal kırıklığı yaratır. O nedenle bu beklentinden kurtul.
- Seni uzun vadede tatmin etmesi için alttan kanatlı bir uçak gerekecek. Low Wing Trainer, Tiger ve Convertible bu amaçla kullanılabilecek güzel seçenekler. Üstten kanatlı bir trainerden çabuk sıkılabilirsin. Alttan kanatlılarla temel aerobasiyi yapabilirsin.
- Rüzgardan kolay etkilenmeyen ama havada iyi tutunup iyi süzülen bir uçak yok. Ya biri ya diğeri. Rüzgardan etkilenmemek için kanat yükü yüksek olmalı. O zaman iyi süzülmez. Ya da tersi. Ayrıca rüzgardan etkilenmemek için boyutlar büyümeli. 2 m'nin üstüne çıkılmalı. O zaman da maliyetler çılgınca artar. Sonuçta rüzgarda uçağına hakim olmayı öğrenmek zorundasın.

NOT: Kime cevap yazdığımı sonradan farkettim. Tamer kardeşim sen zaten temel uçuş deneyimine sahipsin. Üstten kanat trainer önerimi tamamen geri çekiyorum. Aklına Tiger yattıysa hiç düşünmeden alabilirsin.
 
Düşük bütçe ile kumanda mı alınmalı? Uçak mı?

Sümer abi, ben tamamen arkadaşımızın beklentilerini/kriterlerini göz önünde bulundurarak Convertible'ı önerdim. Çok acemi olana da hitap ettiği gibi spor uçuşa da çok elverişli. Hezarfen'e (bayram tatilinde) üye olduğumda sen yoktun; 35-40 km rüzgar vardı o günlerde. Sadece Kahraman abi sarı akrobasi uçağı ile ve ben Convertible ile havadaydım. Tabi uçağa alışmakla da ilgisi var ama bunun dışında iki üstten kanat trainer eskittim. Bir süre sonra rüzgar artık korkutmasa da tek düzelikten sıkılmaya başladım. Alttan kanatlı, hafif dehidral yapıya sahip Convertible, trainer bir uçağın bütün kriterlerini karşılıyor, 40'lık bir uçağın ağırlığına sahip ama 46'lık veya 55'lik bir motorla mükemmel bir denge sağlıyor. İstersen kanatların yerini değiştirip üstten kanatlı hale getirebiliyorsun, uçuş karakteri değişmiyor, ama zaten çok iyi olan 'süzülmesi', ağırlık merkezinin epey aşağıya çekilmesiyle çok daha stabil hale geliyor.
Motor konusunda da OS tavsiye etmemin sebebi, ayar konusunda acemileri üzmeyen bir motor. Diğer marka motorlar performans açısından eksik kalmıyorlar ama gerçekten de bir aceminin başa çıkamayacağı kadar 'hassas' ayar yapılması gereken motorlar. OS'un toleransı tartışmasız daha yüksek.
Anlattıkça anlatasım geliyor, çok özlemişim, ben şu Convertible 'ı hazırlayayım artık...
 
Düşük bütçe ile kumanda mı alınmalı? Uçak mı?

Tekrar merhaba.Sümer abinin dediği gibi temelde pilotajım var.Daha açıklayıcı olması açısından özgeçmişimi kısaca yazayım.2009 yılında bu hobiye başladım.Çevremde yardım alabilecek birileri yoktu.Model mağazasının samimiyetine inanıp biraz da heyecanıma hakim olamayıp Arttech Coota Amphibian aldım.İlk uçuş hüsranla sonuçlandı.Modeli aldığım yere 50TL'ye tamir ettirip modeli rafa kaldırdım.ArtTech usb simülatör kumandası alıp çalışmaya başladım.Belki 3 ay kadar olabilir, artık kendimi ilk uçuş için hazır hissediyordum.Modeli düz bir hatta uçurabiliyor, iniş kalkış yapabiliyordum düzgün bir şekilde.Ya Allah Ya Bismillah deyip modeli kırmadan başarılı bir şekilde uçurdum.Tabi daha sonra kırım yaşamadım değil yaşadım ama bu benim için tecrübe ve bilgi edinmemi sağladı.Bir süre sonra Wing Tiger modelini aldım 2 yıl kadar da onu uçurdum.Ardından bazı sebeplerden dolayı modelciliğe ara vermek zorunda kaldım.Aradan biraz zaman geçti Kıbrıs modelcilerinden bir abimin desteğiyle tekrar modelciliğe başladım.FT Spitfire, Çaylak Trainer, 3D YAK54 modelini uçurduktan sonra tekrar Wing Tiger V2 aldım.Kendi maaşımla aldığım için hala daha yeri bende aynıdır.Halen daha Wing Tiger modelimi uçurmaktayım.Pilotaj konusunda kendime güveniyorum.

Biraz uzun oldu kusura bakmayın ama doğru değerlendirilme yapılabilmesi adına bahsetmek istedim.Şuan yardım alabileceğim modelci büyüklerim var.Her hafta uçuşlarımız oluyor fırsat buldukça da gidiyorum.Yeni model konusunda ise az çok kafamda birşeyler belirginleşti.Çok çok teşekkür ederim.Peki benzer tarzda(alttan kanat) bir modelin 60 lık olarak toplasak kumanda hariç maliyeti ne olur kabaca? elbette fiyatta oynama olur fakat en azından ortalama fiyat hakkında bilgi sahibi olursam karar verebilirim en azından.Bu arada ilk yakıtlı modelim olacağı için saha ekipmanım yok.Belki birkaç senemi alabilir uçağı toplamam ama yavaş yavaş alacağım parçaları.
 
Düşük bütçe ile kumanda mı alınmalı? Uçak mı?

Tamer kardeşim, ilginç bir tesadüf. Benim de ilk uçurduğum uçak Coota'dır. :) Onu uçuran plaj terliğini bile uçurur. :D
Modeli 60'lık olarak düşünürsen fiyat epey bir katlanacak. Çünkü motor daha pahalı olacak. Açık konuşmak gerekirse ASP61 alacağına OS46AX almanı tercih ederim. Zaten piyasada pek de öyle 60'lık alttan kanat trainer yok gibi. Low Wing Trainer stoklarda yoksa Al bir Convertible ya da Tiger bak keyfine.