Powerlab 8 ile ion pil nasıl şarj edilir?

Ersen

Yeni Uye
Katılım
3 Eyl 2015
Mesajlar
15
Tepkime puanı
5
Konum
TRabzon
İlgi Alanı
Hepsi
Merhaba,
Powerlap 8 ile sürekli lipo pillerimi şarj ediyordum ve memnundum. Taki 4S7P ion pil kullanmak gerektiğinde cihaz beni şaşırttı. A123 menüsünün ion pillerle alakalı olduğunu biliyorum. Bu menüdeki A123 1100 mah ve A123 2300 mah gibi diğer seçenekleri de teker teker denedim fakat cihaz şarja başlamıyor.
Bilgisi olan, yardımcı olacak olan var mı?
 
Ne yazık ki, nette de doğru düzgün bir açıklama bulamadım ben de :(
 
  • Beğen
Tepkiler: Ersen
Pilin ve sarj aletiyle baglantisinin bir fotografini gorebilir miyiz acaba?
 
Buyrun hocam
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Pil özel yapımmı lion pilde balas soketi takılmıyor sanıyordum
 
Bulduğum tek kaynak şu.



Burada söylenene göre Lipo gibi şarj ediyoruz ama kesinlikle 2A üzerinde akım vermiyoruz. Balance kablo olayını tam anlamadım ama.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ersen
Pil özel yapımmı lion pilde balas soketi takılmıyor sanıyordum
Özel yapım evet. Pil 4s olduğu için 4 cell pil gibi balanslıyor fakat her cellde 7 adet pil var. Yukarıda bahsdttiğim gibi pil 4s7p 28.000mah lok bir pil. 1450gr. Lipo olsa 3,5kg olurdu aynı kapasitedeki bir pil.
 
Bence balans portu olmadan düşük amperde şarj yapın ,şarj işlemi bittiğimde balans portundan kontrol edin sadece ,her porta 7 pil gibi durumlar şarj aletinin anormallik sezmesine sepep olmuş olabilir
 
Öğrendiğim bilgiyi paylaşıyorum:
Lipo menüde şarj yapıyoruz. Sanyo NCR18650GA 3500mAh - 10A pil kullandığım için pil başına 1.5A ile şarj ediyoruz. 7p lik pil bloğumuz olduğu için 1.5A x 7=10,5 A ile max şarj edebiliyoruz. Pilin 4s olması veya 6s olması birşeyi değiştirmiyor. Balanslı şarj ediyoruz. Fakat öğrendiğim bu bilgiyi henüz denemedim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet Kucuksari
Son gelişmeyi paylaşıyorum:
Lipo tüm menülerde denedim alet şarj yapmıyor. Sorun pillerde veya toplanmasında değil. Başka dandik bir şarj cihazıyla bir miktar şarj ederek denemiştik pili yani balanslı şarj oluyorlar. Piller orjinal ve doğru şekilde toplanmış olduğu halde powerlap 8 in ion pili şarj etmemesinin tek nedeni bu şarj cihazının ion pil şarj etmemesidir. Yabancı forumlarda böyle birşey nasıl olabilir diye hayret etmişler. Maalesef böyle powerlap gibi zirve bir şarj cihazı her pili en hkzlı ve sağlıklı şekilde şarj eder ama ion hariç maalesef.
 
Powerlab gibi bir cihazda bunun düşünülmemiş olması gerçekten çok enterasan @Ersen bey.

Bu arada geri bildirimler icin de ayrica tesekkur ederiz :RCKolik:
 
user presetler ile istediginiz her kimyadaki pili sarj edebiliyorsunuz. Kendiniz bir sarj islemi tanimlamayi denediniz mi?
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakan Ülgenalp
user presetler ile istediginiz her kimyadaki pili sarj edebiliyorsunuz. Kendiniz bir sarj islemi tanimlamayi denediniz mi?

Hayır denemedim. Yaptığım araştırmalar sonunda şuanda geldiğim nokta şu: Revolectrix ciddi bir firma ve üst düzey ürünler üretiyor fakat ion pillerin şarj teknolojisi bambaşka, şöyleki 4 aşamalı ve pilin frekansı üzerinden farklı voltajlar uygulayarak keserek tekrar başlayarak yapılan bir şarj işlemidir. Bu işlem pilin kimyasının gerektirdiğinden böyledir. Anladığım kadarıyle firma powerlap şarj cihazlarında yazılımsal olarak ion pillerin lipo menüsünde şarjını engellemiştir. Zaten ion menüsü hiç bulunmamaktadır. Dandik çin şarj cihazlarında dahi lion şarj menüsü vardır ve bu işlem yapılmaktadır fakat bu doğru ve sağlıklı bir işlem değildir. Bahsettiğiniz user preset te ion pil için menü oluşturmak denenirse ion pil seçeneğinin gelmeyeceğini düşünüyorum. Bunun nedeni yukarıda bahsetmeye çalıştığım gibi güvenlik ve pilin sağlığıdır. İon pili bir cihazın şarj edebilmesi için ayrı bir devre ünitesine sahip olması gerekiyor diye anlıyorum. Buda 2 in 1 gibi bir cihaz tasarımı gerektireceğinden fiyatı etkileyecektir. Araştırdığım kadarıyla zaten dünyada sadece ion pil için 6s destekli gerçek bir ion şarj cihazı üretilmemiş sanırım. LM 317 gibi ion şarj devreleri var fakat 3s destekliyor en fazla. Nitecore gibi kaliteli ion pil şarj cihazları dahi kalem pil formunda teker teker şarj edebilşyorlar. Neymiş bu ionlar böyle....
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet Kucuksari
LM 317 dediginiz bildigimiz voltaj regulatoru lm317 mi? Google’a lm317 li-ion yazinca lm317 kullanilarak yapilan diy sarj devreleri cikiyor bolca.

Acikcasi bu islerde derin bir bilgiye sahip degilim, ancak cep telefonundan tras makinesine kadar aklima gelen butun elektronik cihazlarda kullanilan li-ion pilleri sarj etmenin oyle cok zor bisey oldugunu da zannetmiyorum :)

Revo’nun bunun icin ozel bir preset yazmamis olmasini anlayabilirim, cunku li-ion piller cok dusuk C degerleri oldugu icin RC modellerde kullanilmiyor ve Revo’nun pazar hedefi de RC modelciler.

Zafer Sahin benim PL8’imle elektronik sigarasinin li-ion pillerini sarj etmisti diye hatirliyorum, ancak nasil bir ayar kullandigina dikkat etmemistim.

Kısa bir araştırma yaptım ve sonuç şu şekilde. Li-ion pillerin iç dirençleri LiPo ve Li-Fe'lerden çok daha yüksek, dolayısıyla şarj sırasında pile yeterince akım veremeden pil voltajı çok yükseliyor ve şarj aleti şarjı kesiyor, veya hiç başlayamıyor. Powerlab'da li-ion şarj edebilmek için şarj cihazını bir miktar kandırmamız gerekiyormuş. Bunun için balans soketini falan işe karıştırmıyoruz, şarj cihazını balanssız (1s small battery) modunda ve çok düşük akımlarda kullanıyoruz. Yani öyleymiş :) Tabi bunun için bir miktar kablo işi yapmak gerekecektir sanıyorum.
 
Cevap için teşekkürler. Elektronik bilgim bildiğimiz lm317 mi şeklinde bir cümle kurmama imkan vermiyor. Demek ki bu işlerde fena değilsiniz. Evet bildiğiniz lm317 devresiyle yapılan DIY şarj ünitelerini kast etmiştim. Netice itibariyle dünya üzerinde balanslı ion pil şarz eden bir şarz cihazı yok. Turnigy gibi cihazlarda evet ion menüsü var fakat ion pili lipo gibi şarz etmekten ibaret olduğunu düşünüyorum. Önemli olan ion pillerin fazla ısınmamasıdır. Şarz ettim oldu mu oldu gibi bir mantıkla yaklaşmanın doğru yaklaşım olduğunu düşünmüyorum. Cep telefonları ve laptopların en fazla arıza veren kısımları bataryaları maalesef. Cep tellerdeki tek cell bataryaların patlamaları dünyanın gündemi olmuştu yakın zamanda hatırlayacak olursak. 1cell ionu bile şarjtan kaynaklı patlatabiliyoruz. Laptoplarda pil sorunu genelde tek bir pilin çökmesinden yaşanıyor ve batarya komple çöp oluyor. Nedeni ise balanssız şarj. Esigaraların ion pillerini cihazın üstünde şarj yapabilen usb olmasına rağmen asla buradan şarj etmeyin denilir. Nitecore gibi ion şarj cihazlarıyla cell cell şarj edin denilir. Benim esigaramda kullandığım vtc5 ler için dünyanın en güçlü ion şarj cihazı olan 3A basabilen nitecore kullanıyorum. Cihazın ince sesinidinlediğimde anlaşıldığı üzere lipo menüde ion şarj etmeye benzemiyor! Ne kadar zor birşeymiş bu ionları balanslıyarak şarj etmek böyle? İnsanoğlu için önündeki aşılması güç engellerden birisi daha! Marsa koloni kurulduğunda inşallah bu büyük engeli aşmış olacağız. Bence bunun nedeni biraz komplo teorisine giricek ama pil teknolojilerinin bilinçli geri bıralmasının dünya ekonomisini elinde tutan cartellerin bir tercihi. Hele elektrikli araçlarda kullanılan 16850 ion pil paketlerini balanslı şarj edebilen cihazların satışa sunulduğunu bir düşünsenize. İon piller rcmodelcilikte belkide şuanda en hızlı gelişen sektörü olan fpv de artık tek kullanılan ve tercih edilen pil haline geldi. Dünya rekorları bu pille yapıldı hem uçak hem quadlarda. İncik boncuk herşeyi üretip pazara sunan bu sektör, büyük bir ihtiyaç haline dönüşen büyük ion pil paketlerini balanslı şarj eden bir şarj cihazını neden piyasaya sürmez?