Quadcopter ve Uçak için Maksimum hız hesabı?

FIRTINAA

Yeni Uye
Katılım
8 Şub 2018
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
Yaş
34
merhaba beyler kafama temel bir soru takıldı araştırdım ama bulamadım, Sorum şu quacopter de (uçaklar için ayrı ama şimdilik drone için) temel olarak 1 G lik (yani toplam kütlenin 2 katı )bir güç verdiğimizde motorla yükselme hızı maksimum ne kadar olur bunu nasıl hesaplıyabilirim?

Örneğin diyelim ki Emax Xa2212 980 KV Multirotor Fırçasız Motorunu kullanıyorum 12 Volt potansiyelde (pervane boyutu) APC 9*6 da 12,3 Amper gerilimdeki itiş 730 gram ve RPM 8820 olan bir motor ve pervane ile ufak bir araç yaptım ,
Basit olması açısından 4 ve tek motorlu ayrı ayrı hesabını soracağım,

Şimdi benim cihazımın toplam ağırlıgı 250 gram olsun(attıyorum tabi :)%50 güçte 250 gram THRUST değeri alıyorum diyelim ve diyelim ki yukardaki yazdığım değer değilde misal %100 güçte 500 gram thrust degeri var, bu haldeyken %100 güç verdiğimde cihazın maksimum hızı nasıl olur,

Yani basitçe düşünmek gerekirse uygulanan kuvvet yerçekim ivmesinin 2 katı olacağından(ağırlığa göre) 1G havada sabit durması için min gereken güç 2G de ise %100 Verdiğimde olan ivme oluyor değil mi?
Yani 1 G =9.81 M/S'2 lik bir ivmelenmeyle hızlanması lazım (sürtünmeyi ihmal edersek)
Peki ama maksimum surati nasıl hesaplayabilirim?
hani 5.saniyedeki vs hızı basit a=v/t ile hesaplanır ama maksimum hız işin içine girince iş karışıyor,
Teknik olarak sürtünmesiz ortamda maksimum hız çalıştığı süredeki ivmelenme değerine göre yani 5.saniyede ise kabaca 50m/s anlık hızı oluyor ama sürtünmeyi işin içine katınca iş karışıyor?

Yani kafam iyice çorbaya dönmeye başlıyor? Kısaca Max hızı nasıl bulabilirim?
Bazı makalelere vs baktım
şu:
ve
mühendislik diploma projesini buldum ama benim aradığım yukarıda yazdığım maksimum surat hesabını içermiyor :/

Daha bu alanda yeni yeni başlıyorum o yüzden yaptığı eksiklik ve hatalar varsa kusuruma bakmayın,
Cevaplarınızı bekliyorum.
Teşekkürler

---------------------------------------

Diğer benzer sorumda:

Çok detaya girmeden basitçe şunu sormak istiyorum misal toplam kütlesi 5KG olan bir rc uçağın motorunun %100 güçte thrust değeri 10KG iken aracın ivme ve maksimum hız değerini nasıl bulabilirim?
Hani sürtünme vs detaylarda gerekiyor örnekle basitçe mak hızı nasıl bulabiliriz ?

İvme değeri kütle ve açısal kuvvet sin20'*G(güç) -g(yerçekim ivmesi)-Sürtünme gibi bulunabilir, ama benim sorum şu diğelim dikey kalkışta (helicopterde misal) araç ağırlığı 500 Gram iken thrust değeri 1000Gramda yani toplam kütlenin 2 katı kuvvetle ittiğinde İvme 2 G mi oluyor?(1 G 500 gram itişte 1 G de hızlanmak ve yükselmek için )
Ki o halde maksimum hızı nasıl bulabilirim basitçe?


Eksiklerim ve yanlışlarımın kusuruna bakmayın daha yeniyim,
Cevaplarınızı bekliyorum,
Teşekkürler
 
Maksimum hız hesabı?

Merhaba Emre :) Hızı etkileyen birkaç etken var. Sanıyorum bunların bilinmesi gerekiyor. Sorunu belki bir uçak mühendisi cevaplayabilir.
 
Maksimum hız hesabı?

Emre kardeşim öncelikle "güç", "kuvvet", "ivme", "hız" gibi temel kavramları iyice içselleştirmelisin. Örneğin "1G güç" ne demek? Eğer "G" ile yerçekimi ivmesini kastediyorsan onun sembolü "g" dir ve bir "güç" birimi değildir. Kafa karışıklığının düzeltilmesi gereken ilk alan bu çünkü diğer türlü okuduklarını da iyice birbirine karıştırırsın.
Gelelim soruna:
Yanlış anlamadıysam diyorsun ki;
- Bir drone var
- Bunun kütlesi x gram
- Buna yukarıya doğru ağırlığının iki katı kuvvet uygularsam ulaşabileceği hızı nasıl bulurum?

Doğru anladım umarım. Şimdi yanıtlamaya çalışayım.
Hız artışının durması için şu koşul sağlanmalı: Çekiş = ağırlık + sürükleme (yani hava direnci). Burada bilmen gereken en önemli şey, pervane çekişinin hava hızı arttıkça azalacağı gerçeği. Dolayısıyla kullanmakta olduğun motor ve pervane kombinasyonunun başlangıçta üreteceği ağırlığın iki katı çekiş, drone havada yukarıya doğru hareket etmeye başladığı anda azalmaya başlayacak. Hava direncini hesaba katmazsak (ki hız arttıkça hesaba katmak zorundayız) drone yukarıya doğru hızlanarak gidecek, ulaşılan hava hızı pervane çekişinin sadece ağırlığı karşılayacak kadar olduğu düzeye çıktığında artık ivmelenme bitecek ve ulaşılmış hız korunacaktır. İşin içine sürtünme girince bu denge durumu çok daha düşük bir hızda gerçekleşecektir.
Tüm bunları hesaplayabilmek için öncelikle kullandığın pervanelerin farklı devirlerde ve farklı hava hızlarında üretecekleri çekiş değerlerini gösteren tablolara ihtiyacın olacak. Bunları bulmak kolay değil. Aslında muhtemelen rüzgar tüneli testleri gerekir. Hava sürtünmesi için de rüzgar tüneli verilerine ihtiyaç var.
Umarım sorunun basit bir yanıtı olmadığını anlatabilmişimdir.

NOT: Aynı soruyu başka başka konular açarak sormanın pek bir faydası olmayacaktır.
 
Maksimum hız hesabı?

Eyw, G den kastım yerçekim ivmesinin g olarak sembolize edildiğini ve güç birimi olmadığını güç birimi elektrikte watt, kuvvet newton veya kg m/s2 olduğunu biliyorum yanlış anlatmışım o zaman :D , ordaki kastım G kuvveti cinsinden durumu belirtmekti, hızlama yani araca kendi ağırlığı cinsinden etki eden (yani yer çekimi 1g / 9.8 m/s² cinsinden ivmelenme olarak) bir ivmelenmeyi kastetmiştim, ve o ivmelenmeyi sağlayacak motor gücünü kastetmiştim ve o güç yani 2g=19.6 m/s2 lik bir ivme için gereken motor thrust miktarını (%100 güçte iken mi oluyor diye aynı anda sorarak) kastetmiştim, Biraz yanlış anlatmışım olayı demek ki kusura bakmayın :)

yani motor %100 de çalışırken 2G lik yani 19.6m/s2 lik ivmelenme için ne kadar itiş gerekir ve (X gram cihazın ağırlığı olsun), motor %100 de iken 3X gram olarak itiş varken ivme ne kadar olur diye sormuştum,

mantıken ivmenin thrust (itiş miktarı) X gramda=Xgram cihazın ağırlığına eşit olduğunda cihazı havada bıraktığımızda düşmeden sabit duracağı üzerinden hareketli yer çekim ivmesi oranınca bir kuvvete karşı koyduğu ve bununda9.8m/s2 olduğuna göre o andaki ivmesi 0 olacağından eğer güç 2 katına çıkarılıp 2X gram thrust için(itiş) sağlanırsa 9,81m/s2 lik bir ivmelenme (eksi hava direnci) olması gerekir, ve bu ivmelenmeye bağlı hava direncide değişeceğinden üstüne motore binen yük nedeniyle RPM de düşüş ve buna bağlı thrust(itiş) azalacağın bir süre sonra cihazın ivmelenmeside azalacak o zaman doğrumuyum?
tablo değeri şu şekilde Emax Xa2212 980 KV Multirotor Fırçasız Motoru için : sayfasında altta tablo var çeşitlli cins pervane güç ve RPM için

Tabi birde havanın kalınlığı filanda var yani basınca bağlı birim hacme düşen hava miktarı :/ gerçi bunun önemsemedim sonuçta stratosphere e kadar 20-50 km ye kadar hatta onu bırak Troposfer i geçmeyeceğimiz için pek önemsememiştim daha doğrusu unutmuştum ama birde o var :) maksimum irtifa için hava basıncına bağlı itişin azalacağınıda eklemek lazım aslındada o kadara gerek yok şimdilik :),

başka konuyu açmamın nedeni bunun dikey kalkış hesabı dışında normal uçaklarda stal a düşmeden stal yani minimum hız ve maksimum hız için gerekli itişi ve hesabını öğrenmek için açtım, burdaki gibi detaya girmedim ama cevapta gelmedi daha gerçi :)
Hani F35-B uçağı gibi düşün bu jet hem dikey kalkış yapabiliyor itişi motorlarının yönlendirerek direk alta veriyor daha sonra itişi yönlendirerek normal şekilde uçabiliyor ki 1.6 Mach azami hıza sahip tabi ondaki jet motoru ama kastım ağırlığın motorun petvanesine bindiği drone veya helikopter ile normal uçağın uçuş mekanizması başka olduğundan normal uçaklar içinde maksimum hızı hesaplayabilmek için sormuştum,

Bana şimdilik kabaca bir hesapta yeterliydi aklımda, ama iş o kadar basit değil dediğin gibi galiba :-\

ama halen merak ediyorum cihazın ağırlığının 2 katı itişle ilk ivmelenme değeri yukarıdaki dediğim gibi mantıken 9.8m/s2 mi olur?
ki öyle ise hava direncini ve diğer değerleride hesaba katarak kabaca cihazın azami hızını ivmelenmesini vs bulabilirim , Yani umarım,

Şeytan diyor uğraşma hava aracı ile , yap basit yapay zeka yüklü bir RC arazi aracı karada gitsin ;D
ama hava aracınında tadı başka onu ellerinde yapıp uçurmanın , inş başarabilirsem, daha aşmam gereken çok konu var,
Kontrol kartıdır dinamik analizidir, jiroskopudur pusulasıdır varda var :-\ :'(
 
Maksimum hız hesabı?

Bu işe yeni başlayan birisi olarak daha öğrenilecek epey temel bir konu varken neden Max hız hesabı ben de bunu merak ettim ? Yani bu bilgiyi öğrenmekle ana amaç nedir ?

Bu arada benzer konuyu siliyorum ve benzer sorunu ilk mesaja ilave ediyorum.
 
Quadcopter ve Uçak için Maksimum hız hesabı?

eyw :) , arduino uno vb programlayıp uğraşmışlığım var yazılım konusundada android ve pc platformları için bireysel geliştirilicilik yapıyorum kendimce :) , diğer bazı teknik konularıda mesleğimden ötürü aşinayım( jeofizik mühendisiyim) o yüzden ilk başta kafamda projeyi oluştururken kullanacağım motor ve teknik detayları öğreniyim dedim, maksimum hızı merak etmemin neden motor seçimi cihaz proje ağırlığına bağlı uçar mı uçmaz mı, ve hani maksimum teorik limitlerini öğrenmekti, Birde bayadır aklıma takılı bir soruydu bu yani şuan bende kötü dc motoru var ama uçmuyor doğal olarak hızı ve gücü yetersiz ve çok ağır, ilk başta nasıl hangi itiş gücünü kullanmalıyım gibi konuları araştırdım ama maksimum hızı nasıl hesaplarım bulamadım o yüzden ilk olarak onu sordum, hani cihazın limitlerini bilirsem ona göre tasarlarım diye,
Birazda merak işte :D ,
Umarım başarılı olurum ama baya detay varmış ya, Aslında benim amacım drone yapmanın dışında ayrıca (tabi para olursa :/ ) jet motorlu veya roket tarzı güzel bir şey yapmak, tabi ondan önce drone yapmak ki drone bu kadar zorken diğerlerine daha çok yolum var gibi,

hayalim şöyle bir cihaz :https://www.youtube.com/watch?v=J8Kk-Cs64Vg
veya :https://www.youtube.com/watch?v=m9f1ov3pdCc
veya:https://www.youtube.com/watch?v=DPGDAZyQ44k

gibi, Umarım başarabilirim, tabi daha çook yolum var, şimdilik ufaktan başlayım diyorum, tabi elektrik motorlu ile jet motorlu apapyrı seviyedeler ama işte hayali bile güzel ya :thumbup:
 
Quadcopter ve Uçak için Maksimum hız hesabı?

Şu sayfada basit bir hesap var:

 
Quadcopter ve Uçak için Maksimum hız hesabı?

eyw çok saol, işime yarayacak bu da :thumbup: