Quadro Sınıfları ve Kullanım Alanları

İlker Sönmez

Tecrübeli Uye
Katılım
29 May 2014
Mesajlar
1,494
Tepkime puanı
2,511
Yaş
47
Konum
Adana
Web sitesi
www.drilkersonmez.com
İlgi Alanı
Heli
Quadrolar kullanılan FRAME (Gövde) büyüklüklerine göre sınıflandırılır. Genel olarak sınıflar ve ideal olan kullanımları şu şekildedir:

250 boyut : Aksiyon FPV için kullanılır , yani dar yerlerden geçip ağaçların arasında dolanırsın vs. Üzerinde pilot görüşü için bir küçük kamera, bir de HD çekim için mobius tarzı kamera taşır. Gopro taşımaz.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


330 boyut : gene aksiyon fpv yapılabilir ancak daha geniştir , dar yerlerden geçmekte zorlanabilir , Gopro tarzı kameralar taşıyabilir. Buna gimbal takmak çok verimli değildir. Yani kamera sabit olur.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


350 boyut : Phantom boyutudur. Gimbal ile gopro ve benzer ağırlıkta tarzı kameralar takılır

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


450 ve üzeri boyutlar kullanılacak çekim ekipmanının ağırlığına göre motorların kaldırma kuvveti (thrust) hesaplanılarak motor sayısı ve platform büyüklüğü bulunur.

Özetle multikopterler uçan platformlardır. Kullanacağımız görüntüleme ekipmanını havaya kaldırmaya yarar , O yüzden önce hangi görüntüleme ekipmanı kullanılacak ona karar verilir sonra onu kaldırmak için ne lazım ona bakılır.

Multikopterler uzun uçuş yapamaz , genelde 15 dakika civarıdır. Uzun mesafe uçuşlar için uçak ile FPV yapılır. O konuda benim deneyimim yok.

Multikopteri uçuran motor değil pervanlerdir. Pervane boyu uzadıkça ve pitch açısı yükseldikçe , daha fazla kaldırma kuvveti uygular. Bu pervaneleri belli bir akım çekerek , yanmadan çevirebilecek EN HAFİF motor tercih edilir. O yüzden kafamıza göre motor seçemeyiz.

Bu konu aşağıdaki konudan alınan mesaj ile açılmıştır.

 
Özellikle son zamanlarda artan yeni quadrocular için güzel bir özet olmuş Ilker hocam, ellerine sağlık :thumbup:
 
Quadro Sınıfları ve Kullanım Alanları

İngilizcesi olanlar icin bir muhtesem kaynakta benden.
Multikopterler hakkinda hersey :)