RC Helikopterler ve Gelişen Teknoloji Üzerine Bir Analoji...

Rasim Öztürk

RcFanatik
Katılım
9 Mar 2013
Mesajlar
7,007
Tepkime puanı
12,193
Yaş
38
Konum
Eskişehir
İlgi Alanı
Heli
Selamlar arkadaşlar, helifreakte son günlerde ara ara baktığım bir konu var. "Bu hobide geliştirilecek neler kaldı?" konu başlığı... Herkes önerilerini sıralıyor. Ağırlıklı olarak batarya teknolojisi, hafifletilmiş gövdeler, daha fazla ve herkesin ulaşabileceği fiyatta telemetri, daha iyi bir simülatör / sanal gerçeklik vs vs diye gidiyor.

Konuya gelen beğendiğim bir cevabı da çevirerek forumda paylaşmak istedim. Arkadaş pilottan götüren, otomatikleşen teknolojiden biraz rahatsız. Haksız da sayılmaz.









Geçmişte, model helikopter uçuran insanlar onun zorluğundan, mekanik yapısından, ve mevcutlar arasında ustalaşması en zor aletlerin helikopterler olması gerçeğinden etkilenirlerdi.

Dron/multikopter ahalisi ise basitliğinden, elektronik-yoğun yapısından ve otonomluğundan etkilenirlerdi.

Görünen o ki artık bu ikisini karıştırmaya başladık ve elektronik aygıtları seven arkadaşlar helikopter camiasından (geliştiriciler, firmalar..) daha fazlasını talep etmeye başladılar. Onlar iyi özellikler sunan daha fazla aygıtlar istiyorlar, daha fazla çanlar ve düdükler istiyorlar, daha fazla özellikler ve beni en fazla rahatsız eden kısmı şu ki onlar daha fazla otonomi istiyorlar. Bailout (rescue)'nun iyi bir şey olduğuna ikna oldum, fakat daha fazlası uzak dursun. Rüzgarda elleri kumandadan çekince de kendi kendine durabilen bir helikopter istemiyorum. Sinyali kaybedince başladığı noktaya dönen ve otomatik olarak iniş yapan bir helikopter istemiyorum. Ve kesinlikle kumandaya birşeyler söylediğimde ilgi çekici manevraları otomatik olarak yapan bir helikopter istemiyorum.




Ben bunu spor arabalara benzetiyorum. Eski helikopterler 60'lı yılların spor arabaları gibilerdi. Onları hızlı sürmek için, iyice ayarlamasını, ince ayarlarını yapmasını ve esaslı bir şekilde onları sürmesini bilmek gerekirdi. Nasıl vites değiştirileceğini, ne zaman frene basılacağını, nasıl heel-toe tekniğinin uygulanacağını, virajlara nasıl girileceğini bilmek gerekirdi.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol







Dronlar otomatik pilotlu arabalar gibidir. Daha hızlı gidebiliyor olsa bile, kim takar... Sen sadece araba kullanılırken yolculuk eden ve fotoğraflar çeken birisin. Sen onu kullanmıyorsun, senin amacın hızlı gitmek değil, sen sadece yapması gerekenleri ona söylüyorsun ve arka plandaki mühendislik hızlı gitme eylemini gerçekleştiriyor. Bütün işi başka birinin yaptığı (programladığı)...

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol






Günümüz helikopterleri ve flybarless üniteleri ise modern spor arabaları gibi... Çekiş kontrol, ABS, yakıt enjeksiyon, elektronik ayarlı süspansiyon, çift kavramalı şanzıman... Onlar deli gibi hızlılar, ama sen hala gaza basmalı ve pedallarla oynamalısın, hala yolu takip etmeli ve arabaya yön vermelisin. Vites zamanlamaları artık elektronikler tarafından hallediliyor, ince ayarları, süspansiyon, tekerlekleri kilitlemeyen frenleme aynı şekilde, ve gaza basmak sana spin attırmıyor.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol





Daha ne kadar sürücüden alınabilir ve hala eğlenceli olabilir? Daha hızlı mı? Kesinlikle... Daha verimli mi? Kesinlikle...

Burası analojinin yıkıldığı yer. Yarış arabalarındaki gelişmelerin amacı yandaki elemandan daha hızlı gitmek.. Biz helikopterleri yarıştırmıyoruz. Biz helikopterleri eğlence amacıyla uçuruyoruz. Peki neden hala pilottan alıp götüren gelişmeler istiyoruz? Bunun avantajı nedir? Daha iyi teknolojiye sahip olarak bir yarış kazanmayacaksınız. Ortada bir yarış yok. Peki otomasyon neye yardım ediyor?

Ben bazı özelliklerin benim daha iyi bir pilot olmama yardım etmesini isterim, ama benim yerime birşeyler yapmasını istemem. Bu benim kuyruk gyrosu olmayan flybarlı bir helikopter uçurmak istediğim anlamına geliyor mu? Hayır.. Hayır istemiyorum. Ama yeni aygıt ihtiyacının pilota ket vuracağı konusunun da anlamlı olduğunu düşünüyorum.
 
RC Helikopterler ve Gelişen Teknoloji Üzerine Bir Analoji...

Benlik konular bunlar, hemen rezervemi alayım ;D
 
RC Helikopterler ve Gelişen Teknoloji Üzerine Bir Analoji...

Şu an yeni bir konu açıyorum, o yüzden okuyamadım ama bir rezerve de benden :laugh:
 
RC Helikopterler ve Gelişen Teknoloji Üzerine Bir Analoji...

Eleman haksız değil! Her şeyi içindeki elektronik sistemler yapacaksa, sen ne yapacaksın? Niye uçuracaksın? Zaten sen uçurmayacaksın, kendi uçacak. Sadece kırıldığı zaman parçasını hazır alıp takacaksın. Ama pardon! Zaten kırılmayacak ki!... O zaman tek amaç kalıyor; Parra, parra, parra! Daha fazla para verip, çok daha çabuk bıkıp kenara atacak ve yenilerine bakacaksın.
 
RC Helikopterler ve Gelişen Teknoloji Üzerine Bir Analoji...

Düşüncenize Sağlık :thumbup:

%p Rezerv %p
 
Arkadaşa katılabilmem için piyasada alternatif olmaması lazım.
Mesela spor arabalardan örnek veriyor, evet doğru şuanda gidip paranla sıfır spor araba Alsan, mecburen bazı teknolojiler dayatma oluyor. Ben hidrolik direksiyon istemiyorum ,ABS istemiyorum, esp istemiyorum, diemiyorsun ve malesef sıfır araçlarda o klasik araçlardaki sürüş dinamiğini asla alamıyorsun.

Ama helide öyle değil bence .rescue istemiyorum dersen koymazssın, Otonom istemiyorum sinyal gidince kırılsın dersen koymazssın, hatta istersen çubukçu rotor da bulup takar uçarsın.
Bence helide durum şuanda kim nası isterse öyle uçabilir .herkesin paşa gönlü bilir isteyen otonom uçar isteyen kendi kabiliyetiyle.
 
Herhalde ben yazsam bundan farklı yazmazdım. Otonom uçuş kabiliyeti olan bir "şey"'i uçurmaktansa simülatörü tercih ederim...

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Rescue kullanan abiler, arkadaşlar biraz karşı çıkacaktır ama bende yorumumu katmak istedim :laugh:

Helikopterler üzerinde rescue olayına ben de karşıyım. Her ne kadar ihtiyaç gibi dursa da benim açımdan eksi'si çok. Pilotajı otonomlaştırıyor :laugh:

Herkesin hem fikir olduğu nokta ; kırımdan kurtarıyor! Evet o konuda bende hem fikirim ancak seninde pilotaj anlamda gelişmene engel oluyor. Ben zannetmiyorum ki herkesin acil durumda rescue çekebilme refleksi olduğunu...? O an her şey olabilir ve rescue kullanamayabilirsin, kullanmak aklına gelmez; sonuç yine kırım olur. Asıl problem burada, sen helikopteri o pozisyona soktuğun zaman geri çıkarmasını da bilmelisin ki rescue kullanmaya gerek kalmasın. Yani anlatmak istediğim; rescue alıştıktan sonra bir adım sonrasına nasıl geçilir..? Eğer yanlış verdiğin bir komutu bireysel olarak düzeltemezsen pilotajına ne katkısı olur? Rescue olayına da aşırı güvenmemek lazım, helikopterde beklenmedik bir arıza çıktığında rescue yardımcı olmaz, yere yakın ters bir hareket de rescuenin yardımı olmaz, helikopter elektriği kestiğinde rescue yine yardımcı olamaz :laugh:
Örnek olarak; geçen sene THK Kocaeli buluşmasında yaptığım kırım geldi aklıma, yere yaklaşırken elimden stick kayıp modeli kırmıştım. O durumda rescuenin beni kurtarabileceğini hiç düşünmüyorum ;D
Ama bu örneğe de karşı çıkanlar olacaktır, rescue kullanıyorsan yere yakın niye uçuyorsun diye.. Bence göreceli bir olay ama ben pilotajın gelişmesi açısından kullanılmaması taraftarıyım! Kullanılacaksa da aşırı paralar verip flybarless üniteler almak mantıksız. Ikon gibi kaliteli bir marka rescue olayını ücretsiz veriyor. Bence böyleleri değerlendirilebilir :)

Helikopterde ki yeni öğreneceğim bir hareketi şöyle örneklendirmek istedim;
İleride ki iş hayatın için yazılı bir sınava giriyorsun, kopya çekerek bir şey bilmeden mi sınavı geçmek istersin.. Yoksa önceden çalışarak mı geçmek istersin?
Benim cevabım; bol bol simülasyon :halay:
 
Rasim güzel bir özet olmuş. Eline sağlık.

Rescue, bazı taşlar oturana kadar olmasında fayda var.Ben kullanmıyorum fakat karşı değilim.

Kıra kıra öğrenmek, simulatörde defalarca kırıp öğrenmek veya rescue çeke çeke öğrenmek arasında hiç bir fark yok. Böyle tabular koya koya herkesi droncu yaptık zaten. :D

Simulasyonu artık sadece eğlence olarak görüyorum.Bir şarkı açıyor ve uçuyorum. Haftada 5 gün zaten çalışıyorum. :D Gelişen teknolojiyi takip etmiyorum.Ne olacağı konusunda hiç bir kaygım yok. Ben haftada iki pil uçar, dönerim gene. :)
 
RC Helikopterler ve Gelişen Teknoloji Üzerine Bir Analoji...

Teknolojinin yan etkileri bunlaaar.....Yarın ya da öbür gün , öyle teknolojiler çıkacak ki , basacaksın parayı Tareq edition ya da Dunkan edition diye , değişik uçuş stillerini satın alacaksın , yükleyeceksin kumandana ya da heline , basacaksın tuşa , kumandayı koyup seyredeceksin... :laugh:

Geyik bir yana da , şimdi bu işi öğrenmek gerçekten eskiye nazaran daha kolaylaştı...Ne çekmiş adamlar , FB kafalarla , tutmayan gyrolarla , kıra kıra , servet harcayarak ne çileler çekmişler...Tabii ki en zor hobi yaftası ister istemez yapışmış kalmış....Zengin hobisi denmiş...ama gerçekten de öyleymiş....Şimdi öyle değil , bu açıdan teknolojinin gelişimini ben hobiye katkı olarak görüyorum...Evet , güncel sistemler de oldukça pahalı olsa da , en azından bu işi azimle yapmak isteyen birisi için artık ulaşılmaz değil...
Ha, pilotajın iyi olması için ,gereken tek şey bu hobiye olan sevgi,inanç ve sabırla çalışmaktır... Gerisi sadece pilotajına konfor yapar , güçlü makineler kurabilirsin , riskli hareketler yapabilirsin , eh azcık da elektronik yardım almak neden kötü....Sonunda o yardımı kullanmak veya kullanmamak yine senin elinde olduktan sonra...Öbür türlü apalayarak gitmek , zaten kısıtlı sermayeyi kara kedinin sırtına yükleyip , iki gün sonra öf be deyip bırakmak çok da iç açıcı bir gelişme sayılmasa gerek ....
Bunun sınırlarını belirlemek yine kendi elimizde , ya basarsın parayı , ulaşılacak en zirve cihazları alıp , zevkinle birlikte hobiyi de bitirip rafa kaldırırsın , ya da emekleyerek gidip , tadını çıkara çıkara , hobinden de soğumadan , bütceni de mındar etmeden , keyfini çıkara çıkara hobi yaparsın...Herkesin kendi tarzı , kendi yoğurt yiyişi hesabı yani... :saygilar:
 
RC Helikopterler ve Gelişen Teknoloji Üzerine Bir Analoji...

Keyifli, güzel bir konuymuş. İyice pahalanmadan bir rezerve de ben alayim bari. :laugh: ;D
 
RC Helikopterler ve Gelişen Teknoloji Üzerine Bir Analoji...

zamanında herkes rezerve almış sonra öyle kalmış, dolduralım :)
 
Rasim Öztürk' Alıntı:
zamanında herkes rezerve almış sonra öyle kalmış, dolduralım :)
Ben yazmışım abi yazacağımı[emoji1], kırım istemeyen, otonom uçar, olursa da olsun, toplarız diyen adam istediği üniteyi takar yardırır.[emoji41]

Mesela bizim ülkemizde 700 kullanan adamı , recue +eve dönüş kullanıyor diye yargılamam kırım üzerine alınan önlemler, gelişen teknolojilerin başımızın üstünde yeri var [emoji1]

Ama o havada otomatik hareket yapma olayını düşünmesinler bile, o zaman hobimiz den büyük bi parça gider.

Düşünsenize bir uçuş videsu paylaşıyorsunuz, Ali kerdeşim 1.,dk daki piro filip çok güzel çıkmış, senmi yaptın, ünitemi dendiğini [emoji2] aman Allah'ım diyorum [emoji21]





HTC One M8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
RC Helikopterler ve Gelişen Teknoloji Üzerine Bir Analoji...

Teknoloji böyle birşey değil mi zaten? Her geçen zamanda insanın yaptığı işleri araçlar yapmaya başlamıyor mu ? Sadece bizim hobimizde değil her alanda üzerimizdeki yükleri cihazlara devrediyoruz. Artık bankalara gidip para çekmiyoruz cepten hoop iki tık havale vs. Tamam, hoşumuza gitmiyor mu gidiyor zaman bize kaldı enerji harcamadık daha ucuz maliyetle işleri hallettik vs. Hayatın her alanında işler böyle yürüdükçe sıra tabi hobiyede helikopterlerimizede gelecek mecburen, rescue koyacak heliniz kırılmasın diyecek, gps koyacak önünde hover yapacak güvenli iniş yapacak diyecek isteyene tabi ve zamanla daha neler neler çıkacak göreceğiz. Bunların hepsi isteyene tabi, isteyen bütün özelliklere sahip olur bedelini ödeyerek istemeyen klasik usül devam eder. Her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır. Ben heliyi kaldırıp 5-6 dk havada gezdirdim mi, stresimi atıyorum bana yetiyor. Çok deli özelliklerle acayip işler yapmak isteyenlere göre de seçenekler çok daha da çoğalacaktır zamanla.
 
RC Helikopterler ve Gelişen Teknoloji Üzerine Bir Analoji...

Mustafa Hacılar' Alıntı:
Bunların hepsi isteyene tabi, isteyen bütün özelliklere sahip olur bedelini ödeyerek istemeyen klasik usül devam eder. Her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır.

Ağzına sağlık Mustafa... Şunu bi anlatamadık (yada anlamak istemediler)...