RC Model Ucak Tavsiye

furkanozkan

Yeni Uye
Katılım
21 Ara 2017
Mesajlar
9
Tepkime puanı
0
Selamlar değerli forum üyeleri,

Aslen ahşap ve plastik temelli ölçekli modelcilik üzerine çalışıyorum. Ana ilgi konum ise deniz taşıtları. Bu güne kadar RC konusunda da hiç bir çalışma yapmadım. Geçtiğimiz yıl büyük oğlumun da bir hobi kazanması ve kendini geliştirmesi için modelciliğe başlattım. ancak kendileri deniz araçlarında çok hava araçlarına ilgi duyuyor. :eek: :eek: :eek:

bende bunun üzerine hem ilgisini çekmesi hemde el becerileri için THK'nin planör modeli balsadan kendisi ile imal ederek uçurmaya gittik.

(Görmek isteyenler için link: https://thkmodelucak.com/store/product/1004-pelikan-modkit-121000 )

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Dediğim gibi havacılık konusundaki bilgim sadece tarifeli THY uçaklarıyla sınırlı olduğu için biraz atarak biraz çekerek oyle böyle biraz uçuş yaptık. ama malum planörler 3-5 metre sonra yere çakılıyor ve devamlılığın olmaması tabii oğlumda büyük bir hayal kırıklığı yarattı. bende bu yıl kendisi ile RC bir uçak yapıp uçurmasını planladım.

Forumu araştırdım ve size sormak istediğim konu şu:

Mevcut planör modeli hazır yapılmışken RC formatına dönüştürülerek uçmasını sağlamak mı yoksa yine forumda gördüğüm köpükten yapılan çaylak modelini (veya benzerini) yapıp uçurmak mı daha mantıklıdır. (burada 8 yaşındaki oğlum da modeli kullanacak ve yavaş gitmesi tercihimizdir)


herkese bol modelli günler dilerim
 
RC Model Ucak Tavsiye

Furkan Bey merhaba ve foruma hoş geldiniz.

Linkini verdiğini pelikan modeli benim tahminen 30 yıl kadar önce yaptığım ilk balsa modelimdi :) aslında ayarları yapıldığında fena uçmayan bir modeldir ama sonuçta motoru vs olmaması nedeniyle çok özel durumlar haricinde iyi ayarlandığında bile uçuş süresi sınırlı olacaktır. Bu modeli RC hale getirmek mümkün olmakla birlikte hem dönüşümün kendisi hem de dönüşüm sonrasındaki uçurulabilirliği yeni başlayan birisi için uygun olmayacaktır, o yüzden tavsiye etmiyorum. Çaylak uygun bir seçim olabilir ama madem oğlunuz balsa ile tanışmış ve çalışmış, ve bizim deyimimizle "dahta" model konusunda da tecrübeli bir baba desteği var, ben farklı bir yol önereceğim.

Artık üretimde olmasa da Great planes firmasının tutor diye bir modeli var(dı), ürün bağlantısı aşağıdadır:



Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu model "dahta" (balsa) inşaat, elekrik motorlu, düşük bütçeli ve hafif yapısı nedeniyle oldukça yavaş uçabilen, çok dengeli bir modeldir. Ben de 2002 de bu modeli yapıp uçurmuştum. Sonrasında da arkadaşlarımdan birisi bu modelin planı üzerinde çalışıp biraz daha büyütüp "zutor" adı altında bir modifikasyonunu tasarladı ve yaptı, o mereti de bolca uçurdum, yapılamaz denilen hareketleri yaptım havada :) sonuç itibariyle o model de oldukça dengeli yavaş uçabilen ve nispeten ekonomik bir modeldir. Benim tavsiyem oğlunuzun "doğru yolda" ilerleyip, sizin gözetiminiz ve desteğinizle balsa inşaata devam edip bu modeli yapması yönünde olacaktır. Hem inşaat tecrübesi kazanacaktır hem de diğer alternatiflere göre çok daha kolay uçurulabilen bir modele sahip olacaktır. İlerleyen zamanlarda, temel uçuş becerilerini kazandıktan sonra da, aynı planı kullanarak ama biraz daha farklı yeni bir kanat imal edip geri kalan gövdeyi ve diğer tüm ekipmanları aynen kullanarak biraz daha ileri uçuş becerileri kazanabileceği bir modele çevirmesi de mümkün olabilecektir. Eğer ilgilenirseniz arkadaşımdan planı alıp burada paylaşırım. Hatta yanlış hatırlamıyorsam modelin parçaları için (kanat sinirleri ve gövde parçaları) lazer kesim dosyaları da mevcut ve tercihiniz o yönde olursa lazer kesim yaptırma şansınız da olabilir.

Modelin yapımı hakkında fikir sahibi olmak için yukarıda paylaştığım adresteki yapım klavuzunu indirip inceleyebilirsiniz.

Selamlar
 
RC Model Ucak Tavsiye

Eğer ilk etapta kendimiz yapmayalım, hazır yapılı olanı alıp öncelikle pilotajımızı direkt geliştirmeye başlayalım derseniz de şu modellerden ve tavsiyelerden birisi mutlaka sizin işinizi görecektir ;)

 
RC Model Ucak Tavsiye

Graupner'in UHU adlı iki kanal radyo kumandalı motorlu planörü yavaş uçan, tamamen balsadan yapılan, yapımı basit bir model:






Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
RC Model Ucak Tavsiye

Selamlar,
Değerli cevaplarınız için teşekkür ederim,
Linkte verilen Tutor yada türkish versiyon Zutor :) modelini inceledim. yapısı itibari ile albenisi olan bir model. şahsen şirin ve güzel buldum. Bu model üzerinde çalışabiliriz gibime geliyor. çok küçükken lastik modeotlu THK maketinede oldukça benziyor.

Planı eğer telifli değilse paylaşırsanız bu model üzerinde çalışabiliriz.

ilginize teşekkür ederim
Bol modelli günler
:RCKolik:
 
RC Model Ucak Tavsiye

Furkan Bey, zutor telif hakkı olan bir plan değil, arkadaşımdan alır almaz paylaşırım burada.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
RC Model Ucak Tavsiye

Furkan Bey tekrar merhaba,

İlker arkadaşım sağolsun dosyaları bilgisayarının derinliklerinden çıkartıp bana yolladı ben de bu model için yeni bir konu açtım.



Şimdilik ilk mesaja dosyaları ekledim. İsterseniz lazer kesim dosyalarını dilediğiniz bir yerde kestirebilirsiniz (Benim tavsiyem İstanbul'da Atalar Model, yada PM model olacaktır). İsterseniz de lazer kesim dosyaları içerisindeki çizimlerin çıktısını alıp uygun ölçü ve nitelikteki balsa ve kontaraplak parçalara yapıştırıp parçaları kendiniz de kesebilirsiniz.

Modelin yapımı ile ilgili fotoğrafları da bulmaya çalışıp ilgili başlığa ekleyeceğim.

Tabiki herhangi bir sorunuz olması halinde lütfen hiç çekinmeyin.

Selamlar,
 
RC Model Ucak Tavsiye

İlginize çok teşekkür ederim
İlgili dosyaları indirdim

malzemeleri yavaş yavaş alıp inşaaya başlıyacağız inşallah
buradada yeni bir konu açıp paylaşmaya çalışacağım
tekrardan teşekkür ederim
bol modelli günler
:RCKolik: