Resim Yükleme Sorunu ve en iyi çözüm

Mehmet Kucuksari

Administrator
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
36,417
Tepkime puanı
43,398
Yaş
51
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Heli
Özgür Evren Varol' Alıntı:
Sizlerin de takip edip yeri geldiğinde beni sıkıştırabilmeniz yada hesap sorabilmeniz için günlük iş planımı aşağıda yayınlıyorum :D (Detaylı iş planımı endüstriyel hırsızlık olur çekincesiyle paylaşmıyorum :coolxf: )

Vay arkadaş, planı yüklemeyi becerene kadar neredeyse ilk günü tamamen kaybediyordum :D :D :D
......
Bu arada foruma entegre resim yükleme Sistemi olan "Tinypic" sistemi bu aralar nedense çok hata veriyor :-\ İşin kötü tarafı artık aktif ve efektif olan başka bir yazılımda kalmadı piyasada. Tüm forumların ortak sorunu ama çözüm getiren yok ne yazık ki.

Özgür bey siz resimleri şimdiye kadar yaptığınız şekilde kendi Account ile açtığınız "photobucket.com" sistemi üzerine yükleyerek paylaşın lütfen. En katıcı ve kolay yolu şu an için bu :embarras:

Bu konu aşağıdaki mesaj taşınarak Yönetim tarafından açılmıştır.

 
Mehmet Kucuksari' Alıntı:
...

Bu arada foruma entegre resim yükleme Sistemi olan "Tinypic" sistemi bu aralar nedense çok hata veriyor :-\ İşin kötü tarafı artık aktif ve efektif olan başka bir yazılımda kalmadı piyasada. Tüm forumların ortak sorunu ama çözüm getiren yok ne yazık ki.

Özgür bey siz resimleri şimdiye kadar yaptığınız şekilde kendi Account ile açtığınız "photobucket.com" sistemi üzerine yükleyerek paylaşın lütfen. En katıcı ve kolay yolu şu an için bu :embarras:

Mehmet Bey, photobucket şu an için tercih ettiğim ve en rahat yol, ama içim rahat ediyor mu derseniz pek değil derim... Zira Imageshack ile yaşadığım sıkıntıdan ağzım yandı epeyce, şimdi photobucketa üfleyerek koyuyorum fotoğrafları.

Ben bu işlerden pek anlamam açıkçası ama üyesi olduğum RCSB forumunda yakın zamanda bir gelişme oldu, admin abimiz mail atarak tüm üyeleri bilgilendirdi ve dedi ki ,artık forumumuz "SSL" sertifiasına sahip olacak (mecburi miymiş yoksa sıkıntılar mı oluyormuş neyse artık) ve SSL gereğince Eylül ayı itibariyle forumda paylaşılan fotoğrafların doğrudan forum serverına yüklenmesi gerekecekiş. Bu eski likleri etkilemeyecek ama eylül itibariyle mesajlara photobucket gibi sitelerden
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Öncelikle benim de direkt uzmanlık alanım bu konular değil Özgür bey. İşte vakit buldukça bir nevi 2. bir hobi gibi bu işle uğraşıp, gelişmeleri takip etmeye çalışıyorum.

Dediğiniz gibi geçtiğimiz yıllarda yaşanan "Imageshack" felaketi, hepimiz üzerinde bir travma etkisi yaptı diye düşünüyorum. Doğal olarak artık hiç bir hosting firmasına güven kalmadı. Acaba bu firma da ne kadar devam edecek diye şüphe duyuyoruz doğal olara.

Öncelikle yeri gelmişken şu "SSL" olayından kısaca bahsedelim.
"SSL" sertifikası olayı Google amcanın yeni bir icadı. SSL demek girilen site aranızda güvenliği bağlantı var demek. En azından şifre ekranlarında bunu kesinlikle istiyor. Aslında hepimizin bildiği ve kullandığı şey hani banka işlemlerimizde "http://" yerine kullandığımız "https://" olayı. Google bu şartlara uyan sitelere arama sonuçlarında daha üste ve öncelikle yer vereceğini söyledi ki bu da zaten forumlar için nerede ise bir zorunluluk oluyor. Sonradan da "Chrome" bir yenilik oldu ve SSL olmayan site adreslerinn yanında "!" işareti çıktı.

Bu konuda bizim de bir şeyler yapmamış gerekiyor ama sizin yurtdışı sitesi gibi komple SSL geçmeyi düşünmüyoruz. Sadece ana sayfada log-on kısmı olacak. Diğer sayfalarda bunu kaldırarak bu şartı sağlamayı hedefliyoruz.

Şimdi SSL olunca, bunun negatif bir yansıması dışardan verilen linkler. Tam detaylara girmeyeyim ama resim linkleri eskisi gibi çalışmıyormuş. Bu nedenle zorunlu olarak resimlerin forum üzerinde tutulması gerekiyor.

Esas konumuz olan resimlerin en güvenli olarak nerede tutulması kısmına gelirsek. Burada elbette en güvenli yöntem kendi forum server üzeri oluyor.
Burada en büyük maliyet sürekli artan veri alanı ve buna bağlı ödenen hosting ücreti. Gerçi maliyet harici onunda kendi riskleri var ama en azından kaynak forum yönetimin elinde olduğu için en azından belli aralıklar ile yedek alarak olası riskleri min edilebiliyor.

Bu konu vesile olsun ve epeydir aklımda olup da yapamadım maliyet durumları güncelleme çalışmasını yapmış olayım. Şöyle uzun dönemli, yıllık artış oranını da dikkate alarak bir bütçe çalışması yapalım. Bakalım altından kalkabilecek miyiz.

Diğer taraftan esas sorun artık forum platformlarının sosyal ağların gölgesinde kalmış olması. Malum olay arz talep meselesi. İnsanlar artık bilgili en hızlı şekilde ulaşıp, tüketip kaybolmak istiyor. Bu da forum talebini ve kullanımı düşürüyor gün geçtikçe.

Bunun sonunca ister Vbulletin, Xenforo gibi ücretli olan forumlar olsun, isterseniz SMF, PhpBB gibi ücretsiz olanlar olsun artık eskisi gibi hızı güncellenmiyor. Ya da daha da kötüsü bu platformda yazılım geliştiren kişilerin sayısı ve çalışmaları hızla azalıyor.

Mesela inanması zor ama şu an "Tinypic" harici kolay bir şekilde foruma entegre edilebilecek bir resim hosting sitesi ve hazır kodu yok ne yazık ki.

Kusura bakmayın biraz dağınık bir yazı oldu :-\ ama özetle ben resimleri bizim server üzerinde tutma maliyetini yeniden bir değerlendirmeye çalışayım :saygilar:

NOT: Bu arada bizim forumda da resim yükleme için benzer bir sınır var ve 150 kb. Bu nedenle foruma resim yükleme sorun yaşayan arkadaşlar için "Toplu halde küçültme yapan" bu yazılımı öneriyoruz.

 
Resim Yükleme Sorunu ve en iyi çözüm

"Imageshack" felaketinin yaşandığı dönemde Mehmet abinin yaşadığı sıkıntılara birebir şahit olmuş biriyim. :rolleyes:

Bir alternatif bulabilmek ve forumun can damarlarından biri olan fotoğraf sorununu çözebilmek için çok emek vermişti.

" Tinypic " entegrasyonu başarılı bir şekilde çalışmaya başladığında bir ohh çekmiştik. :yuppi: :hoppa: :hoppa:

Yaşanan bu olay her zaman kafamızda acaba yarın " Tinypic " olmazsa ne yaparız, hatta daha da uç noktada " youtube " devre dışı kalırsa ne yapabiliriz ??? " sorularını dolaştırıyor. :eek:

Bu konuda her zaman içimizde bir endişe var malesef. :laugh: Ama o zaman gelirse bile umarım yine bir çıkar yol bulunabilir.

Keşke bu konularda Mehmet abiye biraz daha yardımcı olabilseydik. :islik:
 
Resim Yükleme Sorunu ve en iyi çözüm

Mehmet Bey, detaylı yazınız için teşekkür ederim, oldukça açıklayıcı oldu.

Imageshack konusunda yaşanan sorunun genel olduğundan haberim yoktu, ben kendime has benim bir ihmalimden falan kaynaklanan birşey sanıyordum. Bu şimdi iyice korkuttu beni :)

Forumların sosyal medyaya "yenik" düşmesi konusundaki tespitleriniz çok doğru. Malesef 2-3 sene önce ben de paylaşımlarımı forum ortamından FB üzerindeki gruba kaydırmıştım. Benim için temel gerekçe "pratiklik" idi. Zaten en kıymetli şey olan zamanı "forumda paylaşım yapmak için gerekli olan "altyapı" hazırlıklarıyla harcamak istemiyordum. FB işe kolaydı, elimdeki telefon ile fotoğrafını çek, yazacaksan iki satır bişeyler yaz, sonra yolla gitsin bitti, paylaştım mı paylaştım... Ama sonraları yavaş yavaş o paltformda paylaşılanların, tek bir grupta bile olsa, bilgi kirliliği içinde kaybolup gittiklerini, ihtiyaç olduğunda arayıp tarayıp bulmanın (paylaşan ben olduğum halde) çok zorlaştığını farkettim. Zaten genel olarak bir noktadan sonra sosyal medyanın, özellikle Facebook'un hayat kalitemi ne kadar "düşürdüğünü" farkettim. Önce uygulamayı telefonumdan kaldırdım, telefonum rahat bir nefes aldı :) sonra ben tamamen terkeyledim, inanın hayat kalitem arttı :) Şu an için Instagram harici bir sosyal medya kullanımım yok...

Bir sohbet sırasında istanbul dışında yaşayan modelci bir arkadaşımın bana " abi eskiden insanlar bişeyler yapıp forumlara koyardı, biz uzaktakiler de onları okur öğrenmeye çalışırdık, artık kimse yazmıyor, bilgiye erişimimiz sınırlandı" demesiyle bir anda aslında forum ortamının bilgiye erişim açısından ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Oysa bunu unutmuş olmam bile büyük utanç zira ben de öğrendiğim şeylerin yarıdan fazlasını forumlardan öğrenmişimdir. Vaktim de nispeten daha rahat olunca yeniden forumlarda yazmaya bilgi paylaşmaya karar verdim. Tekrar yazmaya başlayınca da aslında forumların da durduğu yerde saymadığını farkettim. Bence şu an sosyal medyada paylaşım yapmak ile forumda paylaşım yapmak arasında önemli bir "zorluk" farkı yok. İnşaatımın fotoğrafını çekiyorum, anında zaten kameradan telefonuma uçuyor o fotoğraf, telefondan fotoğrafları "photobucketa" yada tapatalkın kendi uygulamasına yüklüyorum. İstersem bilgisayardan istersem de direk cepten metnimi yazıp paylaşımı yapıyorum.

Gelelim ana mevzuya, fotoğrafları forum serverında saklamak bence de en garanti çözüm. En azından kaybolurlarsa yönetime suçu atıp "yedek almadınız bak gitti fotoğraflar" diyebiliriz :D Şimdi photobucket kepenk kapatsa kime dert yanıcaz :) Tabi bunun hem depolama hem de trafik açısından ekstra maliyetleri getireceğini tahmin ediyordum, siz de gayet güzel açıklamışsınız. Bu maliyetleri sırtlanmak kesinlikle "ikincil" hobi olarak bu forumları açan, işleten, yürür durumda kalmasını sağlamaya çalışan üç-beş kişiye düşmemelidir görüşündeyim. Reklam vs gelirlerinden de anlamam ama sadece fikir vermesi açısından bu konuda yine RCSB nin politasını örnek vereyim:
RCSB reklamsız bir forum, reklam olarak sadece model malzemeleri vs üreten üreticiler bir nevi "sponsorluk" vererek belli bir ücret karşılığında özel bir bölgede kendi tanıtımlarını yapıyorlar. Forumda ise 3 tip üyelik var, bunlar düz üye, "site supporter" (site destekçisi), ve "lifetime site supporter" (ömür boyu site destekçisi) olarak sınıflandırılmış.

Düz üye herhangi bir ücret ödemeden siteye kayıt olabilen ve belli başlı "özel" kısımlar hariç tüm forumu görebilen üyeler. Ama sınırlamaları var, mesela fotoğraf yükleyemiyorlar, ve en fazla 5 mesaj yazmalarına izin veriliyor. Amerikan mentalitesi burada devreye girmiş :) paryı veren düdüğü çalar demişler.

"Site Supporter" tipi üyeler yıllık bağış yaparak (10 usd idi yanlış hatırlamıyorsam) forumun tüm imkanlarına sahip oluyorlar. Ama bu bir yıllığına geçerli oluyor, üyelik yılı tamamlanınca yenilemek için yeniden ödeme yapmak gerekiyor.

"Lifetime Site Supporter" ise bir kerelik bir ücret ödemesi sonucunda ömür boyu sitenin tüm imkanlarına erişim sahibi oluyor (Ekstra ufak tefek bonusları da var) Onun ücreti de sanırım 150 usd idi, yani en az 15 yıl yaşayacağınızı ve hobiye devam edeceğinizi öngörüyorsanız karlı bir iş :D

Bu şekilde site yönetimi sitenin işletme maliyetlerini bir nevi "gerçek" kullanıcılar arasında paylaştırmış oluyor. Bu sistemi uygulamaya başlamadan önce farklı yöntemleri de denediler, örneğin bir süre sitenin kenarına bir sayaç koydular ve o sayaçta o yılın masraflarının ne kadar olacağı ve o ana kadar ne kadar "bağış" toplandığı falan yazıyordu ama bu pek işe yaramadı, daha doğrusu "adil" olmayan durumlara yol açtığını belirttiler ve en son olarak da bu üyelik statüsü sistemini getirdiler ve görünüşe göre bu sistem gayet başarılı işliyor.

Tabi bu sistem oldukça "Amerikan", birebir bize uygulanamayacağının gayet tabi farkındayım, ama yine de belki bize uygun bir uyarlama yapılması mümkün olabilir diye paylaşmak istedim. Siz hele şu maliyetleri çıkartın da oradan devam ederiz fikir geliştirmeye :)

Fotoğraf işleme konusunda ben de photorazor yazılımını alternatif olarak tavsiye edebilirim. İstenirse topluca istenirse tek tek işleme yapabiliyor, ayrıca fotoğrafları belirli bir boyutta (misal 800x600) farklı kalitelerde kaydetmek mümkün oluyor. Tabi yukarıda yazdığım gibi fotoğrafları bilgisayara aktarmak, işlemek ve bilgisayardan foruma yüklemek ilave bir iş ve haklı olarak insanlar bundan kaçınıp yukarıda anlattığım gibi nispeten daha hızlı yöntemleri kullanmayı tercih edebilirler. Ama ben çeşitli forumlardaki konu ve mesajlarımdaki tüm "ölü" imageshack bağlantılarını photobucket ile güncellemiş olmanın acısıyla, tekrar benzer bir sorun yaşamamak için bu sıkıntıya değer diyorum :)
 
resim yükleme için öneririm, fakat direk foruma entegre edemiyorsunuz tabikide, resmi oraya yükleyip, resim linkini [/img]
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Resim Yükleme Sorunu ve en iyi çözüm

Özgür Evren Varol' Alıntı:
Forumların sosyal medyaya "yenik" düşmesi konusundaki tespitleriniz çok doğru. Malesef 2-3 sene önce ben de paylaşımlarımı forum ortamından FB üzerindeki gruba kaydırmıştım. Benim için temel gerekçe "pratiklik" idi.
Şahsı fikrim çoğu şeyde olduğu gibi bunda da çok yakında eskiye kısmi de olsa bir geri dönüş olacak.

Forumlar belki eski günlerine dönemeyecekler ama insanlar forumlar ile sosyal paylaşım platformu arasındaki farkı daha net anlayacaklar diye düşünüyorum

Özgür Evren Varol' Alıntı:
Gelelim ana mevzuya, fotoğrafları forum serverında saklamak bence de en garanti çözüm. En azından kaybolurlarsa yönetime suçu atıp "yedek almadınız bak gitti fotoğraflar" diyebiliriz :D Şimdi photobucket kepenk kapatsa kime dert yanıcaz :)
Kesinlikle aynı fikirdeyiz biz de Evren Bey :laugh: ;D

Özgür Evren Varol' Alıntı:
Tabi bunun hem depolama hem de trafik açısından ekstra maliyetleri getireceğini tahmin ediyordum, siz de gayet güzel açıklamışsınız. Bu maliyetleri sırtlanmak kesinlikle "ikincil" hobi olarak bu forumları açan, işleten, yürür durumda kalmasını sağlamaya çalışan üç-beş kişiye düşmemelidir görüşündeyim. Reklam vs gelirlerinden de anlamam ama sadece fikir vermesi açısından bu konuda yine RCSB nin politasını örnek vereyim:
RCSB reklamsız bir forum, reklam olarak sadece model malzemeleri vs üreten üreticiler bir nevi "sponsorluk" vererek belli bir ücret karşılığında özel bir bölgede kendi tanıtımlarını yapıyorlar. Forumda ise 3 tip üyelik var, bunlar düz üye, "site supporter" (site destekçisi), ve "lifetime site supporter" (ömür boyu site destekçisi) olarak sınıflandırılmış.
Konu ile ilgili olarak yeniden bir araştırma içerisine girdik. Bu biraz zaman alabilir. Çünkü cevap bulmamız gereken iki temel husus var : Teknik açıdan en sorunsuz ve doğru çözümü bulmak, ki işin en zor kısmı bu. Diğer taraftan bulduğunuz çözümüm mümkün olduğunca ekonomik olması ki bu kısım o kadar da sorun değil.

Ama elbette resimleri kendi bünyemizde tutmanın kesinlikle bir mali boyutu olacak. RCSB nin politasını gerçekten çok farklı ve ilginç bir politikaymış ama dediğiniz gibi biraz Amerikavari olmuş.

Şu an için sitemizin tüm diğerlerini ana sayfada reklamı olan PilotTR firmasının sponsorluğunda karşılayabiliyoruz çok şükür.

Özetle bu kısmı biraz biz bir çalışalım. Soralım, araştıralım bakalım bize en uygun çözüm nedir , foruma entegrasyonu nasıl yapılır.

Sonra yeniden bu konuyu değerlendiriyor oluruz inşallah :saygilar: