Strafor yapıştırıcı

Strafor yapıştırıcı

UHU-Por'u kullanmanın bir püf noktası var. Bunu atladığınızı düşünüyorum. Uhu-Por'u yapıştırılacak yüzeylerin her iki tarafına ince tabakalar halinde sürüp, en az 10-15 dakika kadar yapışkan yüzeylerin parmağınızla dokunduğunuzda kurumuş gibi olana kada bekledikten sonra birbirine sıkıca kısa süreli olarak presleyin. Çok daha çabuk kurur ve iyi yapışır. Artık malzemeler ile denemeler yapmanızı öneririm.
Ben UHU-Por'u hafif olduğu için çeşitli çekme ve esneme kuvvetlerine maruz kalmayan yerlerde kullanmayı tercih ediyorum. Böyle durumlarda sıcak silikon mükemmel bir yapıştırıcı. Ama piyasada ikiden fazla tip silikon tabancası var. 11 mm silikon çubukları kullananları kullanırsanız çok sıcak gelebilir. Köpüğü eritebilirsiniz. 7 mm'lik olanları kullanın ve sadece yeteri kadarını kullanın. Az bir miktarı bile yeterli.
 
Bende iki satır yazayım konuya: Bir yıla yakın zamandır bir ekleme olmamış.
-UHUPOR en ideal yapıştırıcı strafor esaslı malzemede. Deniz arkadaşımızın da yazdığı gibi doğru kullanılırsa bir tüp ile 2 model rahat bitirilebilir.
Dezavantajları: yapıştırma sırasında hata affetmez tutunca düzeltmek için parçaların biribirinden ayrılması zordur. Pahalıdır
-DENİZ TUTKALI: Sanıldığı kadar geç kurumaz, yapıştırılacak yüzeylerden birine pulvarize halde su püskürtülüp yüzeyler biribirine bastırılınca bir saatten biraz daha fazla zamanda kurur. Normalde 2-3 saatte tutma gerçekleşir. Yapıştırılacak yüzeylerden birine sürülmesi yeterlidir.
Dezavantajlar: Bulaştığı yerden zor çıkması, (Kullanımı biraz pistir bulaştığı yerden taze iken selulozik tiner veya asetonla çıkarılabilir) kuruma aşamasında kabarıp taşması.(kuruma sonrası maket bıçağı ile fazlalıklar kesilebilir.) kuruma aşamasında parçaların sabitlenmesi gerekir.
-ÇİFT KOMPENENT EPOXY. Kullanımı ve sonuçları iyidir. 5-15-30 dakikada sertleşenlerin yanında 1 saat ve daha fazla sürelerde sertleşen versiyonları vardır.
Dezavantajlar: Pahalıdır, kuruma aşamasında parçaların sabitlenmesi gerekir.
-SICAK SİLİKON: İyi bir silikon tabancası ile uygulandığında iyi sonuçlar verir.
Dezavantajlar: Strafor, depron tarzı modellerde amaç hafif modeller yapmaktır. Sıcak silikon diğer yapıştırıcılara kıyas biraz ağırdır, silikon aşırı sıcak olursa foam malzemeyi tamas edince deforme edebiliyor.
 
Ben de Uhu Por'dan çok memnunum. Eğer iki yüzeye de ince bir katman olarak sürüp 15-20dk kurumasını bekleyip neredeyse yapışkan katmanı kurumuş halde iken parçaları birleştirirseniz ÇOK daha iyi sonuç alırsınız (biraz da bastırın). Hatta biraz ileri gidip bir daha zor ayırırsınız demek istiyorum. İnce ve düzgün dağılımlı bir katman elde etmek için kredi kartı gibi bir plastikle yayabilirsiniz. Patlayan bisiklet iç lastiğinde bile kullandım uhu por'u. Eğer epoksi gibi kullanırsanız çok uzun sürede kurur ve mukavemet de daha düşük olur.


Kesinlikle deniz tutkalı kullanın,...Bunun kürleşme süresine göre 2 türü var,birisi 2-5 saatte tam olarak kürleşiyor,bu türü bulmak çok kolay biri de 10 dk da sertleşen,yarım saatte taş gibi olan türü;bu türü bulmak biraz daha zor.....Bu çok bereketli bir yapıştırıcı,bir kutusunu bitirmek benim 1-2 yılımı alıyor,çünkü çok sürmüyorsunuz.Linkteki sanırım çok ağır bir yapıştırıcı.

Deniz tutkalının bu bahsettiğiniz zor bulunan, çabuk kuruyan türü de şişme yapıyor mu?
 
  • Beğen
Tepkiler: Burak ERDOĞAN
Aranızda yapıştırıcı olarak sıcak silikon kullanmayı deneyenler var mı? Normalde duvara yapıştırmak için işe yarıyor ama strafor parçalarını bir araya getirme de nasıldır?
 
Aranızda yapıştırıcı olarak sıcak silikon kullanmayı deneyenler var mı? Normalde duvara yapıştırmak için işe yarıyor ama strafor parçalarını bir araya getirme de nasıldır?

Strafor yapıştırıcısını tavsiye etmem. Sıcak silikon, Deniz Tutkalı (PU), Uhu Por veya manifaturacı/mefruşatcılarda satılan ve ucuz olan, uygulaması Uhu Por gibi olan şeffaf, bal kıvamında silikon kokulu (iğrenç) kumaş yapıştırıcısı gibi yapıştırıcıların yerini başka şeyler tutmuyor.
Strafor yapıştırıcı ayrıca çok ağır olur.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet Kucuksari
Aranızda yapıştırıcı olarak sıcak silikon kullanmayı deneyenler var mı? Normalde duvara yapıştırmak için işe yarıyor ama strafor parçalarını bir araya getirme de nasıldır?

9v pili diliyle test etmeyi deneyenler kadar çok değildir, ama denenmiştir, gayet de iyidir.