Temel bir 450 - 500 boyutunda multikopter toplamak için gerekli malzemeler

Zafer ŞAHİN

Mahna Mahna ...
Katılım
29 Ağu 2013
Mesajlar
1,313
Tepkime puanı
2,193
Yaş
47
Konum
İstanbul
İlgi Alanı
Multikopter
Arkadaşlar merhabalar,

Forumda aslında 450 sınıfı multiler ile ilgili bir kaç konu daha olmasına rağmen, alternatif bir görüş ortaya koyabilmek adına kendi listemi de buraya ekleyeyim dedim. Özet bir şekilde malzemeleri ve amaçlarını da tanıtmaya çalışacağım.

Çevrede, arkadaşlarınızda, sahilde bir multikopter gördünüz ve de kendiniz de toplamaya karar verdiniz. Fakat ne gerekeceği hakkında pek bir bilginiz yok. Bu yazımda, bu durumdaki arkadaşları düşünerek bir liste oluşturmaya çalışacağım. her yerde yabancı karşılıklarını okuyor ve görüyor olsanızda ben mümkünse Türkçe terimler ile ifade ediyor olacağım. Konunun adından da anlaşılacağı üzere, GPS, FPV ve benzeri gelişmiş ekipmanlar bu konunun amacı dışında olduğundan, bir kaç referans dışında bahsetmiyor olacağım.

Öncelikle konu listesi :

MULTİKOPTER İÇİN TEMEL MALZEMELER
01 - Gövde ya da "Frame"
02 - Uçuş Kontrol Kartı ya da "FC - Flight Controller"
03 - Motorlar
04 - Elektronik Hız Kontrol Ünitesi ya da "ESC - Electronic Speed Controller"
05 - BEC ya da "Battery Elimination Circuit"
06 - Pervaneler
07 - Güç Dağıtım Kartı ya da "PDB - Power Distribution Board"

HARİCİ ZORUNLU EKİPMANLAR
08 - Radyo Kumanda ve alıcı
09 - Pil
10 - Şarj Cihazı

YARDIMCI MALZEMELER
11 - Kablolar
12 - Konnektörler
13 - Hırdavat, Vida, Somun
14 - Havya, Lehim
15 - Pervane Balans Aleti
16 - Makaron ya da "Shrink Tube"

ZORUNLU OLMAYAN DİĞER EKİPMANLAR
17 - USB ASP Programlayıcı ve USBLinker
18 - BLUETOOTH Adaptörü

NOT : Bu yazı, farklı bir platformda ama tamamen benim tarafımdan yazılmış, eski bir yazımın güncellenmiş bir versiyonudur. Buna rağmen tekrar yazması 2 saatin üzerinde sürdü... Okuyacak arkadaşların işine yaraması ümidi ile...
 
  • Beğen
Tepkiler: Ömer IŞIK
MULTİKOPTER İÇİN TEMEL MALZEMELER

01 - Gövde ya da "Frame" : Gövde bir multinin iskeletidir, tüm parçalar buraya takılır. Dengeli, sağlam ve fazla esneme yapmayan bir malzemeden olması gerekir. Amaca göre 3 faklı seçenek öne çıkıyor. Herhangi birini, ihtiyacınıza göre seçebilirsiniz.

* - $31.90 + Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Orjinal DJI F450 gövde. Sağlam, PCB'li alt gövde sayesinde kablo karmaşası azalıyor. Gövde yerleşimi gayet geniş ve başarılı. Temel bir kit için ideal. Fakat FPV düşünüyorsanız yeriniz biraz dar gelebilir ve yükseltme ayakları almaya ihtiyaç duyabilirsiniz.

* - $17.99 + Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Hem HK hem Tarot hem de Alzrc tarafından SK450 olarak satılıyorlar ve birebir aynılar. Aslında çok dar ve malzeme yerleşimi için biraz sıkışık bir gövde olmasına rağmen, bu gövdenin öne çıkan 2 özelliği var. İlki sağlamlık. Bu gövde, motorlarımdan 2 tanesi, kontrol kartı, hatta kabloların bile parçalandığı bir düşüşten, nerede ise çizik dahi almadan çıktı. Düşme eğilimli kişiler için geyet iyi bir özellik. 2. özelliği ise kullanarak FPV için çok daha uygun hale getirebiliyorsunuz. "Dead Cat Conversion Kit" kullanamayı istemeyecek olanlar için kablo karmaşasını azaltmak için kullanılabilir.

* - $16.59 - Ücretsiz Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

TBS stili ve asıl boyutu 500mm olan bu gövdeyi fiyat/performans olarak gayet başarılı buluyorum. Diğerleri kadar sağlam olmasa da bir çok sert düşüşten hasarsız olarak çıkabildi(Farkettiğiniz üzere uçmaktan çok düşüyorum ben :) ). Zaten yapı olarak FPV'ye daha uygun. Ve FPV yapıyorsanız, düşmek pek kabul edilebilir değil :). Gövde içi gayet geniş ve bir çok malzemeyi sıkışıklık olmadan rahatlıkla yerleştirebilirsiniz.

02 - Uçuş Kontrol Kartı : Uçuş kontrol kartlarının temel olarak 2 amacı vardır.
- Kumandanız vasıtası ile gönderdiğiniz kontrol komutlarını, radyo alıcıdan okuyup, belirlenmiş motor düzenine göre(X - Quad, + Quad, H Quad v.b.) sinyal çıktısı üretmek.
- Üzerindeki sensörler vasıtası ile, havada "yüzen" modelin pozisyonundaki kaymaları algılayıp, ilgili motorlara düzeltici komutları göndermek.

Amaç temel ve sportif amaçlı bir model oluşturmak olduğundan, çok kullanılıyor olsa da GPS'li bazı kartları bu listeye dahil etmeyeceğim. Eğer titreşim sıkıntınız yoksa, aşağıdaki kartların varsayılan halleri ile bile rahat bir uçuş yapılabilir
* - $30.25 + Ücretsiz Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

KK2 kartları, elime ulaştıkları halleri ile bile son derece tatmin edici sonuçlar aldığım bir uçuş kontrol kartı oldu. Kullanımı, ayarlaması ve uçurması gayet kolay bir kart. KK2.1.5 kartlarını hiç kullanmadım ama KK2.1 ile aynı yazılım ve sensörleri kullanıyorlar oldukarından aynı performansı beklemek mümkün ve hatta fiyatları daha ucuz.
*
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

KK2 kartlarını varsayılan firmware ile kullanabilirsiniz ya da aşağıdakiler gibi bir USBASP program adaptörü ile yazılım güncellemesi yapabilirsiniz.
* : $3.99 + kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


* + : $3.05 + $1.53 + Ücretsiz Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu liste temel bir liste olduğu için KK2 kartından başkasını önermem gereksiz olacak. Aslında yeni kartların bir çoğu da neredeyse "tak çalıştır" olarak geliyor olmasına rağmen, KK2 haricinde kendinden ekranlı ve bu kadar kolay ayarlanabilen bir kart yok. Gene de aşağıdakileri belirtmeden geçemeyeceğim.
* : $24.99 + Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Naze32 Afroflight, varsayılan ayarları ile bile son derece stabil yapısı ile çok başarılı bir kart, 250'lik quadlardaki başarısı zaten apaçık. Barometre ve Pusula özellikleri yok, bu da ekstra konfigürasyon ve kalibrasyon zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.

* : $21.68 + Ücretsiz Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Naze32 Afroflight klonu olan bir kart. Anakart yerleşimi farklı ama üzerindeki sensörler aynı. Ve aynı yazılımlarla çalışabiliyor.

03 - Motorlar : Motorların ne olduğunu anlatmaya gerek yok. Ama şurada motor seçiminin nasıl yapılacağına dair bir konumuz var.

* 4 x - 4 x $15.80 - Ücretsiz kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Motor olarak başka bir seçenek düşünmeyin bile. Çok sessiz, dengeli, güçlü, az akım çeken, verimli ve gayet başarılı motorlar. Eğer FPV yapacaksanız ve ekipmanınız biraz ağırca ise bu motor yerine 'ü de düşünebilirsiniz. +1 tane yedek almanız da faydanıza olacaktır.

04 - Elektronik Hız Kontrol Ünitesi ya da "ESC - Electronic Speed Controller" : Kontrol kartı ya da radyo alcı tarafından üretilen kontrol sinyallerinin, pillerden alınan güç vasıtası ile motor tepkilerine dönüşebilmesini sağlayan elektronik aksam ESC'lerdir. Heli ya da araba ESC'lerinden farklı olarak multikopter ESC'lerinde, kontrol sinyallerinin, "yorumlanmadan" (soft start v.b.), mümkün olan en hızlı şekilde motora iletilmesi istenir. O sebeple multikopter ESC'leri biraz özelleşmiş ESC'lerdir demek yerinde olur. BLHeli, SimonK gibi özel firmware yazılımları sayesinde, standart ESC'ler de multikopterlere uygun hale getirilebilmektedir. Ya da Hobbywing XRotor, FlyDUino KISS, TMotor AIR gibi, firmalar tarafından multikopterler dülşünülerek piyasaya sürülmüş ESC'ler de bulunmaktadır.
* 4 x - 4 x $14.00 + Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Sunnysky motorlar için 20A'lık model yeterli olması rağmen, 20A olanları ile arada $1.5 ve 3.7gr fiyat farkı var. Bence bunu almak çok daha mantıklı. SimonK ile hazır bir şekilde programlanmış olarak geliyor. +1 tane yedek almanız da faydanıza olacaktır. Bu ESC'lerin üzerinde 0.5A'lık BEC aslında bir kontrol kartını beslemek için teorik olarak yeterlidir. Ama risk almamak için, Afro ESC kullandığınız takdirde kontrol kartını harici BEC ile beslemenizi tavsiye ederim.

05 - BEC ya da "Battery Elimination Circuit" : Uçuş Kontrol Kartını, radyo alıcıyı ve bazı elektronik bileşenleri beslemek için genelde değeri 5V olan, sabit bir voltaja ihtiyaç duyulur. BEC, pilden aldığı gerilimi 5V değerine düşürerek, elektronik kartlarınız için gerekli beslemeyi sağlar.
* 1 x - $4.76 + Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Afro'ların üzerindeki BEC biraz sınırda. Afro ESC kullananların harici BEC almaları yerinde olur. "TURNIGY 3A UBEC w/ Noise Reduction", yeterli bir olacaktır. Ama üzerinde güç konnektörü yok. Pil seçimine bağlı olarak uygun bir konnektör almak gerekecektir. Ya da ESC güç dağıtım kartına da lehimlenebilir. Yeter ki alıcıdan uzak dursun. Üzerinde 2A gibi bir BEC bulunduran ESC kullanıyorsanız, harici BEC almanıza gerek olmayacaktır.


Kullanilan Frame gore Pervane boyut hesabi
FY650 gövde, şeklinden de anlaşılacağı üzere kare şeklinde bir gövde. Ayrıca adı üstünde 650mm'lik motorlar arası diagonal mesafeye sahip. Öyle ise karenin her bir kenarını şu şekilde hesaplayabiliriz:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


2(X²)=(650²)
X = 459.6mm
X = 18.1 inç

Karenin her bir kenarı yani pervanelerin birbirine değeceği en kısa mesafe 18.1 inç olduğuna göre bu gövdede en büyük 18.1 inç uzunluğunda pervane kullanılabilir. Ama gövdenin ortasında pil v.b. gibi şeyler de takılacağı için 18.1 inçlik bir pervane, bu durumu engeller. Basit geometri hesabı ile ne kadar boşluk olması gerektiği yukarıdaki mantıktan hesaplanabilir. Ama bu durumda 15.5 inç uzunluğundaki pervane rahatlıkla kullanılabilir gözüküyor.

06 - Pervaneler : Pervaneler, multikopterin sağlıklı çalışabilmesi için, titreşim üretmemeleri için çok iyi bir şekilde balanslanamalıdırlar. Çok kalitesiz bası pervaneler, balans da tutmazlar. Kullanılacak pervaneler hakkında, aşağıdaki pervaneler size bir fikir verecektir. Özellikle başlangıçta en fazla kırılacak malzemeler pervaneler olduğundan bolca yedek almakta fayda var. Ön ve arka tarafı ayırt etmek için aynı model pervanenin farklı renklerini almakta faydalı olacaktır.
* - $2.79 + Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Aslında titreşim ve balans açısından bakılırsa, bu pervaneler beni en çok tatmin eden pervaneler oldu. Balansları gayet başarılı ve titreşime sebep olmuyorlar. Ama 8045 ölçüsünde olmaları dolayısı ile X2212 KV980 motorların biraz güçsüz bir şekeilde çalışmasına yol açıyorlar. Normal uçuşlar için bu bir sorun değil ama aerobasi ve FPV için bu pervaneler biraz yetersiz gelecektir. Fakat ilk başlarda bu pervanleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ama tüm pervenelerde olduğu gibi takmadan önce balans kontolü yapmakta fayda var.

* - $3.15 + Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu pervanelerin banggood'da satılan bu pervaneler ile birebir aynı olduğunu düşünüyorum. Paketler ve malzeme birebir aynı gözüküyor. Şaft yüzükleri de tamamen aynı. Asıl aynı oldukları konu ise titreşim potansiyelleri. Paketten çıktığı gibi kullanamıyorsunuz. Yoksa tracking ve titreşime yol açıyorlar. Kullanmadan önce balanslamanız gerekiyor ve balanslasanız bile bazıları tracking neden ile çok verimli olmuyor. Kısacası kullanılabilirler ama kullanmadan önce çok uğraştırıyor bu pervaneler.

* - $2.23 + Ücretsiz Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Balansları diğer 1045'lere göre biraz daha iyi gibi.

07 - Güç Dağıtım Kartı ya da "PDB - Power Distribution Board" : "HJ X-Mode Alien Gövde" ya düz/modifiyesiz "SK450" gibi PCB içermeyen bir gövde kullanırsanız Güç Dağıtım Kartı kullanmanız gerekiyor. Bu kartın görevi, pil ve 4 tane ESC'nin düzgün olarak güç bağlantısını yapmak. Ben yukarıdakini kullanıyorum ve memnunum. Bir paketten 3 tane çıkıyor. Şu aralar, üzerinde BEC, filtre, kahve öğütücü gibi devreler barındıran PDB'ler moda olsada, elektronik girişime neden olabilecek, yalıtılmamış elemanların kullanımını şahsen pek de mantıklı bulmuyorum.
* 1 x - $4.96 - Ücretsiz kargo

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Temel bir 450 - 500 boyutunda multikopter toplamak için gerekli malzemeler

HARİCİ ZORUNLU EKİPMANLAR


08 - Radyo Kumanda ve alıcı : Multimizi kontrol etmek için kullanacağımız ekipman.
* 1 x - $89.55 - Ücretsiz kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Turnigy 9X'in orjinal üreticisinin ürettiği kumanda. Alıcısı da set ile beraber geliyor. Turnigy 9X almaktan kesinlikle daha mantıklı çünkü:
- Flysky kumanda üzerindeki TX modülünü Turnigy 9X'den farklı olarak istediğiniz gibi söküp takabiliyorsunuz.
- Kargo ile beraber düşünüldüğünde zaten aynı fiyata geliyorlar.

09 - Pil : Pili mümkün olan en büyük boyutta alamak isteyebilirsiniz ama büyük piller, aynı zamanda ağır olacak ve motorun daha ağır bir yük kaldırmaya çalışması nedeni ile bir noktadan sonra uçuş sürenizi arttırmayıp kısaltacaktır. Ağırlıktan dolayı daha zor kontrol edilmesi de cabası... Aslında 3S 2200Mah - 5000Mah arasında herhangi bir pili kullanabilirsiniz. Eğer 2200Mah kullanacaksanız 25C ya da yukarısını almanızı öneririm. Aşağıda önerdiğim pil hem fazla ağırlık oluşturmayacak hemde fazladan uçuş süresi sağlayacaktır. Ne alırsanız alın minimum 2 tane almak, alanda şarj etmeyi beklememek, ve bolca uçmak gibi avantajları nedeni ile sizin faydanıza olacaktır.
* - $34.99 - Ücretsiz kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


10 - Şarj Cihazı : Lipo piller, özelleştirilmiş şarj cihazları ile şarj edilirler.
* - $29.60 - Ücretsiz Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


* 1 x - $8.98 - Ücretsiz kargo

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


iMAX B6 için yeterli 60W'lık adaptör.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Temel bir 450 - 500 boyutunda multikopter toplamak için gerekli malzemeler

YARDIMCI MALZEMELER


11 - Kablolar : Pil ve PDB arasında, alıcı ve uçuş kontrol kartı arasında ve hatta ESC'ler ve uçuş kontrol kartı arasında çeşitli kablolara ihtiyaç duyulabilmektedir.
- SİLİKON KABLO : PDB'ye Pil takabilecek uc yapmak için 14AWG kablo gerekecektir. Aşağıdaki sayfada 14AWG seçtiğinizden emin olun.
* 1 x - $4.16 - Ücretsiz Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


- ALICI BAĞLANTI KABLOLARI : Alıcı bağlantıları için gereken kablolar eskiden KK2 kartının paketinden çıkmıyordu. Yukarıdaki kabloların elinizin altında bulunması bu sebeple gayet faydalı olacaktır.
* 1 x - $2.66 + Ücretsiz Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


- ESC BAĞLANTI KABLOLARI : Almak zorunda değilsiniz ama ESC kablolarını uzatmak v.b. için elinizin altında bulunması faydalıdır. Afro'ların üzerindeki BEC'i iptal etmek için ortadaki kırmızı kabloyu kesmek ya da çıkarmak yerine, bu kabloları kullanarak modifiye yapabilirsiniz. Ben bu kabloların kırmızı uçlarını çıkarıp, ESC'lere hiç dokunmuyorum.
* 1 x - $2.53 + Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


12 - Konnektörler :
- BANANA PLUG : Genelde motor ve ESC arasında kullanılıyor. Sunnysky'lar ve Afro ESC'ler üzerinde banana plug var. Ama ne zaman lazım olacağını bilemezsiniz. ESC ve Motorlarınızda banan plug yoksa en az 12 çift(dişi-erkek) almanız gerekiyor.
* 2 X - 2 x $2.60 + Ücretsiz Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


- PİL KONNEKTÖRÜ : ESC güç dağıtım kartına pil takılabilecek uç yapabilmek için pil konnektörü de lazım. Yanlız burada dikkat etmeniz gereken nokta, kullanacağınız pilin hangi tip konnektöre sahip olduğu. 450 sınıfı helilerde nerede ise defacto olmuş Turnigy/Zippy 2200mah piller XT60 konnektör ile gelirken, diğer çoğu pil ve diğer markaların geneli T-Plug ile geliyor.
* 1 x - $4.80 + Ücretsiz Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


* 1 x - $2.99 + Ücretsiz Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


- DUPONT KONNEKTÖR : ESC'lerin ve servoların ucundaki konnektörleri, yanyana 3'den fazla takmaya çalıştığınız zaman, yelpaze gibi açılmaya çalıştığını ve pinleri zorladığını farkedersiniz. Çünkü standart ESC yada Servo konnektörleri 2.54mm'den daha geniştir. Aşağıdaki Dupont konnektörler ise 2.54mm genişliğindedirler ve çok sayıda takılması halinde bile pinleri zorlamazlar. Zorunlu değil ama benim hep takıntı yaptığım bir husus olmuştur.
* 1 x - $3.67 + Ücretsiz Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


13 - Hırdavat, Vida, Somun : Uçuş Kontrol Kartını ve ESC güç dağıtım kartını monte ederken aşağıdakilere de ihtiyaç olacaktır. Bazı gövde kitleri ile beraber bu hırdavatlar geliyor ama her halükarda el altında bulunması faydalı olacaktır.
* 1 x - $5.55 + Ücretsiz Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


14 - Havya, Lehim
- LEHİM KALEMİ : Her halükarda konnektör v.b. işler için lehim kalemi gerekecektir. Aşağıdakini kullandım, kullanıyorum, memnunum. Ama her kullanımdan sonra ucunu güzelce temizlemeyi unutmayın.
* 1 x - 12.80 TL + Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


- LEHİM TELİ : Lehim telini kalitesiz almayın, yüzeye tutunmayacaktır. Aşağıdaki yeterince kaliteli bir marka. 0.75mm ya da 1mm'lik Feray da bulabilirseniz alabilirsiniz.
* 1 x - 2.95 TL + Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


- LEHİM PASTASI :
* 1 x - 4.72 TL + Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Kaliteli bir marka. Lehimin tutunmasını gayet kolaylaştırıyor. Ama korozif olduğundan falza kullanmamaya ve kullandıktan sonra bulaşmış yerleri silmeye özen göstermelisiniz.

15 - Pervane Balans Aleti : Öyle ya da böyle bir tane balans aleti edinin çünkü pervanelerin balanslı olması titreşimin az olmasına en fazla etki eden faktördür. Ve titreşim ne kadar fazla ise multi o kadar kötü ve kontrolsüz uçar, hatta uçamaz. Aşağıdaki aslında çok hassas bir balans aleti olmamasına rağmen gene de iş görüyor.
* 1 x - $6.60 - Ücretsiz kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


16 - Makaron ya da "Shrink Tube" : Pil konnektörlerinin, ESC konnektörlerinin, Motor v.b. bağlantılarının açıkta kalan metal kısımlarını yalıtma için kullanılacak malzemedir. Aşağıdaki pakette bir çok farklı boy mevcut.
1 x - $5.25 - Ücretsiz kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Temel bir 450 - 500 boyutunda multikopter toplamak için gerekli malzemeler

ZORUNLU OLMAYAN DİĞER EKİPMANLAR


17 - USB ASP Programlayıcı : Aslında "02 - Uçuş Kontrol Kartı" maddesinde bahsi geçmiş olsa da biraz daha detaylı olarak bu programlayıcıdan bahsetmekte fayda var. ISP konnektörüne sahip herhangi bir mikro işlemciyi programalamak için bu aparat kullanılabilir. Normal şartlarda Uçuş Kontrol Kartı yazılımlarını USB portu üzerinden yükleyebiliriz. Ama yazılımda bir problem varsa, ya da Uçuş Kontrol Kartı değil de ESC ve benzeri, USB portu olmayan bir kart programalamamız gerekiyorsa, ISP pinleri üzerinden gerekli programı, kartın mikroişlemcisine yükleyebiliriz. ISP Pinleri genellikle 10pin ya da 6 pin şeklinde bulunur. Basit bir kablo ile 6 pin 10 pin dönüşümü yapılabilir. Aşağıda verilen USBASP kartlarından HK'daki 6 pin - 10 pin kablo, Banggod'daki 10 pin bağlantısı ile gelmektedir ve gene istenirse bir 10 pin - 6 pin dönüştürücü ile kullanılabilir.
* : $3.99 + kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

* + : $3.05 + $1.53 + Ücretsiz Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


18 - BLUETOOTH Adaptörü : Yeni nesil uçuş kartlarının bir çoğu, Android uygulamalarının yardımı ile bluetooth üzerinden yapılandırılabilmeyi ve telemetri bilgilerinin okunabilmesini desteklemektedir. Bu özellik, her kartın nevi şahsına münhasır olduğundan genel bir reçete vermek pek mümkün olmasa da büyük ihtimalle tüm güncel kartlarda çalışacak aşağıdaki gibi bir bluetooth modülü almak, bazen hayat kurtarıcı olabilir.
- $6.65 + Ücretsiz Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bluetooth modüllerinin, uygun hıza ayarlanabilmesi için aşağıdaki konudan da faydalanabilirsiniz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Temel bir 450 - 500 boyutunda multikopter toplamak için gerekli malzemeler

Bu aşağıda yazacaklarım sadece ve sadece kendi esclerini SimonK ile programlamayı veya KK2 kartini kendileri upgrade yapmayi düşünenler içindir. Bunları yapmayı düşünmüyorsanız, aşağıda yazdıklarımı almanıza ya da yapmanıza gerek bulunmuyor.

ESC ve kartları programlamak için herhangi bir USBASP Programlama kartı işinizi görecektir. Fakat KK2 kartının ISP pinlerinin 6 pin olduğu düşünülürse, genelde piyasada bulunan 10 pin çıkışlı USBASP Programlama kartları yerine 6 pin çıkışlı USBASP Programlama kartlarından almanız yerinde olacaktır. Ya da 10 pin -> 6 pin dönüştürme kablosu(biraz google yaparsanız bu kabloyu kendiniz de yapabilirsiniz) almanız gerekecektir. "17 - USB ASP Programlayıcı" maddesinde bahsi geçen USBASP programlayıcılardan herhangi birini alarak kullanabilirsiniz.

Bazı ESC'lerin üzerinde 6 adet "Programming pad" bulunmasına karşın bazılarında bulunmaz. ESC'nin üzerinde "Programming Pad" bulunduğu durumlarda bile uygun kablo ve konnektör lehimlemek gerekebilir. Bu zorunluluğu yok edip, doğrudan Atmel işlemcinin gerekli uçlarına yerleştirip, programlama yapabilmeniz için aşağıdaki soketi kullanabilirsiniz. Kesinlikle çok büyük kolaylık.
- $19.99 + Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


ESC ve KK2 kartlarını programlamak için tabii ki firmware'lere de ihtiyacınız var. Lazyzero isimli bir arkadaş, nerede ise bilinen tüm Atmel firmware'lerini bir araya getirip, kolayca programlayabilmek için bir yazılım yapmış. Bu yazılımı bilgisayarınıza indirip, herhangi bir klasöre açmanız yeterli. Ama çalışabilmesi için bilgisayarınızda kurulu olmalı. Bu program vasıtası ile ister herhangi bir Atmel işlemcili ESC, ister KK2, ister Arduino programlamasını zahmetsizce yapabilirsiniz. İlk başta karışık gözükebilir ama firmware programlama en fazla 20 saniye kadar sürüyor ve nasıl yapılacağı ile ilgili bir çok youtube videosuna kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
- Ücretsiz
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


ESC'leri SimonK - tgy.hex ile programlayıp kullanmıştım ve gayet yeterliydiler. Ama Banggood sağolsun her seferinde faklı bir tip gönderebiliyor. Ve stabiliteyi sağlamak için daima aynı tip ESC'leri kullanmanız gerekiyor. Dolayısı ile bozulma riskine karşın fazladan almanız gerekebilir.
- $6.31 - Ücretsiz kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Ama bir çok Multicopter forumuna göre SimonK ile programlanan en başarı ESC'lerden birisi ve şu anda oları bs_nfet.hex ile programladığım bu ESC'leri kullanıyorum.
- $9.99 + Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


ESC'leri programlayabilmek için makaronlarını çıkarmak gerekiyor. Bazıları sadece işlemcinin olduğu kısmı kesse de ben makaronu tamamen çıkarıyorum. 20mm çaplı bir makaron, çıplak ESC'leri kaplamak için yeterli olacaktır. Dealextreme'deki makaronlar Woer marka ve gayet başarılılar. Ya da HK'dan 20mm'lik şeffaf makaron alınınca da gayet güzel gözüküyor.
- $2.88 - Ücretsiz kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


- $0.64 + Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


SimonK ile programlanmış ESC'lere aynı anda "bootloader" denilen programlar da yüklenebiliyor. Bootlader'li ve SimonK'lı ESC'leri sadece Servo kablosunu kullanarak tekrar(güncelleme v.b.) programlayabiliyorsunuz. Yani ESC'nin makaronunu açmak hiç gerekmiyor. Fakat bu işlem için de denilen bir aparata ihtiyacınız var. USB linker ile ESC'yi programlayabilmek için ESC'nin pile bağlanması ve Linker tarafından gelen kırmızı servo kablosunun çıkarılması gerekiyor. Ya da en azından ben o şekilde çalıştırabilmiştim. Sizin kendi ESC'nize özel bir prosedür gerekiyor olabilir. Dolayısı ile ESC'nize uygun prosedür için önce bir google'a danışmakta fayda var.
- $6.89 + Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Afro ESC'ler için de Turnigy USBLinker benzeri bir programlayıcı bulunuyor. Aslında benzeri değil büyük ihtimalle nerede ise aynılar ama elimde sadece USBLinker olduğundan sadece forumlarda yazanlara istinaden, aynı işleve sahipler diyebilirim.
- $7.25 + Kargo
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Temel bir 450 - 500 boyutunda multikopter toplamak için gerekli malzemeler

Zafer bey, yine gayet bilgilendirici, derli toplu bir yazı olmuş, kalemine sağlık! %p Ben "bu işe neresinden başlarım" diye düşünenler, buyursunlar buradan başlasınlar işte!...
 
Temel bir 450 - 500 boyutunda multikopter toplamak için gerekli malzemeler

Elinize, kaleminize sağlık Zafer bey :thumbup: :halay: :yuppi:
 
Temel bir 450 - 500 boyutunda multikopter toplamak için gerekli malzemeler

Zafer SAHIN' Alıntı:
Çevrede, arkadaşlarınızda, sahilde bir multikopter gördünüz ve de kendiniz de toplamaya karar verdiniz. Fakat ne gerekeceği hakkında pek bir bilginiz yok. Bu yazımda, bu durumdaki arkadaşları düşünerek bir liste oluşturmaya çalışacağım.
Zafer bey forum olarak son zamanlarda yasadigimiz sikintiyi Cok guzel bir sekilde ozetlemissiniz.

Insallah diger kaynak konularin yaninda bu yeni konumuz ile sikintilarimiz bir nebze daha azalacak. Ellerinize, emegine saglik. Konuyu sabitleyip, hemen indeks sayfamiza ilave ediyorum :RCKolik:
 
Temel bir 450 - 500 boyutunda multikopter toplamak için gerekli malzemeler

Güzel çalışma zafer bey . Emeğinize sağlık
 
Temel bir 450 - 500 boyutunda multikopter toplamak için gerekli malzemeler

Tam aradığım konu çok teşekkür ederim

Şimdilik hazır model aldım daha gelmesini bekliyorum onla acemeliğimi atıp kendi modelimi toplayacağım o arada, epey detaylı konu olmuş ne kadar teşekkür etsek azdır.

esc motorlar falan aklıma takılıyordu bende 450'lik toplamayı düşünüyordum tam istediğim konu olmuş :)

ilerleyen zamanlarda modeli topladıkça yazacağım bu konu altından
 
Temel bir 450 - 500 boyutunda multikopter toplamak için gerekli malzemeler

Zafer hocam ben Naza M Lite ile toplayacağım modeli. Havada sabit durma özelliğini go home özelliğini kullanabilmek için o kumandanın alıcısı vericisi yeterli mi

Yoksa böyle bir kart mı almam gerekiyor extra olarak
 
Temel bir 450 - 500 boyutunda multikopter toplamak için gerekli malzemeler

Zafer abi eline , emeğine sağlık.
birde listenin sonuna sabır ve tutkuyu da ekleyebilirmiyiz?
Malum tutku ve sabır olmazsa bunların kargolarını beklerken çatlar insan. :laugh:
 
Temel bir 450 - 500 boyutunda multikopter toplamak için gerekli malzemeler

Ssedo' Alıntı:
Zafer hocam ben Naza M Lite ile toplayacağım modeli. Havada sabit durma özelliğini go home özelliğini kullanabilmek için o kumandanın alıcısı vericisi yeterli mi

Yoksa böyle bir kart mı almam gerekiyor extra olarak

Sedat selamlar, havada sabit durma ve "go home" özelliği kumandandan bağımsızdır. Tamamen kart tarafından gerçekleştirilen fonksiyonlardır. Kumandanın buradaki tek görevi, bu fonksiyonu aktive etmek için bir anahtar kullanmak olabilir ki bunu, Turnigy/Flysky da dahil, yeterince kanal sayısına sahip her kumanda yapabilir.

FrSky'ın alıcı ve verici modülleri ise aşağıdaki avantajları neden ile tercih edilmektedir.

- Turnigy/Flysky kumandalara göre daha uzun mesafe
- Daha iyi bir kalite kontrol süreci ve daha güvenilir, daha az sorun çıkaran alıcılar.
- Telemetri desteği

Yanlız burada Turnigy/Flysky kuymandalar hakkındaki bir durumu tekrar belirtmek istiyorum. Ben bu kumandayı uzun bir süre kullandım. Hiç mesafe sorunu(1 km uçuşlar yapan arkadaşlar var), sinyal kesikliği gibi durumlarla karşılaşmadım. Tanıdığım kişiler de gayet uzun bir süre kullandılar. Uzun bir süre düzgün çalışan bir Turnigy kumandanın, aniden garip işler yapma ihtimalinin, diğer markalardan çok da farklı olduğunu zannetmiyorum.
 
Temel bir 450 - 500 boyutunda multikopter toplamak için gerekli malzemeler

Zafer Bey, madem konumuz malzemeler, bir soru da benden gelsin.

İlk mesajdaki tavsiye edilen UBEC yerine, aşağıdakini kullansak ne gibi bir sorun olur, farkı yalnızca filtremidir? (elimde bu varmış da...) Teşekkürler!