TX - RX Alarm

Doğuş Arısoy

Tecrübeli Uye
Katılım
6 Kas 2015
Mesajlar
1,178
Tepkime puanı
610
Konum
İzmir
İlgi Alanı
Heli
Kusura bakmayın öncelikle konuyu hatalı bir yere açmış olabilirim, başlık kumandaları ilgilendiriyor olsada aslında konu piller. Keni araştirmalarim sonucu bir yola varamadım. Kumandadan TX ve RX alarm kısımlarını ayarlamak için pillerin hangi değerini baz almak lazım. Mesela ben kumanda için 8x1,2 Volt 2300 mah NiMH pil kullanıyorum. Benim pilimin şarjlı hali 1,53 volta kadar gördü. (0,4C ile şarja başlayıp cihaz doldu dedikte 0,3-0,2-0,1 değerleri ile şarj etmeye çalışarak bu kadar gördüm.) demekki ben bu kumanda alarmını 9,6v olarak ayarlamalıyım. Çünkü pillerim 1,2x8=9,6v ediyor. Bi değerin altına düşmeye başlarsa kumandam saçmalayacaktı. Aynı değer hesabı aynı şekilde alıcı içinde yapılıraa o alar değerinide 6Volt ( alıcıda 6 volt pil kullanilıyorum ) yapmam gerekir diye düşünüyorum. Bu bilgilerim hem teyit ettirmek hemde varsa teknik bir detay öğrenmek isterim. Şimdiden teşekkürler.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
TX - RX Alarm

8'li NiXX paketin normal şarj sonu gerilimi 11.2 V'dur ve hızla düşer. 9.6 V plato yaptığı yani en uzun süre kaldığı değerdir. Alarmını 9.6 olarak ayarlarsan ikinci uçuşta alarm çalar panik yaparsın. Pilinin kapasitesini kullanamazsın.
NiXX piller hücre başına 0.9 V gibi bir değere kadar deşarj edilebilirler. Yani 8'li paket için 7.2 V. Ancak NiCd neyse de NiMh piller şarjları biterken aniden gerilim düşürebiliyorlar. O nedenle güvenli bir alarm ayar değeri 8.5 - 9 V arasında olabilir.
Alıcı pili için benzer bir hesaplama yapabilirsin. Şarj sonu değeri 5.6 V, deşarj değeri 3.6 V gibi. Ama alıcıda iş biraz değişik. Vericide anlık yüklenmeler olmaz. Sürekli ortalama bir akım çekilir. Alıcıda ise servo yüklenmesi ile ani gerilim düşüleri olabilir. O nedenle kritik değeri daha yüksek tutmakta yarar vardır. Yani dört hücreli NiMh pakette plato değeri 4.8 V olduğuna göre kritik değer olarak 4 - 4.2 V uygun olur sanıyorum.