uçtuktan sonra depoda kalan yakıtı boşaltalım mı ?

SURGEON

Yeni Uye
Katılım
11 Şub 2015
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
Yaş
38
herkese merhabalar .. 20 cc dle sistemli model uçağımda koyduğum benzini herhangi bi tehlikeye karşın uçuştan sonra boşatlam gerekir mi ?
çünkü öğrendiğim kadarı ile karbüratör ucu motora takılı iken pompa ile geriye yakıt çekemiyormuşuz
bir de neden karbiratör ucu takılı iken depodan dışarıya yakıt çekemiyoruz sebebini bilen var mı
teşekkür ederim
 
uçtuktan sonra depoda kalan yakıtı boşaltalım mı ?

Karbüratör ucu motora takılıyken pompa ile yakıt çekememek diye bir şey yok. Eğer çekemiyorsan depoda sorun var demektir.
Benzinli depolar iki farklı temel şekilde toplanırlar. İki ya da üç hatlı olarak. İki hatlı toplanırlarsa clunk hattından karbüratöre giden hortuma bir T parçası takılır ve dolum ve boşaltma buradan yapılır. Üç hatlıda ise ayrı bir doldurma / boşaltma hattı olur. Her durumda bir hat havalandırma hattıdır ve deponun üst seviyesinden dolaşıp sonra uçağın alt kısmına uzatılır. Taşma ve hava alma işlevlerini yerine getirir. Ben T parçasını sevmediğim için her zaman üçlü sistemi kullanırım ve genellikle doldurma / boşaltma hattına da bir clunk takıp onu karbüratör hattının clunk'una bağlarım. Böylece depo içinde ikisi birlikte hareket ederler. Depoyu boşaltmada da sorun yaşanmaz.
 
uçtuktan sonra depoda kalan yakıtı boşaltalım mı ?

cevabı yeni okuyabildim. bilgi için çok teşekkürler. elinize sağlık. t şeklinde yeniden düzenleyecem o zaman
 
uçtuktan sonra depoda kalan yakıtı boşaltalım mı ?

sümer bey ben şimdi inceledim 3 çıkışlı
birisi karbüratöre gidiyor
birisi tahliye ( motorun altında boşta duruyor - muhtemelen dediğiniz hava ve tahliye için )
birisi de modelin içine doğru uzanıyor. ordadan benzin basabiliyorum ama geri çekemiyorum nedense. pompa hava çekiyor.
 
uçtuktan sonra depoda kalan yakıtı boşaltalım mı ?

Demek ki doldurma boşaltma hattınız hatalı yapılmış. Deponun içindeki benzini tam boşaltabilmek için o hattın depo içi kısmına da bir hortum takın derim. O hortumu ister clunk'lı yaparsınız isterseniz depo tabanına kıvrılacak şekilde uzatırsınız. Ancak ana clunk hareketlerine engel olmamasına büyük özen göstermelisiniz.
 
uçtuktan sonra depoda kalan yakıtı boşaltalım mı ?

Ilker M.' Alıntı:
...birisi de modelin içine doğru uzanıyor. ordadan benzin basabiliyorum ama geri çekemiyorum nedense. pompa hava çekiyor.
Depodaki sorunu düzeltene kadar uçağı yakıt çekerken pompanız yakıt çekmeye başlayacak şekilde konumlandırırsanız, ters çevirirseniz örneğin boşaltabilirsiniz bence. ;) Yakıt deposundaki hortum muhtemelen yanlışlıkla deponun üstüne bakacak şekilde monte edilmiş olabilir Sümer abinin söylediği gibi.

Ama ne yapıp edip depodaki yakıtı mutlaka boşaltın bence. ???