[Urun]: Cheerson Cx-20 Ürün İncelemesi

muffles

Uye
Katılım
24 May 2013
Mesajlar
179
Tepkime puanı
290
Yaş
36
Öncelikle herkese selamlar. Adım Buğra bu forumda yeni sayılırım Rckolik ailesi olarak forum canlı görünüyor başarılar diliyorum öncelikle. İlk konumu çokça merak edilen bir quadcopterin tanıtımı ile yapmak istedim açıkçası bu foruma yazmak daha cazip geldi:)



Başıma gelen ilginç ve ucuz etin yahnisi olan ama özellikleri ve fiyatı karşısında herkesin bi girip baktığı Cheerson CX-20 namı diyar Hobbyking Quanum Nova ile başımdan geçen olayları Hikaye kıvamında anlatıyorum, ne yazmışsın beee kim okuyacak bunları derseniz son 2-3 satırı okuyup kısayoldan hedefe ulaşabilirsiniz:laugh:

Büyük tarot 650 tarot 680lerin ağırlığından taşıma zorluğundan, koca koca pillerinden, yanlış bozuk parçalarından bıkmış biri olarak; 3-4 ay önce hafif, kompak nereye gitsem yanımda götürebileceğim, bi Gopro taşısın yeter mantığı güttüğüm bir quadcopter arayışına girdim. Bu quadcopteri tercih etmemin sebebi ise DJI Phantom gibi afedersiniz BÖNBÖN uçmak yerine farklı özellikleri olan hobi amaçlı eğlencelik birşey arıyor olmamdı.
Hobbyking de satıyorsa dedim bu quadcopterde vardır bi olay. 269$ a PNF versiyonu olan modeli satın aldım;


Banggood da da aynı fiyat idi ama HK ya daha çok güvenirim diye böyle bir işe giriştim. Neyse 45 günlük bekleme sürecinden sonra ürünüm elime ulaştı. Kutusu gayet hoş PNF olmasına rağmen Kumandanın boş kutusu da gelmişti pakedin içinde :) şaşırtıcı bir durum çünkü Çinliler kargodan kısmak için normalde ellerinden geleni yaparlar.. Kocaman paket neticede..
Yaklaşık 20 tane multicopter toplamama rağmen hiç bukadar heyecanlanmamıştım açıkçası..
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Ürünü Kutudan çıkarttım alıcımı taktım çıktım modları ayarladım terasa ilk uçuş için heyecan içindeyim tabi. Uydu bulsun diye 5-6dk bekledim. Tık yok 1 uydu bile bulamadı. Dama çıktım yine bağlanmadı. dedimki bi alana gideyim belki bağlanır çıktım Adana Merkez Park Türkiyenin en büyük parklarından biri gittim. Yine bağlanmadı söve söve stablize modda uçmaya karar verdim. Kaldırdım ürün gayet stabil düzgün uçuyor bir sıkıntı yok ama GPS siz olması can sıkıcı tabiki.. Neyse yaklaşık 2dk uçurduktan sonra ürünün üstündeki aptal buzzer ötmeye başladı. indirdim baktım pil daha 12 voltta. Maşallah ürünü yapan beyinsizler hiç test etmemişler demek ki pil %75 de iken buzzer ötmeye başlıyor..

Tam biraz daha uçayım dedim ki aman Allahım ne göreyim 1 motor çalışmıyor!!! Sen 270 dolar öde 45 gün bekle GPS i çalışmasın 2dakikadan sonra salak bi buzzer ötsün ve ESC bozulsun... Tam of hazır geldi uğraşmayacağım hayalleri kurarken beynime sıçradı kan..
Bu arada videoları çektim ve Eve söverek geri geldim. Canlı sohbete bağladım. Bana direk ürünü geri UK Warehouse'a gönderin dediler hayhay dedim paketledim gittim postaneye. 87TL kargo parası çıkarttılar mecbur benim ödemem gerekliymiş... Söve söve geri döndüm tekrar Paypal'dan dispute açtım. bağlandım tekrar canlı sohbete bana dedikleri şey öncelikle Paypal dispute ı kapatın oldu.. Sinirimden gidip Paypalı aradım bu adamlar sahtekar şikayeti kapatmamı söylediler dedim. Tabiki kapatmayın dediler ve şirkete uyarı yapıldı.. Ertesi gün bağlandığımda beni Product Specialiste yani ürün uzmanına bağladılar. Tüm derdimi abarta abarta anlattım. Video çektim kanıtladım, Neyse parçaların ücretini hayli haylisini HK hesabıma geri yüklediler..
Ardından ürünü tamir yoluna gittim. Tabiki orijinal ESC alıp uçmadım 2dk lık uçuştan sonra cortlayan bir ESC ye güvenmedim. Elimde bulunan 4 adet HK F-30a Simonk yüklü ESC leri taktım ..
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

EBAY dan 20 dolara Neo-6m GPS ve Compass module aldım. Bu arada 433mhz Telemetry, minimosd siparişi de verdim.
Bu arada elimde başka bir projede kullandığım Neo-6m modülüm vardı, Cheerson un kendi harici compassı ve bu neo-6m modülü taktığımda tüm uydulara bağlanmasına rağmen cihaz loiter mode'da sapıttı... Neyse parçaları beklemeye başladım.
Parçalar geldi ve taktım 1-2 sorunlu uçuşun ardından çözdüm ve yaptım.. Bu arada salak buzzer ı söktüm :laugh: İndim aşağı ve kaldırdım, çok mutluydum sanki ilk defa quad kullanıyorum :laugh: Loiter mode da başarılı uçuş gerçekleşti. Tabi GPS in Neo-6m olmasından kaynaklanan bi oynaklık var İP GİBİ asılı duruyor diyemem rüzgara karşı duruşu vs fena değil seviyede.. Lea-6h taksam eminim DJI wookong varmış gibi duracak havada..
Motorların boyutları 2212,920kv olduğu tahmin ediliyor. Verimli sağlam motorlar güven veriyor.. 3s 2800mah 30c zippy mavi piller kullanıyorum yuvaya tam oturuyor. Sanırım Rodaj süreleri biraz uzunmuş her kullanımda uçuş sürem uzuyor, 12dk gördüm en son. Böyle bir quadcopter için ideal süredir. Gimbal-gopro takarsak tabi 8dkya falan düşecek..
Tabi asıl alma sebebime geliyorum.. FOLLOW ME! hep merak etmişimdir bu modu korkumdan daha önceki multicopterlerimle denemedim açıkçası.
433mhz Telemetry modülü tabiki yine sorunlu bir biçimde APM board'a bağlamayı başardım 2 günde :laugh:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Android tabanlı bir telefona usb-otg kablosu ile telemetryi bağlanılıp Droidplanner 2.0 programı ile harika bir kullanım çıktı ortaya.
1- otomatik kalkış
2- otomatik iniş
3- follow me
4- 16 uçuş modunu telefondan anlık seçebilme
5- otonom uçuş- waypoint..
ve nice birsürü özelliğiyle bayıldım programa. Kumanda açık yere bırakıyorsunuz ve herşey telefondan kontrol!! ios telefonum olduğu için çok pişmanlık duydum.. arkadaşımdan aldım android telefonu, çok kurcalama vaktim olmadı programı :laugh:

Follow me den bir kesit henüz tam ayarları oturmadı..
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

ve osdyi henüz takmadım ama son hali;
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Son olarak bu quadcopter gainleri ayarlı bir şekilde geliyor yani RTF alırsanız eğer kutudan çıktığı gibi kalibrasyon yapıp uçabilirsiniz, ama yok PNF alırsanız alıcınızı takıp uçuş modlarını tanımlayıp uçabilirsiniz. Tabi sağlam gelirse :laugh:

Bana sorarsanız alınır mı diye?
Uğraşmayı okadar sevmeme rağmen beni çok yordu:laugh: İlk günlerde sorsaydınız evet hayvan gibi pişmanım derdim ama artık tüm ayarları bitti sadece uçacağım için, hayır pişman değilim :laugh: çünkü artık kontrlcü ve esclere güveniyorum motorlar da sağlam duruyor...

Bana görev yapsın ben pc den yazim-çizim o uçsun beni yormasın vb gibi bir model arıyorsanız eğer;

YA DJI 2.4ghz datalink ve Naza v2 ye ortalama 500-600 dolar arası SADECE KONTROLCÜYE bayılıp 16 waypoint alabilirsiniz.. 300-500 metrede sinyal koptuktan sonra Allah'ım lütfen geri dönsün diye bildiğiniz tüm duaları okursunuz.. ha birde iPad gerekiyordu en son bunun için :laugh: Hiç başım ağrımasın derseniz BİNLERCE DOLAR verip DJI a2 ve 900mhz datalink alıp "parasıyla değilmi kardeşim" diyip arkanıza yaslanırsınız.

YADA bir çirsın alıp ile 20-30 dolarlık telemetry ile laptopunuza veya telefonuza bağlayarak 915-433mhz frekansla katkatkat menzile ve 250waypointe sahip olan bir sisteme DJI Naza v2 fiyatına sahip olabilirsiniz :eek: :eek:

DJI Phantom ile kıyaslama yapmak gerekirse;
Dediğim gibi eğer bu hobinin içinde iseniz bazı parçalarını değiştirip, phantom1 den çok üstün bir model elde edersiniz. Sonuçta phantomda 3 uçuş modu var :laugh:
Phantom 2 ile kıyaslarsanız; bir çift phantom2 pili fiyatına bu modele sahip olacağınızı varsayarsak yoruma gerek yok herhalde..

Eğer bu işlerde yeniyseniz, aceleciyseniz, Sabır katsayınız yüksek değilse; Sakın bulaşmayın
Macera arıyorsanız; Yahu bu APM neymiş bi bakalım tamam ben donanımı değiştiririm uçururum ama gain main anlamam diyorsanız, tamir-lehim işlerinden hoşlanıyorsanız, ilk düzgün uçuşu yapana kadar pes etmeyeceğinizden eminseniz, tuttuğunu koparan, kafasına koyduğunu yapan, yeni şeylere-teknolojiye meraklı iseniz eğer kesinlikle tavsiye ederim.
 
Merhabalar... Modeliniz hayırlı olsun.

Ürünleri inceleme şansım olmasa da herzaman bu ürünler için öneri isteyen biri gördüğümde içimden; Phantom alsan Parasını haketmiyor! Napacaksın bunu kıytırık markanın dandik ürününü git kendin topla, lehim yapmaktan kolay ne var!!!

Demek geliyordu. Ama Türkçe kanıt olmadığından diyemiyordum. Artık sizin konumuzun linkini atarak böyle sorunlar oluyor diyebileceğim:) Yaşadığınız olaylara üzüldüm ama sonuç olarak sorunları çözmüşsünüz ve elinizde motor Hariç güzel bir set olduğu söylenebilir motorları hiç duymadım artık zamanla yorumlarımızı bekliyorum...

Apm geliştirmeye açık ve çok fazla fonksiyonu olan bir kart ben de bir süre kullanmıştım hala elimde 1 apm var ilerde yeni bir modelde kullanılmayı bekliyor. Apm hakkında forumda bilgi çok az bunu el Birliğiyle genişletebiliriz:) Biliyorsunuz apm kullanmak eskisi kadar zor değil be 3.x.x den sonra nerdeyse ayar yapılmadan uçacak hale geldi. Fakat apm nin daha önceki versiyonlardan dolayı modelcilerr bıraktığı bi uğraşılmaz(multiwii de aynı şekilde) izlenimi var:) Bu izlenimi kaldırıp modelcileri DJI gibi firmalardan uzak tutmayı isterdim.
 
[Urun]: Cheerson Cx-20 Ürün İncelemesi

Öncelikle yazıyı baştan sonra merak ve zevkle okudum Buğra, teşekkür ederiz ellerine sağlık :thumbup:

Sonunun mutlu bitmesi güzel olmuş :D Follow me özelliği gerçekten benim de hep merak ettiğim bir özellikler ,testler epey bir eğlenceli geçmiş belli :)

Aslında yazının başı çoğu şeyi net ortaya koyuyor : "Ucuz etin yahnisi..." Ekonomik ürünlerdeki kalite kontrol sıkıntısı doğal olarak bu üründe de karşımıza çıkmış.

Yazının son kısmında çok iyi özetlenmiş durumda , "Bana sorarsanız alınır mı diye?" . Yani bu ürün bana göre değilmiş ben bunu net bir şekilde anlamış olduğum :laugh:

Detaylı ürün inceleme için tekrar ellerine sağlık. Konuyu ilgili Indeks hemen ilave edelim :RCKolik:
 
[Urun]: Cheerson Cx-20 Ürün İncelemesi

Protos benzeri süreç... Dejavu.... :laugh:

Sizi çok iyi anlıyorum ;D
 
[Urun]: Cheerson Cx-20 Ürün İncelemesi

İyi dilekleriniz için teşekkürler arkadaşlar.
Bilmiyorum sadece bana mı böylesi denk geldi ama genel anlamda ESC'lerde sıkıntı var, hatta havada kesen escler bile var.

APM o kadar çok sitede satılıyor ki, resmen merdiven altı üretim olmuş artık 60-70 dolara full set satan yerler var. ANCAK DİKKAT 60-70 dolara alınan apm setleri tam bir el bombası; yaptığım araştırmalar sonucu; compassı ters çalışan apm mi, barometresi hiç çalışmayan apm mi, yönleri ters çalışan mı her türlüsünü gördüm..Milletin illallah etmesinin sebebi böyle şeyler.. Hexacopterimde 3dr robotics ten APM 2.6 kullanıyorum; bana toplam 300$ a patladı ama gain yapmadan havaya kaldırdım, canavar gibi uçuyor ama onunda power module durduk yerde bozulmuştu :laugh:..

Şimdiki hedefim Quadcopterin hızını biraz artırıp gimbal+gopro ile araç takibi :laugh: takipte kalın
 
[Urun]: Cheerson Cx-20 Ürün İncelemesi

Multi-Copter'lerle şuan pek ilgilenmiyor olmama rağmen konuyu keyifle okudum. :bravo: :bravo:

Özellikle follow-me özelliğini merakla izledim. :)

Araçla takip konusunu merakla bekliyor olacağım. :saygilar:
 
[Urun]: Cheerson Cx-20 Ürün İncelemesi

Buğra aramıza hoşgeldin diyeceğim ama sen zaten uzun zamandır burdaymışsın. Fotolarda ilk gözüme çarpan Taranis oldu. Motorlarda bir yerden tanıdık geliyor ama. Bir sorun olduğunda yenilerini bulmak zor olmayacaktır. Nedendir bilmiyorum DJI ürünlerine karşı bir antipati bende de var. Cheerson ve benzeri firmalara şans vermek gerektiğini düşünüyorum. Belki kalite konusu sorun olabilir ama güzel modellerin çıkabileceğini senin yazdıkların da gösteriyor. Follow Me özelliğinin biraz daha düzelmesi gerekiyor ama ben de araç takibi konusunu merak ediyorum.
 
[Urun]: Cheerson Cx-20 Ürün İncelemesi

Nesimi abi tşk. aslında foruma daha önce üye olmşum ama son zamanlarda forumlara hiç takılmıyordum..
Motorlar DJI phantom motorları ile yanyana koyunca hiçbir fark görünmüyor ama teknik dataları yok, hatta phantom gibi carbon proplar ile çok olumlu sonuç alan olmamış... Ürünün bütün yedekleri hobbyking de var zaten
Telefon GPS' leri dikkat ettiyseniz durdugunuz yerde tam konumunu vermez mavi bir yuvarlak içinde 3-5m yanılma payı ile veri gönderir. bazen 6-7 adım bile atsanız telefon gpsi yürüdüğünüzü anlayamayabilir. ama araçta iseniz daha hızlı gittiğiniz için GPS daha iyi çalışır çünkü sürekli konum değiştiriyorsunuz.. 3-5km/s hızla yürürken tabi cihaz onu tam noktasal konumu belirleyemeyip garipten sapmalar oluyor elbette. hoş arkadaşın telefonunda o an hat yoktu, veri paylaşımını da ben açmıştım :laugh: araçla takip mantıken daha başarılı olacak gibi görünüyor :laugh: bunlar sadece varsayım deneyerek sonuca ulaşacağım..

Bu arada 433mhz telemetryi 20 dolara goodluckbuy dan almıştım yine tongaya düştüm, kısa alanda telemetry sinyal kaybediyor. Oysa elimde rctimer 915mhz telemetry var ki 800m mesafede %97 çekiyordu..
 
[Urun]: Cheerson Cx-20 Ürün İncelemesi

Buğra güzel bir konu olmuş eline sağlık
 
[Urun]: Cheerson Cx-20 Ürün İncelemesi

Bu quad uzun zamandır benim de dikkatimi çekiyordu. Hele ki, HK'daki ücretsiz kargo seçeneği daha da bir çekici geliyor. Ancak, "Bir de bunu deneyelim!" diyecek kadar multiye merakı olmayanlar için, ne olup ne olmadığını anlamak mümkün değil. Çok güzel, bilgilendirici bir inceleme olmuş. Eline sağlık! %p

Aslında, ben de tatile falan giderken kolayca yanımda taşıyabileceğim, çok uçuk maliyetli olmayan, gerektiğinde parça sorunu olmayan, denenmiş ve güvenilir, bir nevi "uçan fotoğraf makinesi" kıvamında bir şey bakıyorum. Ama yazında sıraladığın sıkıntalardan korktuğum için hep uzak duruyorum. Bakalım ne zaman olur? :-\

Ha, bir de Walkera'nın benzer modelleri var galiba!???
 
[Urun]: Cheerson Cx-20 Ürün İncelemesi

Omer Erkan' Alıntı:
......Ha, bir de Walkera'nın benzer modelleri var galiba!???
Quadrosunu bilemem ama duydugum ve gozlemledigim kadari ile Walkera uzak durulmasi gereken, modelciyi yoran bir marka :-\
 
[Urun]: Cheerson Cx-20 Ürün İncelemesi

Şahsen walkera kullanmadım ama kullanıpta şikayet eden çok insan var ancak uçuş süreleri gayet iyiymiş..

Bugün biraz modifikasyon yaptım Nova'ya

1- Walkera g-2d gimbal- Alü versiyonu. Plastik versiyon çok uyduruktu ama bu baya başarılı görünüyor 130gram ağırlığı var, bu kadar hafif başka bir gimbal yok..

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


2- FPV- ts5823 200mw transmitter sadece 7gr. Ağırlıktan kazanmak istedim, zaten menzil kasmayacağım.. Anteni kendim yaptım dünyanın en iletken maddesi Saf Gümüş kullandım, henüz deneme şansım olmadı ancak orijinalden çok çok çekiyor görünüyor ev içinde..
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


3- 2x1500mah pil taktım, paralel kablo ile besledim. Elimdeki 3s 2800mah piller pek verimsiz görünüyor. Sıfır pil olmalarına rağmen iç dirençleri çok yüksek! Hala %20 gazda rodaj yapıyorum inş. verimli çalışmaya başlarlar. Discharge okadar uzun sürüyorki ömür törpüsü :laugh:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



4- FPV ve gimbal için herhangi ekstra pil kullanmadım Novanın altında 12v çıkışı var boarddan alıyor gücü sanırım içerisinde 12v ubec de mevcut bu yüzden parazit yapmıyor sanırım. Gimbale direk alıcıdan tilt kontrol yaptım aynı zamanda güç gidiyor kaç volt gidiyor bilmiyorum ama gimbalin çalışmasında sıkıntı yok :laugh:
Yağmur bugün durmadı 2x1500mah pil ile odamda 9dk uçtum full yükte. Böyle bir model için aslında fazlasını beklemek lüks olur..

Sonuç;
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
[Urun]: Cheerson Cx-20 Ürün İncelemesi

Test uçuşunun sonuçlarını ve videoları merakla bekliyoruz Buğra. :)
 
[Urun]: Cheerson Cx-20 Ürün İncelemesi

Ben en cok som Resimdeki pillerin yerini begendim :D Saka bir yana ben de ucus videosunu merakla bekliyorum ;)
 
[Urun]: Cheerson Cx-20 Ürün İncelemesi

Selamlar tekrar. Geçtiğimiz hafta sonu follow me ayarlarını iyice yaptım. IOS telefonumun olmasının ezikliğini ilk defa yaşıyorum malesef. Neyse yanıma arkadaşımın GM Discovery android telefon aldım ve alanın yolunu tuttum. OTG kablosunu telefona taktım bir baktım telefon OTG desteklemiyor. Kaldım öyle :laugh:
Neyse bari bu boşlukta Gimbalı test edeyim dedim.

0:43' e dikkat!!! HD izleyin.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Gimbal hobby derecesinde başarılı!
Hoş bu günlerde eline phantom alan kendini f16 sürerken video çekiyormuş gibi anlatıyor :laugh: Herkes havadan çekim uzmanı olmuş. Sizde benim koyunlarımı izleyin :laugh:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol