[Urun]: Walkera Super CP Mikro 6 Kanal Helikopter İnceleme/Upgrade Konusu

Emre Kaman

Moderator
Katılım
21 Kas 2013
Mesajlar
6,273
Tepkime puanı
12,103
Yaş
42
Konum
İzmir
İlgi Alanı
Heli
Selamlar arkadaşlar, yaklaşık bir yıldır kullandığım Walkera Super CP (kısaca SCP) ile ilgili HT'de geçen yıl yazmış olduğum inceleme yazısını biraz da güncelleyerek buraya da taşıyorum. Bu konuyu açmamdaki amaç ise şu anda yolda olan birkaç upgrade parçayı tanıtmak ve sonuç başarılı olursa burada paylaşmak. İkinci konuda yeni ekleyeceğim parçalarla devam edeceğim. Şimdi geçen yılki yazım:

"
Walkera Super Cp, Magic Cube, Bl Motor Seti:

Selamlar,

Bir SuperCP incelemesi varmış, bir tane de benden gelsin.

En başta belirtmek istiyorum ki, bu heli(cik)i uçurması hakikaten çok zevkli. Ayarları düzgün yapıldıktan sonra son derece stabil, istenirse çok çok hareketli ve aynı zamanda gayet sağlam. Genel özellikleri şöyle;

Ana rotor çapı: 240mm
Kuyruk rotor çapı: 42mm
Pal uzunluğu: 105mm
Uzunluğu: 220mm
Uçuş ağırlığı: 45g (pil dahil)
Servolar: wk-02-5
Aio alıcı: RX2645V-D
Pil: 240mAh 3,7v (Bl upgrade sonrası 350 mAh öneriliyor)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Malzeme kalitesi güzel. Neredeyse tamamı plastik, ana şaft karbon, kuyruk boom grafit. Plastik ucuz gibi görünmüyor ve kokmuyor. Zaten yaptığım onlarca kazadan da hiç etkilenmedi heli :)

Helinin küçük boyutlarına rağmen içinde geldiği devasa kutuyu görünce insan sinirden çıldırıyor. Walkera RTF ve BNF modeller için aynı kutuyu kullanmış, BNF alan müşterilerinin daha az kargo ücreti ödemelerini sağlamak akıllarına gelmemiş. Kocaman kutuyu açtığınızda boş bir kumanda bölümü ve bir köşeye sıkışmış SuperCP'yi görüyor ve helinin yarı parası kadar kargo ödediğiniz için Walkeranın kulaklarını çınlatıyorsunuz.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Kutudan 2 tane 1S 240 mAh 25C olduğunu iddia eden pil, bir çift yedek pal, yedek kuyruk pervanesi, bind kablosu, aynı anda iki pil şarj edebilen usb şarj cihazı ve bir iki parça ince alyan vs çıkıyor. Manuel çıkmıyor, onun yerine bir cd göndermişler içinde manuel olan.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Görülen şarj aleti iki pili aynı anda şarj edebiliyor, ama aslında devre kartı dört pili aynı anda şarj edebilecek şekilde tasarlanmış. Walkera bu alette devrenin yarısını kullanmış :) Banggood'da satılan şu ürünle şarj aletinizi aynı anda dört pili şarj edebilir hale getirebilirsiniz, hatta plastik kutusunun iç tarafında fazladan iki led için delikler bile var. Tabi lehimlenecek parçalar smd elemanlar olduğu için biraz ince bir lehim işçiliği gerekiyor, eğer tecrübeniz yoksa hiç uğraşmayın.

Onun yerine şu arkadaşı almayı düşünebilirsiniz. Bu kablo ile 1S pillerinizden 3 tanesini sanki 3S pilmiş gibi şarj edebilirsiniz. 4-5 hatta 6 lı modelleri de var. Ne gerek var demeyin, zira kutudan çıkan iki pil asla yeterli gelmiyor :) Resimde üç adet "pilcik" ile PL8'in insana "hadi canım" dedirten ilişkisi görülüyor :D

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Walkera SuperCP'yi BNF ve RTF olarak satıyor ve manuelinde kutudan çıktığı gibi uçurulabileceği, yeni başlayanlar için uygun bir model olduğu söyleniyor, ama siz onlara bakmayın :) Ayar gerektiriyor. Bana gelen modelin swash paralelliği göz kararı tutturulmuş, ancak servo kollarının biri dağda, biri bayırdaydı ve min-max açılarda binding vardı. Min-max demişken, kumandadan pal açılarını ayarlamazsanız -24+24 gibi bir değerle uçmanız gerekiyor ve işin ilginç yanı alet bu açılarla da uçabiliyor :) Tabi piskopat bir şekilde.. Swash ayarı için şu leveleri aldım, çok da gerekli değil ama, indirimdeyken siparişin arasına sıkıştırmıştım.

Bu arada SuperCP ve MiniCP arasındaki tek farkı da belirteyim. AIO alıcılar ve servolar farklı. SuperCP'de servoların içinden kontrol çipini çıkarıp, bu görevi de alıcının işlemcisine yüklemişler. Bu yüzden servolar alıcıya 3 değil, 5 kabloyla bağlanıyor. Maliyeti biraz daha düşürmek için bu yola gittiklerini düşünüyorum.

Gelelim işin kumanda kısmına. Ben modeli BNF olarak aldım ve Futaba 8FG ile uçuruyorum. Bunu Magic Cube (MTC-01) adlı küçük arkadaş sayesinde yapabiliyorum. Kendisi 4*3*1 cm boyutlarında 2.4 gHz bir RF modül. Walkera bu modülü aslında android cep telefonlarıyla Devo serisi mikrolar kullanılabilsin diye yaratmış. Resimde de görebileceğiniz gibi kulaklık ucu kendisine sabit küçücük bir alet.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Modül PPM sinyalini Walkera alıcıların anladığı dilden 2.4 gHz radyo sinyaline dönüştürüyor. Kumandamın trainer portundan şu kablo ile MTC-01'e iletilen PPM sinyali, modül sayesinde heliye iletiliyor.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Burada işi karıştıran kısım kanal sıralaması. Futaba'nın kanal sıralaması şu şekilde:

1. Aileron
2. Elevator
3. Throttle
4. Rudder
5. Gyro Gain
6. Pitch

Ama MTC-01 kanalları şu sıraya göre görmek istiyor:

1. Elevator
2. Aileron
3. Throttle
4. Rudder
5. -
6. Pitch
7. Gyro Gain

8FG gibi istediğiniz kanala istediğiniz görevi atayabildiğiniz kumandalarda, kanal sıralamasını yukarıdaki gibi yaparsanız istediğiniz Devo serisi alıcıya bind edebilirsiniz, kumanda markası önemli değil.

Burada önemli olan nokta, MTC-01'in sinyal kapasitesi çok düşük, mikrolar için üretilmiş bir modül. Bunu büyük modellerde kullanmak pek mümkün değil, zira çekim mesafesi 20-30 metreden fazla olmayacaktır. Yani mikrolar dışında kullanmayın, tehlike büyük.

Resimlerde benim 8FG'de ayarladığım kanal sıralaması görülüyor. 5. kanaldaki Governor'a takılmayın, helide gov yok :) Aslında modülün paketinden yapışkanlı cırt cırt bant da çıkıyor, kumandanın arkasına sabitlemek için. Ama ben tutacağa sabitlemeyi tercih ettim, çünkü kullanması daha rahat oluyor ve modül sürekli gözümün önünde duruyor. Bu pil biterken verdiği kırmızı renkli uyarıyı görmenize izin veriyor. MTC-01'in pili kendi içinde, kumandadan beslenmiyor. Ayrıca 8FG'ye trainer porttan bağlanıldığında (sim kablosu da dahil) kumandanın RF katı çalışmıyor, dolayısıyla pili bitmek bilmiyor. :)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Ben kendi modelimde üç mod ayarladım:

Normal modda azalarak artan thr curve (0-45-60-65-70) ve -4,-2,0,6.5,13 derece pal açıları.
Idle-Up 1 de 70-60-70 thr curve ve -13+13 pal açıları.
Idle-Up 2 de 100-90-100 thr curve ve -15+15 pal açıları.

Bu değerleri ölçüp biçerek, hesap yaparak değil, tahmin yürütüp deneyerek yazdım. Ev içinde idle-up1 ile daha düşük kafa turu ve açılarla daha rahat bir kullanım sağlıyor. Ayrıca ev için %40 gibi bir expo değeri de verdim, çünkü heli çok hareketli. Idle-up2 yi ise dış mekanda hafif rüzgarla baş edebilsin diye düşünerek yazdım, henüz denemedim.

Tabi thr hold da var, holdsuz heli olmaz :) Ayrıca thr hold'un bir fonkisyonu daha var benim için. Helinin gyro gain ayarı heading hold moddan rate moda kadar düşürülünce bütün eksenlerdeki gyrolar kapanıyor ve ayar sırasında problem yaşamıyorsunuz. 8FG de hold da idle-up gibi bir mod olduğu için ben hold gainini düşük tutup gyroları kapatıyorum.

Gain demişken, SuperCP de cyclic gain ayarı AIO alıcı üzerindeki bir trimpot ile yapılıyor. Geldiği haliyle problemsiz uçtuğu için bir değişiklik yapma ihtiyacı hissetmedim. Brushless motor setinde gain ayarının biraz yükseltilmesi tavsiye ediliyor, upgrade ettiğim zaman bakıcam.

BL motorları şimdiden takmak istemedim, zira fırçalı motorlarla heliyi denemeden fırçasız motorların performansını değerlendiremezdim. Şu ana kadar fırçalı motorlarla da gayet güzel uçuyor. BL set aşağıdaki resimlerde görülebilir, setin içinden ana ve kuyruk bl motorlar, komple kuyruk, ikili esc ve bir adet 350 mAh pil çıkıyor. Pilsiz setler de var. Upgrade yaptığım zaman bu kısmı güncelleyeceğim.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Sonuç olarak SuperCP uçurması son derece keyifli bir arkadaş. Acemilik için ve sert 3D kullanım için pek uygun olmasa da, özellikle ev içinde eğlenmek için ve daha geniş bir alanda kırım korkusu olmadan fazla zorlayıcı olmayan hareketleri denemek için birebir. 80$ civarında fiyatının karşılığını verdiğini düşünüyorum (+kargo kısmı hariç). Ayrıca yedek parçalarının ucuz ve bulunabilir olaması da büyük avantaj.

Almayı düşünenlere iyi eğlenceler, kırımsız uçuşlar. "

Başta MTC-01 denen şakadan bahsetmek istiyorum :D Bu arkadaş walkeranın kullanıcılarına yaptığı eşek şakasından başka bir şey değil. Modülün iç mekanda, iç mekan derken de normal bir ev salonundan bahsediyorum, bir problemi yok. Ama salonu bir düğün salonu boyutuna çıkarırsanız, ya da heliyi dışarı çıkarırsanız, 10-15 metre sonra heli kontrolünüzden çıkıyor. Bu heli ile yaşadığım tüm kaza ve kırımların sorumlusu bu modüldür. Uzak durunuz.

Modülün range problemini aşmak için de bir takım girişimlerim oldu. Farklı bir anten kullanmayı denedim, hiçbir işe yaramadı. Daha sonra modülün çıkış gücünü yükseltmek amacıyla küçücük bir rf amplifikatör çipi buldum, bir günlük uğraşın ardından içinde MTC-01 de olan kendi modülümü yaptım. Sonuç fantastik oldu, iki gün için :( Üçüncü gün MTC-01 kumandayla olan ilişkisine son verdi ve bir daha da giriş sinyali kabul etmedi. Yani bu modülle hiç uğraşamayın.

BL motor setine gelince, helinin stok haliyle gelen fırçalı motor çok çabuk ölüyor, tahminen bir ay falan dayanıyor. Fırçasız setle gelen motor ise gayet başarılı. Setin içinde bulunan esc aslında iki adet esc içeriyor. Birbirinin aynısı, biri ana motor, diğeri kuyruk için. Escnin 10A olduğu rivayet ediliyor, ama toplam 10A mı, yoksa tek tek 10A mı belli değil. Bl kuyruk motoru ise güzel, ancak bu helide biraz problem çıkarıyor. Birincisi, kuyruk hafif ağır kalıyor ve heli kuyruğa basıyor. İkincisi, karbon boom içinden üç tel geçirdiğinizde teller boom'a baskı yapıyor ve boom bir darbede kolaylıkla çatlıyor. Helinin modül yüzünden kontrolden çıktığı bir kırımda kuyruk motoru hasar aldığı için daha fazla bilgi veremiyorum.

İkinci mesajda yeni parçalara devam...
 
[Urun]: Walkera Super CP Mikro 6 Kanal Helikopter İnceleme/Upgrade Konusu

Modelin sorunlu parçalarından birisi kuyruk motorunu tutan plastik parçaydı. Bu parça aynı zamanda tail fin olarak da işlev görüyordu. Modelin kuyruk üstüne düştüğü durumlarda motoru tutan bölüm kolayca kırılıyordu. Bunun için aşağıdaki parçalarla değiştirdim.

- WLtoys V922 Hisky HCP100 Helicopter Parts Vertical Tail V922-12

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


- HISKY Tail Motor Pedestal 7mm for FBL100 MCPX MINI SUPER CP

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu sayede motor parçası kırılsa bile tail fin zarar görmüyor. Aynı zamanda Hisky motor tutucu parça da walkera olanından daha dayanıklı.

Kuyruk motoru olarak da şu motorlardan 3 tane aldım, halen ilk motordayım, tabi modeli 3-4 aydır kullanmıyorum.

-Walkera Super CP Mini CP MCPX High-performance Tail Motor

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Modelin bir başka sorunu da, governor olmayan her elektrikli modelde olduğu üzere, pil tükenmeye başladığında modelin yorgun katır misali yerlerde sürünmeye başlamasıydı. Çaresi gov modu olan bir escden geçiyor:

- Hobbyking YEP 7A (1~2S) Brushless Speed Controller

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu escnin SCP'nin dilinden anlaması için kendisini buna ikna etmek gerekiyor. SCP anakartı fırçalı motorları kontrol etmek için yapılmış. Bu esc ise giriş sinyali olarak bildiğimiz pwm sinyali istiyor. Bu durumun çaresi BLHeli firmware'inden geçiyor. BLHeli, SimonK gibi harici bir firmware. Simonk atmel tabanlı escler üzerinde çalışırken, BLHeli ise Silabs esclerde çalışıyordu. Ancak sonradan atmel escler için de bir versiyon çıkarıldı. Benim yep esc için de.. BLHeli firmware'inin yapacağı iş, fırçalı sinyalini anlamak ve fırçasız motora söz geçirmek olacak. Asıl önemli özelliği ise yazılımın gayet güzel bir governora sahip olmasıymış. Esc geldiği zaman deneyip göreceğiz hep beraber.

Asıl umut bağladığım arkadaş ise şu:

- Walkera Devo 7E 7CH Transmitter Mode 2

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Her ne kadar adı walkera olsa da, yorumlara dayanarak aldığım bir kumanda. Üstelik ucuz bir kumanda, bedava kargo ile 60$ fiyatı var. Tabi ben bu kumandayi geldiği gibi halis muhlis walkera olarak kullanmak için almadım. Bu arkadaşa yapılacak modifikasyonlarla, kolayca hem menzili yükseltiliyor, hem yeni switch'ler eklenebiliyor, hem de deviation yazılımı yüklenerek walkera, sepektrum, hisky, nine eagles, wltoys gibi değişik markaların alıcıları ile kullanılabiliyor. Kumanda geldiği zaman bu modifikasyonları ayrı bir konu üzerinden aktarmayı planlıyorum.

Şimdilik bu kadar, devamı mallar elime ulaştıktan sonra..
 
[Urun]: Walkera Super CP Mikro 6 Kanal Helikopter İnceleme/Upgrade Konusu

Yep esc dün elime ulaştı. düşündüğümden bile küçük çıktı. 1x2cm boyutlarında. Bugün işten biraz kaçıp escyi programlamaya giriştim. Daha önce de dediğim gibi, blheli firmware'i kullanacağım. Bunun birinci sebebi, bu işe girişme sebebim olan governor fonksiyonu, ikinci sebep ise blheli'nin pwm sinyalini, yani scp'de olduğu gibi fırçalı motorları kontrol eden sinyali anlayabilmesi. Yep esc üzerindeki atmel çipi flash'lamak için lehim pedlerine ince bobin telleri lehimledim.


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Telleri elimde bulunan bir oyuncak motorunu katlederek elde ettim. Lehim pedleri toplu iğne başı kadar olunca, lehim işi baya bir sıkıntılı oldu. Eğer bu projeye niyetlenirseniz, ama bu kadar ince lehim işi yapmak istemiyorsanız bu escyi değil, kendinden blheli yüklü gelen mikro escler var, onları tercih edin. Ben yep esclere sempatim olduğundan bununla devam ediyorum.

Daha sonra escyi usbisp'ye bağladım ve bilgisayara tanıttım. Blhelisuite programı ile kolay bir şekilde flash işlemini yaptım. Artık atmel çipte blheli bootloader olduğundan daha sonra bu escyi programlamak istediğimde bu tellere ihtiyacım olmayacak. Escnin kendi kabloları üzerinden programlama yapabileceğim. Program arayüzü oldukça basit ama işlevsel. Escnin her parametresiyle ilgilenebiliyorsunuz. Bu kısma daha geniş bir zamanda gireceğim. Şu anda neyi nasıl ayarlayıp da, bununla scp uçurabileceğimi ben de bilmiyorum :D Araştırmaya devam.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
[Urun]: Walkera Super CP Mikro 6 Kanal Helikopter İnceleme/Upgrade Konusu

uçuş videoları
 
[Urun]: Walkera Super CP Mikro 6 Kanal Helikopter İnceleme/Upgrade Konusu

Emre öncelikle ellerine sağlık, çok güzel bir inceleme konusu olmuş :bravo:

Nedendir bilinmez :laugh: ama oldum olası Walkera ürünlerine ısınımadım :-\ Gerçi Super CP micronun fiyatı $80 düşünce geçen sene almamak ve test etmemek için zor tuttum kendimi.

MTC-01 modülü gerçekten çok cinsmiş. Ne o öyle çekim mesefası ?? Anladım kadarı ile bu modul bozulduğundan bu yana, microyu kullanamıyorsun ve bu nedenle yeni kumanda sipariş ettin doğru mudur ??

V922 ile kıyaslandığında Super CP2nin performansı nasıl ? Fırçasız upgrade henüz yapmadın sanırım, bu yüzden V977 ile kıyaslamasını sormayacağım.

Yeni upgrade ve sonuçlarını merakla bekliyoruz. Ama V977 duyduğum kadarı ile fırçalı modelleri ESC ve motor upgrade ile fırçasız hale getirilse bile, eğer beslemesi 1S olarak kalırsa, uçuşun sonlarına doğru performans kayıpları yaşanıyor. mCPx BL o anlamda süper. Üzerinde governor olmamasına rağmen 2S besleme ile 4.5 dak aynı performansı alabiliyorsun.

Tekrar ellerine sağlık :halay: Konuyu hemen MICRO INDEKS sayfamıza ilave edelim :RCKolik:
 
[Urun]: Walkera Super CP Mikro 6 Kanal Helikopter İnceleme/Upgrade Konusu

Çok güzel bir konu, eline sağlık Emre. :bravo:

Eminim çok ilgi görecek ve hepimizin faydalanacağı bir paylaşım oldu. :RCKolik:
 
[Urun]: Walkera Super CP Mikro 6 Kanal Helikopter İnceleme/Upgrade Konusu

Saolunuz, umarım konu ilerledikçe güzel şeyler çıkacak ortaya :) En son yaz başındaydı sanırım, modul aramızdan ayrıldıktan sonra bu modeli bir iki kere de Efe'nin devo7'si ile uçurmuştum, ondan beri yatımakta. Fırçasız motoru çok önce taktım, uçuşun ilk 2-3 dk'sı gayet güzel, sonlara doğru model yerlerde :) Bu sorunu governor ile aşmayı planlıyorum, hatta başarılı sonuç alırsam yep esc 2s destekliyor, bir motor upgrade ile belki 2s yapabilirim modeli. 977 motoru ile dıştan tıpa tıp aynı motor, içinin de pek farklı olabileceğini düşünmüyorum. Motor performansı olarak da aynıydı 977 ile. Uçuş olarak karşılaştırmak gerekirse, 977 uzun kuyruk boom ile biraz daha kuyruğa hakim gibiydi, ama SCP'nin uçuşu, tepkileri daha iyi gibi. Tabi 977 üzerinde hiçbir ayar şansınız yok, nasıl gelirse öyle uçuyor. SCP ise her türlü açı, tail ve cyclic gain ayarına izin veriyor. Aynı büyük abileri gibi güzel bir swash level ve tracking ayarı ile ip gibi duruyor havada.

Walkera'ya ben de ısınamadım walkera kullanıcısı olarak. Bu model ve kumandayla işim bittiğinde çok da walkeralık bir halleri kalmayacak. :) Walkeranın temel problemi, walkera olması :D konuda yazdığım gibi mesela, şarj cihazının içinde 4 pil için yer var, devresi hazır, devre elemanları bağlı değil. Devo7e aslında full-range bir kumanda olmasına karşın, fabrika çıkışı menzili sınırlanmış geliyor. Yine 4 switch için yerler hazır olmasına karşın kumandayı 2 switch ile çıkarıyorlar vs vs..

Ben de bu tür modifikasyonları araştırıp öğrendikçe, hatta uygulayınca walkeraya gol atmışım gibi hissedip mutlu oluyorum :D Umarım beklediğim sonuçları alabilirim. Rasim'in mcpx bl de geldi, ikisini kıyaslama şansım da olacak. Eğer mcpx açık ara öndeyse, bir tane de ben alırım, gözünün yaşına bakmam. Bu arada 130v2 falan çıkarsa ona da bir bakarım tabi :D devo7e kumandayı da biraz bunları düşünerek aldım, zira bahsettiğim gibi dsm2 de kullanılabiliyor.

Hele bir mallar gelsin, esc laf dinleyecek mi, kumandaya elim alışabilecek mi, model tat verecek mi, hepsini göreceğiz :)
 
[Urun]: Walkera Super CP Mikro 6 Kanal Helikopter İnceleme/Upgrade Konusu

Emre Kaman' Alıntı:
Saolunuz, umarım konu ilerledikçe güzel şeyler çıkacak ortaya :) En son yaz başındaydı sanırım, modul aramızdan ayrıldıktan sonra bu modeli bir iki kere de Efe'nin devo7'si ile uçurmuştum, ondan beri yatımakta. Fırçasız motoru çok önce taktım, uçuşun ilk 2-3 dk'sı gayet güzel, sonlara doğru model yerlerde :) Bu sorunu governor ile aşmayı planlıyorum, hatta başarılı sonuç alırsam yep esc 2s destekliyor, bir motor upgrade ile belki 2s yapabilirim modeli. 977 motoru ile dıştan tıpa tıp aynı motor, içinin de pek farklı olabileceğini düşünmüyorum. Motor performansı olarak da aynıydı 977 ile. Uçuş olarak karşılaştırmak gerekirse, 977 uzun kuyruk boom ile biraz daha kuyruğa hakim gibiydi, ama SCP'nin uçuşu, tepkileri daha iyi gibi. Tabi 977 üzerinde hiçbir ayar şansınız yok, nasıl gelirse öyle uçuyor. SCP ise her türlü açı, tail ve cyclic gain ayarına izin veriyor. Aynı büyük abileri gibi güzel bir swash level ve tracking ayarı ile ip gibi duruyor havada.

V977 ile performansının benzer olması beni şaşırtmadı. Zira V977 bir nevi Walkera'nın klone sayılır :D Şahsen microlarda ayar konusuna takılmıyorum. Benim için en iyi micro default ayarları ile başarılı bir şekilde uçan microdur ;)
Upgrade ile bir şeylerin düzelmesi iyi ama bunun için harcanan nakit ve vakit bize pek uymadı. O yüzden kutudan çıktığı gibi uçurma taraftarı olduk hep. Ama senin gibi zevk alınıyorsa durum başka tabii ki.

Emre Kaman' Alıntı:
Walkera'ya ben de ısınamadım walkera kullanıcısı olarak. Bu model ve kumandayla işim bittiğinde çok da walkeralık bir halleri kalmayacak. :) Walkeranın temel problemi, walkera olması :D konuda yazdığım gibi mesela, şarj cihazının içinde 4 pil için yer var, devresi hazır, devre elemanları bağlı değil. Devo7e aslında full-range bir kumanda olmasına karşın, fabrika çıkışı menzili sınırlanmış geliyor. Yine 4 switch için yerler hazır olmasına karşın kumandayı 2 switch ile çıkarıyorlar vs vs..

Bu yorum süperdi :thumbup: Olayı çok güzel özetlemişsin. Mesela zamanında bu microlara girerken nette araştırma yapmıştım. Pek çok Walkera kullanıcıları, üreticininin kesinlikle kullanıcı yorumlarını dikkate almamasından ve yeni versiyonlarda da benzer hataları yapmasından şikayetçi idi.

Emre Kaman' Alıntı:
Ben de bu tür modifikasyonları araştırıp öğrendikçe, hatta uygulayınca walkeraya gol atmışım gibi hissedip mutlu oluyorum :D Umarım beklediğim sonuçları alabilirim. Rasim'in mcpx bl de geldi, ikisini kıyaslama şansım da olacak. Eğer mcpx açık ara öndeyse, bir tane de ben alırım, gözünün yaşına bakmam. Bu arada 130v2 falan çıkarsa ona da bir bakarım tabi :D devo7e kumandayı da biraz bunları düşünerek aldım, zira bahsettiğim gibi dsm2 de kullanılabiliyor.

Hele bir mallar gelsin, esc laf dinleyecek mi, kumandaya elim alışabilecek mi, model tat verecek mi, hepsini göreceğiz :)
mCPx BL bir uçur, kesinlikle hemen sipariş edeceksin bundan emin olabilirsin Emre ;) 130 V2 çıkar mı, ne zaman çıkar belli değil ama Türker de ben de 4 gözle çıkmasını bekliyoruz.

Bu rada özellikle DEVO7e kumanda incelemen ile multi-protokol modifikasyonlarını merakla bekliyoruz %p
 
[Urun]: Walkera Super CP Mikro 6 Kanal Helikopter İnceleme/Upgrade Konusu

Yep 7a esc blheli modu eklendi.
 
[Urun]: Walkera Super CP Mikro 6 Kanal Helikopter İnceleme/Upgrade Konusu

Emre Kaman' Alıntı:
Yep 7a esc blheli modu eklendi.
Çok güzel gelişme, mutlu sona birşey kalmadı bu durumda. :thumbup:
 
[Urun]: Walkera Super CP Mikro 6 Kanal Helikopter İnceleme/Upgrade Konusu

Usbisp üzerinden esc'yi kolaylıkla programlayabilsem de, sinyal kablosu üzerinden programlamayı becerebilmiş değilim şimdiye kadar. Çeşitli usb-serial adaptörleri ve iki çeşit arduino ile denedim, ancak sinyal kablosundan escye ulaşabilmiş değilim. Bu durum işimi baya zorlaştıracak gibi, zira scp ve yep7a kombinasyonuyla ilgili bir örnek bulamadım, ayarları deneme yanılma ile yapmam lazım. Ama esc üzerinde fazladan 6 narin tel ve konnektörle nasıl heliye takıp uçuracağım da ayrı bir hikaye. Kumanda henüz elime ulaşmadığı için şimdilik bunları bir kenara kaldırmaya karar verdim, yoksa sinyal kablosundan programlamaya çalışmaya devam edip escyi yakacağım bu gidişle.

Daha da olmazsa buna da k-bar takmayı deneyebilirim :p :lollol:
 
[Urun]: Walkera Super CP Mikro 6 Kanal Helikopter İnceleme/Upgrade Konusu

İlker hoca 130x'e taktı ya, ben de buna takarım diyerekten :p
 
[Urun]: Walkera Super CP Mikro 6 Kanal Helikopter İnceleme/Upgrade Konusu

Allah kolaylik versin Emre. Micro modu gercekten SABIR ve beceri gerektiren bir ugras ;)
 
[Urun]: Walkera Super CP Mikro 6 Kanal Helikopter İnceleme/Upgrade Konusu

Bugün devo7e kumandam geldi. Küçücük, ama elime güzel oturdu. Gimballer pek iyi değil, idare eder, zaten 60$'dan çok fazla şey beklememek lazım. Stiklerin plastik ve ayarsız oluşu pek iyi değil, hem kumanda küçük, hem de iki parmak kullandığımdan stik boyu kısa geliyor. Uçlarını hk'de veya bg'da satılan metal stiklerle değiştirmeyi düşünüyorum. Kumandaya yapmayı düşündüğüm modları daha önce yazmıştım, bunlarla ilgili yeni bir başlık açıp ordan yürüyeceğim.

Gelelim Super CP'ye... Kumanda geldi, gaza gelip X5'den kafayı kaldırıp biraz buna bakayım dedim. Önce kumandayla helinin sorunsuz haberleştiğinden emin olmak için helinin anakartına üzerinde stok gelen fırçalı motorunu vs. bağladım, pilini taktım ve - wait for it - holy smoke. Kutsal duman olarak tabir ettiğimiz, bir elektronik komponent yandığı zaman ortaya çıkan duman görüldü. Artık bir yerlerde bir kısa devreye mi sebep oldum fark etmeden, yoksa evren bana bir mesaj mı gönderiyor bilemiyorum. Ben ikinciye yordum ve bu konuyu ve bu helikopteri ve walkerayı hayatımdan çıkarmaya karar verdim. Yanan parçanın yenisini arayıp bulmaya uğraşmayı, bulursam mikroskopik lehimler atmayı yada 40-50 dolar verip yeni bir anakart almayı düşünmüyorum. Bu konuda izlediğim yolda ilerleyen ve Super CP ile çok mutlu bir mikrocu deviation tayfası var, ama ben bıraktım artık bu helikopterin peşini.

Walkera'yla yolları ayırma kararı verdim ama devo 7e'yi tutacağım. Kendisiyle ilgili hunharca planlarım var. Walkera olmaktan çıkıp yepyeni bir kumanda olacak herşey yolunda giderse. Yeni konuda görüşmek üzere...