Yeni bir 700 seçmek için araştırmadayız...

İlker Sönmez

Tecrübeli Uye
Katılım
29 May 2014
Mesajlar
1,494
Tepkime puanı
2,511
Yaş
47
Konum
Adana
Web sitesi
www.drilkersonmez.com
İlgi Alanı
Heli
Bu hobiyi ciddi ve kalıcı olarak yapanlar bilir 700'süz olmuyor. İş yoğunluğu vs gibi nedenler ile zaman ayırmadığım için filoyu küçültme kararı aldığımda Goblin 700'ü kit olarak satmıştım. Şimdi ise gene yaz gelmesi ve işlerin düzene girmesi ile filoyu yeniden şekillendirme durumu oluştu. Planımız üç helikopter ile tüm boyları filoya dahil etmek. Modelleri şöyle düşünüyorum:

1- 550 6S setup: 6S konfigürasyonların dinamizminin düşük olduğunu ve yüksek akım oluşturması nedeniyle esc ve pillere yüklendiğini biliyoruz. Bu yüzden 520 pal çeviren ve daha rahat çalışan Gaui X5 modelini bu sınıfın temsilcisi ve alıştırma helikopterimiz olarak filoya kattım. Çeşitli modifikasyonlarla elimdeki 4500 mah pilleride sığdırdıktan sonra problem kalmadı. Modelin ilk uçuşları 500 pal ile stok scorpion 1800 watt motoru ile yapıldı. 520 pal ile bir kaç uçuştan sonra performansa göre elimdeki 3000 wattlık kde direct motoru bu modele geçirebilirim.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


2- 600 sınıfı 12S setup: Burası en çok kararsızlık yaşadığım konu ve muhtemelen de en son eklenecek model olacak. Align'ın 600 modeli üretimini durdurmasından sonra anladık ki bütün dünyada 600 boyutu bira geri plana düşüyor. Ancak SAB Goblin 570 6S ve 12S konfigürasyon imkanıyla 550 ile 600 boyutunu tam ortadan vurmuş gibi görünüyor. Bu yüzden orta vadede bir Goblin 570 filomuza eklenecek. 6S ve 12S setupları arasında uçuş karekteristiği olarak bayağı bir fark olduğunu gözlemledim. O yüzden gönül 12S yapmak tarafında. Ancak burada yeni bir pil alışverişine girişmek gerekiyor. 3000 mah'lık 4 adet pil edinmek , 4025-500kv yeni bir motor almak ve uygun bir esc edinmek masrafı arttırıyor. Bu yüzden ilk etapta gene KDE direct motorumuzu bu modelde kullanıp mevcut pillerimizle uçabiliriz. 12S setupa geçemyi bir sonraki aşamaya bırakabiliriz. Dediğim gibi modelin verimine bağlı. Bunun dışında model 550 pallerle de güzel uçabildiği için 550 olarak da kullanılabilir. Ancak elimizde zaten 520mm (Gaui X5) olduğundan asıl amaç 12S 570mm pal. Neyse bunlar daha sonraki işler. Aşağıda Goblin 570 6S ve 12S setuplarının videosu mevcut.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

3- 700 sınıfı: Bu sınıf her evde bir tane olması gereken bir sınıf. Goblin 700'ü verdikten sonra şimdi keşke uçurmasam bile bir kenarda dursaydı diyorum. Goblin sevdamı 570 ile tatmin etmeye çalışacağım için diğer markalara bir göz gezdirdim. 700 kırımlarının ortalama 200-300 dolara mal olduğu düşünülürse yedek parça fiyatları ve parça temini ilk plana geçmeye başladı. Son gümrük uygulamaları sonrası işler iyice sıkılaştı , kargo beklemek ise oldum olası eziyet. O yüzden Türkiye'den parçalarını temin edebileceğim bir kit ön plana çıktı. Bu arada hemen aklına Align gelen arkadaşlar için elimde full 700 elektroniği olduğu için combo bir şey almayacağımı önceden belirteyim. Align 700 sadece kit olan versiyonu zaten listede mevcut. Öncelik sırasına göre bir liste yapmak gerekirse:

- Gaui X7 Formula yeni versiyon
- Align trex 700e pro DFC sadece kit
- Compass 7HV
- KDS Agile 7.2
- TSA ınfusion Platinum
- Goblin 700 competition (hanım muhtemelen alacaktın neden sattın der)

Kit maliyeti , yedek parça maliyeti , uçuş karekteristikleri vs olarak hepsinin artıları ve eksileri mevcut. Ancak Gaui X7 kendini kanıtlamış , bir marka. Yedek parça fiyatları neredeyse align kadar uygun ve ulaşılabilir. THK tarafından temin edilmekte. Yapısal olarak basit ama etkili bir yapıya sahip. Bütün bu listedeki modellerin manuellerini indirip inceliyorum. Örneğin Gaui X7 de tork tube aktarmasının direkt olarak otorrotasyon dişlisinden yapılması arada başka hiçbir dişli olmaması çok hoşuma gitti. Madem böyle oluyordu neden fazladan 2 tane daha dişli koyuyorlar sorusu akla geliyor.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Align 700 kite gelince malzeme kalitesi ve dizayn olarak endüstri standartı sayılıyor. Parça için Türkiye fiyatları çok pahalı , gene dışarıdan almak gerekecek. Dizayn olarak parça sayısı diğer modellere göre daha fazla ve dayanıklılığı arttırmak için bir kaç upgrade gerekiyor. Son çıkan dominator serisinde bu upgradeler eklenmiş ancak onun kit versiyonu varmı bilmiyorum. Fiyat olarak Gaui ile arasında az fark olduğu için alınırmı acaba diye düşünüyorum Genede ikinci sırada yer alıyor.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Compass 7HV yabancı forumlarda çok duyduğum , herkesin çok beğeni le bajsettiği bir model ancak kiti çoğu yerde stoklarda yok. Yedek parça maliyetleri , bulunabilirliği ve iç yapısı ile ilgili henüz detaylara girmedim. Çok iri babayiğit bir model olduğunu söylüyorlar. Normal bir 700 den daha iri duruyormuş.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


KDS yeni agile serisi goblin ile gaui karışımı gibi geldi bana , bir çok dişlisinin metal olması , aktarım sitemi vs kendine has görünüyor , uçuranlar şahane uçtuğunu söylüuorlar ancak yedek parça en büyük soru işareti , temin edilebilmesi sıkıntılı olabilir.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


TSA infusion uygun fiyatıyla dikkat çekiyor , yedek parçası pilot -tr de var ancak çok az bildiğimiz bir model daha detaylı bir araştırmaya gerek duyuyor. Align ile ileri derecede benzer dış görünmü bence bir dezavantaj. Her model kendine has olmaya çalışmalı

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Eski yarimiz goblin 700 ise çok güzel bir model olmasına rağmen ailevi sebepler nedeniyle son sıraya düşüyor. Yoksa son iyileştirmeler ile artık herkesin gönül rahatlığıyla kullanabileceği fiyat performans olarakta uygun sayılabilecek bir model. Kırım masrafları biraz daha fazla olmasına rağmen gerçekten kullanım zevki olarak diğer modellerden de bir adım önde.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Görüş öneri ve yorumlarınızı beklerim...
 
Yeni bir 700 seçmek için araştırmadayız...

Gaui X7 ile ilgili ek bilgiler:

Alvin'in GAUI X7 Konfigurasyonu :
-------------------------------------------------------
Gaui X7 combo içinden çıkan gaui motoru aslen Scorpion HKIII-4035-500KV modelidir. Motorun özellikleri :


Stator Diameter 40 mm (1.57 in)
Stator Thickness 35 mm (1.024 in)
No. of Stator Arms 12
Magnet Poles 10
Motor Wind 9 Turn Delta
Motor Wire 21 - Strand 0.29mm
Motor Kv 500KV RPM / Volt
No-Load Current (IO) 2.02 Amps @ 10v
Motor Resistance (RM) 0.016 Ohms
Max Continuous Current 84 Amps
Max Continuous Power 3500 Watts
Weight 460 Grams (16.22 oz)
Outside Diameter 49.98 mm (1.97 in)
Shaft Diameter 5.98 mm (0.235 in)
Body Length 61.8 mm (2.43 in)
Overall Shaft Length 100.0 mm (3.93 in)
Max Lipo Cell 12s
Peak Current 104A (5 seconds)
Peak Power 4600 Watts (5 seconds)
Motor Timing 5deg
Drive Frequency 8kHz

Görüldüğü üzere güç olarak daha çok 600 sınıfı modeller için üretilmiş bir motordur.

Başka bir motor kullanmak istediğimizde önümüze bir problem çıkmakta , bu da Gaui X7'de motorun şaftının alt tarafının girdiği rulmana standart motor şaftlarının boyunun yetişmemesidir. Bu yüzden Aldığımız motora Scorpion 4035 series XL shaft takılması gereklidir.

HKIII-4035 Shaft Kit XL (6mm 48mm)
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu şaft quantum 4530 motorlara uygulanabilmektedir.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


İlgili konu linki :

--------------------------------------------------------------------

Uçurmayacak bir motor değil ancak , uzun vadede tad vermeyeceği için değiştirmek gerekir. Hep ileriye bakıp daha uzun vadede ekstra masraf çıkmasın diye düşündüğümüzden kit olarak almak daha uygun oluyor. Zaten gaui'de çeşitli versiyonlar çıkarmış. Mesela sadece motor olanı , sadece vbar olanı , super combo olanı , sadece kit olanı vs. Şaftı değiştirmek kolay iş önemli olan motora uygun olduğunu teyid etmek. Şaft siparişini verdim yolda. Sonradan bir karar değişikliği olursa sadece şaftın parası boşa gitmiş olacak.
 
Yeni bir 700 seçmek için araştırmadayız...

Mordo abimizle paralel yürüyoruz bayağı zamandır. İnşallah 700'lerimizde aynı olur. Ancak şu aşamada hemen heme herkes en albenili görünen goblini tercih edecektir. Orada farklılaşabiliriz :)
 
Yeni bir 700 seçmek için araştırmadayız...

İlker Bey sanki Mordo Abi'yle yaptığımız sohbetleri duymuşsunuz gibi böyle bir konu açmanız tam bir süpriz oldu. :thumbup:

Adaylar arasına Thunder Tiger E700'de girebilir mi acaba diye konuşmuştuk en son, ne dersiniz ?
 
Yeni bir 700 seçmek için araştırmadayız...

İlker Sönmez' Alıntı:
Mordo abimizle paralel yürüyoruz bayağı zamandır. İnşallah 700'lerimizde aynı olur. Ancak şu aşamada hemen heme herkes en albenili görünen goblini tercih edecektir. Orada farklılaşabiliriz :)
Inanmayacaksın ama Goblin seçenekler arasında yok Ilker hocam :) Sanki 700'de de yollarınız ayrılmayacak gibi ;)
 
Yeni bir 700 seçmek için araştırmadayız...

Thunder tiger'a karşı bir antipatim olduğunu söylemem gerek. Birebir hiç kullanamadım ancak çağın biraz gerisinde bir model gibi geldi hep. Kırıma karşı dayanıklı olmakla beraber parçalarının çabuk aşındığı ve her tarafının zangırdamaya başladığını okudum çoğu yerde.
Bunun dışında diğer 700'lere göre 6-7 cm kadar küçük olması , kuyruk servosunun kuyruk borusuna monte edilmesi , görebildiğim kadarıyla aileron veya pitch servolarının eski usul itme ve çekme sistemiyle çalışması , yüksek yapı ve rotordan uzakta kalan ağırlık merkezi gibi detaylar sanki eski bir trex havası veriyor. Tabi 600 küsür dolarlık fiyatı büyük avantaj ama bu iş hobi olduğu için içimin ısınması da şart. O yüzden benim listemde yok.
 
Yeni bir 700 seçmek için araştırmadayız...

İlker hocam,
Ben trex 700 pro dfc almaya karar verdim,
trex 550 dfc den sonra büyük bir keyif alacağımı düşünüyorum
sizin de listenizde 2. sırasında olması beni doğru bir tercih yaptığıma inandırdı.
Vermiş olduğunuz bilgiler bizlere çok faydalı oluyor,çok teşekkür ederim.
 
Yeni bir 700 seçmek için araştırmadayız...

Şimdiden hayırlı olsun. İlk defa 700 toplayacaklar için herşey dahil olduğu için en iyi seçim.
 
Yeni bir 700 seçmek için araştırmadayız...

Helikopterde performans olduğu kadar görünümde önemli , aşağıdaki kanopiyi tercih edeceğim gibi görünüyor. Önce X5 ile ikiz olsun diye düşünsemde sonradan farklı tadları tercih etmeye karar verdim :)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Yeni bir 700 seçmek için araştırmadayız...

İlker hocam yine çok güzel bir konu olmuş, ancak okuma fırsatım oldu :yuppi:

Eski bir Goblin 700 sahibi olarak gerçekten de tercih yapman zor görünüyor. Özellikle Goblin 700 seçeneğimde hanımınızın vereceği tepkiyi çok güzel özetlemişsiniz :laugh:

Ürünler ile ilgili incelemelerini yine her zaman olduğu gibi çok güzel özetlemişsin, eline sağlık. Aslında çok fazla bir şey ilave edecek bilgim yok ama sadece şunu belki vurgulayabilirim, gerek 2 yıl önce gerekse bu Yozgat ziyareti sırasında Tareq yine TSA yanından ayırlamamıştı. Hatta bu buluşmaya hem nitro hem de elektrikli 2 tane TSA getirmiş (Bu buluşmaya özel bir durumda olabilir tabii ki :D)

Fakat özellikle 2011 yılındaki buluşmada bu konuyu özellikle konuştuğumuzda TSA gerek malzeme gerekse performans olarak çok beğendiğini özellikle vurgulamıştı. (Gerçi sonra facebook üzerinden bu kit hakkında Türk modelci arkadaşımızın birinden çok olumsuz yorum okudum ama ne kadar doğru bilemeyeceğim)

Benim 700 tercihim çok basit olurdu, Goblin 700 :laugh: Diğer seçenek olaraklerim ise (çok teknik bilgiye sahip değilim):
- Compass 7HV
- Gaui X7
 
Ynt: Yeni bir 700 seçmek için araştırmadayız...

Goblin Liste dışıysa kesinlikle Gaui x7. Elvin de Gaui kullanıyor. Ayrıca malzeme kalitesi ve yesek parça Fiyatları mükemmel. Ben XE Gaui. Ilker abi istersen benim 130 x vereyim. :) :):) :) :)

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Yeni bir 700 seçmek için araştırmadayız...

Ufak bir yedek parça listesi yaptım. Genelde kırım sonrası değişmesi gereken parçaları listeledim. He modelin kırıma dayanıklılığı farklı tabi ama aynı parçaların fiyatlarını topladığımızda daha net bir tablo oluşuyor. Tabi toplam maliyete palleri de eklemek gerekir. Tabloda paller yok.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Yeni bir 700 seçmek için araştırmadayız...

İlker Sönmez' Alıntı:
Ufak bir yedek parça listesi yaptım. Genelde kırım sonrası değişmesi gereken parçaları listeledim. He modelin kırıma dayanıklılığı farklı tabi ama aynı parçaların fiyatlarını topladığımızda daha net bir tablo oluşuyor. Tabi toplam maliyete palleri de eklemek gerekir. Tabloda paller yok.
Bu tabloya göre yeni modelimiz kesinlikle GAUI X7. Şimdiden hayırlı olsun Ilker hocam :thumbup:
 
Yeni bir 700 seçmek için araştırmadayız...

Güzel bir konu eline sağlık İlker abi, x7 güzel model alıp uçuramadan satma durumunda kaldıydım amma formula halo versiyonundan 1 tane alacağım gibi :)
 
Yeni bir 700 seçmek için araştırmadayız...

Ah bir bekar olsam neler alacamda ... Evin taksidi , çocukların okulu , hanımın imaları elimi kolumu bağlıyor. Modele harcadığım her kuruş aleyhime delil olarak kullanılıyor :) Gençliğinizin kıymetini bilin dicem ama bende üniversitedeyken anca kola ekmek sigara alacak param olurdu. 86 model ford taunus arabaam vardı , deden hibe , ama benzin koyacak param olmadığından otobüsle giderdim heryere. Gençlikte zor yani
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali Haydar GÖK