Yurtdışından Boya, Sprey vb Alırken Dikkat Edin

Yok ne olur ne olmaz diyerek kapalı tutuyorum cenemi. Sen al sonra sorarim acelesi yok :)

Köln de bir gün fazla kaldıktan sonra bu sabah istanbula geldi, öğlene doğru da departure scan gerçekleşti :coolxf: Yarın akşama gelmiş olur. Unboxing kısa da olsa yaparız.

Upgrade odaklı sanıyorum Evren abi soracağın şey. Şu aşamada düşünmesem de zamanı gelince illa ki olur. Hem modeli dağıtıp toplamaya bahane olur :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakan Ülgenalp
Köln de bir gün fazla kaldıktan sonra bu sabah istanbula geldi, öğlene doğru da departure scan gerçekleşti :coolxf: Yarın akşama gelmiş olur. Unboxing kısa da olsa yaparız.

Upgrade odaklı sanıyorum Evren abi soracağın şey. Şu aşamada düşünmesem de zamanı gelince illa ki olur. Hem modeli dağıtıp toplamaya bahane olur :)

yok paketin içindekilerle ilgili değil sorum, tamamen kendisiyle ilgili… Eline geçince haber et, salıcam sorumu :)
 
Hadi geçmiş ve hayırlı olsun...

Ben sorumu sorabilirim artık gönül rahatlığıyla. Bu gibi paketler yurtdışından UPS DHL gibi kuryelerle gelirken gümrük işleri ne alemde bu aralar? Ben en son UPS ile gelen siparişimi (80 usd değeri vardı) UPS’e hediye etmiştim, zira işlemlere başlamak için 150 USD istemişlerdi, geri göndermek için ise 120 usd istediler. Ben de alın paket sizin olsun demiştim :)

Şu aralar gümrük sistem nasıl işliyor?
 
Bunu üzerime alayım, zira bir dönem DHL Türkiye genel müdürüne ve onların müşteri ilişkileri şeysi kadınına kadar ulaşıp çeşitli görüşmeler yapmıştım. Umarım sorun Türkiye içindir bu arada :D

Bir kere kesinlikle DHL'den uzak duruyoruz. Yolda kibrit kutusu bulsalar gümrüğe sokmaya çalışıyorlar. Bunu kadına da bu şekilde söylemiştim ve firma politikasının bu şekilde olduğunu açık açık söylemişti bana.

Fedex ve TNT ise duruma göre değişiyor. Çok rahat gelen siparişlerim oldu benim her ikisiyle de, ancak tanıdıklardan oldukça eziyet çekenler de oldu.

UPS bunlar arasında en sorunsuzu. Eğer ki mal sınırın altındaysa, çok büyük bir şanssızlık olmazsa hiçbir yere uğramadan kapıya geliyor. Ancak sınırın üzerinde ise kaçarı kurtuluşu yok. Eğer işlem görecekse vekalet, para yatırma vs gibi dertler de var, ancak artı bir ücret istenmiyor. Hiçbirinde artı para isteyen olmadı benden şimdiye kadar.
 
Emre teşekkürler açıklamalar için.

Evet Türkiye için sormuştum ve aktardığın tecrübelerin bendekilerin tamamen tersi :)

Sanırım 2004 yada 2005'ti, Tower Hobbies ilk kez UPS ile Türkiye'ye paketler yollamaya başlamıştı, pek sevinmiştim, ve 2006nın sonuna kadar gümrük bedelinin altında ve üzerinde pek çok paketi sorunsuz getirip teslim etti UPS (O zamanlar Bursa da yaşıyordum) Ben de saf saf nakliye ücretinin içinde gümrük bedeli de var diye düşünüyordum hep. Taa ki bir gün yine Amerikadan ama başka bir siteden gelen bir ürün, ki toplam 300 usd civarıydı yanlış hatırlamıyorsam, gümrüğe takılana kadar. UPS'ten bir telefon geldi, vergi vs dahil o zamanın parasıyla 470 TL civarı bir bedel ödeyerek gümrük vs işlemlerini yaptılar. Bu paranın 400 TL si sadece işlem yapma bedeliydi (o zamanlar USD 1.3-1.4 TL civarındaydı, siz düşünün) Hala tüm bu rakamları hatırladığıma göre siz düşünün ne kadar canım yanmıştı :) Tüm makbuzlar ibret belgesi olarak İstanbuldaki evde duruyorlar hala :) Önce bunun münferit bir olay olduğunu düşündüm, o siteye özel yada sadece şanssızlık. Ama sonra aynı şey towerdan gelen iki ayrı pakette daha başıma geldi. ki bunların bir tanesi gümrük sınırının bile altındaydı. UPS yetkilisi ile yaptığım görüşmede adam açık açık bunun başka yolu olmadığını, memnun değilsem normal postayla almamı, orda bu sıkıntının olmayacağını söyledi bana… Bunlar da 2008-2009 zamanlarında oluyordu. Enteresan bir şekilde aynı zamanlarda Himodel'den verdiğim siparişler DHL ile sorunsuz bir şekilde 3 günde elime geçiyorlardı. ve ben de ondan sonra çoğunlukla DHL'i tercih ettim hep ve sanırım 2013 yada 2014 te benzer bir sıkıntı yaşadıktan sonra hepten kurye şirketlerini terkeyledim sadece normal posta ile aldım ne alacaksam. Zaten o dönemler de modelcilikte dışa bağımlılığımın en az olduğu dönemlerdi :D fazla siparişim olmamıştı. Şimdi Rasim'in UPS ile sipariş verdiğini duyunca da merakım uyanmıştı neler oluyor ne durumda bu işler diye :) Ağzımı da son ana kadar kapalı tutmak istedim ki takılır makılır neme lazım diye :)
 
Ben bütün bu saydığınız tecrübeler nedeniyle uzun bekleme süresini göze alıp registered airmail'i tercih ediyorum. Gümrük ile ilgili olarak beklenenden fazlasını yaşamadığım gibi, çoğu zaman gümrüğe bike takılmadan kapıma kadar geldi. Sadece 6 ay arayla iki kez aynı ürünü sipariş ettiğimde (120 cm'lik tek parça köpük kanat) gümrük kontrolü sırasında paketi açarlarken kanadı bıçaklamışlardı. İkincisinde video ve fotoğraf ile belgeleyeyip İkitelli'deki Avpim'e gidip hem posta müdürü hem de gümrük müdürüne şikayet ettim. Gönlümü aldılar. Ama sonra bu delilleri kullanarak Hobbyking 'e "ne yapmam lazım?" diye sorduğumda onlar da bana stoklarında kalan son kanat ile beraber kendilerine ait ıskartaya ayrılmış az hasarlı (çalışır durumdaki retractları üzerinde) bir kanadı (yani 2 adet) hediye olarak gönderdiler. Sıkıntısız bir şekilde kapıma kadar da geldi.
:heartxf::thumbup:
 
Şimdiye kadar iki kez kargom kayboldu. Onlar da İngiltere'den aldığım iki ayrı ürün. İkisi de mecburen Royal-Mail ile postalandı fakat 'registered' değildi. Bu iki paketin de Türkiye'ye gelmeden kaybolduğuna inanıyorum.
 
Abi sende sıradışı bir şans var diyeceğim :D

Buarada, en az iki kere "kaybolmuş" bir postayı, bizzat postaneye gidip adamları oyalarken kendim tezgahın arkasından gözle odayı tarayıp, şu pakete baktınız mı, ya şuna diye diye buldum. Birisinde iki dolabın arasına düşmüştü, diğerinde ise tasnif için kullandıkları büyük plastik kutuların arkasına…

Bir keresinde de İTÜ Maslak olan adresi kafalarına göre Yıldız Teknik Davutpaşa olarak düzeltip! üç kere dağıtımı çıkartıp "böyle bir kişi yok" diyerek paketi geri yollarlarken yarı yolda yakaladım ve teslim aldım...

Topkapı gümrüğündeki memurların taciz ve tehditli, üstü kapalı rüşvet taleplerine de az maruz kalmadım (özellikle 2005 öncesi fenaydı). Ama itiraf edeyim ki son senelerde (2012-2015 arası diyeyim), özellikle de kurye şirketlerden ağzım yandığında normal posta ile yaptığım alışverişlerden yana hiçbir sorun yaşamadım...
 
Evren abi benim tecrübeler de Emre abi ile paralel. Aynı yerlerden alışveriş yapıyoruz, aynı kişilerle muhatap oluyoruz. Amerika uzak geliyor çok tercih etmiyoruz ama araba işinde amain den de aldıklarım olmuştu. Genelde ingiltere veya çin oluyor siparişler, tek tük diğer ülkeler...

UPS i seviyoruz. Ama bu son kargoda gerçekten çok süründürdüler boya ayağına... Yasaksa çıkar fırlat at, gerisini devam ettir. On kere tehlikeli maddeden istisna yedirme... Fastlad ile iletişime geçiyorum 7 sinde verdiğim sipariş 8 inde ups e sevk edilmiş, ingiltereden çıkana kadar 22-23 ü oldu ayın. Çıkarın diyorum, kutuyu geri çağırın diyorum. işte paperwork bilmem ne... En sonunda isyan ettim, daha ingiltereden çıkamadı bu Köln de veya istanbul da kesin takılır istemiyorum geri çek dedim, tam da o ara çıkmayı başardı... Kölnde gece durur, sabah istanbulda olurdu, olumsuz hava koşulları gereği bir gün Almanyada kaldı... Gümrükten sorunsuz geçti, DHL olsa kesin takılır kan ağlatırlardı. Üzerinde 15 pound yazıyordu, kocaman kutu ama inandırıcı gelmiş nedense...

Son isyan mailimde dedim ki günlerdir depoda kaldı, kesin ek maliyetler çıkaracaklar, onu da ödemeyeceğim peşin peşin söylüyorum dedim. İptal edelim dedim... Neyse, cevaben ups temsilcisinden teyit aldım, ek ödeme çıkarmayacaklar dedi.

Güç bela geldi bugün... İçinde mabuchi torque tuned motor var fırçalı... Sağolsunlar tamiya TBLE-02S fırçasız esc koymuşlar :lol: 37 dolarlık güzel bir esc, Allah razı olsun da benim işimi görmüyor. Resmen tuzak, brushless upgrade yaptıracaklar :angry:

Neyse özetle Murphy :D


Bu da kutu açılım videosu;

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol