Kumandalarda yazan 2.4 GHZ nedır ?

Özkan KAYA

Çalışkan Uye
Katılım
1 Ara 2013
Mesajlar
542
Tepkime puanı
130
Yaş
38
İlgi Alanı
Uçak
Evet arkadaşlar modelcilikte kullandığımız hemen hemen Butun kumandalarda 2.4 GHz ibaresini görüyoruz, pekala nedir bu terim anlamını bilen varsa paylaşırsa sevinirim...
 
Kumandalarda yazan 2.4 GHZ nedır ?

Bu konuda yardımcı olacak kimse var mı?
 
Kumandalarda yazan 2.4 GHZ nedır ?

Özkan Bey malesef bu konuda sadece yüzeysel bilgilere sahibim sanırım sizin öğrenmek istediğiniz detayda bilgiler veremeyeceğim. Ama yine de eksik gedikte olsa bildiğim kadarıyla birşeyler söyliyeyim ki benim yanlış bildiklerimi birileri düzeltsinler. :laugh:

Esasında 2,4 GHZ bir dalga bandını ifade ediyor sanırım. Son zamanlarda yaygın olarak kullanılan DSM2, DSMX, DMSS, FAST vs. vs. gibi protokollerin tamamı bu aralıkta çalışıyorlar.

Ben modelciliğe ilk başladığım yıllarda radyolardan tanıdık olduğumuz AM ve FM bandlarında yayın yapan kumandalar vardı sonra PCM kumandalar çıktı. Birçok yerde kullandığımız kumandalara radyo denildiğini duyabilirsiniz. Sanıyorum o dönemlerden kalma bir tabirdir.

Bu kumandalardaki en büyük sıkıntı aynı frekansta yayın yapılan iki kumanda aynı anda açılınca sinyaller birbirini enterfere eder ve modeller kontrolden çıkarlardı. Kristal denilen frekans ayrıştırıcılarla uçulur ve aynı frekansta çalışan kumandanın sahada bulunmaması için türlü tebirler alınırdı. Sırf bu sebepten kırılan bir sürü modele şahsen bende şahid olmuşumdur. :(

Bu sorunu ortadan kaldırabilemek için dual-conversion denilen ara teknolojiler falan derken 2,4 GHZ sistemlerin piyasaya girmesiyle bu sorun tamamen ortadan kalktı. Bildiğiniz gibi şimdi birkez receiver'ınızla kumandanızı Bind ediyorsunuz ve başka bir kumanda ile sinyalin karışması gibi bir durum olmuyor. :thumbup: Şu an çok normal karşıladığımız bu durum esasında çok büyük bir devrimdir. :)

Son olarak bu konuda kulak aşinalığı şeklinde bildiğim paylaşabileceğim son bir bilgi olarak dalga boyuna göre menzil ve veri aktarım hızının da değişiyor olduğudur. Sanırım 2,4 GHZ bandı bu anlamda da modelciler için optimum bir çözüm olmaktadır.
 
Kumandalarda yazan 2.4 GHZ nedır ?

türker abi söylediklerine ilaveten şunu eklemek istiyorum liseden kalma ve üniversiteden pekişme bilgilerimle 2.4 Ghz frekansı belirtiyor ve frekans ile dalga boyu arasında ters orantı var yani frekans arttıkca dalga boyu azalıyor. bu kumandanın menzili nasıl etkiliyor onu bilmiyorum :)
 
Kumandalarda yazan 2.4 GHZ nedır ?

Türker bey teşekkürler,

Zaten çok teknik ve Detaylı bilgide kafamız karışıyor, benım tarzım kısa, öz, yeterli ve faydalı bilgiyi elde etmektir. Anladığım kadarı ile 2.4 GHZ bir çok haberleşme Protokolünü içinde barındıran, ancak aynı protokolde birden fazla kumanda ve Alıcı aynı ortamda açılsa bile frekansları birbirine karıştırmayan ve modelimize rahatlıkla kontrol ettiğimiz bir sistem...
 
Kumandalarda yazan 2.4 GHZ nedır ?

"G" öneki bildiğiniz gibi "giga" anlamında yani...
k kilo 1000 (bin)
M Mega 1000000 (milyon)
G Giga 1000000000 (milyar) anlamında.

Kumanda sinyalinin bir elektromanyetik dalga ile taşınması gerekiyor. Eskiden bunu 27 MHz bandında yapıyorduk. Yani elektromanyetik dalganın saniyede yaptığı titreşim sayısı 27 milyon civarındaydı. 2.4 GHz sistemlerde ise saniyede 2.4 milyar kez titreşim yapan bir elektromanyetik dalga kullanılıyor.

Eski sistemlerde en basitlerinde AM (Amplitude modulation) daha gelişmişlerde ise FM (Frequency modulation) kullanılırdı. Bunlar parazitlere olduğu kadar yakın frekanstaki kumandalara da çok hassastılar.

2.4 GHz bandında ise olay aynen bluetooth ya da WiFi gibi. Bu bantta her bir kullanım türü için belirli alanlar ayrılmış yani belirli frekanslar kullanılıyor. Yani bloetooth cihazları için bir bölüm var, WiFi için başka bir bölüm. Uzaktan kumandalar için de yer ayrılmış. Ayrıca haberleşen aletler birbirlerini kendilerine özgü (unique) kodlarla tanıyorlar. Belirli bir zaman diliminin bir kısmında yayın yapıyorlar. Dolayısıyla ortada dolaşan veri paketleri her zaman sadece kendilerine ait muhataba ulaşıyor. Arada kalan boşlukta aynı frekansta başka bir cihaz çifti haberleşebiliyor.

Bunlardan da anlayacağınız gibi, aletlerin birbirlerini doğru tanıyabilmeleri için "haberleşme protokolleri" gerekiyor. İşte bunlar da tamamen üreticiye özgü. O nedenle hemen daima 2.4 sistemlerde aynı marka verici ve alıcı kullanılmak zorunda (bunun istisnaları var tabii). Çünkü iletişim için aynı protokol kullanılmalı ve her üretici kendi protokolünü lisanslıyor.

Bu kadar teknik detaydan sonra gelelim işin pratik kısmına. 2.4 GHz sistemi ne sağlıyor? Aynı anda sahadaki herkesin kumandasını istediği anda korkusuzca açmasını sağlıyor. Bu inanılmaz bir avantaj.
İkinci avantaj, bazı protokoller çift yönlü haberleşmeye olanak sağladığı için, basit donanım eklemeleri ile telemetri işlevleri kullanılabiliyor.
Vericiler çok daha düşük güç tüketiyorlar. Halen Türkiye'de kullandığımız vericilerin çıkış gücü 100 mW ama örneğin Fransa'da bu değer 10 mW gibi bir düzeyde. Bu da pil tüketimine olumlu yansıyor.
Bu tür güç kontrolleri yazılımsal olarak denetlenebildiği için örneğin range test yapmak çok kolaylaşıyor.
Birçok üretici klasik PPM sinyali ve AM/FM modülasyonunun getirdiği 8 kanal limitini 2.4 GHz iletişim protokolleri ile aşıyor. Kanal sayıları yirmiyi aşabiliyor.
Artık veri tamamen digital olarak iletildiği için checksum vs gibi veri denetleme mekanizmaları kullanılabiliyor. Failsafe işlevi tüm sistemlere basitçe entegre edilebiliyor.
2.4 GHz verici modülleri genellikle 3.6 V gibi düşük voltaj düzeylerine kadar sorunsuz çalışabiliyorlar.

Dezavantajları yok mu peki? Ehh tabii ki var.
Güvenliler ama parazite tamamen kapalı değiller. Yine de klasik sistemlerden daha iyiler bence.
Frekans yükseldikçe elektromanyetik dalgalar ışığa daha çok benzemeye başlıyorlar. Dolayısıyla görüş mesafesinde etki edebiliyorlar. Arada özellikle su içeren engel (örneğin pilotun gövdesi!) varsa iletişim sorunu yaşanabiliyor. Benzer sebeple su üzerinde yansımalar ve girişim nedeniyle sinyal kayıpları yaşanabiliyor.
Pratikteki en büyük dezavantaj marka bağımlılığı gibi görünse de bence bu büyük bir sorun değil.

Kısaca bence artık modelciliği 2.4 olmadan düşünmek mümkün değil.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali Osman SEVİM
Kumandalarda yazan 2.4 GHZ nedır ?

Sümer abi , olayı bitirmişsin...... :thumbup: :saygilar:
Sanki profesyonel elektronik mühendisi , valla ağzım açık kaldı , beni her mesajında daha da şaşırtıyorsun abi , maşallah , maşallah , iyi ki Sümer abimiz gibi bir üstadımız var :halay:
 
Kumandalarda yazan 2.4 GHZ nedır ?

Yahu Hakan kardeşim, yanlış hatırlamıyorsam 1974'den bu yana elimde havya ve lehim teli, o direnç senin, bu kondansatör benim, lehimleyip duruyorum. Dile kolay kırk sene. İyi kötü bir şeyler öğreniyor insan. :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali Osman SEVİM
Kumandalarda yazan 2.4 GHZ nedır ?

Sümer Yamaner' Alıntı:
Yahu Hakan kardeşim, yanlış hatırlamıyorsam 1974'den bu yana elimde havya ve lehim teli, o direnç senin, bu kondansatör benim, lehimleyip duruyorum. Dile kolay kırk sene. İyi kötü bir şeyler öğreniyor insan. :)
Yani benim yaşım kadar :) , abi lambalı radyoları da hatırlıyorsundur sen , hani ısındıktan sonra ses gelmesi yok mu , eyyy gidi günler eyy, rahmetli babaannemin vardı birtane , kurcalar dururduk , sonra da oklava ile kovalardı bizi.....Şaka maka konuyu da perişan ettikten sonra , bizde yaşlanmışız galiba be abi.........
 
Kumandalarda yazan 2.4 GHZ nedır ?

Özellikle Sümer abiye teşekkürler. Konu indeksine konulması durumunda tüm arkadaşların rahatla ulaşabileceği bir konu olur..