Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Kumanda 2.4 ghz. lipo pilde ni-mh pilde mantılı bakalım artılar eksiler seçicez birini. Sahaya inmeme daha var ozamana kadar bu pili kullanıcam gibi
 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

abilerim peki ni-cd deşarj ile ni-mh deşarj edersek sorun olur mu ?
 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

can ozduyar' Alıntı:
abilerim peki ni-cd deşarj ile ni-mh deşarj edersek sorun olur mu ?
Bildiğim kadarı ile sıkıntı olmaz ama %100 emin değilim :rolleyes: Bakalım abilerimiz bu konuda ne diyecekler ??
 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Deşarj'da sıkıntı olacağını sanmıyorum. Ama artık her cihazda her iki pil türü için de şarj ve deşarj seçeneği var. Niye böyle bir şeye gerek var ki?
 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Herkese merhaba,
Öncelikle paylaşılan bilgiler için çok teşekkür ederim. Bugünlerde piller ve teknolojileri hakkında araştırma yapıyorum ama bazı konular kafama takıldı, sizlere danışmak istedim, vakit ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim. :saygilar:

Şuan glow modelimde alıcı pili olarak "Spectrum Ni-Mh 4.8V 2000mah" pil kullanıyorum. Ancak NiMh pillerin deşarj eğrilerine baktığımızda, pilin tükenmesine yakın gerilim birden düşüyor. Ayrıca bu pillerden anlık yüksek akım çektiğimizde, fazla gerilim düşümü olabiliyor, bu da kontrolü kaybetmemize sebep olabilir diye düşünüyorum. Tüm bu dezavantajlarından dolayı, alıcı pili olarak genellikle Ni-Cd piller tercih sebebi olmuş. Tabii LiPo sistemler ile LiFePo4 piller de günümüzde git gide yaygın hale gelmiş.

NiMh piller hakkında böyle riskli durumlar söz konusuyken, "Acaba alıcı pilimi değiştirmeli miyim? Hiç güvenmemeli miyim?" gibi sorular kafamda belirdi. 5 adet 3kg torklu standart servoyu besleyen mevcut pilimle böyle sorunlar yaşar mıyım ve uçuş sürem ne kadar olmalı onu da merak ediyorum.

Henüz uçuşum olmadığı için bu tip konuları tecrübe etme fırsatım olmadı bu nedenle sorma ihtiyacı hissettim, vakit ayırdığınız için tekrar çok teşekkür ederim. :) :saygilar:
 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Eğer servoların hepsinin birden "stall" olduğu bir durum gerçekleşmezse, bence sıkıntı yaşanmaz. Anlık gerilim düşümlerinden korunmak için araya bir kondansatör(genellikle 3300uF tercih edilir)koyabilirsiniz. Uçuş süresi konusunda ise, ne kadar agresif uçarsanız uçun 30 - 40 dakikadan önce pilin azalmasını beklemek pek olası gözükmüyor.

Tabii bunları söylerken, standart servoların ortalama 500mA, standart alıcıların ise maksimum 100mA akım çektiğini varsayıyorum.
 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Zafer Bey, cevabınız için çok teşekkür ederim.

Kullandığım servonun datasheet'inde "Idle Current: 7.4mA, Stall Current: 700mA" olarak belirtilmiş. Zannediyorum ki bu değerler de, yük ile kullanımda sizin varsayımınızı destekler nitelikte. :)

Kondansatör kullanımı konusunda yanlış anlamadıysam pil-alıcı arasına seri olarak bağlamam yeterli sanıyorum?

Bir de şuan Hobbyking'de "LiFePo4 Receiver Pack" 'ler mevcut ve fiyatları da oldukça uygun. Bildiğim kadarıyla LiFePo'lar yüksek akımlarda gerilim düşümlerine daha toleranslı üstelik şarj süreleri çok daha kısa. Hal böyle olunca da sipariş versem mi bilemedim :laugh:
 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Ucaklar icin pek emin olamadim ama sanki Lipo+BEC daha guncel bir cozummus gibime geliyor. Yani Pilin doluluk oraninin kontrollu, sahada daha hizli sarj imkani gibi sebeplerden dolayi ben olsam Lipo kullanirdim. Ama olay ucak olunca cok da emin olamadim :rolleyes:
 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Ucaklar icin pek emin olamadim ama sanki Lipo+BEC daha guncel bir cozummus gibime geliyor. Yani Pilin doluluk oraninin kontrollu, sahada daha hizli sarj imkani gibi sebeplerden dolayi ben olsam Lipo kullanirdim. Ama olay ucak olunca cok da emin olamadim :rolleyes:

Lipo+BEC konusunda çok net bilgim yok Mehmet hocam ama LiFePo'larda da aynı imkanlar söz konusu diye biliyorum, üstelik bir adet diyotla direkt olarak alıcıya bağlayabiliyoruz diye okumuştum. (Sümer hocanın bir mesajında okumuştum :laugh: )

Sümer Yamaner' Alıntı:
Olay uçak olunca birazdan bilgisayar başına geçince ayrıntılı bilgi vericem. :D
Birazdan kafamda hiç soru kalmayacağını da bu mesajla anlıyorum, teşekkürler Sümer hocam,heyecanla bekliyorum :D
 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Şimdi piller konusunda durum şu (kişisel deneyimdir tartışılabilir).

Alıcı Sistemler için Pil Tercihi
1- Ni-Cd ve Ni-Mh:
NiMh ile NiCd arasında pratik bir fark yok aslında. Yani o deşarjın sonundaki ani gerilim düşüşü pratikte pek bir anlam ifade etmiyor çünkü kalkışta en ufak servo hareketi ile voltaj göstergesi sarı ya da kırmızıya düşüyorsa kalkmamak gerekiyor. NiCd de olsa NiMh de olsa durum bu. Ama NiCd pillerin NiMh pillere göre akım altında daha az gerilim yitirdikleri doğru.

Buna karşın "yeni nesil" diye tanımladığım (pek yeni değiller, 2009'dan bu yana Türkiye piyasasında bulunuyorlar) NiMh pillerin birçok avantajı var. Beklemeyle şarj yitirmemeleri (tabii ki yitiriyorlar da çok az) en büyük avantajları. Tam bitmeden doldurulunca ciddi bir hafıza etkisi göstermemeleri de öyle.

Nikel pilleri toparlayacak olursak, 4'lü (4.8 V nominal) ve 5'li (6 V nominal) paketleri 0.60'lık modellere kadar bence uygun. Kişisel uygulamamda ise 0.46'lıkların üstündeki uçaklarda kullanmıyorum. Bu pilleri bugün en çok eski nesil benzinli ateşlemelerinde ya da retract beslemesinde kullanıyorum (aşağıda daha ayrıntısı var).

2- LiPo ve LiFePo :
Gelelim Lityum kimyalı pillere. Hafiflikleri, yüksek akım kapasiteleri, hızlı şarj imkanları ile güncel piller bunlar.

LiIon pek kullanılmıyor. En sık rastladıklarımız LiPo ve LiFePo. LiPo pillerin hücreleri 4.2 V'a kadar şarj ediliyor. Nominal gerilimleri ise 3.7 V. LiFePo pillerin hücreleri 3.6 V'a kadar şarj ediliyor. Nominal gerilimi ise 3.3 V.

Bunları nasıl kullanabiliriz?
Birincisi 2S LiFePo pili doğrudan ya da bir seri diyot ile sisteme bağlayarak kullanabiliriz. Eğer High Voltage (HV) türü servolarımız varsa ve alıcımız da çok eski bir 2.4 Futaba değil ise rahatlıkla yüksek voltajı tolere edecektir. Sorun çıkacaksa servolardan çıkar. Özellikle HV özelliği olmayan bir servo sıkıştığında motorunun yanması an meselesidir. Buna dikkat ederek kullanabiliriz.

LiFePo pilleri aynı zamanda bir regülatörle de kullanabiliriz. Dikkat etmemiz gereken nokta regülatörün minimum giriş gerilimidir. 2S LiFePo piller bazı regülatörlerde sorun yaratabilir. Ben LiFePo ya da LiPo + UBEC kullanacaksam 3S pili tercih ediyorum. Ama o zaman da lineer regülatör değil switchmode BEC şart. Bunu da unutmayın.

LiFePo pili direkt kullanıyorsanız voltaj göstergesi olarak ya özellikle LiFe uyumlu bir model seçin (HobbyKing'de var). Ya da standart voltaj göstergesini 4.8 V konumunda kullanın. Eğer 6 V konumunda kullanırsanız sinir bozucu ve anlamsız oynamalar görüp paniklersiniz. 4.8 V konumunda solid bir yeşil yanar hep. Ama dikkat. O yeşil bir kez bile oynarsa yani ikinci yeşile düşerse uçmayıp şarj edeceksiniz!!!

Sisteminizdeki tüm elemanlar High Voltage uyumlu ise rahatlıkla 2S LiPo pili doğrudan bağlayabilirsiniz. HV sistem değil ise ya 2S LiPo + lineer regülatör ya da 3S LiPo + switchmode UBEC öneririm.

Lityum kimyalı pillerin deşarj eğrileri deşarjın sonunda NiMh pillerden bile daha dik iner bunu da unutmayın.

LiPo ve LiFePo arasında bir karşılaştırma yapalım:
LiFePo daha düşük voltajlı olduğu için genellikle (diyotlu ya da diyotsuz) HV olmayan sistemlerde de tolere edilebiliyor. Ayrıca yüksek akımla şarj mümkün. Yani LiPo 1C ile şarj edilirken LiFePo 2-5 C ile şarj edilebilir. Sahada acil şarjlarda bu bir avantaj olabilir. Durup dururken alev alma riski LiFePo'da belirgin olarak daha düşük ve bu bence çok önemli bir avantaj. Ben tam da bu yüzden hemen tüm LiPo'larımı LiFePo yaptım geçen yıl.

Alıcı Sistem Bağlantısı:
Alıcı beslemesi bana göre bir uçağın kalbidir. O nedenle bu konuda çok hassasım. Pilden alıcıya ve servolara giden yoldaki her bir eleman potansiyel risktir. Bu riskleri en aza indirmemiz gerekir. Özellikle büyük benzinli modellerde bunun kaçarı yok.

0.46 - 0.60 düzeyinde genelde tercihim en az elemanla işi bitirmek. Yani güncel tercihim 2S LiFePo. Regülatör derdi yok. Lehimi atabilecek kablo sayısı az.
Daha büyük uçaklarda yedekli beslemeyi tercih ediyorum. Bu amaçla en severek kullandığım şey şu:



Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu aslında şunun çakması:


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Orijinal ürün NiMh, LiPo ve LiFePo için programlanabilirken çakması sadece LiPo kullanabiliyor. Ayrıca orijinalinde uçuş hafızası (havada voltaj düşüşleri olduysa gösteriyor) varken çakmasında yok. Ama çakmasında büyük bir özellik var. Bir anda sadece bir pili kullanıyor. Orijinali iki pili aynı anda kullanıyor. Çakmada bir pil biterken diğeri kesin dolu kalıyor. Bu çok büyük bir avantaj.

Ben ikisini de birçok uçakta kullandım. Çakmasını 120'lik Sea Fury'de, 120'lik YAK54'te ve 0.60'lık P51'de, orijinanalini de 50 cc Sea Fury'de kullandım. Tümü de çok başarılı.

Ateşleme Sisteminde Pil Tercihi
Bir başka nokta benzinli modelde ateşleme pili. Genel kural ayrı bir pil kullanımı ve opto izolasyonlu kill switch uygulaması. Ancak çok araştırdım ve bunun gereksiz bir paranoya olduğunu gördüm. Şu anda artık birçok uçağımda ateşlemeyi alıcı pilinden besliyorum. Çünkü sahada osiloskop altında çokça ölçüm yaptım ve ciddi bir parazite rastlamadım. Ama benzinli motorda kill switch olmazsa olmaz bir eleman. Bunu da sırası gelmişken hatırlatayım.

Retract Sistemleri için Pil Tercihi
Son bir ayrıntı ise retractlar. Hep elektrikli retract kullanıyorum ve iki uçak hariç tümünde retractlar ayrı pilden besleniyor. Çünkü sıkışma riski ve kısa devre riski olabilir ve bu da alıcının geriliminin anlık da olsa sıfırlanması demek. Bu da çoğu zaman model kaybı ile sonlanır. Sadece halen uçurmakta olduğum 120'lik Sea Fury'deki retractlara ve Corsair'deki orijinal E-Flite retractlara tam anlamıyla gövendiğim için onları ana pilden besliyorum.

Piller konusundaki deneyimlerim bundan ibaret. Ek bir soru olursa bildiğim kadarıyla yanıtlamaya çalışırım.
 
  • Beğen
Tepkiler: Yalçın Aydın
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Diyecek söz bulamadım Sümer hocam, tüm pil uygulamaları ancak bu kadar ayrıntılı aynı zamanda net açıklanabilirdi. :)
Elinize, emeğinize sağlık, bulunmaz bir kaynak oldu benim için. :saygilar:
 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Herkese merhaba.Öncelikle böyle bir konuyu başlatıp, değerli bilgilerini ve deneyimlerini aktaran tüm modelci dostlara teşekkür ederim.Yakın bir zamanda patlar motorlu modelim için bir abime IKEA LADDA 2450mAh NiMh 5 hücreli 6V olacak şekilde pil yaptırdım.LSD tercih edecektim ama stok sıkıntısından dolayı bunu kullandık.Sıkıntı olacağını sanmıyorum.Birçok konuda sayenizde fikir sahibi oldum.Öğrendiğim kadarıyla NiMh pilleri mAh değerinin 1/10 oranında şarj etmek gerekiyor ve tekrar şarj etmeden önce 0V'a inecek şekilde deşarj ediyoruz(Memory effect etkisini önlemek için).Fakat merak ettiğim bazı konular var.

1. Tekrar şarj etmeden önce 0V'a inecek şekilde tamamen deşarj edeceğiz demiştik.Bunu tam olarak hangi adımları izleyerek yapmalıyız? Turnigy Reaktor 250W ekranlı şarj cihazım mevcut.Nimh için menü de var.Hangi amper ve voltaj değerini seçerek deşarj yapmalıyım? Şarj cihazı dışında pratik başka bir yöntemi var mı?

2. Lipo bataryaları uzun süre kullanmayacağımız durumlarda Storage voltajında saklıyorduk.Uzun süre uçuş yapamayacağım durumlarda NiMh bataryamı nasıl saklamalıyım? Yine 0V'a indirip öyle mi saklamalıyım yoksa şarjlı dursa da olur mu?

Aşağıda resimleri ekliyorum.Yardımlarınızı esirgemediğiniz için şimdiden teşekkür ediyorum.Saygılar. :)
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Not: Resimler ters görünüyor.Uğraştım fakat düzeltemedim bu nedenle kusuruma bakmayınız.
 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

NiMH pilleri 1.4 volta kadar doldurarak saklıyorum. Zaten NiMH pillerin maksimum voltajı da 1.4 volt. 1.4 voltun üzerinde zarar görüyor. Bu pillerin 0.9 volt altına da düşmemesi gerekiyor. 0.9 voltun altında NiMH pilin kapasitesi düşüyor. Yeni NiMH pilleri sıfır volta indirerek şarj etmedim, doğrudan 1.2~1.4 volta şarj ettim. Hiç şarj/deşarj yapmadığım için bilmiyorum. NiMH pillerde hafıza etkisi (memory effect) var deniyor ama ben rastlamadım. Bildiklerim bunlar :)
 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Levent Suberk' Alıntı:
NiMH pilleri 1.4 volta kadar doldurarak saklıyorum. Zaten NiMH pillerin maksimum voltajı da 1.4 volt. 1.4 voltun üzerinde zarar görüyor. Bu pillerin 0.9 volt altına da düşmemesi gerekiyor. 0.9 voltun altında NiMH pilin kapasitesi düşüyor. Yeni NiMH pilleri sıfır volta indirerek şarj etmedim, doğrudan 1.2~1.4 volta şarj ettim. Hiç şarj/deşarj yapmadığım için bilmiyorum. NiMH pillerde hafıza etkisi (memory effect) var deniyor ama ben rastlamadım. Bildiklerim bunlar :)
Yani NiMh bataryaların hücre başı voltaj aralığı 0.9V-1.4V diyorsunuz.Önerileriniz için teşekkür ederim Levent abi.Bir de diğer abilerimden fikir alayım. :)