2. El Kumanda Alımı Sırasında Nelere Dikkat Etmeliyim ?

Ahmet SAĞIR

Çalışkan Uye
Katılım
7 Ağu 2014
Mesajlar
325
Tepkime puanı
263
Yaş
45
İlgi Alanı
Uçak
Arkadaşlar merhaba;

Modelciliğe yeni başlamış biri olarak araştırmalarımdan gördüğüm kadarıyla bu işin temelinde kumanda yatıyor. Bende bundan yola çıkarak Futaba'nın 10cg 2.4ghz modelinin ikinci elini almak istiyorum. Bu kumandanın ikinci el piyasası hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardımlarını rica ediyorum. Fakat alım sırasında nelere dikkat etmem gerekir. Neleri kontrol etmem gerekir sizlerin fikrine ve yardımlarınıza ihtiyacım var. Helikopter modelciliği için düşünüyorum.
 
Futaba kumanda alımı

Kumanda gerçekten de en temel aletimiz. O nedenle hem verilecek paraya acımamak lazım hem de elden geldiğince üst düzey bir model seçmek lazım. Kumanda markasına karar verilirken bana göre en önemli kriterlerden birisi de alıcıların fiyatı. Çünkü 2.4 GHz sistemler marka bağımlı çalışıyor.
Ben ikinci el bir kumanda alacak olsam mutlaka tanıdık ya da bir şekilde tanınan birinden alırdım. Çünkü ortalıkta "modelci" diye dolaşan birtakım tipler var. Bunlar oldukça can sıkıcı olabiliyorlar. Kumandanın sorununu dışarıdan bakarak anlayamazsınız. Örneğin normal çalışan ama plaketteki mikronluk bir çatlak nedeniyle öngörülemeyecek zamanlarda sapıtan kumandalar olabiliyor. O nedenle satan kişinin neden sattığını araştırmak iyi olur. Kumandanın üzerinin çiziksiz olması o kumandanın iyi olduğunu göstermez. Hatta belki de kullanım izleri taşıyan kumanda pırıl pırıl olanına göre daha güvenilir olabilir. Bu özellikle artık üretimde olmayan modeller için geçerli bir mantık tabii. Yani adam 10C kumandayı beş sene önce alıp pırıl pırıl saklamışsa bunda bir bit yeniği olma olasılığı var demektir.
Kısaca tanıdığınız bildiğiniz birinden çalıştığı kesin olan bir kumanda alın. Gerekirse birkaç kuruş fazla ödeyin derim.
Ama öncelikle modelcilerin arasına karışın mutlaka. Olayı sahada görün. Mutlaka elinde değiştirmek istediği bir kumandayı hesaplı bir fiyata satmak isteyen birileri çıkacaktır.

NOT: Mesajın sonundaki "helikopter" ibaresini görmüş olsaydım yardım etmezdim! :p :D :lol:
 
Futaba kumanda alımı

Öncelikle yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Araştırmalarım sırasında bir tane ikinci el buldum. Satıcıyla konuştum heli'sinde test edip verebileceğini söyledi. Bu arada bu modelin sıfır fiyatı nedir diye baktım bayağı pahalı. Neredeyse yarı fiyatına veriyor satıcı. Güvenmekle güvenmemek arasındayım şu an.
 
Futaba kumanda alımı

Sanırım ben çok iyi anlatamadım...
Esnaf lokantalarını bilir misiniz? Oralarda hem hesaplı hem de kesinlikle kaliteli yemek yersiniz. Esnaf lokantasında yemek yiyip zehirlenme riski yok gibidir. Neden? Çünkü o insanlar hep oradadırlar. Gel geç müşteriye değil o bölgenin esnafına hizmet ederler. O nedenle de hata yapma lüksleri olmaz. İlk hatada yok olacaklarını bilirler.
Hiç görmediğiniz, tanımadığınız birinden kumanda satın almak biraz da korunmasız cinsel ilişki gibidir. Çok keyifli de olabilir felaket de!
O nedenle size "esnafın" arasına karışın diyorum. Gidin sahada insanlarla tanışın. Onlarla fikir alışverişinde bulunun. Sorun. İzleyin. Bir çevre içinde yer alın. Sonra sağdan soldan bulduğunuz seçenekleri onlara da danışın. Satıcıyı tanıyan var mı diye bir bakın.
Ya da...
Gidip ilk bulduğunuz kumandayı kim olduğunu bilmediğiniz birinden satın alın. Ne diyeyim...

NOT: Artık üretimden kalkımış bir kumandaya ikinci elde vereceğiniz paraya farklı bir marka ve modelin sıfırını alıp alamayacağınıza da bakın derim.
 
Futaba kumanda alımı

Sümer Yamaner' Alıntı:
Hiç görmediğiniz, tanımadığınız birinden kumanda satın almak biraz da korunmasız cinsel ilişki gibidir. Çok keyifli de olabilir felaket de!
sümer abi on numara teşbih yapmışsınız :)
 
Ynt: Futaba kumanda alımı

Helici adamın ne işi var futabayla :) Spektrum, Jr veya hitec bir kumanda öneririm. Spektrum dx8 veya 9, Jr xg8, hitec 9x bunların alıcıları ve kendileri futabadan ucuzdur. Flybarless ünitelere spektrum ve Jr alıcı kullanmadan kablo karmaşası olmadan satelite antenle kullanabilirsiniz. Bütçeniz uygunsa yeni çıkan spektrum dx9 Black kumandayı sıfır almanızı öneririm. Fiyatı 600 dolar.
Yok bütçem kısıtlı diyorsanız spektrum dx8 i yurt içi 750-850 tl arası bulabilirsiniz.

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
 
Futaba kumanda alımı

Kumanda işi tamamen ihtiyaç ve zevk meselesi. Bu nedenle şahsen hiç bir zaman kumanda markası önermiyorum.

Ahmet, Sümer abinin 2.el kumanda alımı ile ilgili söylediklerini mutlaka dikkate al. Aksi takdirde daha hobinin başında canın çok sıkılır.

Peki hangi model dersen, zamanında çok tartışılan ve net cevap bulunamayan bu soru için aşağıdaki konulara bak derim ;)



 
Futaba kumanda alımı

Merhaba Mehmet bey

Sümer bey yılların tecrübesiyle çok net bir şekilde aktarmış verdiği örneklerde çok çarpıcı bir şekilde yerli yerine oturmuş. Sizinde belirttiğiniz gibi daha başından bu işten soğumak istemem ancak açıkçası ben kendim için başlamadım bu işe. Yeni çocuğum oldu büyüdüğünde onunda bu hobiyle ilgilenmesini istiyorum ve onu bu hobiye yönlendirmek için kendim öğrenmeye karar verdim. O yüzden bir kaç farklı konuda daha belirttiğim gibi bu işin teknik kısmı ile daha çok ilgileniyorum. Yani biraz uzun vadeli bir yatırım gibi aslında.

Araştırmalarım sırasında da gördüm ki bu işin temelinde kumanda yatıyor. O yüzden kendime bir bütçe belirledim ve o rakamı kumandaya harcamaya karar verdim. Buna istinaden bu başlığı açıp siz tecrübeli kişilerin bilgilerinden faydalanmak istedim. Bu başlıkta belirttiğim model ile ilgili rcpanoda da bir ilan var. benim almayı düşündüğüm modele ek olarak trex 250 veriyor ve ilginç de bir rakam istiyor. kumandanın fiyatına bakıyorum istediği rakamın neredeyse 2,5 katı ve buna ek trex 250 var. satıcıyı arıyorum havada teslim ederim diyor. Bu alım için bir kriter olmaz mı? Mesele Sümer bey sahaya in demiş çok da haklı buluyorum kendisini fakat saha tecrübesi belli bir zaman harcamayı gerektiriyor. Harcamam demiyorum fakat işim gereği sürekli de olamam. ikinci el bir ürün almak için belli kriterler vardır en azından. havada teslim bu kriterlerden biri olamaz mı? Belirttiğiniz başlıklarda ki yazılanları da okudum orada da ikinci el alan takas edenler olmuş ama tanıdıkları kişiler mi değil mi bilemiyorum. Tanıdık birinden almak elbette riski minimize eder ama yeni başlayan olarak da tanıdık birilerini bulmak bu aşama da zor. Son olarak gidip o ilanda ki cihaza bakacağım içime sinerse alırım sinmez ise ayırmış olduğum bütçe ile bir kaç markadan sıfır alabiliyorum onlara yönelirim.
 
Futaba kumanda alımı

Ahmet,

Yerinde olsam hangi marka alırsam alayım, aldığım 2.el kumandayı ister bu forum ister başka forumda AKTIF olan ve tanınan birisinden alırım. Rcpano'daki ilanı veren arkadaş, forumlarda da aktif ise sorun değil. Yok sadece ilan veren bir kişi ise, ben olsam almam.

Gelelim Trex 250 meselesine. Bence bunu modelden saymayın. Size satılmayan ve kesinlikle 2.eli olmayan bir model. Kaldı ki ilk başlayan birisi için kesinlikle tavsiye edilmeyecek bir model. Model kötü değil ama derdi çok, o yüzden piyasada çok tutulmadı.

Saha meselesine gelince. Sümer abi şöyle haklı. Istanbul'da oturuyorsun. Bu avantajı kullanarak sahaya 1-2 defa gidebilsen değişik kumanları görme, eline alıp inceleme imkanın olur. Ayrıca kullanıcıları ile konuşmakta bir artısı. Kim bilir belki de bu ziyaretler sonrası başka bir marka kumanda almak isteyeceksin.

Madem bu işi uzun süreli bir yatırım olarak düşünüyorsun, yerinde olsam kesinlikle ilandaki kumandayı almak için acele etmezdim.

Ama nihai karar senin. Kararın ne olursa olsun, hayırlı olsun diyelim :saygilar:
 
Futaba kumanda alımı

Ahmet SAĞIR' Alıntı:
havada teslim bu kriterlerden biri olamaz mı?

Benim için olamaz. Arada o kadar fiyat farkı varsa vardır o işte bir iş. Genelde sıfır kondüsyonda veya temiz durumda ürünlerde fiyat farkı ikinci elde makul seviyede oluyor. model gibi yıpranabilen araçlarda %60-70 civarına (sıfırına kıyasla, kargo gümrük falan katmadan) fiyatlandırma yapılırken, kumanda gibi fazla yıpranmayan demirbaşlarda bu fiyatlandırma %80 leri hatta üzerini bulabiliyor.

Bahsi geçen kumanda için bu oran %40 seviyesinde. kumanda için çok düşük gerçekten. havada teslim edilir, işte temel iki stick sorunsuz çalışıyordur falan. başka bazı fonksiyonlarında sıkıntılar olabilir, bataryası çabuk bitiyor olabilir, alıcısı muhtemelen klondur orjinal değildir, vesaire... Bunları 3-5 dakikalık bir denemede hissetmeyebilirsiniz. Hele ki profesyonel kumandalarla daha önce haşır neşir olmadıysanız.

Benim tavsiyem ilk kumandanızı sıfır alın. Modeller gelip geçici, kumanda demirbaş. Büyük hevesle bu işe girişip can sıkıcı durumlarla karşılaşan ve soğuyan çok vardır. Hiç gerek yok macera aramaya. Ben ingiltereden sıfır dx7s aldım, gümrüğe girmedi, 600 lira tuttu. canavar gibi de kumanda... zaten helikopter düşünüyorsanız spektrumu es geçmeyin. Blade modelleri ile de kullanırsınız. Bende mcpx bl var sorunsuz kullanıyorum.

Bir de iki yıldan fazla zamandır forumlardayım, az çok belli isimlere aşina oluyor insan zamanla. satıcının adı sanı belli ise paylaşın, belki hobi camiasında tanınan biridir. değilse zaten dediğim gibi hiç bulaşmayın, sıfır olsun temiz olsun. Şu anda televizyon buzdolabı çamaşır makinesi neyse spektrum dx7s de o benim için, yakın veya uzak vade planlarımda da kumanda değişikliği yok.
 
2. El Kumanda Alımı Sırasında Nelere Dikkat Etmeliyim ?

Konuyu KUMANDA INDEKS sayfamıza ilave edeceğimiz için, konunun yeri ve başlığı değiştirilmiştir %p
 
2. El Kumanda Alımı Sırasında Nelere Dikkat Etmeliyim ?

Merhaba

Satıcının ismi Hakan Şengöz.
 
2. El Kumanda Alımı Sırasında Nelere Dikkat Etmeliyim ?

Baktım panodan. Kendisini tanımıyorum, forumlarda çok aktif olmayabilir. Tanıyanlar vardır belki istanbul taraflarından.

* diğer fotolara bakın demiş ama kumandaya ait sadece bir foto var. diğeri de heli fotosu.
* alıcı ile ilgili birşey söylememiş. sormak lazım. alıcı var mı? futaba mı?
* fiyatı neredeyse 2.5 kat ucuz ve yanında da heli var demişsiniz. yurtdışı fiyat 650 dolar... gümrüğe girmezse 1600 etmez bile... bu ilanda fiyat 1100... yanında heli var falan da trex450 olsa en azından iş görür de trex250 bilemiyorum...

bir de kumanda tamam demirbaş ama ciddi meblağlar bunlar. eğer futaba olsun istiyorsanız ve ciddi bir miktarı da bu uğurda gözden çıkardıysanız;

fastlad'de Futaba 14SG var. Kargo dahil 1375 liraya geliyor, orjinal alıcısı (R7008SB) ile birlikte. Gümrüğe düşük göstermelerini istersiniz, girmez büyük ihtimal... DX7s te ve MCPX BL de ben öyle yaptım. Ama yine de ciddi miktarlar bunlar :) Futaba 8FG Super de güzel kumanda, o da düşünülebilir.

Bence Spektrum da yeter :D
 
2. El Kumanda Alımı Sırasında Nelere Dikkat Etmeliyim ?

İlla futaba olsun demiyorum. ayırdığım bütçeyle alabileceğim kaliteli bir seçim olmasını istiyorum. İlanda ki ürünü alıp heliyi satıp üst model için kaynak oluşturabilirim. Karar aşamasındayım bunu almazsam spektrum dx7se alacağım.
 
2. El Kumanda Alımı Sırasında Nelere Dikkat Etmeliyim ?

Yukarıda yazdım, pek anlaşılmadı galiba Ahmet bey. Bu sefer ben bir soru sorayım kaynak oluşturmak ıcın o heliyi sizce kaça satabilirsiniz ??


Sent from my iPhone using Tapatalk