Align 3gx Sallanma problemi..

Doğukan Ocak

RcFanatik
Katılım
3 Eki 2014
Mesajlar
3,270
Tepkime puanı
2,691
Yaş
30
Konum
Ordu
Web sitesi
www.facebook.com
İlgi Alanı
Heli
Herkese selam ,
Trex 450 FBL modelim de Align 3gx v5.0 üniteyi kullanıyorum. Ancak helikopterde sebebini çözemediğim şekilde sallantı var. (kuyruk değil) Sabit dururken herhangi bir problem yok. Tabiri caizse model ip gibi duruyor havada. Ne zaman yön vermeye başlasam titremeye başlıyor. Mekanik olarak problem yok gibi. Bu değiştirdiğim 2. Şaft oldu , paller rotortech'in palleri balanslarina baktım ve balansli şekilde geldiler onlarda da problem yok. Dişlilerde sıyırma yok zaten onlarda sıfır.
3GX üzerinden gain'i %20 lere kadar kıstım ama en ufak bir değişiklik olmadı :)
Üniteyi Türker abimizin hazırladığı video ile ayarladım kendisine de ayrıca teşekkür ederim.
Forumlarda çok araştırdım ancak böyle bir problemle ilgili konuya rastlayamadım.
İyi forumlar herkese :saygilar:

EDIT : Video eklendi

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Ana pallerin açı ayarı düzgün olmayabilir.
 
Pal açı ayarlarını yapmışmıydın?
Model çok sallanıyor enteresan.
 
Evet pal açı ayarlarını elbette yaptım. Yanlış hatırlamıyorsam pozitif 10.8 , negatif 11.2 gösteriyordu. Ancak bu şekilde ayarlayabildim daha da düzeltemedim. İki palin sıfır noktasında ki açısıda 0.2 gösteriyordu her iki taraf için. Bu akşam tekrar ölçüm yapacağım bakalım neyi gösteriyor. Bir de feathering şaftı tekrar değiştireceğim. :-\
 
Servo kollarını doğru taktınız değilmi??? aynı sorunu bende yaşamıştım servo kollarını içe takacağıma dışa taktığımda aynı böyle olmuştu
 
Servo kolları frame'in iç tarafında mı olacak ben mi yanlış anladım :eek:
Benim servo kollarım aynen şu şekilde..
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

(Fotoğrafı google amcadan buldum :laugh: )
 
Align 3gx Sallanma problemi..

Su ana kadar hic boyle bir problemle karsilasmadim. Dogukan model kirim gecirdi mi peki ? Bir de hover yani komut vermedigim zaman ip gibi diyorsun ben mi yanlis anladim ??

Eger surekli bu hareketi yapiyor olsa olay kesinlikle fiziksel diyecegim ama sadece komut verince yapiyor dedigin icin sasirdim dogrusu??

Main shaft, feathering shaft ve ozellikle tum rulmanlari bir kere daha goz at. Feathering shaft duzgun monte ettin degil mi ? Acik rulmanlardan IN ve OUT yazili olanlar dogru sekilde takildi degil mi ? Eger bunlar yanlis takili ise bu sorunu yapabilir. Pallerde basima gelmedi ama kuyrukta salinim sorunu yasamistim.

Bir de elle kontrol edince feathering shaft asiri bosluk yok degil mi ??
 
Align 3gx Sallanma problemi..

Mehmet abi selam ,
Model 1 kere kırım geçirdi , ana şaft , feathering şaftı , dişlileri , paller değiştirdim. Evet dogru anladığın gibi komut vermediğimde ip gibi asılı kalıyor model.
Malesef sadece komut verince yapiyor. Alan turu atayım derken salına salına ilerliyor :laugh: ama dediğim gibi yerden ilk kesilme anında aileron veya elevator komutu vermezsen boyle bir problem yok. Rulmanlari tekrar kontrol edeceğim , feathering şaftı yine aynı şekilde kontrol edeceğim. Oda olmaz ise Tarotun DFC rotoru var bir de onu takıp denerim bir ihtimal çözüm olur belki.
Feathering şaftı elimle kontrol ettiğimde hic boşluk yok açikcasi bu problemmidir ki ?
 
Align 3gx Sallanma problemi..

Yok zaten bosluk olmayacak. O zaman feathering shaft sokup, acik rulmanlari duzgun taktigini teyid et derim ;)
 
Align 3gx Sallanma problemi..

Doğukan öncelikle 3GX konusuyla alakalı paylaştığım videolarla alakalı güzel sözlerin için teşekkür ederim. :)

Problem aileron ve elevatör gain'lerinin fazla yüksek olmasıyla alakalı diye düşünüyorum. Gerçi sende bunu tahmin etmiş ve %20'ye kadar kıstığını söylemişsin. :-\ %20 değerini bilgisayara bağlayıp yazılımdan mı gördün yoksa ünite üzerindeki işaretlemelerden mi tespit ettin. Eğer ünite üzerinden bakarak ayarladıysan seni yanıltabilir. Üniteyi bilgisayara bağlayıp oradan değeri gözünle görerek ayarlamanı tavsiye ederim.

Eğer bundan tamamen emin olduktan sonra problem halen devam ediyorsa ünitenin altına fazladan bir gyro pad daha ekleyerek denemeni öneririm.

Buda olmuyorsa ben olsam üniteden şüphelenmeye başlardım. Kırımı bu ünite ile mi geçirmiştin ?
 
Align 3gx Sallanma problemi..

Türker abi çok güzel bir noktaya değinmişsin , yazılım üzerinden de kontrol edeceğim. Bir ihtimal onun yüzünden de olabilir. Pad koymak benim aklıma geldi , yalnız üzerinde yapışmış olan pad'i kolayca nasıl sökebilirim bir fikriniz varmi ?
Ayrıca evet bu ünite ile kırım gerçekleşmişti ama kırımdan önce de aynı problem var gibiydi yanlış hatırlamıyorsam..