Arctic Cool- Silver İçerikli Epoksi Bileşenli Termal Yapıştırıcı

İlker Sönmez

Tecrübeli Uye
Katılım
29 May 2014
Mesajlar
1,494
Tepkime puanı
2,511
Yaş
47
Konum
Adana
Web sitesi
www.drilkersonmez.com
İlgi Alanı
Heli
Elimizde bulunan YEP 150 amper ESC'nin soğutma plaka değişimi sırasında kullandığımız "Arctic Cool Termal yapıştırıcı" hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse :

Nerede Kullandık:
Elimde bulunan bu aralar çok popüler YEP 150 amper ESC'nin üzerinde bulunan soğutma plağını çıkartarak yerine Kontronic 120 serisi soğutma plağı yerleştirdim. YEP fabrikasyon plağını söktüğümde devreler üzerinde ısı iletimi için çift taraflı bant benzeri Hobbyking de de satılan malzeme kullanıldığını gördüm. Bu malzeme yerine Arctic Cool denen gümüş içeriği ve ısı iletkenliği çok yüksek olan özel epoksi içeren bir madde kullandım. Esasen bilgisayar işlemcileri için kullanılan bu malzeme şu anda araştırmalarıma göre bulabildiğim en iyi ısı iletkeni. İçindeki epoksi miktarıda çok kuvvetli bir yapışma sağlayacak yüzdede ayarlanmış. Bununlada yetinmeyip soğutucu plak üzerine scorpion ESC'ler için üretilen fanlardan ekledim. Böylece yüksek akım altında oluşabilecek yüksek ısılardan kurtulmayı amaçladık.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Arctic Cool Termal yapıştırıcı Nedir:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Ürün budur
Ancak ben bunu yurtdışından 15 dolar civarına almıştım. Türkiyedeki fiyatları nedir bilmiyorum. Bulması zor uğraşamam diyenler için değişik formüller denenebilir.

İlla bu marka olması şart değil iyi termal iletimi olan bir cpu macununu kullanarak kendimiz yapabiliriz.

İyi termal iletim ne demektir ? Termal iletim macunlar için W/mK birimiyle ölçülür. Standart macunlarda bu değer 0.7 and 0.9 W/mK , üst düzey macunlarda 2 - 3 W/mK veya üzerindedir. (Kaynak: ) Artic silver'ın epoksisiz versiyonunda ise iletkenlik 9 W/mK'dir. Epoksili olanda muhtemelen bu değer karışımdan dolayı daha düşük olacaktır.

Zalman markasının üst düzey macunu olan şu anda Vatan bilgisayarda var . Modeli :ZM-STG2 , Termal iletkenliği 4.1W/mK , Fiyatı: 25 TL. Link:

Kaliteli macun ile epoksiyi %20-30 epoksi %70-80 macun olacak şekilde karıştırıp kullanabiliriz. Yabancı forumlarda yapanlar var gerçekten başarılı sonuçlar elde etmişler. Oranı yapıştırıcı lehine değiştirince sağlamlık , macun lehine değiştirince iletkenlik artar . Ama yukarıdakine benzer oranlar ideal görünüyor. Yapışkanlık gücünü karşımı önce başka bir metal üzerinde deneyerek test etmek mantıklı görünüyor. Uyguladığınız karışım oranlarında yapışma zayıf görünüyorsa ve ısı iletkenliğinden vazgeçmek istemiyorsanız heatsink üzerine iki ziptie atarak kendimizi güvene alabiliriz.

Ek not: Epoksinin kuruma süresi uzadıkça yapıştırma gücü artar. 24 saatte kuruyan epoksiler , 5 dakikada kuruyanlardan (5 minute epoxy) çok daha sağlam olur.
Ek not 2: Epoksi+termal macun karışımlarını asla bilgisayar cpu'su üzerine sürmeyin , sonra soğutucuyu cpu'dan ayıramazsınız.

NOT: Bu konu Yönetim tarafından aşağıdaki konuda paylaşılan mesajlardan kopyalanarak açılmıştır.

 
Arctic Cool- Silver İçerikli Epoksi Bileşenli Termal Yapıştırıcı

Belki çok komik olacak ama :laugh: bizim ufaklıklar (mCPx BL) için geçenlerde şöyle bir LYNX yeni parçasını aldık :)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


İddiasına göre, ana kart üzerinde bulunan 3 adet Mos-Fet üzerine monte edildiğinde daha iyi soğutma ile özellikle sıcak havalarda performans kaybına çözüm oluyormuş :D

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Manuallinde yapıştırmak için "Arctic Alumina Adhesive (Premium Ceramic Thermal Epoxy)" öneriyordu. Bu anlamda senin paylaştığın ürün sanki daha iyi bir çözüm olacak bize :thumbup:
 
Arctic Cool- Silver İçerikli Epoksi Bileşenli Termal Yapıştırıcı

abii eline saglık supersin ;)
 
Arctic Cool- Silver İçerikli Epoksi Bileşenli Termal Yapıştırıcı

Paylaşım için teşekkürler. :saygilar:

fakat bazen thermal bantlar daha verimli olabilirler neden derseniz thermal bantlar iletken olmaması nedeniyle bilhassa ekran kartlarında ramlerin soğutulması esnasında soğuturken sadece çekirdeğini değil etrafını da soğuturlar thermal paste kullandığımızda sadece çekirdek kısmına tatbik edebiliriz.

Bu arada thermal bantların fiyatı ısıyı iletme yeteneklerine göre artar piyasada hiçbir işe yaramayan çakma thermal bantlar olduğu gibi 3M gibi kendini ispatlamış markaların thermal bantları çok iş görürler.