Atölyenin Olmazsa Olmazı Malzemeler

İlgi Alanı
Uçak
FT Explorer'a ara tatilde başlayacağım. Atölyeyi LGS sonrası baştan dizme vakti geldi. Bu modeli ve daha sonrası için yapacağım modelleri yaparken gerekecek atölyenin olmazsa olmazı malzemeler nelerdir? İhtiyacı olanlara da bir liste olsun. Ben kendim bir liste yaptım ama "Bin bilsen de bir bilene danış." demişler:saygilar:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

• Beğen
Tepkiler: Ömer Erkan
Merhaba
El aleti olarak:
*Slikon tabancası
*Havya seti
*Kesim matı
*Maket bıçağı
*Kıl testere
*karga burnu
* tornavida

Uçak yapı malzemesi olarak:
*1.2 mm yaylık çelik tel
*Yeke
*1.3 mm easy link(servo tel bağlantısı için adaptör)
*Batarya sabitlemek için cırt cırt
* fiberli bant

Bunlar ilk olarak aklıma gelenler.

Yaylık çelik teli nereden temin ediyorsunuz acaba ben bulamadım bir türlülü
Sanayi sitelerinde ham halde satılıyor.3mm,4mm,5mm.2m alsanız bir çok modelde kullanırsınız.Kullanım şekli şöyle.İniş takımını yapıyorsunuz.İstediğiniz şekil ve ölçüde.Daha sonra nurmal kullandığımıxiz mutfaktaki ocakta ısıtıp hemen suyun altına tutuyorsunuz.Isıtma işlemi nar gibi kızarmayacak.Bir iki dakika ateşin üzerinde gezdirmeniz yeterli.Telin kalınlığına göre 2,5,3,4 kg kadar modeli taşıyacak bir iniş takımı elde ediyorsunuz:)

Sanayi sitelerinde ham halde satılıyor.3mm,4mm,5mm.2m alsanız bir çok modelde kullanırsınız.Kullanım şekli şöyle.İniş takımını yapıyorsunuz.İstediğiniz şekil ve ölçüde.Daha sonra nurmal kullandığımıxiz mutfaktaki ocakta ısıtıp hemen suyun altına tutuyorsunuz.Isıtma işlemi nar gibi kızarmayacak.Bir iki dakika ateşin üzerinde gezdirmeniz yeterli.Telin kalınlığına göre 2,5,3,4 kg kadar modeli taşıyacak bir iniş takımı elde ediyorsunuz:)
Erdoğan Bey, benim yaycılardan öğrendiğim yöntem farklı. Pürmüzle akkor olana kadar ısıtıp havada soğumaya bırakıyorlar.

Sumer hocam doğrudur.Benim aldığım yer öyle tarif ettiği için böyle yazdım.Evde bende uygulamada bu şekilde yaptım sonuç güzel.Ama sizin söylediniz şekilde denemek isterim.Bir parça telim kalmıştı.Bilgiler için teşekkür ediyorum:)

Bizim memlekette, YAY ÇELİĞİ denen malzemeyi aldığınız zaman YAY yapabileceğinizden hiçbir zaman emin olmazsınız.

Bir çeliğin yay olabilmesi için bazı özellikleri olması ve bu özellikler göre de birkaç ısıl işlemden geçmesi gereklidir.
Kimyasal terkibine göre ilk önce çıkaracağınız bir sıcaklık vardır, bu sıcaklık 800 derece santigratın üzerinde bir sıcaklıktır, ve bu sıcaklığa yavaş yavaş çıkarmanız gerekir. Çelik bu sıcaklıkta RENK DEĞİŞTİRMİŞTİR, yine kimyasal terkibine göre ANİ OLARAK SOĞUTMANIZ gerekir. Su daha çabuk, yağ daha yavaş soğutur, bu soğutma hızı da önceden söylediğimiz gibi, çeliğin kimyasal terkibine bağlıdır. Bu ani soğutma neticesinde ÇELİK SERTLEŞİR ve ELASTİKLİĞİ AZALIR, yani zor bükülür, büküldükten sonra da, eğer belli bir sınırı geçmemişseniz ESKİ ŞEKLİNİ alır. Bu ani soğutma neticesinde çelik artık KIRILGAN da olmuştur, çabuk kırılır. Bu kırılganlığın giderilmesi için çelik YİNE TERKİBİNE GÖRE, bir ısıl işlemden geçer, bu düşük bir sıcaklıktır genellikle 200-300 derece civarındadır.

Bu işlemi EVDE veya AMATÖRCE yapma şansınız AZ'dır. Sanayiideki yay imalatçıları kullandıkları çelik terkibine göre deneme yanılma ile, bir sıçaklık bulmuşlardır, oraya ısıtırlar sonta da yağın içine sokarak soğuturlar, bir şekilde esneyen bir çelik olmuştır, yay niyetine kullanılır ama kırılgandır. Biraz daha ustalar, bu yayı alıp birkaçyüz derece sıcaklıkta biraz bekletirler, böylece kırılgnlığı azalır ve daha uzun ömürlü bir yay olur. Bu işlemleri NİHAİ ŞEKİL VERDİKTEN sonra yapmanız gerekir çünkü, artık şekillendiremezsiniz, ya eski halini alır veya kırılır.

Bazı arkadaşlar ben bunları yaptıktan sonra ŞEKİLLENDİREBİLİYORUM diyebilirler. Bu GERÇEKTEN YAYIN YAPILAMADIĞININ bir kanıtıdır.

Hikaye uzun oldu, kusura bakmayın, olabildiğince HERKESİN anlayabileceği bir şekilde yazmaya çalıştım.

BEN NE YAPIYORUM?

Yay çeliği diye satılan, terkibi bilinmese de inşaat çeliğine göre DAHA SERT'tir. Ben alıp büküp kullanıyorum, eğer uçağın yükünü taşımaz veya her inişte eğilip bükülür ise, daha fazla çapı olan bir "YAY ÇELİĞİ" denen malzemeden kullanıyorum.

İlla yay yapacağım diyorsanız, DENEME YANILMA'dan başka çareniz yoktur. Isıttığınızda RENK DEĞİŞTİRMEDEN, ani soğutursanız bir işe yaramaz. Şekil verdikten sonra, büktüğünüz yerleri YAVAŞÇA renk değiştirene kadar ısıtın, mesela 3 dk civarında kızarmaya başlasın, bu kızarıklıkta uzun tutarsanız malzeme YİNE BOZULUR. Kızarınca tercihan YAĞ içine, yağ bulamıyorsanız musluktan AZ AKAN bir suyun altına tutun. Yağ için eski motor yağı olur ama PİS BİR İŞTİR.

Bazı yay çelikleri KANGAL halinde, bazıları ise ÇUBUK halinde bulunur, az bir miktar ancak YAY İMALATÇILARINDAN bulabilirsiniz, İmkanınız varsa ÇUBUK halinde olanları tercih edin. Bazıları PİYANO TELİ, CİVA ÇELİĞİ isimleri ile de satar.

Ben buradan alıyorum, KG ile satıyorlar, 1 kg alabilirsiniz, sadece büküp kullanıyorum, ISIL İŞLEM YAPMIYORUM.

Verdiğim bilgilerde, bir eksik veya yanlışım olabilir, ISIL İŞLEM BİLEN bir METALURJİ MÜHENDİSİ arkadaş daha doğru ve teknik bilgi verebilir.

Arkadaşlar, burası sevgili YUNUS EMRE'nn FT EXPLORER'a başlamak için açtığı bir konu imiş, neden işin içine ISIL İŞLEM girdi anlamadım. Ben sevgili YUNUS EMRE'den başka bir husus ile forumunu KİRLETTİĞİM için ÖZÜR DİLİYORUM.

Bir bakalım FT Explorer ne imiş? Resminden GÜZEL bir başlangıç modeline benziyor.

Arkadaşlar, burası sevgili YUNUS EMRE'nn FT EXPLORER'a başlamak için açtığı bir konu imiş, neden işin içine ISIL İŞLEM girdi anlamadım. Ben sevgili YUNUS EMRE'den başka bir husus ile forumunu KİRLETTİĞİM için ÖZÜR DİLİYORUM.

Bir bakalım FT Explorer ne imiş? Resminden GÜZEL bir başlangıç modeline benziyor.
Estağfurullah hocam, ben bunları da bilmiyordum öğrenmiş oldum fazla bilgiden zarar gelmez:thumbup:

Yaşlanınca böyle oluyor. Ben bu konunun FT Explorer yapmak için açıldığını zannetmiştim, meğerse KONU "atölye malzemeleri" imiş. Unutkanlıkla ilgili ciddi bir sorunum vardı, başka şeyler de mi eklendi, doktora bir sorayım.

Yunus emre FT Explorer ile ilgili tavsiyelerimi sorunca, ben de ona bir konu açmasını, böylece daha çok kişinin fikrini alabileceğini ve ayrıca bu fikirleri daha çok kişinin paylaşabileceğini söylemiştim, kendisi de olumlu cevap vermişti. Ben de ilk mesajda Explorer resmini ve yunus emrenin adını görünce, açtığı konu zannettim. Kusuruma bakmayın, özür diliyorum.

Konu içeriği olan yazışma ve tartışmaların, KONU BAŞLIĞINA UYGUN devam etmesi, KONUYU AÇAN arkadaşın SORUMLULUĞUNDADIR ve sapmaları NAZİKçe ikaz etmelidir, diğer katılımcılar da NAZİKçe ikaz edebilirler. Eğer başa çıkamıyorsalar veya TERS bir cevap alırsalar, MODERATÖR'e şikayette bulunmalıdır. "Benim yaşım küçük, büyüklerime ayıp olur" diye düşünmeyin. MODERATÖR sizi korur.

Gelelim ATÖLYE MALZEME'lerine.

Ben MODEL UÇAK hobisine başlayacak arkadaşlara, KÜÇÜK bir YATIRIM ve ORGANİZASYON başlamalarını öneriyorum sebebi ise başlayanların çok büyük bir çoğunluğu bu HOBİ'ye DEVAM ETMEZ.

Burada hedef inşaatın FT EXPLORER olduğu belirtilmiş, alet edevatımızı buna göre seçmemiz lazım.

1. ÇOK KESKİN bir maket bıçağı :

Piyasada sıkça bulunan maket bıçağı ile başlayabilirsiniz ama ben tavsiye etmem. Bu bıçakların bir KÜÇÜĞÜ, bir de büyüğü ve muhtemelen evinizde bir de tane vardır. Büyük olan için bulamamıştım ama küçük olan için keskin bir bıçak var, ağız açısı 30 derece , markasını hatırlamıyorum, zor bulunuyor.

X-Acto tabir edilen bıçaklar da var, bıçakları artık eskisi kadar İYİ değil ama piyasadaki bu iş için en uygun bıçak ancak FOAMBOARD kesiyorsanız çok sık bıçak değiştirmeniz gerekli. KAĞIT bıçağı çok çabuk körletir.

Mutlaka başka bıçaklar da vardır.

2. Cetvel.

Resimde 30 cm'lik bir çelik cetvel göreceksiniz, bu cetvel boyu yeter ancak uçağınızı daha uzun ölçüleri ölçerek çizmeniz gerekiyorsa AYRICA daha uzununa ihtiyacınız olabilir. Plastik veya tahta olan ile de başlayabilirsiniz ama keserken ZARAR GÖRMEMEleri için dikkat etmeniz gerekir.

3. Gönye

Resimde 30 cm'lik bir çelik gönye göreceksiniz. Plastik veya tahta olan ile de başlayabilirsiniz ama keserken ZARAR GÖRMEMEleri için dikkat etmeniz gerekir.

4. Mastar.

Resimde 100 cm'lik bir çelik gönye göreceksiniz. Çoğu 2-3 mm YANLIŞ ölçer, farklı cetvellerle ölçüp işaretliyorsanız dikkat etmeniz gerekir. Genellikle boyu uzun kesmelerde kullanılır. Bir aliminyum KAPI/PENCERE imalatçısına gidip, arta kalanlardan 1 m civarı boyunda bir parça isteyebilirsiniz veya 1 m civarı boyda KÜÇÜK KESİTLİ bir aliminyum SİGMA PROFİLİ alabilirsiniz. Kilosu 250-280 TL civarındadır, postada bir de nakliye ödemeniz gerekir. Daha önce YAY ÇELİĞİ için belirttiğim yerde vardır. Resimdeki aliminyum sigma profil RASTGELE seçilmiştir, bu kesitte olması gerekmez.

Devam edecek......

Son düzenleme:
Tamam, bundan sonra foruma üye olmak için nöroloji hatta dur bi dakka, full heyet raporu isteyelim. :lol::lollol::D Hatta yaş sınırı koyalım. Böyle YAŞLILAR forumun düzenini bozmasın.:lollol::lol::D
Senelerin birikimini fotoğraf ve çizimlerle aktaran üyeleri de forumdan banlayalım, oohh rahat ederiz. :p

Yaşlanınca böyle oluyor. Ben bu konunun FT Explorer yapmak için açıldığını zannetmiştim, meğerse KONU "atölye malzemeleri" imiş. Unutkanlıkla ilgili ciddi bir sorunum vardı, başka şeyler de mi eklendi, doktora bir sorayım.

Yunus emre FT Explorer ile ilgili tavsiyelerimi sorunca, ben de ona bir konu açmasını, böylece daha çok kişinin fikrini alabileceğini ve ayrıca bu fikirleri daha çok kişinin paylaşabileceğini söylemiştim, kendisi de olumlu cevap vermişti. Ben de ilk mesajda Explorer resmini ve yunus emrenin adını görünce, açtığı konu zannettim. Kusuruma bakmayın, özür diliyorum.

Konu içeriği olan yazışma ve tartışmaların, KONU BAŞLIĞINA UYGUN devam etmesi, KONUYU AÇAN arkadaşın SORUMLULUĞUNDADIR ve sapmaları NAZİKçe ikaz etmelidir, diğer katılımcılar da NAZİKçe ikaz edebilirler. Eğer başa çıkamıyorsalar veya TERS bir cevap alırsalar, MODERATÖR'e şikayette bulunmalıdır. "Benim yaşım küçük, büyüklerime ayıp olur" diye düşünmeyin. MODERATÖR sizi korur.

Gelelim ATÖLYE MALZEME'lerine.

Ben MODEL UÇAK hobisine başlayacak arkadaşlara, KÜÇÜK bir YATIRIM ve ORGANİZASYON başlamalarını öneriyorum sebebi ise başlayanların çok büyük bir çoğunluğu bu HOBİ'ye DEVAM ETMEZ.

Burada hedef inşaatın FT EXPLORER olduğu belirtilmiş, alet edevatımızı buna göre seçmemiz lazım.

1. ÇOK KESKİN bir maket bıçağı :

Piyasada sıkça bulunan maket bıçağı ile başlayabilirsiniz ama ben tavsiye etmem. Bu bıçakların bir KÜÇÜĞÜ, bir de büyüğü ve muhtemelen evinizde bir de tane vardır. Büyük olan için bulamamıştım ama küçük olan için keskin bir bıçak var, ağız açısı 30 derece , markasını hatırlamıyorum, zor bulunuyor.

X-Acto tabir edilen bıçaklar da var, bıçakları artık eskisi kadar İYİ değil ama piyasadaki bu iş için en uygun bıçak ancak FOAMBOARD kesiyorsanız çok sık bıçak değiştirmeniz gerekli. KAĞIT bıçağı çok çabuk körletir.

Mutlaka başka bıçaklar da vardır.

2. Cetvel.

Resimde 30 cm'lik bir çelik cetvel göreceksiniz, bu cetvel boyu yeter ancak uçağınızı daha uzun ölçüleri ölçerek çizmeniz gerekiyorsa AYRICA daha uzununa ihtiyacınız olabilir. Plastik veya tahta olan ile de başlayabilirsiniz ama keserken ZARAR GÖRMEMEleri için dikkat etmeniz gerekir.

3. Gönye

Resimde 30 cm'lik bir çelik gönye göreceksiniz. Plastik veya tahta olan ile de başlayabilirsiniz ama keserken ZARAR GÖRMEMEleri için dikkat etmeniz gerekir.

4. Mastar.

Resimde 100 cm'lik bir çelik gönye göreceksiniz. Çoğu 2-3 mm YANLIŞ ölçer, farklı cetvellerle ölçüp işaretliyorsanız dikkat etmeniz gerekir. Genellikle boyu uzun kesmelerde kullanılır. Bir aliminyum KAPI/PENCERE imalatçısına gidip, arta kalanlardan 1 m civarı boyunda bir parça isteyebilirsiniz veya 1 m civarı boyda KÜÇÜK KESİTLİ bir aliminyum SİGMA PROFİLİ alabilirsiniz. Kilosu 250-280 TL civarındadır, postada bir de nakliye ödemeniz gerekir. Daha önce YAY ÇELİĞİ için belirttiğim yerde vardır. Resimdeki aliminyum sigma profil RASTGELE seçilmiştir, bu kesitte olması gerekmez.

Devam edecek......
Evet hocam ben o konuyu sınav haftası sormuştum konu açmayı unutmuşum :laugh:

Gitmemi isteyen varsa gidebilirim ANCAK, ilk önce şu AÇTIĞIM konuları bir bitirmem lazım, sonra 7-8 tane daha açmayı düşündüğüm konu vardı, onlar birkaç sene sürer diye HENÜZ açmamıştım, onları da bir açıp bitirmem lazım, sonra isterseniz giderim. 😁 SAYGI DURUŞUMUZU da yaptık, konumuza devam edelim.

5. Kesme Tezgahı

Bıçak ve Cetvelden sonra, üstünde birşeyler kesebileceğimiz bir düzenek lazım. Modelcilerin videolarında KESME MATI görürsünüz, video yayınlayanların neredeyse hepsinde vardır, biz de yaşımızdan dolayı GERİDE KALDIK, herhalde modern birşey diye bi tane aldık. BİRŞEYE YARAMADI. Şu anda dekoratif amaçlı duruyor, üzerinde TAHTA VAR. Her işi yaptığım gibi üzerine NOT bile alabiliyorum.

20-25 mm kalınlığında, 200-250 mm genişliğinde, Tercihan 1 m boyunda (koyacak yerinize bağlı), üzeri KESİNLİKLE SİLİNEREK DÜZELTİMİŞ, tercihan Ihlamur veya ÇAM tahta. Marketten aldıklarınızın BAZEN yüzeyleri düz çıkmıyor, dolayısı ile gidip görerek almanız gerekiyor. Marangozdan alıyorsanız yüzeyi sildirin. Bazı arkadaşlar model uçaklarını SADECE KÖPÜK ile yaptıklarından, tezgaha birşey çakmaları ve yapıştırmaları gerekmediğinden MAT önerebliyorlar. Tahtanızın yüzeyi zarar gördükçe marangoza gidip sildirebilirsiniz.

Mat tercih edenler, mutfak için satılan PLASTİK (poliamid veta polietilen) kesme plakalarının büyüklerinden kullanabilir.

6. Zımpara Kağıdı ve bloğu.

Bloğu resimlerdeki gibi hazır da alabilirsiniz kendiniz de yapabilirsiniz. 100 gritten daha ince (numarası daha yüksek) pek işinize yaramaz. Bence, iki çeşit, 100 ile 50 grit veya civarı YETERLİ olur. Ben tavsiye etmem ama resimde gördüğünüz gibi HAZIR bir blok alabilirsiniz, başka tipleri de vardır. Bazıları zımpara kağıdı kolayca sökülüp takılabilir diye tercih ederler. Ben 15x50x250 mm civarı bir tahta blokun bir tarafına 100, diğer tarafına 50 grit zımpara kağıdı yapıştırıyorum, işimi görüyor. Uzun ömürlü olması için, arkası BEZ olanları tercih edin. Kağıt olanların ömrü az olur.

Bunlar tabi yeni başlayanlar için tavsiye, DOP veya LAMİNASYON yapacaksanız, da ince zımparalara da ihtiyacınız olacaktır.

Bazızımpara kağıtlarında benim söylediğim 50,100 grit yerine 1, 2, 3 gibi numaralarvardır. Ne anlama geldiğini ben bilmiyorum.

Devam edecek.......

Son düzenleme: