Azerbaycandan selamlar

Katılım
21 Tem 2016
Mesajlar
176
Tepkime puanı
353
Yaş
28
İlgi Alanı
Heli
Herkese selamlar. Yazdılklarımın kendimi kısaca tanıtmakdan çıkıb modelcilik hayatımın CV-si haline geleceyinin ben bile yazımı bitirdikden sonra farkına vardım :laugh:

Ben Ferid Hemidli. Azerbaycanın Bakü şehirinde yaşıyorum. 22 yaşım var, 22 senedir modelcilikle uğraşıyorum söylesem yalan olmaz :laugh: Doğulduğumdan beni bulan bu pahalı ama bir o kadar da zevkli hobide profösyönelciliye yaklaşık 6 sene önce ilk adımlarımı atdım. Uçan olsun fark etmez ne olursa olsun diyordum ilk başlarda. Ama yıllar geçdikce anladım ki megerse ben bir helikopter aşıkıyımmış :heartxf: Trex700 diye yatıp Trex700 diye kalkardım hep :(

Ülkemdeki bu hobi ile uğraşan insanların parmakla sayılacak kadar az olması, uğraşanların da çoğunun (Vallaha nerdeyse hepsi) yakıtlı (hepsi nitrocu :rolleyes: ) uçak ile uğraşması beni epeyi zorlu ama bir o kadar da karalı bir sürece soktu. Hobinin benden yapdığı tutku yüzünden ilk almış olduğum model Art-tech Yak54 RTF uçağı oldu. (mart 2012) Bir sene falan bununla uğraşdıkdan sonra artık helikoptere geçiş zamanının geldiğini anladım, ama Align serisi heliler benim için kosmik fiyatlara olunca HK450 pro kit aldım. Klon olunca haliyle yamuk shaft, eğri main gear-ı ile ilk tanışlığımı yapınca otomotik olarak klon helikopter 2013 yılından 2017 yılına kadar dolapa kaldırıldı. Ama bu 4 yıllık sürecde hevesimi bi şekilde türlü-türlü multikopterler ve köpük uçaklarla giderdim. Doğrusunu söylersem helikopterlerin bir az karmaşık olması + klon ile başlamam + yakınlarda bir helici arkadaş bulamam beni yıllarca helikopterden uzak tutdu :'(

Ama 2017 senesinde şan azcık benden yana oldu. Yıllardır birikdirdiyim parayla Trex700-X super combo almayı düşündüm ama bizim gümrükden 1000 dollardan fazla bişey keçse 1000den fazlası için her dolara %36 vergi alınıyor. Hevesim kursağımda kaldı derken Rusyada yaşayan bir modelcimiz ülkeye geri döndüğünde elinde olan 6 tane helikopterden birini satın almayı düşündüm. Bana uzun zamandır kullanmadığı Logo 600SX modelini ESC,Lipo,kuyruk palsiz satdı (mayıs 2017). ESC olarakda o modelcinin tavsiyesi üzerine Castle Talon 120 HV aldım ama almaz olaydım. Hali ile, aylar önce bu forum ile o kadar da ilgilenmediğim için, ESC ayarlarını da aylar önce okumadığım için, ESC dahil helinin tüm ayarlarını helini satın aldığım modelci yaptı. (ben yaptı sanıyordum :( ) Heli uçurmakda o kadar da cahil değilim, 3d hareketlerim Tareqinki gibi olmasa da soft 3d yapıyordum heliyle :) Ama 13cü uçuşumda 11 tane ard-arda elevator tik-toku yaparken motor aniden durdu, otorotasyon çalışmamış birisi olarak da 15 metreden helinin yere çakılmağını büyük bir zevkle izledim :laugh: Kırım sonrası sistemi kontrol etmek için 12s pili ESC takdığımda adeta havayi fişek gösterisi yaşadım, ESC-nin 2 kondensatörü de fişek gibi patladı :eek: O an anladım ki hasar listesine yeni bir ESC de yazmak lazım :eek:kuyun:

Hani bi diyim var: 100 nasihatdansa bir musibet iyidir. Yani ben o kırımı yapmasaydım bu forumu ve deyerli üyelerini tanımazdım. Forumla daha yakından ilgilenmemin esas sebeblerinden biri de bana modeli satan modelciden bağımlı olmamamdır. Adam kendi helikopterlerinde jive pro 120+ esc kullanıyor, bana da tavsiye ettiği talon120 oldu. Kırımdan sonra deyil de bu forumu okuyub ayarların yanlış yapıldığını anladıkdan sonra o modelci ile tüm irtibatımı kesdim. 100dolar fazla olan HW130-u en başta bana tavsiye etseydi 800dolar zarara uğramazdım bende. Yazıklar olsun diyorum... :(

Yaklaşık geçen ayın 25-i başladım planlı bir şekilde beni alakadar edecek konuları okumaya. Bu forumu bir aydır okudukca anladım ki, bu hobide bildiyimi zann etdiyim şeyleri meger ki bilmiyormuşum. Başda Mehmet bey, Türker bey, Ömer bey olmak üzere forumun tüm üyelerine teşekkür ederim. Motorun havada neden durduğunu, ESC-nin yanlış ayarlandığını Emre beyin yazdıklarından, yeni almış olduğum HW130 v4 ESC-min doğru ayarlarını Rasim beyden, Governor ile alakalı bilgileri İlker beyden, lipolar ile ilgili şahane bilgileri Mustafa beyden, klon helilerin kalitelerini Mesut beyden, Lipo kıyaslamalarını Doğukan beyden ve bir çok diğer altın değerindeki bilgileri diğer üyelerin paylaşımlarından öğrendiyim için SİZLERE TEŞEKKÜRLERİMİ iletirim. :saygilar:

1 aydır aralıksız hep okuyorum, ama kendimi tanıtmadığım için yorum yapmıyordum. Okuduklarım genel olarak 80% civarında sorularıma cevab veriyor, ancak 20% lik bir kısmını da yine sizlere sorarak öğreneceyimi umuyorum.

Kırımdan sonra yeni ekipmanlar ile bir sefer uçuş yapdım. (9 eylül 2017) Eski külüstür gitmiş yerine ferrari gelmiş gibi bir hiss yaşadım adeta HW130 v4 ESC ile. Ama kendime söz verdim, kafamdakı %20 lik kısmı doldurmayınca heliye bi daha dokunmak yok. Çok okumak lazım çooook :eek:kuyun:

Bu da kırımdan önce, yanlış ayarlı ESC ile uçuşum. Gov, Timing, PWM ayarları yanlış olduğu için, helinin sesinden de anlaşıldığı üzere helikopter baya bir devir kayıb ediyor 3D hareketleri yapınca. O yüzden de son uçuşda 11 tane tik-toku kaldıramadı ESC.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Azerbaycandan selamlar

1-2 tanışma konusu hariç ne zamandır bu kadar keyifli bir tanışma konusu okumamıştım. Emek çekip detaylı bir şekilde anlatmışsınız tüm yaşadıklarınızı, ellerine sağlık Ferid :thumbup:

Ayrıca forum hakkındaki geri bildirim için de ayrıca teşekkür ederiz. Bu yola çıkarken bir hedef koymuştuk kendimize. Mevcut paylaşımları sabırla okuyan bir insan hiç soru sormadan her şeyin %80-90 kendisi yapabilsin diye. Bu sistemin çalıştığı test etmiştik ama işe yaradığını sizde de görmek bizi ayrıca sevindirdi.

Şimdi geri kalan %20 anlaşılmayan kısımlarda, bizler buradayız ve sana yardıma hazırız. Anlaşılmana kısımları ilgili konuya mesaj olarak yazabilir ya da yeni konu açarak sorabilirsin. Ben ve arkadaşlarım bildiğimiz kadarı ile sana yardımcı olmaya çalışırız.

Diğer taraftan Castle Talon esc kötü bir esc değildir. Ama her esc gibi düzgün ayarlanmış olması gerekir. Hele ki senin gibi güzel uçan birisi için. Bu arada pilota seviyen de çok iyiymiş, uçuş videonu keyifle izledim :thumbup:

Son olarak gümrük kısmında Türkiye de farklı değil. 25 Euro üzerindeki her alış verişte biz de %20 vergi ödüyoruz. Bu yüzden genelde alışverişleri fatura oranını düşük gösteren sitelerden tercih ediyoruz. Mesela fast lad bunlardan birisi.

Bir şey alacağın zaman bu kısım hakkında da sana bizim kullandığımız tüyoları paylaşırız :thumbup:

Tekrar aramıza hoşgeldin ve şimdiden bol keyifli forumlar :RCKolik:
 
Azerbaycandan selamlar

Ferid kardeşim aramıza hoş geldin, Mehmet abinin de dediği gibi uzun süredir gördüğüm en keyifli tanışma konusu olmuş. Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize, keyifli forumlar tekrar hoşgeldin :thumbup:
 
Azerbaycandan selamlar

Hosgeldin Ferid [emoji5]
 
Azerbaycandan selamlar

Hoşgeldin

HUAWEI VNS-L31 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Azerbaycandan selamlar

Herkesi hoşbulduk :)

Sizlerin yazmış olduğu makaleleri okudukca bana vermiş olduğu zevkden ilham alarak yazmışım böyle bir tanışma konusu demek ki :laugh:

Forumu okudukca Mehmet beyin de belirtdiyi gibi aslında forumda deyilde bir aile ortamında olduğumu anladım. Bizim ülkede bazı modelciler var ki beleş diye adama selam bile vermezler. Ancaq sizler parasız-pulsuz bildiklerinizin hepsini en detaylı şekilde paylaşıyorsunuz. Bence sizlere KLAVYE ŞÖVALYELERİ diye hitap etmek lazım. :thumbup:

Mehmet beyin en çok sevdiyim yönü birisi herhangi konu ile ilgili bişey paylaşınca ondan o konu ile ilgili tam ve detaylı bahs etmesini istemesi. Kafamda kalan o 20% lik kısımlar da o detaylı noktalar işte. Umarım ben de sorarak hem kendim öğrenirim hem de diğer yeni başlayan arkadaşlar okuyarak oğrenmiş olurlar. :RCKolik:

1 ay önce özelden Türker beye bi mesaj yazdım. Sağolsun bana iyi bi yol gösterdi, sabırla tüm konuları okumamı ve karanlık kalan kısımları sorarak öğrene bileceyimi söyledi. Artık sormak zamanının geldiyini hiss ediyorum. Bu akşama kalmaz forumda ilgili konulara soru bombardımanımı yapacağım :yuppi:
 
Azerbaycandan selamlar

Hoş bulduk. Aylar önce foruma şip-şak göz atınca o zaman anladım ki fransıza, rusa, ingilize sormakdansa böyle deyerli bir forumdan öğrenmek daha kazanclıymış :RCKolik:
 
Azerbaycandan selamlar

Hoşgeldin Ferid,

Forumdaki konuların sana yardımcı olduğunu duymak geçekten bizi çok mutlu etti. :thumbup:

Senin gibi meraklı ve araştırmacı kardeşlerimiz oldukça biz her zaman daha iyisini yapabilmeyi istiyoruz. %p

Bu ailenin bir parçası olmak isteyen herkese kapılarımız sonuna kadar açık. :RCKolik:
 
Azerbaycandan selamlar

Hoş geldin Ferid [emoji106]heli zehri, kana karışmış umarım bundan sonra uçuşlarına keyifle devam edersin, bu arada catle esc kötü bi esc değildir bu yüzden sana tavsiye eden arkadaşına gönül koyma bence [emoji4]bknz ben çakma esc ile uçuruyorum x7 yi [emoji2]

İyi forumlar paylaşımlarını bekliyorum.



HTC One_M8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Azerbaycandan selamlar

Ali Yalçın' Alıntı:
bu arada catle esc kötü bi esc değildir bu yüzden sana tavsiye eden arkadaşına gönül koyma bence

Hoşbulduk Ali abi :) Talonun fiyatı diğer 120lik esclere göre kat-kat ucuz olunca ben de dedim aaa ne güzel ucuzmuş, ne de olsa castle firması, klon deyil bi şey deyil. Ben arkadaşın yanlış arayladığına isyan ediyorum. Videoyu seyr etdiyseniz eger, helikopter baya bir devir kayıb ediyor. Scorpionun verdiyi stock 5 derece timing ve 8 KHZ ayarlarını dayadı ESC-ye uçur dedi. Tik-tok larda helikopter adeta yağış damlası gibi yere düşmek istiyordu. Sonradan forumdan öğrendiyim üzere Castle ESC ile ilk uçuşu governor kapalı yapmamız gerekliymiş. İlk uçuşdan gov açıkdı bende.
 
Azerbaycandan selamlar

Türker Akgün' Alıntı:
Hoşgeldin Ferid,

Forumdaki konuların sana yardımcı olduğunu duymak geçekten bizi çok mutlu etti. :thumbup:

Senin gibi meraklı ve araştırmacı kardeşlerimiz oldukça biz her zaman daha iyisini yapabilmeyi istiyoruz. %p

Bu ailenin bir parçası olmak isteyen herkese kapılarımız sonuna kadar açık. :RCKolik:

Hoşbulduk Türker abi :) Tavsiyeleriniz benim için çok faydalı oldu :thumbup: Bu forumun-ailenin bir üyesi de olmak qurur verici bir hiss. Yaşasın :RCKolik: