Balsa ölçüleri ne olmalı?

Katılım
17 Mar 2017
Mesajlar
58
Tepkime puanı
9
Yaş
36
Konum
Ankara
İlgi Alanı
Uçak
Merhaba
Sürekli olarak 5mm kalınlığında ve 70x100 cm ebatında fotobloklardan uçaklarımı yaptım ve uçurdum. Artık balsa modele geçmeyi düşünüyorum. Trainer bir model ile elektrikli motorla uçup sonra yakıtlı modele geçeceğim. Tabii çok çok ilerde. Sormak istediğim ise Trainer bir model için kanat ribleri spar gövde ve hücum kenarları gibi alanlar için kaç mmlik kalınlığında balsa lar seçmeliyim. Birde balsa ile yapılmış bir model ile fotoblok ile yapılmış model arasında ağırlık farkı nasıl olur. Tabi aynı ebatlarda düşünürsek. Trainer için fotoblok tan bir metrelik bir kanat yapmıştım(planda öyleydi) ve hazır hali 300 gram gelmekteydi. Gövde ile ve ekipman ile birlikte 850 900 gram arası ağırlığı vardı. (profil resmi de olan). Şöyle bir kıyaslama düşündüm. Fotoblok tan yapılan bir kanatı baz alırsak haliyle heryer köpük ve 300 gr. Ama balsa ile yapıldığında heryer agac olmayacak. Zaten rib spar hücum kenarına kullandıktan sonra bir sürü aralarda boşluk olacağından ekstra ağırlıktan kazanacağımı düşünüyorum. Kısacası gövde kanat elevatör rudder ve bazı alanları kaplayacak ince balsa lar için hangi kalınlıkta ağaçları seçmeliyim. Teşekkür ederim

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Serdal bey merhaba, modellerde kullanacağımız balsaların kalınlık ve ebatları model tipi ve boyutuna göre değişkenlik gösterir. Ama örnek verdiğiniz yaklaşık 1m kanat açıklıklı bir eğitim modelinde çoğunlukla 1.5mm lik balsa kullanılacaktır. Kanat sinirleri, kanat D-box kaplamaları (hucum kenarında alt ve üst kaplamalar), sparlar arası destekler ve eğer kutu gövde tercih edildiyse gövde yan ve alt-üst kaplamalar 1.5mm balsa ile yapılabilir.
Sparlar ise ya sert balsadan olmalı ya da çam veya ıhlamur gibi daha sert ağaçlardan. Kullanılan ağaca göre 2-3 mm kalınlık ve 4-6mm genişlik yeterli olacaktır.

Forumda da yer alan Zutor modelinin planını incelerseniz modelin farklı yerlerinde ne tür ve ne ebatta ağaç çeşitleri kullanıldığını görebilirsiniz.

Balsa modellerde ağırlık çok değişken olacaktır, fotoblok, depron veya strafor gibi malzemeler fabrikada makinalar tarafından yapılırken balsa doğa ananın biz modelcilere bir armağanıdır :) ve tüm doğal malzemeler gibi balsadan balsaya da büyük fark olur ve modelcilik için uygun olan hafif balsalara erişmek eskisi gibi mümkün değil. Ama yine de doğru şekilde kullanıldığında balsa modeller gayet iyi uçuş karakteristiğine sahip olacak ağırlıklarda yapılabilir.