Bi Bitmediniz ...!

Emre Kaman

Moderator
Katılım
21 Kas 2013
Mesajlar
6,273
Tepkime puanı
12,103
Yaş
42
Konum
İzmir
İlgi Alanı
Heli


İstanbul'da drone alarmı!

İstanbul semalarında öğlen saatlerinde drone alarmı yaşandı. Uçakların uçuş hatlarında uçuranlara 8 bin 438 TL cezasi işlem uygulanacağının duyurulması da uçuş güzergahında drone uçurulmasına engel olamadı. Öğlen saatlerinde İstanbul hava sahasında bir yolcu uçağının pilotu, 457 metre yükseklikte drone ile karşılaştı.Pilot, 30 metre üzerinden drone geçtiği bilgisini hava trafik kontrol merkezi ile paylaştı.

Uçakların uçuş hatlarında, olası bir çarpma tehlikesi nedeniyle drone uçurulması yasak. Alınan tüm önlemlere, para cezaları olmasına ve tüm uyarılara rağmen uçuş güzergahlarında drone uçurulmaya devam ediliyor. Bugün öğlen saatlerinde de İstanbul semalarında uçuş hattında uçurulan bir drone hareketli anların yaşanmasına yol açtı. Sabiha Gökçen Havalimanı’nı kullanan bir uçağın pilotu, 30 metre üzerlerinden drone geçtiği bilgisi paylaştı. Demirören Haber Ajansı'nın(DHA) edindiği bilgilere göre Sabiha Gökçen Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi ile bağlantıya geçen bir pilot, “1500 feet'te(457 metre) yaklaşık 100 feet(30 metre) üstümüzden beyaz bir drone geçti" anonsunu yaptı.Bunun üzerine kontrolör, “100 feet olarak aldım teşekkür ederim" cevabını verdi.


DRONE UÇURANLAR İLE İLGİLİ ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Uçuş hattında yasak olmasına rağmen drone'u uçuranların tespiti için çalışma başlatıldığı öğrenildi. Pilotun raporu üzerine hava trafik kontrolörü diğer uçakların drone'dan dolayı olası bir tehlikeyle karşılaşmaması adına da bilgilendirdiği öğrenildi. Atatürk Havalimanı'nda tel örgülerin üzerine İngilizce ve Türkçe yazılan "Drone Uçurmak Yasaktır" levhası konulmuştu ancak bu levhalar da drone uçurulmasına engel olamamıştı.

DÜNYA GENELİNDE DE ARTIYOR

Amerikan Federal Havacılık İdaresi (FAA) verilerine göre ABD'de pilotların drone ile karşılaşmasında sürekli artış yaşanıyor. FAA’e göre ABD’de pilotlardan, vatandaşlardan ve kolluk kuvvetlerinden insansız hava aracı raporları son iki yılda çarpıcı biçimde arttı. FAA her ay 100'den fazla rapor alıyor.FAA'nin dana önce yaptığı bir araştırmaya göre drone'ların olası bir çarpmada aynı büyüklükteki kuşlardan daha fazla hasara yol açabileceği belirtilmişti. Bu yılın ocak ayında New Jersey'deki Uluslararası Newark Liberty Havalimanı'nı, bölgede görüldüğü belirtilen iki drone nedeniyle geçici olarak uçuşa kapatmıştı. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında ise Londra Gatwick’te drone ihbarları nedeniyle 2 gün boyunca bine yakın uçuş gerçekleşmedi. Ocak ayında ise Londra'nın en büyük havaliman Heathrow yakınlarında bir drone tespit edilmesi üzerine kalkışlar 1,5 saat durmuştu.

UÇUŞA YASAK BÖLGELERDE UÇURANLARA 8 BİN 438 TL CEZASI VAR

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM) drone ile ilgili uçuş izninin gerekliliğine uyulmaması ve uçuşa yasak bölgelerde uçuş yapılması halinde 8 bin 438 TL idari para cezası uyguluyor. Özel hayatın gizliliğini ihlal edilmesi ve güvenliğin tehlikeye atılması halinde ise 2 bin 124 TL cezai işlem uygulanıyor. İHA pilotları veya şahısları izinsiz veya kayıtsız tescil olmadan uçuş yapılması halinde de 8 bin 498 TL cezai işleme tabi tutuluyor.

"

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi
Haber Linki:
 
''üstümüzden beyaz bir drone geçti" deniyor ise muhtemelen yine şuursuz phantom vb. kullanıcıları başroller de olabilir abi şu dikkatsiz ve sorumsuz pilotlar yüzünden insanlar da çok kötü önyargılar oluşabiliyor ve quad ı elimizde görenler genelleme yapıp bize de sanki her an bir kabahat işleyebilecekmişik gibi bakabiliyor...Allah akıl fikir versin inşallah tespit edilir yakalanır cezası kesilir ve varsa lisansı da iptal edilir..
herhangi bir kazaya sebebiyet vermemiş olması sevindirici.
 
Kullanmış olduğumuz model araçlar,drone/multicopter,helikopter,uçak vb. ne olursa olsun pahalı ürünler. Gidip de rastgele bir mağazadan alınıp kullanılacak,bir kırımda at çöpe yenisini al diyemeyeceğimiz ürünler. Ürünün maddi değerinin artmasıyla hitap ettiği kitle de ister istemez değişiyor. Yani bu çocuk oyuncağı değil,belli. Bu modelleri kullanan kişiler de ekseriyetle bu hobiden haberdar olan kişiler. Bu hobiden haberdar olan kişinin,bu hobiyle birlikte çevresel,kanuni boyutlarını da en azından kendini ilgilendiren kısmıyla bilmelidir. Olayın yaşandığı yerde gerekli uyarılar yazılı vb. olarak yapılmış. Bunun üstüne,hala bu kural tanımazlık neyin nesi? Nasıl bir heves? İnsan merak ediyor. Amaç macera arayışı ise,sınırları aşmak ve yapılmayanı yapıp servis etmek ise,hiç etik değil. Yani uçuş hattında drone uçurmak nasıl bir başarı göstergesi olabilir ? Bir kazaya sebep olsa asgari olarak kullanılan hava aracı hasar görecek ve maddi olarak sıkıntı yaşatacaktır. Yolcu uçağına gelen bir zararda olanları düşünmek mümkün değil. Bu olaylar zincirinin en hazin kısmı da,modelcilik üzerine emek verip mevzuata bağlı olarak hobisini yürüten insanların da zan altında bırakılmaları. Hem de her yerde. Gümrük görevlisinden tutun,uçuş yaptığınız sahanın çevresinde bulunan insanlara kadar hemen hemen her kesimdeki çoğunluk,bu tür ihlaller yüzünden bu hobinin eziyetini çektiği halde yürüten insanları zan altında bırakıyor. Fikrimce en hazin kısmı da budur...
 
Geçenlerde Face'deki gruplardan birinde birisi hasarlı bir Phantom'u nasıl tamir ettirebileceğini soruyordu. Bir başkası hasarın nasıl oluştuğunu sorduğunda, otoyolda arabanın çarptığını söyledi. Otoyolda uçurmanın doğru olmadığı, tehlikeli olduğu, başkalarının güvenliğini tehlikeye attığı şeklinde uyarıldığında ise sasvunması şu; Pili bittiği için mecburen indiği ve cihazının zarar gördüğü, ayrıca arabanın "demirden"(!) yapıldığı için bir şey olmayacağı...
Ne dersin buna?... :mad:
 
Dünyada yeni bir sistem getirilip insanlara " Para Kullanma Ehliyeti " verilmesi lazım bence. Birşeye sahip olabilmek için tek parametre cebindeki paranın miktarı olmamalı. :rolleyes:

Bunu yıllar önce şu kırmızısını patentlemiş o meşhur otomobil firması yapmış. Cebimde 3 milyonumda olsa gidip alamıyorum işte bir F-50.

Adam " Dur bakalım al sen şu başlangıç modelini bununla ufak ufak bir başla..." diyebiliyor. Bununlada yetinmiyor aracını takip ediyor, gerekli görürse kullanıcının elinden de alabiliyor. :eek:

Ama bu Di-Ji-Ay denen zımbırtılar için durum böyle değil malesef...
 
Son düzenleme:
Dünyada yeni bir sistem getirilip insanlara " Para Kullanma Ehliyeti " verilmesi lazım bence.

Bu fikri tuttum işte :thumbup:

Hobimize hiçbir şey bu bilinçsiz drone kullanıcılarının verdiği kadar hasar vermedi... bir de dışardaki pek çok insan tarafından aynı kefeye konuluyor olmak nasıl koyuyor bir bilseniz...