Ekonomik 700 Sınıfı Helikopter Toplama

İlker Sönmez

Tecrübeli Uye
Katılım
29 May 2014
Mesajlar
1,494
Tepkime puanı
2,511
Yaş
47
Konum
Adana
Web sitesi
www.drilkersonmez.com
İlgi Alanı
Heli
Ekonomik ile 700 sınıfı yanyana biraz garip durmakla beraber bu konunun amacı ihtiyaçlarımızı doğru belirleyip , kendimizi ve modelimizi riske atmadan en uygun fiyatlı modelin nasıl yapılacağını bulmaktır.

Konu anonim bir konu olup , ilk mesajlardaki bilgiler tamamen şahsi görüşlerim , deneyimlerim , yabancı kaynaklardan edindiğim yaygın (çoğunluğun hemfikir olduğu) kullanıcı görüşlerine dayanılarak özetlenmiştir. Benim bilmediğim yada gözden kaçan konularda 700 sınıfı helikopter deneyimi olan arkadaşlarımızın katkılarını da bekliyoruz.

Öncelikle bu konu zaten üst düzey pilotlara hitap etmemektedir , ancak katkıları değerli olacaktır.

İlk olarak klasik bilgileri tekrarlmak istiyorum. 700 boyutunda helikopterler ilk alınacak boyut değildir. İdeali 500-550 sınıfı modellerde kişinin kendisini geliştirmesi ve kırım freknsının azalması sonrası alınmalıdır. 700 boyutu makinalar adam öldürme kapasitesi yüksek olan modeller olduğu için aynı ruhsatlı silah gibi görülmelidir.

Modelin iki ana bileşeni vardır , kit ve elektronik parçaları. Bu iki kısıma ayrı ayrı değineceğiz. Burada konunun hedef kitlesi başlangıç sonrası veya orta seviyede 700 boyutunda model sahibi olmak isteyen pilotlar olduğu için bütçe yeterli ise ilk tercih edilmesi gereken Align 700E combolardır. Bu combo paketlerin artılarına ve eksilerine değinmek gerekirse:

Artıları uygun fiyatı , birbiri ile ve modelle uyumlu elektroniğin paketten çıkması , çok uzun zaman ihtiyaçlara cevap verecek bir model olması , yaygın yedek paça desteği , ikinci elinin elektrikli versiyonunda çabuk gitmesi (yakıtlı bakım ve ayarı nispeten zor olduğu için ilk etapta tavsiye etmiyoruz) .

Eksileri : İçinden çıkan elektroniklerin bir kısmının arızalı olabilmesi yada ayarının zor olabilmesi , esc problemleri , yedek parçanın Türkiyede pahalı olması nedeniyle yurtdışına bağımlılık (çoğu markada bu sıkıntı var)

Eğer sıfır alınacaksa ve ekstra elektronik istemiyorum deniyorsa ilk etapta Align 700 elektrikli serisinin normal voltajlı servo olan super combo modeli 1230 dolar civarı. Kargo ve gümrük olaylarını hesaba katmıyorum. Gene bu konuda alıcı verici ,piller ve şarj aletleri vs gibi yandaş konulara girmiyoruz.

Eğer combo alınmayacaksa kiti ayrı elektronikleri ayrı alacaksak olayların boyutu çok genişliyor. Öncelikle kit çeşidi çok fazla , dış görünüşten yedek parça fiyatına , uçuşundan bakım ihtiyacına göre bir çok faktör var. O yüzden kişisel tercihler bu konuda ağır basıyor. Her kitin detayına burada giremeyeceğimiz için kit seçiminde sadece bir kaç ekonomik öneri vereceğiz.

Kişisel tercihler meselesinde tercih yaparken şunu hatırlatmak isterim maddi imkanlar burada ön plana çıkıyor. Gelir düzeyi yüksek olan tipini beğendiği için Goblin 700 yada mikado 700 xxtreme tabiki alabilir , bu kişilere kitin alım masrafı yada kırım masrafı çok gelmeyebilir. Ancak bu biraz keyife girer zira aradaki farkı anlayacak kadar pilotaj gelişmesi zaman almaktadır.

Benim asıl önem verdiğim ürünün kalite düzeyidir. Modelde oluşabilecek bir hata , tüm modeli pert edebilmekte etraf için tehlike yaratabilmektedir. O yüzden bir minimum kalite çizgimiz olmalıdır. Havada alev almayacak şekilde seçimler yapılmalıdır :)

Kit olarak asıl olarak fiyat bazlı önerilerim :
Birinci seçeneğimiz öncelikle çıplak Align 700 kitlerdir. Bunlar ebay de vs , yada rcpanoda bulunabilmektedir. bazı mağazalar da çıplak kit satmakta ancak mağazadan alında fiyat biraz yüksek oluyor. Takip edilirse sıfır kitler 1000 Tl civarına bulunabiliyor.
İkinci seçeneğimiz Hobby King'de satılan KDS Innova 700 serisi fiyatı 470 USD. Gerçekten kaliteli ve güvenilir bir model ancak yedek parça bulma sıkıntısı olabilir.
Üçüncü seçenek Thunder tiger E700 500-600 USD civarına bulunabiliyor. Bu da kaliteli bir model ve Türkiyede yedek parçaları bulunabiliyor.
Dördüncü ve en ucuz seçenek Hoby King üretimi Assault 700 . Fiyatı 215 dolar gibi inanılmaz uygun . Ancak güvenlik konusunda büyük soru işaretleri içeriyor. Bu yüzden son seçeneği tavsiye etmiyoruz. Uçarken pallerin yüzümüze fırlamasını istemeyiz. Ucuz olsun derken güvenlik den fedakarlık etmememiz lazım.

700 boyutlu modeller HV modellerdir ve 12S setup ile çalışır. Elektronik seçimlerinde bunu gözönüne almalıyız. Elektronik seçimine gelecek olursak 4000 watt üzeri bir motor gereklidir. Motor KV 500 civarı olmalıdır. Burada gene kalite olarak align 750 MX motorları tavsiye edeceğim. Fiyatları 120-150 dolar arasında bulunabilmektedir. Daha uygun fiyat isteyenler için Hobby king Turningy Helidrive Competition serisi motorarın uygun güç ve KV'da olanları yaklaşık 80 USD civarındadır.

ESC konusunda kalite ve fiyatın buluştuğu tek seçenek YEP 120HV Esclerdir. Fiyat 125 USD civarıdır. ESC'ler modellerin en çok sıkıntı çıkaran parçaları olduğu için ESC'de daha ucuza kaçılmasını önermiyorum.

Servolarda gene minimum Align 615 cyclic ve 655 kuyruk servosu öneriyorum. Bunların toplam fiyatı 200 dolar civarıdır.

Bec olarak YEP 20 amper BEC ile tüm sistem rahatlıkla beslenebilir. Fiyat 20 USD civarıdır.

FBL ünitesi olarak V-bar klonu K-bar ünitesi kullananaların tümü tarafından çok başarılı bulunmuyor ve fiyatıda 25-30 dolar civarı.

Bu şekilde toplam elektronik maliyetimiz uygun seçeneklerle 450 USD civarına geliyor. Kitide yaklaşık bir 450- 500 USD olarak sayarsak güvenli bir 700 boyutlu modeli ham maliyet olarak 1000 USD altında çıkarabiliriz.
 
İlker abi yine süpersin;
700 boyutunda bir heli topluyorum, benim için çok iyi olacak. Konuya katkı sadedinde kendi yaptığım araştırmalarda frame üzerinde ki yerleşimin ne kadar akıllıca dizayn edildiğine de bakıyorum. Malum elektroniği beslemek için ana pil harici 3s 2s vs pil kullanımı ayrıyeten bec guard gibi sitemler kullanıldığında frame de yeterli boşluğun bulunup bulunmaması biraz rahatsız edici bir husus. Örneğin;

JR Forza 700.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Helidirectte 750 Dolar ile satışta.

Frame de 3s, 2s pil veya bac guard koyacak yer yok. Framein yanına, skidlerin ortasına vs koyulabilir ama bu olayın bu modelde düşünülmüş olduğunu sanmıyorum.

Bu bakımdan Align 700L Dominator çok daha çeşitli imkan sunuyor.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Ekonomik 700 Sınıfı Helikopter Toplama

Furkan elektronikler illaki bir yere konur , ancak JR forzada dikkat edersen frame alt ve üst oalrak iki parça olarak dizayn edilmiş. Alt parçalar kırımda hasar aldığında üst tarafı değişmeye gerek kalmıyor. Align ise tek parça olduğu için tüm frame değişiyor. Gaui X7 tercih etmemin sebeplerinden biride gene bu iki parçalı yapı idi. Bence elektronik yerleşiminin rahatlığından daha önemli. Ancak JR çok güzel bir model olmasına rağmen yedek erişimi güç olduğu için tercih etmedik.
 
Ekonomik 700 Sınıfı Helikopter Toplama

İlker hocam yine tek kelime ile harika bir başyapıt ve kaynak konu :thumbup: :bravo:

700 sınıfı bir helim henüz şu aşamada olmadığı için :laugh: yorum hakkımı en sona saklayayım ve 700 sahibi kardeşlerimizin yorumlarını bekleyeyim :D
 
Ekonomik 700 Sınıfı Helikopter Toplama

450 sınıfında iki parçalı sport yerine tek parça frame'e sahip pro daha tercih ediliyordu. Sebep olarak daha fazla civatalı bağlantı, titreşim, parçalı yapıya göre tek parça frame'in daha rijit olarak kabul edilmesi gibi gibi şeyler sunuluyordu. İşte servo yerleşimi de birinde açılı idi diğerinde dik, bu da bir faktördü.

Tabi aralarındaki tek fark frame değildi, kuyruk aktarma da farklıydı.
 
Ekonomik 700 Sınıfı Helikopter Toplama

Rasim Öztürk' Alıntı:
450 sınıfında iki parçalı sport yerine tek parça frame'e sahip pro daha tercih ediliyordu. Sebep olarak daha fazla civatalı bağlantı, titreşim, parçalı yapıya göre tek parça frame'in daha rijit olarak kabul edilmesi gibi gibi şeyler sunuluyordu. İşte servo yerleşimi de birinde açılı idi diğerinde dik, bu da bir faktördü.

Tabi aralarındaki tek fark frame değildi, kuyruk aktarma da farklıydı.

Rasim bey 700 sınıfı helilerde fazla civata , parçalı yapı, titreşim gibi olguları ayrı ayrı incelemek lazım. hatta marka ya göre incelemek lazım. gaui ve benzeri markalar inan gereğinden fazla parça koymaktan kaçınır. aynı şekilde frame olayında gaui çok dar. ilk başta insan yadırgıyor, ama arkadaşlarımın yaptığı kırımlarda bu nu neden yaptılarını anlıyorum. trex, gaui, goblin vb. markalrın kendine göre artı ve eksileri var. 700 helikopter hiç bir heliye benzemez. ben burdayım der. ve kendine has bir uçuş karakteristliği var. ve bence 3d konusunda son nokta bi üst boylar bence kendi düşüncem fizik kaldırmıyor ve 700 gibi olmuyor.

hele günümüzde artık heli firmaları kılı kırk yarıyor. bazı firmalar çok xtrame heliler üretselerde . genel olarak tutulan firmaların bence ar-ge lerini çok iyi yapıyor.

bu arada konu süper ilker abi ellerine sağlık. bu konu çok su götürür.
 
Ekonomik 700 Sınıfı Helikopter Toplama

İlker Hocam çok güzel bir konu. :bravo:

Seninde en başında söylediğin gibi söz konusu olan 700 sınıfı bir heli olduğunda ekonomiklikten bahsedebilmek gerçekten zor. :'(
 
Ynt: Ekonomik 700 Sınıfı Helikopter Toplama

Ekonomik olsun diye servoda Align 615 harici bir alternatif galiba yok. En ucuz ve kullanıcı yorumu iyi olan alternatif KST nin servoları. Bu da mks nin kopyası diye biliyorum. KST ler 75 dolar, Align 55 dolar. Yüzde 50 lik fiyat farkı..


Tapatalk ile gönderildi
 
Ekonomik 700 Sınıfı Helikopter Toplama

Selam arkadaşlar,
İlker beyin daha önceki 700 sınıfı heli konusundan yararlanarak bende trex 700 dfc pro aldım, trex 550 den sonra benim için büyük bir keyif oldu. Ben combo paketinden çıkan standart servolar (615 ve 655) kullandım.

Align TREX 700 E PRO DFC Super Combo

Bana maliyeti 1.200 doları geçmedi,düşünen arkadaşlara tavsiye ederim ;) Bu da bu hafta sonuna ait uçuş videoyum.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Ekonomik 700 Sınıfı Helikopter Toplama

Mordo Ortasi' Alıntı:
Selam arkadaşlar,
İlker beyin daha önceki 700 sınıfı heli konusundan yararlanarak bende trex 700 dfc pro aldım, trex 550 den sonra benim için büyük bir keyif oldu. Ben combo paketinden çıkan standart servolar (615 ve 655) kullandım....
Modeli geçen hafta yakından görme imkanım oldu. Gerçekten fiyat ve performans olarak harika bir model :thumbup: Hele bir de kuyruğunu Mordo abi gibi sarıya boyarsanız, görsellik 2 kat artıyor :halay:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol