Elektrikli uçakta uçuş süresi optimizasyonu

Bence güzel bir cevap almak için çok az bilgi var. Bütün detayları versenizde cevaplayacak bilgim yok. Ama bütün detayları net bir şekilde verirseniz bilen kişiler en azından hazır soruyu cevaplar. Size ek olarak bir sürü sorup tekrar cevap vermek durumunda kalmazlar. Mesela birkaç detay sorusu
Uçuş süresi ne kadar uzun olmalı. Bence 6 dakika uzun bir uçuş süresi. Size 10 dakika yeter mi mesela ?
Uçağın boyutu ne kadar olacak?
Ve 1 ile 3kg arası çok açık değil mi?
 
Uzun uçuş süresi için gerekenler listesinin ilk sırasında HAFİFLİK var. Aynı mukavemette bir yapıyı olabildiğince hafif yapmak gerekiyor: Sonra uygun kanat formu ve profili seçimi geliyor. Ağırlık merkezinin kaldırma merkezine olabildiğince yaklaştırılması gerekiyor. Klasik T kuyruk yerine V kuyruk dragı azaltarak bir katkı sağlayabilir.
Ama...
Asıl yanıtı @Ali Haydar GÖK kardeşim vermiş!!!
 
Arkadaşlar merhaba,:saygilar:
Trainer tipi tek motorlu elektrikli bir RC uçak yapıyorum. Ama projemin isterlerinde uçuş süresinin uzun olması ve seyir hızının nispeten düşük olması bekleniyor. :yuppi:Uçağın kanat açıklığı 35 40 cm civarında küçük bir uçak. Ağırlığı 1-1.5 kg arasında ve yapı malzemesi olarak fotoblok
kullanacağım. Bahsettiğim özelliklerde uçak tecrübesi olan arkadaşlara sorum şu. Bu özelliklere sahip bir uçağın maksimum uçma süresi kaç dakikadır?
1 saat uçurmak mümkün müdür?
Bu süreyi artırmak için hangi özellikleri ( kanat alanı, itki/ağırlık, kaldırma katsayısı vb.) değiştirmek gerekir? :RCKolik:
( Modelini göstermek için temsili resimdir.)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bir yanlışlık olmasın, 40 santim kanatlı bir uçak 1 - 1,5 kilo nasıl oluyor ?:rolleyes:
 
Bir yerden edindiğim bir plan var. Ona göre yapıyorum şimdilik. Tahmini değerler verdim Levent bey. Ağırlığı göz ardı edersek 35-40 cm kanat açıklığı olan bir RC uçak 30 dk uçabilir mi?
 
Bir yerden edindiğim bir plan var. Ona göre yapıyorum şimdilik. Tahmini değerler verdim Levent bey. Ağırlığı göz ardı edersek 35-40 cm kanat açıklığı olan bir RC uçak 30 dk uçabilir mi?
Yaniii, pek mümkün değil.:saygilar:
Değerler tahmini de olsa oldukça orantısız, zira 40 cm. kanat ancak kendini taşır.:)
 
delta kanat mı yoksa konvansiyonel kapat tipi mi daha uygun olur uzun uçuş süreleri için?
:saygilar:
 
Teoride maksimum endurans lift/drag= minimum oldugu, ayni zamanda ucabildiginiz bir hizda olmasi gerek. Cesitli airfoillerin L/D egrilerini airfoiul tools sitesinden bulabilirsiniz. Oradaki veriler sonsuz uzunluktaki kanat veya 2 boyutlu kanat diye adlandirilan durumda oldugu icin 3 boyutlu kanatta verim daha dusuktur.. Cunku kanat uclarindan alttaki hava yukari cikip vortex dolayisi ile de surtunme olusturacaktir. Bunu azlatmanin yolu wingtipler olabilir. Ayrica insa izin verdigi surece daha uzun ama daha dar kanatlar(aspect ratio) Havada kalis surenizi arttiracaktir. Isin ozeti lockheed U-2nin dizaynina bakarsaniz endurans icin nasil bir dizayn gerekli oldugunu gorebilirsiniz. Guc secimi icinde kumandaniz nedir bilmiyorum ama frskyin yeni escleri hem akim hem de rpm degerlerini telemetri ile kumandaya gonderiyor. Bu sistemle farkli motor/pervane kombinasyonlarinin ne kadar akim cektigini analiz edebilirsiniz. Ama ben hizi da gorup analiz etmek istiyorum derseniz ayni sekilde frsky pito tupu de var. Cok hassas olcmek istiyorum derseniz de arduinio ve ultrasonic sensorler ile dopler etkisini de kullanarak hava hizini olcmeniz mumkun.
 
Bu boyda bir uçak için lipo yerine li ion pil kullanmak uçuş süresini artırabilir, li ion piller lipo pillere göre daha hafif ve daha fazla güç depoluyor. Nano goblin ve dart250 gibi hafif ve küçük modellerde 2s li ion pil kullanıldığında uçuş süresi 1 saate kadar çıkabiliyor fakat bunlar çok iyi tasarlanmış, fabrikadan çıkan modeller, kendi yapacağınız modelden bu kadar performans almanız çok zor. Siz 30, 40 cm kanat boyu ile 1 kilo civarından bahsediyorsunuz nano goblin ise 53 cm ve fpv ekipmanları dahil 230 gram.
 
  • Beğen
Tepkiler: Halit Südan