Eski Modelcilik Dergileri

Levent Suberk

Tecrübeli Uye
Katılım
14 Eyl 2016
Mesajlar
1,489
Tepkime puanı
2,320
Konum
Türkiye
İlgi Alanı
Hepsi
İnternetten önce modelcilik dergileri vardı. Amerika'da Model Airplane News, RCM Magazine, Flying Models, İngiltere'de RCME, Aeromodeller gibi. Bu dergilerin çoğu güzel dergilerdi. Hatta bazı dergiler ek olarak model planları verirlerdi. Bazıları halen yayınlanıyor. Yayınlanmayan dergilerin eski sayılarını da aşağıdaki bağlantıdan pdf olarak indirmek mümkün. :coolxf:



Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Model ateş ediyor :heartxf: Mavi rengi gökyüzünde nasıl ayırt edilir meraklandım doğrusu.Acaba derginin içinde daha detaylı resimleri var mıdır ki :pTabii ki modelin imalat resimleri falan yani :laugh:
Şaka bir yana da , nostaljinin tadı bir başka , adamlar daha ben doğmadan önce bu işlerle uğraşmış ,1971 diyor :eek:. Eminim o zamandaki modelcilik bu zamankinden çok daha zorlu ve bir o kadar zevkli olmuştur.
 
O sümer abininde zaman zaman bahsettiği şu meşhur graupner katalogları vardı renkli baskı. Onlar geldi aklıma eski dergiler deyince.
Hepsini atmışız salak gibi ne güzellerdi. :cry:
 
  • Beğen
Tepkiler: Levent Suberk
Estağfurullah. Evet, bende de epey vardı, saklamak gerekiyordu. Graupner, Multiplex, Robbe, Krick gibi. Aynı zamanda kullanma kılavuzları tabii. Kıymetini bilmedim, birkaçı şimdi yok. Geçenlerde Multiplex MC 4000 kılavuzu gerekti, aradım bulamadım.
 
  • Beğen
Tepkiler: Türker Akgün
Bir “fantazi” projem var (sanki diğerleri çok aklı selim ya :) ) Zamanında outerzone.co.uk sitesinden RCM dergisinin planlarını indirmiştim, 1977 yılının mart sayısında Dornier-28 modeli için plan ve yapım makalesi var. Benim için üç şeyin bir araya gelmesi bu, 77 mart doğum ayım, çok motorlu uçakları çok severim, ve son olarak da İTÜ uçak uzay mühendisliği binası ile Trisonik laboratuvarı önünde duran Türk Kara Kuvvetleri Dornier-28 ile aramda duygusal bir bağ var. (Sarhoşun biri yatay stabın kaplamasını bıçaklayıp parçalamış, arkadaşlar da benden “restore” etmemi istediler, çok guru duyacağım bir iş çıkartamamakla birlikte kaplamaya yama yapılmasında yardımcı olmuştum).
Bunca şey birarada olunca bu modeli yapmam farz sanırım, şimdi Levent Bey’in paylaştığı linkte de o dergiyi bulunca acaba sıradaki proje bu olsun mu diye düşünmeye başladım :)
 
RCM deki Do 28'e ben de bakmıştım. Burun kısmı gerçek uçağın çizimiyle aynı değil gibi. Burun kısmını 3 görünüm çiziminden yararlanarak tekrar çizmek gerekiyor diye düşünmüştüm. Do 28 benim sevdiğim uçaklardan biri, yapımı kolay, kutu gövde, geniş kuyruk sathı gibi.

Restorasyon ilginç olmuş. Bilmiyordum. :saygilar:
 
O Graupner kataloglarından bende hala bir kaç tane duruyor. Ulaşmak imkansız tabii, ağzımın suları akarak bakardım. Hele bir Cessna vardı ki... :heartxf:

Evet, bir Piper Cub modeli kiti vardı. Zamanında alamadım. Planı var da fabrikasyon parça gerekiyor. Köpük kanat, plastik cowl, spat gibi. Vakuform mümkün de, bir yaştan sonra yapımı zor geliyor. ARF model almıyorum. Modeli kit olarak alıp yapmazsam sanki model bana ait değilmiş gibi geliyor.

Graupner'in bir de mini katalogları vardı. Onlar ücretsizdi. Dolaplarda yer kalmadı idi. Ben de katalog dergi gibi ne varsa çoğunu toplayıp sattım. Bazıları duruyor tabii.

İnternet ile birlikte dergi satışları azaldı. İletişim hızlandı çünkü. Şu neden çalışmadı gibi sorular anında cevap bulabiliyor. Ancak yabancı forumların bazıları da karman çorman. Başka olumsuzlukları da var tabii. Forumlar hızlı cevap bakımından dergilere göre avantajlı. Ayrıca forumun sosyal bir tarafı da var.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ömer Erkan
Towerhobbyes den sürekli geliyordu bana resimdeki model hic gelmedi şansız bir adamım gabila .
 
RCM deki Do 28'e ben de bakmıştım. Burun kısmı gerçek uçağın çizimiyle aynı değil gibi. Burun kısmını 3 görünüm çiziminden yararlanarak tekrar çizmek gerekiyor diye düşünmüştüm. Do 28 benim sevdiğim uçaklardan biri, yapımı kolay, kutu gövde, geniş kuyruk sathı gibi.

Restorasyon ilginç olmuş. Bilmiyordum. :saygilar:

Restorasyon dediğime de bakmayın, anca kötü bir yama, bugünkü "kumaş kaplama" bilgi ve tecrübemin dörtte birine sahip değildim o zamanlarda :( en azından dış etkenlere karşı korumuştur bir süre daha diye umud ediyorum…

Do-28 sıra dışı bir uçak olduğu için hep ilgimi çekmiştir ve imalatı da dediğiniz gibi nispeten basit, alışageldik. Çift motorlu olmasına rağmen motorların gövdeye bağlı oluşu ve birbirlerine yakın oluşu, aynı zamanda ana iniş takımlarının da aynı pylonda olması işleri kolaylaştıran unsurlar. Burun kısmı da istenilen modele göre değiştirilebilecek bir detay, pek çok farklı buruna sahip Do-28 gördüm :) Bence o planın en büyük eksiği aileronların olmaması, boydan boya uzanan flaplar yapmış amcam o zamanın koşullarında işleri kolaylaştırmak için. Ama çift motorlu bir uçakta aileronun olmaması tek motor stobu durumunda ciddi sıkıntılara yol açabilir. Bugünün mikro servo imkanlarıyla rahatlıkla aileronlar da eklenebilir tabiki. Şu plana bir daha bakayım :D

Paylaşım için teşekkürler
:saygilar:
 
  • Beğen
Tepkiler: Levent Suberk