F450 Drone Toplamak

Katılım
8 Mar 2018
Mesajlar
8
Tepkime puanı
5
Konum
Pendik/İstanbul
İlgi Alanı
Multikopter
Arkadaşlarımla birlikte yük taşıyabilen bir f450 projesi yapmaya karar verdik. Bunun için forumdaki konulardan ve başka kaynaklardan elde ettiğimiz bilgiler doğrultusunda bir malzeme listesi hazırladık. Tavsiyeleriniz ve görüşlerinizi istedim.
Motor: Emax T3506 ( Thrust değeri 1020g olduğu için seçtim fakat kafamda farklı bir motor daha Sunnysky v2216 adlı hangisini önerirsiniz?)
Esc: Racesstar RS30A
Kontrol Kartı: APM 2.6
Lipo Pil: Turnigy Graphene 5000mah 4s 45C
Kumanda : Turnigy 9x
Pervane: FC 1147
Bunlara ek olarak;
Lipo şarj aleti: İmax B6
Lipo Voltaj Ölçer Ve Ses Modülü
Yük taşıma sistemi için kafamdaki proje için PowerHd LF-20MG Servo
Ve hala gerekliliği konusunda kararsız kaldığım güç dağıtım kartı

Eğer bütçe yeterliliği sağlayabilirsem piyasada hali hazırda set olarak satılan 900tvl kamera ve 480p lcd panelli bir FPV sistemi almayı düşünüyorum.

Son olarak bizim için böylesine pahalı bir aleti uçurmadan önce sizden tavsiye olarak çok makul fiyatlı bir drone önermenizi istiyorum. İyi forumlar dilerim.
 
Eklemeyi unutmuşum drone framei tamamen kendi üretimimiz olacak ayrıca hala pek çok noktada kararsız kalıyorum. Biz bu sistemi bir miktar yük taşıması için yapmayı planlıyoruz. Frame kendi üretimimiz olacağı için framei 680-700 standartlarına çekip kv değeri daha düşük motorları büyük pervanelerle kullanarak daha yüksek bir thrust elde etmeyi düşünüyoruz (Tarot 4006). Fakat bu seferde güç tüketimi arttığı için havada kalma süremiz azalıyor. Kafamdaki motor tarot4006 framede kendi tasarımımız olacağı için uygun yapı pek sıkıntı olmaz. Ve son olarak apm 2.6 ile pixhawk 2.4.8 arasında kararsız kaldım pixhawk çok daha güncel detaylı ve daha sağlam gözüküyor yazılımları da aynı olduğu için ayar konusunda sıkıntı çekeceğimizi düşünmüyorum değiştirmeli miyiz ?
 
Bizde bu sebepten ötürü siz deneyimli abilerimizin görüşünü almak istedik. Arkadaşlarımızla bir yola girdik yolumuzdan sapmamak için deneyimli insanlardan tecrübe edinmek gerekli.

Cok iyi dusunmussunuz :) Daha acik ve net olarak yazarsan cok daha dogru ve hizli cevaplar alabilirsin, bu da aklinda olsun :)

Simdi multi isinden cok fazla anlamamakla beraber, 450 sinifi quadlarda 26xx veya 28xx motorlar tercih edilir genel olarak. Motor kv-pervane iliskileri ile ilgili konularimizi da gozden gecirmeyi ihmal etme. Pixhawk, apm’den daha yeni ve daha tuksek islem gucune sahip bir platform. Yapmayi dusundugunuz icin bir dezavantaji var midir tam olarak bilemiyorum, ama sadece ucus icin kesin olarak pixhawk derim.
 
Biraz kararsızlıktan ötürü yazdıklarımın pek net olmadığı konusunda haklısınız kusura bakmayın.İlk defa yapacağız ve diğer arkadaşlarımın da pek bir bilgisi yok bu konuda.

Frame konusunda büyük tutmaktan vazgeçtik. Frame olarakta biraz 450liliklerden esinlenicez demek yalan olmaz. Motor olarak dediğiniz gibi 22xx lik yani Sunnysky 2206lık motor gayet yeterli gözüküyor.

Asıl sorum seçtiğim parçalar arasında uyumsuzluk yada her hangi bir kronik arızası olduğunu bildiğiniz yada duyduğunuz bir parça var mı ? Yada sizin önerebileceğiniz daha uygun fiyatlı çok daha işlevsel parçalar var mı ? Deneyimli arkadaşlardan rica olunur.
 
Frame küçültülünce taşınan ağırlık ve uçuş süresi genellikle azalıyor. 4006'lık motorlar ile deneyimim oldu ve başarılı ve performanslı buldum doğrusu. Kendi üretiminiz olacaksa eğer 13inçlik pervanelerin 4 tane sığabileceği kadar büyük ve olabilen en küçük frame i quad olarak yapmanızın size faydalı olacağını düşünüyorum.

Kart konusuna gelince evet ayarları çok benzer olmakla birlikte maliyet ve detay olarak pixhawk daha detaylı ve başarılı bir kart. İlk toplama için ben genelde apm öneriyorum ancak siz yük taşıma demişsiniz bu konuda pixhawkın yük bırakabilme modu olacağı için faydalı olacaktır diye düşünülebilir.
 
Kısaca kendi yorumlarımı belirteyim,

pixhawk almanızı tavsiye ederim. ( Mission planner ın son güncellemelerinde APM yi artık desteklemiyor. Bu sebeple apm yi eski MP sürümleri ile kullanmanız gerekebilir.)

Radiolink Pixhawk kullandım 4-5 defa, 1 tanesi hariç hepsi sorunsuz çalıştı.

f450 için en bilindik ve uygun setup, dji 0945 pervane ve 221X 920kv vidalı motor kullanabilirsiniz, hatta yedekli alın, (fiyatları da çok uygun.)

f450 2216 motorlar ile 4s 5000 lik bir pil ile 300-400 gr faydalı yük kullanabileceğinizi düşünebilirsiniz.

Bu forumdaki index e sabitlenmiş tüm multikopter yazılarını pijamalarınızı giyip okumanızı tavsiye ederim. ( Çok uzun süreceğinin farkındayım, ama anlamaya çalışarak okuyun çok faydalı )

en az 6 kanal kumanda ihtiyacınız var, ( 4 kanal kontrol, 1 kanal uçuş modu, 1 kanal yük bırakma )

Video alıcı verici en büyük sıkıntı , 20-30$ lık setler bir halta yaramıyorr. 50-100 de görüntü kesiliyor. ( ürünlerin tanıtımlrında 1-2km yazdığına bakmayın 250mw ucuz verici 20mw bile çıkış vermiyor genelde.)

görüntüyü yere alıp işleyecekseniz, video alıcı verici için 100$ üzeri gözden çıkarmanız gerekir.

1.Not: Kafanıza takılan bir konu olursa buradan sorun vakit buldukça yardımcı olurum.

2.Not: Forumda anlatılmış bir konuyu tekrar yeni konu açarak sormayın ( talimat değil tavsiyedir.) , eğer anlamadıysanız, ilgili konu üzerinden sorun ki, forum arşivi bu sayede kendi eksiklerini otomatik olarak gidermiş olur.
 
Bir haftalık süre zarfında elimden geldiğince hem bu forum hemde başka forumlardaki yazıları okudum bunun sonucunda kafamızda şekillenen nihai donanım böyle oldu; ( Bazı linkler aşırı uzun olduğu için linkleri kısaltarak koymak istedim )
Motor: 4x Sunnysky V2216 800Kv 1147 prop ile kullanılacak ( )
ESC: 4x HK 30A ESC 3A UBEC ( )
Kontrol Kartı: Pixhawk 2.4.8 Full Kit ( )
Lipo Pil: Turnigy Graphene 5000 Mah 3S 45C ( )
Pervane: 20x 1147 Pervane ( )
PDB: Matek PDB 5in1 V3 ( )
Kumanda: Turnigy 9x V2 ( )
Servo: PowerHD LF-20Mg ( )
Lipo Şarj Aleti: SkyRc iMAX B6AC ( )
FPV için; (Çok uzun bir mesafe aramıyoruz bizi yaklaşık 300-500 metre mesafede idare etmesi gayet yeterli)
Alıcı + Gözlük : Eachine EV800D ( )
Verici: Eachine Tx 5258 ( )
Kamera: Runcam Swift V2 600TVL , Runcam Eagle V2, Eachine 1000TVL tek kararsız kaldığımız nokta burası oldu hala karar veremedik.
Ayrıca Eagle V2 Ve Swift 2 de OSD özelliği dahili olarak var ve benim alacağım Pixhawk kitinde minimOSD var ikisi beraber mi çalışıyor yoksa biri varken diğerinin işlevi olmuyor mu anlayamadık.
Yada paraya kıyıp şu seti almak ne kadar doğru olur?
Quanum FPV Combo Set ( )
Yorumlarını bekliyorum :)
 
Sevgili Muhammet
f450 frame ve izah edilen amaca yönelik bileşen seçimleri için öneri ve yorumlarım şöyle olacaktır
Motor: 4x Sunnysky V2216 800Kv 1147 prop ile kullanılacak; tebrikler mükemmel seçim

ESC: 4x HK 30A ESC 3A UBEC: belirsiz firmware, yazılım güncelleme belirsiz, çalışma frekansı belirsiz, en önemlisi stabiliteyi en çok etkileyen active braking özelliği olmayan bir esc. öneri fvt littlebee blheli_s 30 a. tarafımızdan denenmiş olumlu yönde beğeni almıştır. tavsiye edilir.
Kontrol Kartı: Pixhawk 2.4.8 Full Kit. tebrikler mükemmel seçim. ancak kit içinde pwm to ppm converter power supply led ve usb uzantısı için gereksiz maliyet var. böylesi bir sistem için sbus destekli bir kumanda fevkalade daha uygun olur.

Pervane: 20x 1147 Pervane: tebrikler boyut uygun ancak malzeme karbon naylon daha iyi performans verir. sonuçta 11 inç plastik fevkalade eğilecektir. bunun yerine "GEMFAN 1145 Nylon Propeller CW/CCW for RC Mini Multirotor 1 Pair"
Kumanda: Turnigy 9x V2. kötü değil benzer fiyata frsky q x7 kesinlikle tercih ederdim. tabii ki sbus destekler

Alıcı + Gözlük : Eachine EV800D: Çözünürlük 480p olacağından umarım haberdarsın. Runcam eagle v2 gibi bir kaslı delikanlıyı hak edecek gözlük bence "Eachine EV900 5.8G 40CH HDMI AR VR FPV Goggles 5 Inch 1920*1080 HD Display Built-in Battery." dir. daha küçük boyutlu olanlar da vardır aslında. fatshark cı arkadaşlarımız iyi bilirler.

minimosd iyidir. plastik kablı olanlardan olsa korumalı ve daha şık olur. firmware ve konfigürasyon için ftdi çipine ihtiyacın olacağını hatırlamalısın. font yüklemek bazen dert olur. trikleri var uğraştırır sinir eder ama çok güzel sonuçlar alırsın.

Verici: Eachine Tx 5258: olabilir. Ben boscam BOS600 5.8G 600mw kullanıyorum. antenini uygun pozisyonda koyarsan en az 2 km cam gibi görüntü alırsın.

esc lerin girişlerine 1000uf 35v low esr kapasitör ve lcfilter hem kamera hem de fpv verici için ayrı ayrı kullanıyorum. sonuç cam gibi görüntü en ufak parazit dalgalanma hiçbir koşulda yok. görüntüyü mükemmel isterim diyenler için.

Öneri ve tavsiyeler kişisel naçizane görüşlerimden ibarettir. Bir başka gönülveren arkadaşımın tecihleri pek tabii ki farklı olabilir. Hiçbir komponentin fanatik düzeyde de savunucusu değilim. Amacım fikir vermekten ibarettir. Değerlendirme ve takdir pek tabii ki senin tasarrufundadır.

Sevgi ve saygılarımla

Şakir Polay
 
Merhaba
Bence FPV sisteminde kullanmak üzere düşündüğünüz gözlük için bu kadar harcama yapmanıza gerek yok. Bunun yerine Android telefonlara bağlanabilen Video alıcısı alabilirsiniz.90 tl civarı. Ve google playden indirebileceğiniz bir uygulama ile sanal gerceklik gözlüğü ile kullabilirsiniz. Böylece ister gözlükle ister telefon, tablet yada bilgisayarınızdan canlı görüntü alarak uçuş yaparsınız
 
Peki bu kumanda için linkini verdiğim alıcıyı yeterli bulur musunuz? Yada sizin tavsiye edebileceğiniz tabi fiyatı da makul düzeyde kalacak şekilde olmalı bir alıcı var mı? ( )
 
Sevgili Muhammet

Taranis q x7 için ben "FrSky X8R 8/16CH Full Duplex Telemetry" öneririm. Ancak kumanda ve alıcı hususunda daha ekonomik ve kabul edilebilir bir seçenek "Flysky FS-i6S 2.4G 10CH AFHDS 2A Transmitter With FS-iA10B Receiver" olabilir.

Sevgi ve Saygılarımla.

Şakir Polay
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet Kucuksari
kardeşim bi süredir forumda bende gezinip duruyorum ama nedense konuya hakim abiler kardeşler sürekli bi hazır cevaplılık ile seni karşılıyor ve sürekli bir alaycı üslup var, yani benim sorularıma göre çok daha güzel daha profesyonelce sorular soran bi arkadaşa bile böyle yaklaşmak hiç hoş değil, yani motoru sen üretsen, bu kontrol kartlarını sen üretsen egonu anlarım kardeşim ama bunlar biraz mühendislik biraz da terim bilgisi senin yapabildiğin elinden gelen koca bir bebeğin puzzle oynaması yani, kahvede iyi okey oynayan, iyi batak bilen birisi ile aranızdaki tek fark siz okey yada batak değil bu dronla oynuyosunuz, parçaları doğru yere yerleştirip, oyunu (devre elemanlarını sağlamlık güç vs) iyi takip ettiğinizde kazanıyosunuz. Tamam basite indirgemek değil niyetim ama bakın lütfen biraz daha insanları özendirerek yaklaşın... Bugünün gençleri yarının babaları, hanginizin babası teknoloji ile büyüttü sizi yeniliklerle büyüttü, bugün burada kazanacağınız bir kişi gelecekteki bilim insanlarımızın babaları dedeleri olabilir