Fotoblokdan Wing Tiger Kopyası (Ben uçak yapacaaaamm)

Erol TT

Çalışkan Uye
Katılım
17 Ocak 2015
Mesajlar
253
Tepkime puanı
216
Yaş
56
Web sitesi
depresifhayalet.com
Merhaba arkadaşlar. Konuya kısa bir geçmişle gireyim.. 1,5 yıl kadar önce 500 sınıfı Cessna 182 aldım, en sevdiğim sivil uçaktır. Başlangıç uçağı olarak anılıyordu, en azından satış sitelerinde böyleydi ama kullanıcıları okudukça başlangıç için uygun olmadığını anladım, oysa eğitim uçakları için istenen büyüklük, üstten kanat, burun tekerli ve dihedral açısına sahip bir uçaktı.. Tecrübeye ciddi saygım vardır. Satıcılar herşeyi söyler, tecrübeliler doğruyu! Aldığım günden beri bütün ayarları yapılmış şekilde dolabın üzerinde duruyor.

Hangi uçak olmalı diye araştırırken Wing Tiger ile tanıştım. Evde servo, esc, pil vs var, uçağı arf alıp toplayayım derken iniş takımlarının kalitesizliğinden bahseden yazılara rastladım, bir videoda çok da sert olmayan bir inişte tekerleğin fırladığını gördüm. Orjinalini söker, kendi yaptığım güvenilir iniş takımlarını kullanırım diye düşündüm, sonra "en iyisi tamamını yapmak" dedim:)

Fotoğraflardan yaklaşık ölçü çıkarıp çalışmaya başladım, şu anda yön ve irtifa dümenleri hazır. Gövde ve ana kanat ölçüsü çıkarıyorum, birbirleriyle tam uyumlu ölçüye getirip kesime başlayacağım.

Fotoğrafta yatay ve dikey stabilizerleri yanlış tuttuğumun farkındayım:)
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Kanat açıklığı 1200mm (chord 200 mm), gövde uzunluğu 1000mm, tahmini uçuş ağırlığı 850 gram. Kanatlar 3 derece dihedral açısına ve Clark Y profiline sahip olacak. Ölçülerde ufak tefek bazı düzenlemeler yapılabilir...

Motoru bugün THK'dan aldım, Wing dragon modelinde kullanılan C3128-1100 kv. 1000 grama kadar bütün modellerde kullanılabileceği söyleniyor
(Wing Dragon uçuş ağırlığı 1075 gr). Pervane 8x6 3 palli.. (Obak olmazsa olmaz )

Modeli reklamcılıkta kullandığımız folyo ile kaplıyorum. Maketçiyim ben, lastik motorlu modelciyim, reklamcılık yaptım, cicili bicili olsun uçağım :islik: Şaka bir yana da asıl amacım sadece görsellik değil, hem direnç arttırmak hem çamura dalış vs durumlarda kolay temizlemek. Kırıldıkça değişecek parçalara ne kadar özenirim bilemiyorum..

Modeldeki ekipmanlar,
Motor : C3128-1100kv, 11,1 volt
Pervane: 8x6 3 palli
ESC : 20A
Pil : Turnigy 2200mAh 3S 20C Lipo
Kumanda: HK6s alıcı-verici
Servo: HXT 9gr

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Sümer hocamın "Klasik Kanat ve Kübik Kanat Yüklemesi Nedir ? Farkları Nelerdir ?" konusunda verdiği linkte ulaştığım sonuç, modelim 850gr ağırlığında, kanat 1200x200mm (24dm²) olursa kübik kanat yüklemesi 7,2 çıkıyor.(dm kareyi nasılda güzel yazdım, alt tuşunu basılı tutup 253 yazınca oluyormuş)

Eğitim uçaklarının sınırı 6-7 olduğuna göre bir tık fazlam var. Bu durumda ya uçağı küçülteceğim ya da kanadı birazcık daha genişleteceğim. Kanat 1200x217mm olursa ve ağırlığım atıyorum 880 grama çıkarsa kübik kanat yüklemem 6,6 değerine geliyor.

Üretim aşamalarını fotoğraflarla aktarmaya devam edeceğim. Amacım birşeyler anlatmak değil, sesli düşünüyorum diyelim..
 
Fotoblokdan Wing Tiger Kopyası (Ben uçak yapacaaaamm)

Moral verdiniz:) Öncelikle hepinize yönlendirme ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederim!

Mehmet hocam, ne yazık ki sim çalışma şansım yok çünkü bilgisayarım dökülüyor. Türker beyin videolu anlatımlarını 2 tur izledim. Tuhaf gelebilir ama zihin çalışmasının faydalı olacağını biliyorum. Ne kadar etkili olur derseniz, sahaya 10-0 mağlup çıkmaktansa 2-0 mağlup çıkarım:) İniş takımları konusunda haklısınız, inişler balıklama atlamaya niyetlenip göbek üstü düşmeye benzeyebiliyor :) Pilotajı zor yoldan öğrenmem gerekiyor, bu yüzden sizlerin tavsiyelerine uyarak tamiri basit, ucuz (depron vs), stabil bir modelle başlıyorum.

Sümer hocam, koca bir 'estağfurullah' diyerek başlayayım :) Söylediğim gibi amacım birşeyler anlatmak değil, bu iddialı bir ifade olur, o yüzden sesli düşünmek diyorum. İşin doğrusu çaylak olmak da hoşuma gidiyor, modelin simetrisinde, dengesinde hata yapmam ama motor-pervane gibi konularda acıların çocuğuyum:laugh:

Wing Tiger ustası Tamer kardeşim, pervane ve motorda wing dragon kopyaladım diyebilirim, kopya çünkü bu hesaplamalara henüz hakim değilim. 1075 gr ağırlığındaki modelin biraz daha küçük ve hafifine yeterli olacağını düşündüm. Sonuçta bilgi değil, destekli atış, tutarsa.. :)
Motor gücü iyi tahmin edilmiş. watt=max amper x voltaj 16 x11,1= 177,6 watt %p Uçağın ölçülerini autocad de çizmek iyi fikir, uçarsa bütün ölçülerini memnuniyetle veririm:)

Niyetim maiden düşüşü bu hafta gerçekleştirmek :thumbup:

Renk konusuna gelince yine forumdaki paylaşımların ışığında seçim yaptım, örnek resmi aşağıda görüyorsunuz..
Uçak uzaklaştığında da görebilmek için koyu renk, ana kanatlarda açık ve koyu renk kullanıyorum. Parlak siyah ve altın rengi.. Bir miktarda kırmızı fosforlu (reklektif) folyom var.
Aslında oryantasyon sorunu yaşamam ben, hatta cessna bile gözüm kapalı uçururum daa... :islik:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Fotoblok, folyo ve depron ağırlıklarını bilmiyordum bu yüzden ağırlığı tahmini olarak belirlemiştim. İnternette 1m² fotoblok kaç gram gelir diye bilgi yok. Ama artık var..

5mm kalınlığındaki 1m² fotoblok 500gr

Sabah markete gittim de.. Folyo, büyük boy sıcak silikon (12x300mm), 3mm kontrplak ve 5mm depronu tarttım.

1m² folyo (kağıttan sıyrılmış olarak) 127gr
1m² 5mm fotoblok 500gr
1m² 5mm depron 208gr (depron mu kapron mu bilmiyorum, sikaterm ısı yalıtım malzemesi deniyor)
1m² 3mm kontrplak 1250gr
Sıcak silikon 15gr

Gövdeyi fotobloktan yapıyorum, burun ve orta gövde takviyesi kontrplak, folya tam kaplanmış haliyle yaklaşık 220 gr.
Kanatlarda işler karışmıştı, fotoblok ile yaparsam 300gr, depron ile yaparsam 160 gram. 40 gr civarı da içindeki dolgu malzemesi ve silikonu hesaplarsak mantıklı seçenek depron.
Elektronikler 342 gram geliyor (üşenmedim, hobby king'den aldığım her parçanın ağırlığını öğrendim)

82 gram da iniş takım tutuyormuş.. Toplam uçuş ağırlığı 844 gr.

Kübik kanat yüklemesi 7,2 stall hızı 27km/h

İdeal değerleri yakalayana kadar uğraşmaya devam... :)
 
Fotoblokdan Wing Tiger Kopyası (Ben uçak yapacaaaamm)

Dün gece kanadı bitirdim. Altını 5mm fotoblok, üstünü 3mm depron yaptım ama sağlamlık açısından pek içime sinmedi. Aceminin uçurmaya çalışacağı trainer için en çok iki çarpmalık ömrü var gibi duruyor, sonraki kanadı aşağıdaki bildik yöntemle 6mm depronu ikiye katlama şeklinde yaparım. Hem sağlam hem işçilik çok az.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Clark Y kanat profili ve 3 derecelik wing joiner için hazırladığım şablonun çıktısını aldım. Kanat eni için 4 farklı ölçü hazırladım çünkü hangisini kullanacağımı kesinleştirememiştim. 4 farklı en-boy (aspect ratio 6/1 olacak şekilde) ve 2 farklı ağırlığa göre kanat yükünü hesapladıktan sonra en iyi sonucu 21 cm lik ölçü verdi.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Eleronların enini kanat enine 1/8 ölçüsünde kestikten sonra paydos ettim. Fiberli bantla menteşeyi yaptıktan sonra servo yuvaları kaldı..

Kanadın içinde wing joiner yatağı, hücüm kenarında kanat sinirleri ve ağırlık merkezinde ve biraz gerisinde fotoblok destekler var. Wing joiner, kayın çıta ve 3,5mm örgü şişinden. Uğraştırdı ama yerine çok güzel oturdu..

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Kanat 26,25 dm². Uçak 875 gramda biterse kübik kanat yükü 6.39, stall hızı 26km/h oluyor.

Bugün kanadı ve gövdeyi tamamlarım, bakalım neler olacak?:)

(Çalışmanın devamı)

Gövde bitmedi:)

Şablondan gövde kesmek kolaydı da tam nereden daralmaya başlasa diye yarım saat fotoğraflara bakmışımdır, sonunda yakıştırdığım yerden geriye doğru daralttım(burası gibi duruyor dediğim yerden). Gövdeyi birleştirdikten sonra iç ölçüleri alıp motor ve tekeri takacağım şaseyi yapmaya başladım.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Motoru doğrudan şaseye bağlamak zor görünüyordu, arka taraftan daracık yerlerden tornavida çalıştırmak yerine ikinci bir plaka yaptım. Delik şablonunu fotoğraftaki gibi şeffaf banda işaretledim ve o bandı plakaya yapıştırıp deldim. Şimdi motorun ön tarafından rahatça çalışma imkanım var. Şaseye tekerlek bağlantısını da yaptıktan sonra gövdeye sabitleyeceğim.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Nihayet model bitti! Kanttaki servo yuvalarını açtıktan ve aileronları montajladıktan sonra kaplamayı da bitirdim. Motor bölümü kapağını daha sonra yapacağım, servo vs herşey hazır, sadece pushrod ve kabloları bağlamak kaldı :)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Fotoblokdan Wing Tiger Kopyası (Ben uçak yapacaaaamm)

Öncelikle kolay gelsin Erol bey :) Bakalım sonuç nasıl olacak, merakla takipteyiz.

Müsadenizle 1-2 şey söylemek isterim. "Wing Tiger ile tanıştım. Evde servo, esc, pil vs var, uçağı arf alıp toplayayım derken iniş takımlarının kalitesizliğinden bahseden yazılara rastladım," demişsiniz. Bence bu kısma hiç takılmayın. Özelliği acemilik zamanında illa ki sert inişlerden dolayı iniş takımları hasar görecek. Unutmayın bu modeli uçmayı rahat öğrenmek için aldınız. O yüzden bolca sim çalıştıktan sonra VERIN GAZI gitsin :thumbup:

Diğer taraftan bu uçağı da tamamlamaya çalışın orası ayrı. Ama ilk uçuşlarda rahat etmek için düzgün uçtuğu kesin olan modelleri kullanmakta büyük bir fayda olduğunu düşünüyorum :saygilar:
 
Fotoblokdan Wing Tiger Kopyası (Ben uçak yapacaaaamm)

Erol Bey sizin gibi bilinçli bir insana söyleyecek bir şey yok. Olsa olsa izleyip bir şeyler öğrenmeye çalışırız. Kolay gelsin...
Yine de bir şey söylemeden duramayacağım :) O kaplama rengi ile uçağın havadaki konumunu ayırdetmek çok güç olacak.

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Kolay gelsin, güzel bir çalışma olacağa benzer :)

Kaplama olarak şık olmuş, yerde güzel görünür... Bir tarafı farklı bir renkle kaplanır sanırım sonraki aşamalarda, altını üstünü ayırt etmek açısından... Ama karbon görünümlü gibi olmuş bazı kısımlar, şık :)
 
Fotoblokdan Wing Tiger Kopyası (Ben uçak yapacaaaamm)

Kolay gelsin Erol bey.Çalışmanızı merakla takipteyim.Aslında ölçülerini alabilirseniz daha sonra yapmak isteyenler için AutoCad'de planı çizebilirim gönüllü olarak.Motorunuz 1100kv gördüğüm kadarıyla.Tahmini motor gücü 200w kadar olacağını tahmin ediyorum.Bence o motora 8 inch lik pervane küçük gelecektir.10x4.7 - 10x5 daha iyi olacağını düşünüyorum.Kolay gelsin.
 
Fotoblokdan Wing Tiger Kopyası (Ben uçak yapacaaaamm)

Okuyup araştırıp uçak yapmaya başlamanız çok güzel bir şey. Birden foruma gelip okumadan hazıra konmaya gelenlerden değilsiniz :)

Sümer abinin dediği gibi koyu renkler havada uçağın yönünü karıştırmaniza neden olabilir. Ama yapmışsınız artık, siyahın üstüne fosforlu dikkat çeken renkler yapıştırarak uçağın yönünü daha kolay belirleyebilirsiniz.


Kolay gelsin :RCKolik:
 
Fotoblokdan Wing Tiger Kopyası (Ben uçak yapacaaaamm)

Kolay gelsin ve tebrikler.

Sonucu sabırsızlıkla bekleyeceğiz.
 
Ynt: Fotoblokdan Wing Tiger Kopyası (Ben uçak yapacaaaamm)

Sadece alkışlıyorum, arkadaşımız dersini iyi çalışmış. Sonucu bekliyorum, takipdeyim
 
Fotoblokdan Wing Tiger Kopyası (Ben uçak yapacaaaamm)

Öncelikle elinize sağlık Erol Bey. :thumbup:

Sonucu merakla bekliyoruz, kolay gelsin. :RCKolik:
 
Fotoblokdan Wing Tiger Kopyası (Ben uçak yapacaaaamm)

Güzel olacak gibi. Kolay gelsin Erol bey. :saygilar:
Tasarım renkleriniz aklıma Lotus JPS takımını getirdi. ;D


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Fotoblokdan Wing Tiger Kopyası (Ben uçak yapacaaaamm)

Teşekkür ederim Levent bey. Lotus JPS takımı iyiymiş, Spitfire harika :) Başta Solo Türk renklerini almıştım, ertelediğim bir uçan kanat içindi, sonra Bakeng Deuce adlı uçağı gördüm, bek tekerli modele onunla geçmek istiyorum. Sonra inşallah Cessna, amin! :)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Fotoblokdan Wing Tiger Kopyası (Ben uçak yapacaaaamm)

Uçağın fotoğrafını photoshop'ta açıp profilini çıkardım, ölçeklendirip çıktısını aldım. Çıktıdaki beyaz çizgi kanat altını belirliyor, üst tarafı, kanadı yapıp ona göre keseceğim. Neden bilmiyorum ama fotoğraftaki gibi bir dengesizlik oldu, önemli değil tabi.. İtiraf edeyim 1/1 ölçekte görmek heyecanlandırdı :eek: Bu gecelik atölyeyi kapatıyorum:)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Fotoblokdan Wing Tiger Kopyası (Ben uçak yapacaaaamm)

Modelin son durumu bu, tekere takacagim yekeyi bu sekilde oturttuktan sonra sicak silikonla sabitlemeyi dusunuyorum. Sizce yeterli olur mu? :-\

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol