Hangi kurtarma özellikli FBL üniteyi tercih edelim ? En iyisi Hangisi ?

İlker Sönmez

Tecrübeli Uye
Katılım
29 May 2014
Mesajlar
1,494
Tepkime puanı
2,511
Yaş
47
Konum
Adana
Web sitesi
www.drilkersonmez.com
İlgi Alanı
Heli
Bu aralar camiamızda çok popüler olan kurtarma fonksiyonu , dünyada da çok popüler durumda. Bu nedenle özellikle son bir sene içinde kurtarma fonksiyonu olan FBL ünitelerinin çeşitliliği arttı. Tercihte bulunurken bilinmesi gerektiğini düşündüğüm için sizinle paylaşmak istedim. Bavarian Demon temsilcisi Johacim'i Helifreak okuyanlar bilir. Direkt münihten yazan şirket temsilcisi bir arkadaş.

Paylaştığı bilgiye göre asıl olan kurtarma fonksiyonu değil horizon modu denen teknolojiymiş. Bu teknoloji patentliymiş ve patenti 3. bir şirkete aitmiş. Yani helicommanda ait değil. Bütün bu bildiğimiz markalar BD , Spirit , Neuron , V bar neo vs bu patent sahibine ödeme yaparak aynı teknolojiyi kullanıyorlarmış. Ancak kodlamaları her şirket kendi düzenliyormuş. Kodlar bu sanal ufuk çizgisine göre modelin hareketlerini düzenliyor. Ufuk hattını belirleyebilen sistemden alınan veriye göre helikoptere ne yapması gerektiğini söyleyen kodlar her ünitenin kendine has oluyormuş. Bu yüzden bazıları düzeltip yükselirken , bazıları ters yükseliyor vs gibi farklar oluşuyor.

Bütün bu ünitelerin kendine göre avantaj ve dezavantajları mevcut. Ek özellikler , fiyat , problemsiz çalışması vs gibi. O yüzden aslında kullandığımız teknoloji hepsinde aynı. Elimizde bunlardan biri mevcutsa governor , telemetri vs gibi sağladığı ek faydaları bir kenara koyarsak kurtarma açısından diğerinden çok farkı olmayacaktır.

Mesajın geçtiği sayfa

Bu konu Yönetim tarafından aşağıdaki konudan taşınan mesaj ile açılmıştır.
 
Hangi kurtarma özellikli FBL üniteyi tercih edelim ? En iyisi Hangisi ?

Zaten kullanıcılar arasında ek faydalar daha ön planda... Şu daha iyi kurtarıyor bu kötü kurtarıyor gibi yorumlar çok yok. Yani kurtarma şekli daha fazla beğenilenler vardır muhakkak da... Hiç beğenilmeyen yok. Temel yaklaşım kurtarıyor mu, kurtarıyor.

Ondan sonra ek faydalar devreye giriyor. Giriş sayısı yeterli mi? Governor özelliği var mı? Kuyruk performansı ve hissiyatı nasıl? Ayarı kolay mı? Bluetooth ile veya doğrudan kumanda ile ayar imkanı var mı yoksa bilgisayar/tablet mi taşıtacak? Titreşimden ne derece etkileniyor? Log tutma, titreşim analizi, vs yardımcılar var mı?

Bunlara göre şekilleniyor ondan sonraki tercih. Tabii ki en önemlisi kurtarmanın olması, ama sadece olması yetiyor. Kalitesi zaten üç aşağı beş yukarı hepsinde aynı.
 
Hangi kurtarma özellikli FBL üniteyi tercih edelim ? En iyisi Hangisi ?

Artık yeni Trend Rescue. Herhalde önümüzdeki yılın ortalarına doğru Kurtarma özelliği olmayan FBL ünitesi kalmayacak diye düşünüyorum :D

Öncelikle bu işin temelinin horizon mod olup patentinin 3.firmaya ait olduğunu öğrenince şaşırmadım desem yalan olur :eek:
Benim anlamadım madem patent Bavarian ait değildi, neden diğer firmalar benzer özellikli kurtarma özelliği kullanan üniteler çıkarmada bu kadar geç kaldılar :rolleyes: ve hala nasıl olurda Çinliler bu teknolojiyi kopyalamıyor ???

Neyse esas olarak konumuza geri dönecek olursa. Şahsen ünite tercihinde ben de herkes gibi bazı kriterleri göz önünde bulunduyorum. Bunları sıralarsam .

1- Kurtarma özelliği ne kadar başarılı ? (Kullanıcılardan bariz ünite sapıtması gibi şikayetler var mı? )
2- Fiyatı nedir? (Fiyat / Performans ilişkisi diyelim)
3- Bu fiyata aldığım hangi özelliklere gerçekten ihtiyacım var. (Governor, Log özelliği....)
4- En az ayarla ünite ayarlanabiliyor mu ? (ki %90 artık sahaya notebook bile götürmeye gerek kalmadan default ayarlar ile şahane uçuyor)
 
Hangi kurtarma özellikli FBL üniteyi tercih edelim ? En iyisi Hangisi ?

Ben sadece kumandam ile çalışacak mı, ne derece uyumlu ona bakıyorum :D
 
Hangi kurtarma özellikli FBL üniteyi tercih edelim ? En iyisi Hangisi ?

Rasim Öztürk' Alıntı:
Ben sadece kumandam ile çalışacak mı, ne derece uyumlu ona bakıyorum :D
"Paranın gözü kör olsun" diyor başka da bir şey demiyorum. Ya da dur diyeyim "Para var, huzur var" :lollol: :lol:
 
Hangi kurtarma özellikli FBL üniteyi tercih edelim ? En iyisi Hangisi ?

Üstadların tavsiyesiyle yönelmiş olduğum Spirit'ten gayet memnunum.
kriterler baz alındığında fiyat performans ilişkisi olarak tatmin edici.
özelliklerini hala kullanmasamda zamanı geldiğinde baya işe yarayacağına eminim.
stabilite, governor, bank swich olaylarına hiç girmemiş olmama rağmen, kurtarma özelliği ve ünitenin gayet iyi tutuşu(kuyruk, genel stabilitasyon...) bana yetiyor :saygilar:
 
Hangi kurtarma özellikli FBL üniteyi tercih edelim ? En iyisi Hangisi ?

İlker Sönmez' Alıntı:
...Paylaştığı bilgiye göre asıl olan kurtarma fonksiyonu değil horizon modu denen teknolojiymiş. Bu teknoloji patentliymiş ve patenti 3. bir şirkete aitmiş. Yani helicommanda ait değil. Bütün bu bildiğimiz markalar BD , Spirit , Neuron , V bar neo vs bu patent sahibine ödeme yaparak aynı teknolojiyi kullanıyorlarmış.
Valla bende bu firmayı çok merak ettim. Nasıl bir sistem kurdular ve bunca zaman geçmesine rağmen çinliler hala kopyalıyamadı şaşkınlık içerisindeyim.

Adamlar 100 yıllık teknoloji ve bilgi birikimini 2 senede ülkelerine taşıdılar ama Horizon Mode'u alamamışlar. :laugh: :lollol:
 
Hangi kurtarma özellikli FBL üniteyi tercih edelim ? En iyisi Hangisi ?

Konu o kadar uzun ve kisiden kisiye o kadar degisken ki, oturup sayfa sayfa yazabilirim :) Artik uniteler de kumandalar gibi oldu, takim tutar gibi marka tutma donemi basladi. En iyi unite hangisi sorusunun cevabi yok, cunku herkesin uniteden beklentileri farkli. Markalar da bu beklentilere gore bir denge yakalamaya calisiyorlar. Mesela ayari basit olsun dersek, cogu ayarin ortalama degerlerde olmasi veya unitelerde standart olarak gordugumuz, beginner, soft, hard gibi presetlere razi olmamiz gerekiyor. Bu presetler de dogasi geregi ortalama degerlerle olusturuluyor, bir helide cuk oturan, digerine bol gelebiliyor. Bu durumda firma pazardaki en fazla sayidaki kullaniciyi memnun etmenin pesinde oluyor.
Bt baglantisi, pc baglantisi, kumandayla ayar vs vs gibi durumlar acikcasi ilk basta bana cok onemli gelse de, artik onemini yitirdi benim gozumde. Zira, kullandiginiz uniteye hakim olduktan sonra, masada ayar 15-30 dk, sahada ise 3 ayar ucusundan ibaret butun ayar sureci. Model bir kere ayar tuttuktan sonra hangimiz orasini burasini kurcaliyoruz ki? Ben artik bt modulu vs falan da almiyorum, tabi bunda windows tabletin kolayligi da etkili.
Basliga uygun olarak soruya cevap vermek gerekirse, en iyi unite kullanicisinin beklentisini karsilayan unitedir, tabi kullanicinin da ne istedigini ve nasil yapacagini biliyor olmasi gerekli. Bu durumda butun uniteler iyidir.
Yeni baslayan bir arkadas icin ise, heli kontrolunden ciktiginda, bir sekilde heliyi yeniden kontrolune almasini saglayacak, en kolay ve ucuza ulasabilecegi unite en iyi unitedir, zira ne istedigini bilecek kadar tecrubesi olduktan sonra diger secenekleri degerlendirebilme sansi olacaktir.
 
Hangi kurtarma özellikli FBL üniteyi tercih edelim ? En iyisi Hangisi ?

Emre Kaman' Alıntı:
Konu o kadar uzun ve kisiden kisiye o kadar degisken ki, oturup sayfa sayfa yazabilirim :) Artik uniteler de kumandalar gibi oldu, takim tutar gibi marka tutma donemi basladi. En iyi unite hangisi Sorusunun cevabi yok, cunku herkesin uniteden beklentileri farkli. Markalar da bu beKlentilere gore bir denge yakalamaya calisiyorlar. Mesela ayari basit olsun dersek, cogu ayarin ortalama degerlerde olmasi veya unitelerde standart Olarak gordugumuz, beginner, soft, hard gibi presetlere razi olmamiz gerekiyor. Bu presetler de dogasi geregi ortalama degerlerle olusturuluyor, bir helide cuk oturan, digerine bol gelebiliyor. Bu durumda firma pazardaki en fazla sayidaki kullaniciyi memnun etmenin pesinde Oluyor.
Bt baglantisi, pc baglantisi, Kumandayla ayar vs vs gibi durumlar acikcasi ilk basta bana cok onemli gelse de, artik onemini yitirdi benim gozumde. Zira, kullandiginiz uniteye hakim olduktan sonra, masada ayar 15-30 dk, sahada ise 3 ayar ucusundan ibaret butun ayar sureci. Model bir kere ayar tuttuktan sonra hangimiz orasini burasini kurcaliyoruz ki? Ben artik bt modulu vs falan da almiyorum, tabi bunda windows tabletin kolayligi da etkili.
Basliga Uygun olarak soruya cevap vermek gerekirse, en iyi unite kullanicisinin beklentisini karsilayan unitedir, tabi kullanicinin da ne istedigini ve nasil yapacagini biliyor olmasi gerekli. Bu durumda butun uniteler iyidir.
Yeni baslayan bir arkadas icin ise, heli kontrolunden ciktiginda, bir sekilde heliyi yeniden kontrolune alMasini saglayacak, en kolay ve ucuza ulasabilecegi unite en iyi unitedir, zira ne istedigini bilecek kadar tecrubesi olduktan sonra diger secenekleri degerlendirebilme sansi olacaktir.


SKOOKUM


sübliminal var ;D
 
Hangi kurtarma özellikli FBL üniteyi tercih edelim ? En iyisi Hangisi ?

Vallaha ben seçimimi spirit ten yana kullandım, tamamen duygusal diyebilirim :laugh:

Desteklerinden dolayı da Mehmet Abi, Türker Abi ve Rasim e teşekkürlerimi iletiyorum. Uzun zamandır hedeflediğim üniteye kavuşmaya az kaldı, bir ihtimal pazar günü buluşmada da flybarless tan FBL ye spirit li FBL ye geçerek deneyimlerimi aktarabilirim.