Hava hızı göstergesi (Uzun soluklu bir proje)

Sumer Yamaner

Moderator
Katılım
17 Eyl 2013
Mesajlar
8,769
Tepkime puanı
23,156
Yaş
61
Konum
İstanbul
Web sitesi
www.sumeryamaner.com
İlgi Alanı
Uçak
Scale model özellikle de 2. Dünya Savaşı uçakları merakımı bilenler vardır. Ayrıca deneyim arttıkça insan daha büyük modellere yöneliyor. Daha büyük model daha yüksek kanat yüklemesi ve daha yüksek hız demek. Bu da kendini en fazla son yaklaşma aşamasında gösteriyor. Düşük hızla gelirseniz olmadık anda stall ile uçağı kaybetme riski var. Yüksek hız ise pistte duramayıp tarlaya çıkıp hasar alma riski demek. Tüm iri yapılı savaş uçaklarımı uçururken hep "ahh bir hava hızı göstergem olsa" diye içimden geçirirdim. Geçen gün bir sohbet sırasında ortaya çıkan fikir sonucu "neden olmasın" dedim.
Bu proje büyük olasılıkla bitmeyecek bir proje ama bence üzerinde kafa yorup ArGe yapmaya değer.
Öncelikle temel amaçları ortaya koyalım:
- Uçağın hava hızını güvenilir ve tutarlı bir şekilde ölçecek bir sistem
- Daha sonra irtifada yapılacak testlerde uçağın hangi süratte stall olduğunun belirlenmesi
- Bu verilerin pilota pratik bir şekilde aktarılması. Örneğin bir telemetri sistemi üzerinden kulaklığa bir ses verilmesi, stall hızına yaklaşınca alarm ötmesi gibi)

Standart olarak uçaklarda hava hızı göstergesi iki basınç girişi içerir. Birisi "pitot" tüpü denilen ve hava akımının en rahat ve türbülanssız olarak ölçülebileceği bir yere yerleştirilen (burun, kanat ucu, gövdenin buruna yakın yanları gibi) ve dinamik basınç değerini sağlayan sistem. Diğeri de uçağın genelde yanlarında her iki tarafta bulunan statik basıncın okunduğu bir sistem. Bu iki sistemden gelen hava basıncı mekanik bir basınç ölçerinin içinde, alet basınç farkını gösterecek şekilde değerlendirilir. Daha sonra alet kalibre edilerek basınç farkı değerlerini sürat bilgisi olarak gösterir. Uçakta buna IAS (indicated airspeed) deriz. Buna sıcaklık vs gibi faktörler için düzeltme uygulayarak CAS (corrected airspeed) değerini buluruz. Ancak kabaca da olsa IAS yeterli bir parametredir ve günlük kullanımda uçak manuallerinde falan sıklıkla IAS kullanılır.

Peki biz ne yapacağız?

Öncelikle bir basınç sensörüne ihtiyacımız olacak ki bu amaçla kullanılabilecek harika bir modül mevcut.


Kafamdaki tasarım şöyle:
Uçak pervaneli olduğu için kanat ucunun kullanılması gerekecek. Burundan ölçüm doğru olmayacak. Kanat ucunda öne doğru 5 - 6 cm uzunlupunda bir prinç boru ve kanadın içinde küçük bir metal hazne. Metal hazne içinde basınç sensörü. Kablo ile gövde içindeki Arduino kartına bağlı. Bir de gövde içinde belki de Arduino plaketi üzerinde yerleşik ikinci bir basınç sensörü. Kanattan gelen veri pitot tüpünün dinamik basınç verisi, gövde içindeki de statik sistemin basınç verisi olacak. Üzülerek söylemeliyim ki hazır kütüphane kullanmam gerekecek. :D Bu hazır kütüphaneler aynı anda basınç, sıcaklık ve irtifa verisi üretebiliyorlar. Sıcaklıktan arındırılmış iki basınç değerimiz olduğunda bundan anlık olarak hava hızını hesaplamamız mümkün olacak. Buna ek olarak önceden sıfırlanmak koşuluyla bir de irtifa bilgimiz olacak ki bundan bir de varyometre yani alçalış ya da yükseliş hızı verisi de kolaylıkla hesaplanabilecek. Arduino ile ilişkilendirilecek bir SD kart okuyucu ile de tüm bir uçuş verisi sürekli kayda da alınabilecek ya da bir şekilde telemetri yöntemi ile yere bildirilecek.

İlk prototipi basit bir kutuya koyup, rüzgarsız bir havada arabayla giderken pencereden dışarıya çıkararak kalibrasyonunu yapabilmek mümkün olur gibime gerliyor.

Yukarıda yazdıklarımı göz önüne aldığımızda projenin neden aslında bitmeyecek bir proje olduğunu anlamak mümkün ama üzerinde çalışıp adım adım ilerlerken bence çok değerli deneyimler elde edilebilir.
 
Hava hızı göstergesi (Uzun soluklu bir proje)

Gercekten şahane bir proje olacak Sumer Abi. Fakat bu proje Auto Pilota doğru gider gibime geliyor :)

Özellikle telemetri kısmını cok merak ediyorum. Cogu zaman oldugu gibi sessizce takipteyim :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Hava hızı göstergesi (Uzun soluklu bir proje)

Açıkçası kullanılabilir bir şeyin ortaya çıkma olasılığı yok gibi ama çok şey öğreneceğime inanıyorum. :)
 
Hava hızı göstergesi (Uzun soluklu bir proje)

Fikir harika Sümer abi , inşallah somut birşeyler de çıkarırsın ortaya , çıkmasa da , denemeye gerçekten değer bir proje bence... :thumbup:
 
Hava hızı göstergesi (Uzun soluklu bir proje)

Sümer Abi Merhaba,

İnanırmısın bende dün bu konuyu düşündüm. Bir ara frsky ın telemetry sistemlerini incelemiştim ama hız sensörünü gördüğümü hatırlamıyordum. Fpv yapan uçaklar gps sistemleriyle bu işlemi kolay bir şekilde yapıyor. Stall süratlerini belirliyor. Maksimim verimlilikle kaç km hızda gitmeleri gerektiğini saptıyor. Yani oldukça verimli. Neden yakıtlı uçaklarda böyle birşey yok dedim. Oysa bu kadar maliyetli uçaklarda hız ölçümü şansa ve göz kararına bırakılmayacak bir data. Sonra biraz araştırmaya koyuldum. Yurt dışı forumlarda bir kaç tartişma konusu okuduktan sonra şöyle bir sensör buldum;



Sistem anlattığın gibi ve oldukça yararlı gözüküyor. Hız verisini kumanda üzerinden takip edebiliyoruz. Sipariş etmeyi düşünüyorum. Acaba bu sistem senin işine yarar mı ?

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Hava hızı göstergesi (Uzun soluklu bir proje)

Evet hazır sistemler var. Elli dolar ile 350 dolar arasında setler gördüm. Ama hazırını kullanmanın bir anlamı yok çünkü o olmadan da elimdeki uçakları uçurup indirebiliyorum. Benim derdim ArGe yapmak. :D
Bu arada bildiğim kadarıyla FPV sistemlerindeki hız bilgisi GPS'ten geliyor ve uçuş mekaniği açısından pek bir işe yaramayacak (Yer hızı, Ground speed verisi olduğu için).
 
Hava hızı göstergesi (Uzun soluklu bir proje)

Sümer Yamaner' Alıntı:
Açıkçası kullanılabilir bir şeyin ortaya çıkma olasılığı yok gibi ama çok şey öğreneceğime inanıyorum. :)
Abi kesinlikle siz bunu başarırsınız bende sensor istasyonu ve GPS modülü var(hitec aurora için) sizin prototiplerin testlerinde yarari olacaksa seve seve emaneten verebilirim.
 
Hava hızı göstergesi (Uzun soluklu bir proje)

"hazır kütüphane" ... :lol: :lollol: ...

Sümer abi, BMP180, BMP085 ve türevlerinin senin işine yaramaması ihtimali biraz fazla gibime geliyor... Hem aşırı derecede hassaslar, hem de çok stabil değiller. Multilerde "altitude hold" için kullanılıyorlar ama rüzgar almamaları için düzgün bir şekilde hava girişleri filtrelendikten sonra... Ama deneyip sonucu görmeyi çok isterim...

Telemetri sistemi için FrSky mükemmel bir aday olur diye düşünüyorum çünkü dokümantasyonu ve kodu open source olarak var. Hatta openxvario ve benzeri bir çok proje de mevcut.

Telemetri bilgilerinin transferi için ise 3DR' nin 433 MHz'lik seri haberleşme modülleri kullanılabilir diyeceğim ama sen hazır modül sevmezsin Sümer abi... :) ...

Bilgilerin gösterilmesi amacı ile kullanılabilecek ILI934X serisi LCD ekranlar Arduino ile harika çalışıyorlar, ama hazır kütüphane kullanmak gerekiyor :) ...
 
Hava hızı göstergesi (Uzun soluklu bir proje)

Zafer'ciğim "ısırılacaklar listesi"'nde hızla üst sıralara yükseliyorsun! :lol:
 
Hava hızı göstergesi (Uzun soluklu bir proje)

Sümer abi çok güzel bir proje bence, belki detayları bilmediğimden ama bana seni o kadar da zorlamazmış gibi geldi. :laugh:

Kısa bir zaman sonra testlere başlanır bence. :thumbup:

Üstelik uçakçılar içinde çok iyi olacak, biraz eğlenmeye değişik şeylerle uğraşmaya onlarında ihtiyacı var. :lollol:
 
Hava hızı göstergesi (Uzun soluklu bir proje)

Turkerim sen de listedeki yerini emin adımlarla saglamlastiriyorsun :lol:


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Hava hızı göstergesi (Uzun soluklu bir proje)

Sümer Yamaner' Alıntı:
Yok o değişmez liste başı zaten. :lol:
Amanın...

Mehmet abi bizim Hazarfen'e gidiş programını biraz daha erteleyelim, bazı riskler var bu konuda :laugh: :laugh:
 
Hava hızı göstergesi (Uzun soluklu bir proje)

Farumdaki siz üstadların yazılarını okudukça hazır bir kullanıcı ve amatör bile sayılmayacak bir elektronikçi olarak (gençliğimizde Dr.Kit ürünleri yapmaktan öteye gidemedim) hayranlığım daha da artıyor.

Bununla birlikte bu hobinin ne kadar başında olduğumu daha iyi anlıyorum.

Walkman'i teknolojik bir devrim olarak gören, commodore 64, Amiga 500 ve ötesinde 386 işlemcili bilgisayarı o dönem futuristik gelecek olarak kabul eden ve kullanan bir nesil olarak -ki oğlum bunları söyleyince bana taş devrinden gelmişim gibi bakıyor- şimdi gerçekten kendimi taş devrindeymişim gibi hissediyorum.

Yazılarınızı ve projelerinizi ve hatta tatlı atışmalarınızı heyecanla izlemeye devam edeceğim.

İyi ki varsınız. İşin stresinden, dünyanın telaşesinden bir an olsun uzaklaşabiliyor, başka ve güzel dünyalar olduğunu görebiliyorum.

(Bu satırlarımı konuyla bir ilişkisi olmamasına ve bir katkım olmamasına rağmen affınıza sığınarak yazıyorum.)
Teşekkürler.
 
Hava hızı göstergesi (Uzun soluklu bir proje)

Ne demek Ali bey. Guzel ve içten düşüncelerinizi bizlerle paylaştığınız ıcın esas biz tesekkur ederiz :)


Sent from my iPhone using Tapatalk