Hitec Aurora Kumandada Trainer Kablo ve Head Tracker Problemi

Sumer Yamaner

Moderator
Katılım
17 Eyl 2013
Mesajlar
8,761
Tepkime puanı
23,146
Yaş
61
Konum
İstanbul
Web sitesi
www.sumeryamaner.com
İlgi Alanı
Uçak
Dün yaşadığımız bir sorunu paylaşmak istedim.

Bir arkadaşıma trainer kablosu ile uçuş yaptırıyorum. Ana kumanda Hitec Aurora 9, öğrenci kumandası ise Futaba 9C. Gerekli fiş, kablo vs hazırlandı. Testler yapıldı. Sistem sorunsuz çalışıyordu. Güzel de bir uçuş yaptık. Önceleri uyduruk bir dört kanal kumanda kullanıyorduk ama Aurora'nın trainer sisteminin beceriksizliği nedeniyle exposuz falan uçuyorduk. Öğrenci kumandası olarak Futaba'ya geçince çok rahatladık.

İkinci uçuş için havalandım ve rüzgar altına dönüp trainer butonunu aktive ettim. Arkadaşıma "sende" dedim. O andan itibaren uçak fail safe'e geçerek dümdüz devam etti ve ayçiçeği tarlasına hafif hasarlı bir şekilde indi.

Uçağı bulup getirdikten sonra epey bir test yaptık. Olay sırasında trainer kablosunun jakı yerinden hafifçe oynamış. Daha doğrusu bir boğum geri çıkmış. Aurora böyle bir durumda kilitleniyor ve hiç kumanda almamaya başlıyor. Defalarca denedik hep aynı. Jak baştan hatalı takılır ve yerine oturmazsa sorun yok. Trainer butonu iş görmüyor ve uçak sürekli ana kumandanın kontrolünde kalıyor. Jakı takıp öğrenci kumandasını açmazsanız da aynı durum söz konusu. Ama bir kez öğrenci kumandasından sinyal geldikten sonra eğer kablo yerinden oynarsa trainer butonunu bıraksanız bile kontrol ana kumandaya geri dönmüyor.

Bu bence ciddi bir yazılım kusuru. İlk fırsatta Hitec'e de iletmeyi düşünüyorum.

Bu arada forumlarda neden hep "orijinal kablo kullanın" diye yırtındıklarını da anladım. Orijinali 3.2 mm çaplı jak. Bizim kullandığımız standart kulaklık jakı yani 3.5 mm. Ben sanıyordum ki kablo bir şekilde yerinden oynasa bile en azından ana kumanda kontrole devam edecektir. Ama öyle değilmiş.
 
Ynt: Aurora trainer sorunu...

Sümer abi paylaşım için sağol bende düşünüyordum demekki öncelikle orijinal kablo bulacağız
 
Aurora trainer sorunu...

Öncelikle geçmiş olsun abi :embarras: Ama gerçekten inanılır gibi değil, nasıl böyle bir hata yaparlar. :-\ Aradaki trainer kablosuna her an her şey olabilir. Failsafe düşünüp, bu tür durumlarda kesinlikle kontrollün ana komundaya gönmesini bekliyor insan :'(
 
Aurora trainer sorunu...

O heyecan ve yorgunlukla unutmuş olabiliriz dün. Bugün soketi yarım çıkararak değil de kabloyu tam çekerek bir deneme yapacağım (tabii ki yerde). :D
Yani jakın bir boğum geri kayması ile tamamen çıkması farklı etki ediyor anlaşılan.
 
Aurora trainer sorunu...

Bu durumu bence mutlaka diğer markalada da teyid etmek gerek. :rolleyes:

Sıkıntılı bir durum geçmiş olsun Sümer Abi, paylaşım için teşekkürler. :saygilar:
 
Aurora trainer sorunu...

Futaba bu konuda mükemmel... Kablo çıkarsa doğrudan ana kumanda kontrolü alıyor. Trainer butonunun konumuna bakılmaksızın.
Futaba'nın bir artısı da setup sırasında çıkıyor ortaya. Trainer kanallarını iki farklı şekilde ayarlayabiliyorsun. Hem de kanal bazında. Biri gelen sinyali doğrudan iletiyor. O durumda modelin endpoint expo vs ayarlarının öğrencinin kumandasında da yapılmış olması gerekiyor. Diğer seçenekte ise gelen sinyali kumanda kendi içinde orijinal modele uyduruyor. Yani sanki trainer kumandasında expolar endpointler ayarlıymış gibi oluyor. Özellikle throttle kanalı için çok faydalı.
 
Aurora trainer sorunu...

Biz de bir ara Spektrum DX9 Wireless Trainer bakalım bu duruma. DX9- DX6 kablosuz eşlemede durum ne oluyor, merak ettim doğrusu.

Gerçi ortada kablo olmadığı için ana kontrol DX9 geçecektir ama yine de teyid etmekte fayda var :)
 
Aurora trainer sorunu...

Bu Auroranın trainer portuyla ilgili eksiklerinin yanında böyle hatalarını da duydukça iyiden iyiye soğudum kumandadan. Belki bilenleriniz vardır; bu kumanda ile head tracker kullanılamıyor. İşin kötüsü Hitec' te bunu kabul ediyor ve düzeltmek için bir şey yapılmayacağını veya yapılamayacağını söylüyor. Head Tracker Turnigy kumanda da bile çok kolay bir şekilde çalışıyor bu arada. Şu an kullanmıyorum ama uçağım hazır olduğunda bu olayı kullanabilmek için bir Turnigy almam gerekecek. İşin kötüsü elimde bu kumandadan zaten vardı. :yuppi: :halay: :'(
 
Aurora trainer sorunu...

Head Tracker neden kullanılamıyor? Çok ilginç. Bir ara da opto kill switch çalışmıyordu bu kumanda ile. Yazılım güncellemesi ile düzeltmişlerdi.
 
Aurora trainer sorunu...

Diğer bir forumda geçen yazıyı aynen kopyalıyorum.

Arkadaşlar traji komik ama hitec ten çok basit bir cevap geldi gelen mail kısa ve öz
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hello Aytug,
Thank you for choosing Hitec products. The Aurora 9 is not compatible with head tracking units.

Thank you,

Billy Tompkins
Customer Service Rep.
Hitec RCD, LLC
Multiplex USA
Phone (85:coolxf: 748- 8440
Fax (85:coolxf: 859-2618
12115 Paine St.
Poway CA, 92064
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ayrıca bir formda da aşagıda okuyacağınız bilgiye rastladım

"When will Hitec allow selective trainer channel pass-through on all of the 9 channels for the A9? This basic feature is still missing from Hitec's flagship radio product which is a shame.

Also, the RF chip (TI CC2500) in the AFHSS module has RSSI information (inside a register) which the module MCU can easily obtain over SPI and provide to the A9 MCU for displaying on screen alongside range out alarms/beeps. Is there any plan to exploit this already existing feature in the RF chip and make it available to Hitec customers using the A9?

We've asked for both of these features but I can't confirm if or when this will happen

Nasıl ama ilginç değilmi?böyle bir kumanda yap ama bu 2 özelliği yapabilecek iken aktifleme....


Çalışmadığını bildiğim için yukarıdaki yazıyı çevirmeye bile uğraşmak istemiyorum.

İşin garibi head tracker kullanmak aklımda olan bir şey değildi. Almayı düşündüğüm gözlükte bu olay yoktu zaten. Ama karşıma farklı bir alternatif çıktı ve almayı düşündüğüm gözlüğün bir önceki versiyonunu aldım. İşe bakın ki Fatshark Predator V1 versiyonunda head tracker var ama V2 modelinde yok. Madem aldığım modelde böyle bir güzellik var bende kullanayım istiyorum haliyle. Kumandayı çok seviyorum ama bu olay yüzünden ikilemdeyim şu an. Ya komple sistemi değiştirip Futaba'ya geçeceğim ki en son düşündüğüm ihtimal ya da FPV modelim için bir adet Turnigy alıp başımın çaresine bakacağım. İkinci ihtimal en mantıklısı görünüyor. Hem LRS e geçmekte kolay olacak...
 
Aurora trainer sorunu...

Nesimi Sakmak' Alıntı:
Diğer bir forumda geçen yazıyı aynen kopyalıyorum.

Çalışmadığını bildiğim için yukarıdaki yazıyı çevirmeye bile uğraşmak istemiyorum......
Allah allah çok enteresan Nesimi Bey :rolleyes: Şimdi siz söyleyince hatırladım. Zamanında bir arkadaşımız Hitec kumanda da kamerayı çevirmek için kumanda arkasındaki LEVER dediğimiz potansiyellere atama yapmıştı. Demek sebebi buymuş :embarras:
 
Hitec Aurora Kumandada Trainer Kablo ve Head Tracker Problemi

Az önce konuyu biraz düşünüp kumanda ile test ettim. Durumu anladım ve gerçekten de çok komik geldi.
Trainer modunda tüm kanalları trainere aktarmak mümkün (ALL seçeneği). Ya da sadece ilk dört kanalla çalışarak bu dört kanalı tek tek OFF / MIX / ON şeklinde trainer kumandaya verebiliyorsunuz. Yazılımsal olarak iki seçenek var. Ya bu ilk dört kanalın ayarlandığı ekrandan bir sayfa daha yapıp 5 - 8 kanalı da ayarlamak ya da daha kolayı, ilk dört kanal seçeneği aktifken diğer beş kanalı olduğu gibi "pass through" şeklinde trainere vermek. Çok basit bir yazılımsal çözüm aslında. Adamların bunu yapmamaktaki düşüncelerini çok merak ettim doğrusu. Acaba stratejik bir karar mı? FPV ve head tracker sistemlerini desteklememek gibi bir politikaları olabilir mi? Yoksa bu kumandayı tasarlayıp üreten ekibin bunu yapamayacağına inanmam.
 
Hitec Aurora Kumandada Trainer Kablo ve Head Tracker Problemi

Bugün epey bir test daha yaptım. Anlattığım durum her zaman olmuyor. Tamamen rastlantısal olarak gerçekleşiyor. Soketlerle defalarca oynadım birşey olmadı. Sonunda bir seferinde sistem kilitlendi. İşin ilginci bende kablo iki parça ve arada da bir soket çifti var. Oradan oynayınca da olabiliyor aynı sorun.
 
Hitec Aurora Kumandada Trainer Kablo ve Head Tracker Problemi

Abi dediğin gibi yazilimsal olarak yapılamayacak sey degil. Ama problemin bazen olup, bazen olmaması ise iste en kötüsü :( sen mail göndersen büyük ihtimal çalışıyor sizde hata var deyip çıkacaklar :(
 
Hitec Aurora Kumandada Trainer Kablo ve Head Tracker Problemi

Aynen öyle. Neyse artık böyle bir sorunun varlığını biliyoruz. Önceleri bağlantı kablosuna pek de dikkat etmezken şimdi çok daha özenli kullanacağız.