Hobi amacli FPV Racing RC Multicopter yapımı hakkında destek ricası

Katılım
23 Kas 2018
Mesajlar
75
Tepkime puanı
47
Yaş
54
Konum
istanbul
İlgi Alanı
Multikopter
Merhaba Arkadaşlar,

Aranıza biraz önce katıldım. Ben de şu anda hobi amaçlı olarak multicopter yapmaya başlıyorum.

Burada sizden uygun pil seçimi ve aldığım malzemelerin birbirleri ile uyumluluğu konusunda destek rica edeceğim.

Sanırım birşeyler almadan önce buradaki bilgileri okumam gerekirdi ama indirim vs kaçırmamak adına birşeyler almış bulundum.


Aldıklarım :
Emax RS2306 White Edition 2750KV 3-4S Racing Brushess Motor

Mini Magnum 2 - F4 BLHELI32 35amp 2-6S

DYS 5" 5045 BN504503 Bullnose Tri-Blade Propellers
Flysky FS-NV14 2.4G 14CH Nirvana Transmitter with iA8X Receiver

Aşağıdaki siteyi kullanarak birşeyler yapmaya çalıştım ama bir türlü uygun pilin ne olacağına karar veremedim.


Kontroller ve motorlardan pili 4S almam gerekir diye anlıyorum? dolayısiyle 14.8V mu olmalı? motor speclerinde 12V ve 16V ile iigili tablolar var.
Örneğin ; 4S 8000mah 35C pil bana yeterli olur mu?
Aldığım ürünlerde şunu değiştirmek zorundasın problem yaşarsın diyeceğiniz bir kalem var mıdır?

Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.
 
Kontrol Kartınız
Emax Mini MAGNUM 2 F4 Flight Controller MPU6000 6S BLHELI 32BIT
Model Sınıfı
DIY FPV Racing RC Multicopter
Motor, Pervane ve ESC
Emax RS2306 White Edition 2750KV 3-4S Racing Brushess Motor , DYS 5" 5045 BN504503 Bullnose Tri-Blade Propellers, BLHELI32 35amp 2-6S
Kumanda Alıcı ve Verici
Flysky FS-NV14 2.4G 14CH Nirvana Transmitter with iA8X Receiver
Extra Ekipman
şu anda yok
Bu konuda yardımcı olabilecek kimse yok mu arkadaşlar?
 
Can bey merhabalar,

normalde ben ilgilenmeye çalışıyorum ancak daha düzenime dönemedim o yüzden yeterli zaman ayıramıyorum. Bir ihtimal bu parçalar ile çok uğraşan biri bakar bakmaz size bu bunla uyumsuz diyebilir ancak ben aynı sizin yapmanız gereken şekilde internette bu parçaları ve özelliklerini araştırarak inceleme yapıyorum. Bu da epey zaman isteyen bir şey. Siz bu parçaları zaten aldıysanız artık zamanınız olduğunu düşünüyorum. Bence toplama veya pil seçimine geçmeden önce forumun nimetlerinden faydalanabilirsiniz.

Sistemle ilgili dikkatimi çeken konu esc desteği 35 amper diyor ancak motorlarınız hatırladığım kadarıyla 4s lipo ile 50 amper çekim yapıyor. Bunun anlamı esc'leriniz bu sistemde yanma riski ile karşı karşıya kalacaktır. Bu değerleri bir kontrol etmenizi öneririm. Motorların çektiği amper değerini esclerinizin sunabiliyor olması önemli.
 
Kart konusunda son dönemde en çok kullanımından memnun olunan ve hepsi bir arada paket olarak çok uyguna gelen
Holybro Kakute F4 AIO V2 . Bu kart paket halinde de satılmakta aliexpress te . AIO ( all in one [hepsi bir arada ] ) olmasın rağmen esc ( electronic speed control ) üniteleriyle beraber satılan bir kombo paketi var . 126 $ olarak gözüküyor aliexpress te .

Motor olarak seçeceğiniz motorun markasını siz bilirsiniz . Bütçeniz doğrultusunda racestar 2207 de alabilirsiniz dragonfly hurricane 2207 de alabilirsiniz . Seçtiğiniz motorların her birinin açıklamalarında detaylı bir şekilde hangi pilleri , hangi palleri ve hangi esc leri desteklediği yazar .

Benim bugüne kadar okuduğum ve araştırdığım yarış dronlarının tamamı 4S 2200 min 45c lipo pil kullanmaktaydı .

Eğer İngilizceniz varsa ve iyi derecedeyse size tavsiyem ne , nasıl ve hangi amaçla kullanılır kısmını anlamanız için youtube dan dronemesh isimle videolarını aratın . Nerdeyse alt , orta ve üst sınıf kartların / esc lerin ve motorların tamamıyla ilgini kurulum görüntüleri ve donanım testleri mevcut .
 
  • Beğen
Tepkiler: Türker Akgün
@ Can Aksaya : Ben kendi racer drone / quadcopterimi sizinle paylaşayım sizinde hem daha fazla bilginiz olsun hemde nereden başlayacağınızı aşağı yukarı anlamış olursunuz .

1. İlk olarak frame ( gövde ) ile başlayın çünkü satın alacağınız parçaların ölçüleri o frame e uygun olmalı .
2. Racer drone olması nedeniyle en önemli nokta pil dahil toplam ağırlık olacaktır o yüzden seçtiğiniz parçalın ağırlıklarını mutlaka hesaplayın .
3. Eğer FPV ( Firts person view ) ve GPS kullanacaksanız satın alacağınız uçuş kontrol kartının bunları desteklediğinden emin olun .
4. ESC ( elektronik hız kontrol ) ünitelerinin kaç " S " pile kadar desteklediğin kaç " amper " çektiğini , motorlarınızın kaç KV olduğunu hangi prop ( pervane ) büyüklüğüyle verimli çalıştığını , ölçülerini mutlaka araştırın .
5. Pil konusunda çok titiz olun . Sizin yazdığınız pille racer drone uçmaz bu arada çünkü ölçüleri nerdeyse 250 frame bir drone denk ve ağırlık olarak çok afaki bir değere sahip :

6 . Son olarak eğer lehim yapmayı bilmiyorsanız , gerekli donanımınız yoksa bu işe kalkışmadan önce ya onları temin edin yada bu işe hiç girişmeyin derim ben .

Benim topladığım racer ise ;

Frame : TAROT TL 280C ( 280mm ) - Bu ölçü pervanelerin merkezinden çizilen çemberin çapıdır ! Neden bu frame ? Tipi hoşuma gittiği için . Bunun yerine daha uygun fiyatlı 250-280 arası biçok frame bulabilirsin.

Flight Controller : Holybro Kakute F4 V2 AIO ( hepsi bir arda yani ESC ye gerek olmayan kart ) OSD ( on screen dispaly [ ekranda oynatma özellikli olan ] )

ESC : Tekko32 35A BLHeli-32 ( AIO kart kullansakta ESC li bir drone her zaman daha sorunsuz ve daha kaliteli uçar )

Motor : 4x T-motor f40 III 2306 2400KV 3-4S

Propeller ( Pervane ) : Dalprop T5045C cyclone 5inc 3 blade prop . Bu proplar biraz yavaştır ama başlangıç sevyesi için hem dayanıklı hemde idealdir .
Pil : 4S 1800 mah

Pil : 4S 1800 mah 40C pil . Burada motorlarınızın veri tablosunu inceleyip nasıl bir pil alcağınızı hesaplamınız lazım . Bundan dolayı sizin yazdığınız pilin motorlarınızla ve proplarınızla hesabı yapıldığında 1300 mah - 1800 mah arası bir pil ile 35-25 C arası bir pil almanız lazım .


Bu parçalardan sonrası çok fazla uçuş performansını etkilemez . Dolayısıyla seçimlerinizde kalite /fiyat oranına göre tercih yapabilirsiniz .

Alınacaklar

VTX anten .

FPV camera . 1200 TVL olması tavsiyemdir .

FPV goggles ( gözlük , dvr olması tavsiyem )

belki GPS modül

bide uçuşunuzu kayıt altına almak için bir kamera .
 
Merhaba Özgür Bey,

Cevabınız ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Bazı bilgileri (frame, kamera ve pil ile ilgili) dikkate mutlaka alacağım.
Sanırım mesajımda gözünüzden kaçmış :) diğer gerekenleri ben EMAX olarak şu anda almış durumdayım. Onları bir kenara koyup maalesef yeniden para harcamam mümkün değil.

İyi güler.
 
Ecalc kullandığımda motor gücü ve gereken akım vs çok fazla gibi gözüküyor. Ve sıcaklık aşırı derecede fazla gösteriyor burada. Buna bir yorumunuz var mı?
Ne yapmam lazım??

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Ecalc kullandığımda motor gücü ve gereken akım vs çok fazla gibi gözüküyor. Ve sıcaklık aşırı derecede fazla gösteriyor burada. Buna bir yorumunuz var mı?
Ne yapmam lazım??

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Can bey yaptığınız ölçümde ciddi hatalar mevcut öncelikle frame yani gövde boyutu hatalı en ciddi sorun pervanelerde 10 inç 2 blade pervane seçili görünüyor. Lipo Pil değerlerini da gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Bu düzeltmeler ile sistemi yeniden değerlendirebilirsiniz.

Bunun dışında pil seçimi yapmak istediğinizi anlıyorum ancak @Özgür Öztürk bey size detaylı olarak anlatmış öncesinde bende bir iki nokta paylaştım bunları dikkate almalısınız. Sizin sistemde 4s pil kullanmanız uygun olmayacaktır.

Sistemle ilgili dikkatimi çeken konu esc desteği 35 amper diyor ancak motorlarınız hatırladığım kadarıyla 4s lipo ile 50 amper çekim yapıyor. Bunun anlamı esc'leriniz bu sistemde yanma riski ile karşı karşıya kalacaktır. Bu değerleri bir kontrol etmenizi öneririm. Motorların çektiği amper değerini esclerinizin sunabiliyor olması önemli.

Burada yazdığım bilgiyi kontrol ettiniz mi? Doğru mu yanlış mı? Çünkü eğer bu veriler doğru ise sisteme 4s lipo bağladığınızda esc çıkışları yanacaktır.

Motora baktığınızda ise 3 veya 4s lipo ile uygun görüldüğü yazıyor ki bunu datasheet verileri ile size sunmuşlar. Hatta dikkat ederseniz 3s lipo 5045 3 kanatlı pervane ile maksimum amper çekimi 34 amper civarında. Sizin sistemin esc değerleri 35a sürekli 40a patlama değeri olarak verildiği için aslında pilin hücre sayısı seçimi konusunda çok fazla seçeneğinizin olmadığı görüşündeyim. Ne 2s ne 4s lipo bu sistem için uygun seçenekler olmayacaktır diye düşünüyorum.

Bu konuda farklı fikirleri olan yazacaktır ancak ilk mesajımda yaptığım hatırlatmayı tekrar yapayım acele etmeyin artık parçaları aldınız bir süre bu parçaların keyfini çıkarın ve bu hobinin temellerini iyice öğrenin.
 
Sevgili Can

Kullanacağınız motor emax ın efsanevi rs2205 serisinin genetiğini taşıyan, daha da geliştirilmiş, 35 gr altında olmayı başaran, 0.15 mm laminasyon kullanan, air gap ları son derece dar olan, hollow shaft ve active cooling yapı geometrisine sahip bir modeldir. Beş inchlik proplar ile yeterli lipo ile beslendiğinde en az 1500gr ve üzeri thrust verenbilen, tabiri caiz ise amp hungry özelliği ile tanınan bir modeldir. Bu motor mini racing quad motorudur. Frame olarak 5 inch prop frameleri ile kullanılagelmiştir, Hal böyle iken amacına uygun şekilde uçuşunu sergileyebilmesi için en hafifinden 4s 1300mah lipo, orta ağırlıktaki ağırlık için 4s 1500 mah lipo, ağır sayılabilecek lipo ise 4s 1800mah olarak kabul edilmektedir. Bu camiadaki ustaların genel kabulu bu şekildedir.

4s 2200mah ile uçmaz mı ? hayır uçar. çevikliği daha hafif lipolara göre geride kalır. Ustalar bu hantallığı anında hisseder.
4s 8000mah ile uçar mı ? evet uçar. 600 cc motosiklet motorunu kamyona takmak gibi birşey yapmış oluruz.

Liponunun C rating 'i bu tip motorlarda en az 70 olarak tavsiye edilir. 90 veya 100c daha iyidir. 70 c altında uçmaz mı? hayır uçar ama lipo hem motorların istediği amperajı vermekte zorlanır, lipo ısınır, erken yorulur ömrü nispeten daha kısa olur. bataryanın graphene olması tercih edilir.

Değerlendirme ve ifadelerim naçizane fikirlerimden ibaret olup her türlü katkı ve düzeltmeye açıktır.

sevgi ve saygılarımla

Şakir Polay
 
You must be registered for see images attach

"Motora baktığınızda ise 3 veya 4s lipo ile uygun görüldüğü yazıyor ki bunu datasheet verileri ile size sunmuşlar. Hatta dikkat ederseniz 3s lipo 5045 3 kanatlı pervane ile maksimum amper çekimi 34 amper civarında. Sizin sistemin esc değerleri 35a sürekli 40a patlama değeri olarak verildiği için aslında pilin hücre sayısı seçimi konusunda çok fazla seçeneğinizin olmadığı görüşündeyim. Ne 2s ne 4s lipo bu sistem için uygun seçenekler olmayacaktır diye düşünüyorum."
Evet İzzet bey, şimdi tekrar incelediğimde 12V (11.1V) 3S pil ile aldığım motora ait yukarıdaki tabloda iki farklı pervane çeşidinde max 34.2-36.2A akım ve 410.4-435.6W civarı güç çekeceği yazıyor. Dolayısiyle 3S pil kullanmak zorundayım diye bende anladım.

@Özgür Öztürk ve @Şakir Polay beylerin yazdıklarını da dikkate alarak 3S 1300MaH 70C/140C veya 100C/200C değerinde bir pil almanın doğru olacağı kaanatine vardım.

Veriğiniz bilgiler ve desteğiniz için tekrar hepinize çok teşekkürler.
Pil seçimide OK diyebilirim. Geriye Frame, Kamera gibi şeyler kaldı :)
 
@ Can Aksaya : Pil hesabını kolayca yapabileceğiniz bir yöntemi bir örnekle anlatayım . Belki daha sonra gelen arkadaşlarda bu bilgiden faydalanır .

Sizin tablonuzu örnek alırsak ;

T5045 triblade proplarla bir motor 34.2 A çekmekte

yani 4 motor için 34.2x4 = 136.8 A çeker ama benim tavsiyem tedbir olsun diye bu oranı %10 düşürün .

Yani 136,8x0,9 : 123,12A yapar .

Gelelim gerçek hayatla test verilerine . Normalde statik thrust değerleri normal koşullarda drone u havaya kaldırdığınızda mutlaka değişir . Tıpkı otomobillerin fabrika çıkışı yakıt harcama miktarlarının aslından daima farklı olması gibi . Ayrıca bunun yanında ek bilgi olarak kullanılan akım miktarı %100 thrust ile %90 thrust arasında da farklılık gösterir . Yani siz drone u sürekli %100 thrust ile uçurmazsınız . Bu değeride %40-45 ile %80-85 arasında diye düşünün aslında .Bir küçük not daha , isterseniz bu miktara dronedaki akımla ilgili olan diğer araç gereç için 1A-2A gibi bi değer ekleyip biraz daha isabetli bi değer de elde edilebilir .

Prop büyüklüğüne uygun pil tavsiyesi ise şöyledir ( 280 ve alt frameler için )

6 inch: 1500mah - 2200mah
5 inch: 1300mah - 1800mah
4 inch: 850mah - 130mmah
3 inch: 650mah -1000mah


siz 5 inch prop satın almışsınız . Biz burada 5 inch 1800 mah kullandığımızı varsayalım . Şahsi görüşüm daha hafif bir pil olmasıdır aslında .

Elimizdeki toplam akım miktarı 123.12 A idi ve 1800mah pil kullandıysak

Burst C Rating = Max Current Draw / Capacity

Yani Burst C = 136.8/1.8 ~ 68C ( BURST "C " DEĞERİ ) yapar . Sürekli C değeri ( continuous "C ") is 68C/2 yani 34C bunada en yakın 35C-40C bir pil gelir .

Burda en önemli nokta her zaman olduğu gibi sizin uçuş stilinizdir . Anladığım kadarıyla başlangıç sevyesinde bir pilotsunuz ve daha çok serbest stil uçuş yapacaksınız . Buda demek oluyor ki ağırlık sizin için çok önemli değil yani kapasiteleri daha yüksek pil seçebilirsiniz .

Peki pili değiştirsek daha uzun uçuş süresi elde edebilir miyiz ? . Serbest stil için tabiki de olur . Maksimum çekilen amper miktarına yakın düşük C değerli ağır bir pil koyarsınız ve biraz daha hantal ama biraz daha uzun süre uçan bir drone yapabilirsiniz .

Max continous Amp draw (A) = Battery capacity (Ah) x Discharge rate (C)

4.5A x 30C ( bir pil ) = 135 A ( ilk hesapladığımız total akım )yapar ve buda işinizi görür . C değerini yükseltirseniz gereksiz yere ağır bir pil taşırsınız .

Uzun lafın kısası drone un ağırlığı ve motorların kullandığı total akımla pilin sağladığı total akımı kullanacağınız drone ve uçuş stiliyle yakın bir değere getirmeye çalışın .
 
Son düzenleme:
Sonradan ufak bi kaç düzenleme ve düzeltme yaptım üstteki yazımda .

Ayrıca bir not daha düşeyim yazıma . Pillerin üzerinde hem burst hemde continuous değerlerini yaptığınız hesaba göre kontrol edin . Bazı pillerde tek değer yazar . Mutlaka o pillerin burst değerlerinin sizin hesabınızdaki burst değere denk olmasına dikkat edin . Yoksa ESC leriniz veya AIO kartınız yanar .
 
  • Beğen
Tepkiler: Can Aksaya
Özgür Bey, verdiğiniz gerçekten yararlı bilgiler için çok teşekkürler. Pil ile ilgili kafamda artık bir soru işareti kalmadı :)
 
Son düzenleme:
Bu arada sorularınıza da cevap vereyim. Evet bu hobiye daha yeni başlayacağım. Ama 500gr üstündeki drone'lara bir belge almak gerekiyormuş. Bu nedenle ağırlığı onun altında tutmaya çalışacağım. Dolayısiyle pil ağırlığı da çok önemli olacak. Almış olduğum pervana de dediğiniz gibi 5 inch.

Bu nedenle 1300Mah lik bir pil alacağım. Yani sizin yaptığınız hesapla;
136,8/1.3 = 105,23C sürekli C değeri 105,23/2 = 52.61C bu da yaklaşık 55C lik pillere karşılık geliyor.

Bu durumda 3S 1300Mah 55C/100C gibi bir pil bulup onu almalıyım :)

Pilleri biraz önce araştırdım ve 3S 1300 Mah lik pillerde 55C bulamadım. Burst C değeri 45C, 90C ve 100C seçenekleri var.
3S 1300 Mah pillerde;
45C/90C 102 gr,
90C/180C 114 gr,
100C/200C 138 gr

3S 1500 Mah pillerde ise;
35C/? 110 gr
45C/90C 114 gr
65C/130C 127 gr
70C/? 138-163 gr arasında değişik ağırlıklar var.

Bu durumda 1300 Mah de 45C alıp riskli olmasındansa 90C almam daha doğru olacaktır diye düşünüyorum?

Yine almış olduğum 4in1 ESC de motor başına 35A likti zaten. Problem olmayacaktır.
 
Son düzenleme:
Pillerde eğer tek değer yazıyorsa 20C 30C 40C vs. bu değerler sürekli sağlanan (Continuous) değerler oluyor genelde . O pilinde burst değeri x2 diye hesaplanıyor . 90C pil değeri varsa bir pilin üzerinde ya o değer direk burst değer olarak yazılmış olabilir veya bir aldatmaca olabilir. Eğer continuous değerse ozaman ağırlık hariç size etki edeceği bir durum yoktur . Böyle durumlarda da marka olarak bilinen pillere başvurmakta maksimum fayda var . En azından neyin ne olduğu bilgisi yer alır pilin üstünde .

İha uçurma yetkisi içinde sıkıntı yaşamamak adına mutlaka pilot başvurusunda bulunun . Amatör grup için iha0 ehliyeti başvurusu yapın .